-
Taka szeroka guma do 1.9 105km? Te auto to juz w ogole nie bedzie jechac...
A co do tarcia to przy tak szerokiej gumie i -30 nie ma sily zeby nie tarlo nawet przy et48.
-
Mam et 56, dystanse 10mm czyli et wychodzi 46, opona 225/40/18 nic nie trze a siedzialy 3 dwumetrowe osoby z tylu. Gleba byla konkretna. Dodam ze mam zawias koni sport -30. Mam wrazanie ze mozna jeszcze dac 5mm dystans spokojnie na tyl.
Wkladalem na auto Felgi z et41 opona 225/35/19 jechalem sam nic nie tarlo, wygladalo ze jest na styk
Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
-
Tylko tu mowa o oponie 255 i feldze 8,5cala
-
W takim bądź razie wymianiam ten felunek na co innego.
Jakiej szerokości felgi i jakiego ET najlepiej szukać? 18" chciałbym włożyć.
-
dkamosinski mam takie same parametry kół co Ty. Założyłem dystans 13mm na tył powiem Ci że jest na granicy obcierki. Dasz więcej to na bank będzie tarło. Gleba to Eibach Pro Kit.
-
mam pytanie czy felgi 16 o et 38 i oponach 225/ 55 będą obcierać?
-
225/30/19 ET48 8,5J + Eibach kit
Da rade tak jeździć bez większych problemów z całym kompletem pasażerów ?
-
Panowie ale to że jednemu trze a innemu nie to naturalne bo zauważyłem że nie każdy piszę jaką ma szerokość opony i szerokość felgi !!
tak wiec:
"Tak, ET=35 będzie tarło!" to gówno prawda (rozpiska na samym dole), bo nie zawsze będzie tarło, jak wrzucimy wąską oponę z niewielkim profilem i ją naciągniemy co jest bardzo popularne u osób tuningujących swoje auta to nic nie będzie obcierało. Bo to opona wam trze a nie felga !! przy naciągu opona się kładzie i dopasowuję do kształtu nadkola.
Czyli jak macie fajne felgi z niewielkim ET to wystarczy wrzucić wąską oponę i da rade ;) każda oponę można mocno naciągnać, niekoniecznie każdemu się taki zabieg podoba.
np 205/40 18" na 8j
http://tyrestretch.com/cache/8_205_4...erit_4_595.jpg
polecam strone: http://tyrestretch.com/ można zoabczyć jak wygląda opona po naciągnięciu na konkretną szerokość felgi
dodatkowo http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi
i można sobie wszystko ładnie zobaczyć ;)
ja miałem ET42 8J 18" przy oponie 40/225 i przód był na styk idealnie, tył jeszcze niewielki zapas (przy zwykłym zawieszeniu)
teraz kupuje ET48 8.5J 18" przy takiej samej oponie, koło będzie wystawało identycznie jak to wyżej, tyle że opona będzie bardziej naciągnięta i tył felgi będzie wchodził w głąb 12mm.
czyli podsumowując, idealne zestawienie które nie powinno obcierać (chyba że założy się za szeroką oponę):
przy oponie
z zewnątrz wystają identycznie czyli będą pasować:
ET29 7J 18" 205/40/18
ET36 7.5J 18" 215/40/18
ET42 8J 18" 225/40/18
ET48 8.5J 18" 225/40/18
ET55 9J 18" (nie wiem czy nie będzie ocierało o amory...)
itd
-
a ja Ci powiem tak, przy Twoich obliczeniach nie powinno u mnie trzeć a niestety tak jest
ET 38, 7,5" 17 225/45/17
dlatego nie ma co pisać, że gó... prawda, bo każdy kto zakłada felgę inna niż zalecana powinien mieć świadomość, że może obcierać,
-
Jak byś dała oponkę 205 albo 195 a nie 225 (chyba bo 222 nie widziałem takiej) to pewnie by nie tarło bo by się naciągnęła a z 225 oponą naciągu raczej na 7.5" feldze nie będzie. ;)