strona producenta oleju :P http://www.castrol.com/castrol/ifram...tentId=7060743 samemu można sprawdzić jaki zalecają;)
Printable View
strona producenta oleju :P http://www.castrol.com/castrol/ifram...tentId=7060743 samemu można sprawdzić jaki zalecają;)
Dokładnie. Jedna wielka bzdura i proszę tego do siebie nie brać ale nie wiem skąd takie teorie. A tak dużo nie trzeba, bo rozpisywałem się w tym wątku już na temat SAE. Poczytaj, potem możesz sobie wyrabiać opinię i ewentualnie dawać rady.
Jak już coś, to producenci zalecają olej, który spełnia odpowiednie normy, natomiast dobór pod względem lepkości, bo rozumiem o to Ci chodzi - SAE jest bardzo ogólne i orientacyjne jednak i nie jest żadnym wyznacznikiem - powinien odbywać się na podstawie innych przesłanek. Bardzo często producenci proponują takie oleje, ze względu na ograniczenia zużycia paliwa i mniejszej emisji CO2, a nie bo tylko taki pasuje, czego jednak wykluczyć się nie da, że jest najodpowiedniejszy. Problem i pytanie tylko czy np można powiedzieć, że zastosowany w to miejsce 0W40 będzie gorszy? W czasach, gdy powstawała instrukcja, nie było takich olejów. A już na pewno, że coś się poskleja albo pozlepia jest bzdurą nie z tej ziemi kolego.
Pozdrawiam
Panie Mateuszu czytałem i spedzilem troche czasu czytajac posty i juz od tego czytania zgupialem . Ile osób tyle teorji . A chodzilo mi bardziej oto że jak śmigam na pułsyntetyku 2 lata i nic sie nie dzieje ale ze jest turbo to lepiej miec syntetyk to bym zmienił ale mam male obawy czy mozna tak zmieniać olej z pulsyntetyku na syntetyk przy przebiegu 198tys ?. A z drugiej strony forum jest poto zeby pytac nie wszyscy maja odpowiednia wiedzę i doświadczenie i moim zdaniem lepiej sie zapytac i podjac decyzj
Dobra mam czytalem ponownie dzisiaj posty i znalazlem , dziwne ze kilka dni temu też czytalem i nie widzialem tego postu ahh tak to jest jak sie czyta zbyt dlugo.
Zaleje Mobil 1 0w40 New life , albo MOTUL 8100 X-CESS 5W40
A wiec jak widze moge spokojnie zalac tym samym olejem 2.0 fsi y 3.0 tdi spelniajacym specyfikacje vag 504.00-507.00 .To wlasnie czego szukalem.
Ja już 2 raz zalewam silnik Mobil 1 5w50 od 97roku w książce serwisowej jest zalewany takim olejem auto z Włoch mam 235 tys przebiegu i nie bierze ani grama oleju wszystko pięknie śmiga silnik zdrowy :) ps wszyscy mi mówią zmień sobie na 5w40 po co taki drogi olej zalewasz moim zdaniem jak od początku takim był to tak robię a poza tym oleju się nie wymienia raz na miesiąc a więc warto zainwestować w coś lepszego a nie jakieś tam dziadostwo ..... :)
Ps na tej stronce castrola wyskoczyło mi
Zalecany TWS Motorsport 10W-60
Dobry Edge 5W-30
Dopuszczalny MAGNATEC 5W-40
5W50 to dobry olej, trochę gruby ale przy tym przebiegu jest gites. Ja się na taki przenoszę tzn z 10W40 na 15W50 półsyntetyk, bo na syntetyk mi za dużo połyka jednak.
Co do wyszukiwarek, to byłbym ostrożny, ponieważ propozycje są konstruowane w ten sposób, aby olej opłacał się firmie i wyskakiwał taki, na jakim najlepiej zarabia. Znam to od kuchni, czym się tam kierują. Nikt w tych wyszukiwarkach nie pyta przecież o zużycie, przebieg pomiędzy wymianami, sposób jazdy czy zasobność portfela. Prawda jest taka, że wszystkie 3 spełniają normy, a TWS pewnie jest najdroższy i najwięcej w stosunku produkcja/konsument, Castrol na nim zarabia. Wszystkie 3 natomiast spełniają zalecenia producenta i najbardziej uniwersalnym byłby w tym wypadku Magnatec 5W-40, Edge jako eko i TWS jako sportowy.
Jestem przed wymianą oleju, nie wiem jaki był dotychczas(nie wiem czy silnik go "bierze", gdybać, że nie - nie chcę)... boję się trochę zalać syntetyk(lecz chciałbym na Niego przejść), dlatego mam zamiar na razie wlać Motul'a 6100 Synergie+ 10W40, gdy byłoby ok przerzuciłbym się na syntetyk. Czy to dobry pomysł? Jeżeli nie, to proszę o jakieś sugestie co zrobić. Pozdrawiam.
Lej syntetyk, daj żyć turbinie :) Fabryka zalała syntetyk to i Ty zalej.