-
ja mam dwudziestke na tyle,
ciemniejszej juz nie ma,
na czarnym aucie ok, na innym kolorze juz nie bedzie pasowac,
wieczorem slaba widocznosc
ale z zewnatrz nic nie widac, nawet z bliska :P
Dodano:
aha, jak ktos chce 100% przyciemnic to niech lakier na szyby tylne polozy :eye:
-
sopek, ciemniejsza niż 20 jest 5:D, a później dopiero lakier
-
hm, wiem ze juz ciemniejszej folii nie ma, mozliwe ze mam 5..
bylem swiecie przekonany ze to 20 jest najciemniejsza :)
-
jak wymontować tylna szybę w celu jej przyciemnienia.
odkręciłem gałkę od uchulania i pozostała mi krawedz przy drzwiach przednich.????
-
Żadnej z szyb się nie demontuje podczas przyciemniania :)
-
Witam nurtuje mnie jedno pytanie słyszałem już różne odpowiedzi. Jak to jest w końcu czy można przyciemniać przednie boczne szyby ? I jest ktoś kto w Lublinie sobie przyciemniał i może polecić?
-
Można przyciemniać bez żadnych przeciwwskazań , zrób to u kogoś kto daje atest na robotę później do urzędu wbiją do dowodu i adios amigos :D
-
chyba nie wiesz co mówisz? :]
nie można przyciemniać przednich bocznych szyb ponad to, co jest dopuszczalne w przepisach - a tą granicę osiągają szyby produkowane już w fabryce (mowa o Audi, nie każdy producent tak robi). Audi seryjnie przyciemnia szyby do minimalnego dopuszczalnego przepuszczania światła, nic ponad to zrobić nie można wg przepisów.
-
bertone, wlasciwie powinienes dostac ostrzezenie za pisanie glupot, a z tym wpisem w dowod to juz do strefy smiechy chyba
Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:
- data instalacji,
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
- marka pojazdu,
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
- typ folii,
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.
Format tego zaświadczenia powinien być wielkości nadającej się do przechowania z innymi dokumentami samochodu (dowód rejestracyjny itp.)
Podstawy prawne:
Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)
Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46
Pismo BW/720/2002 z dnia 22.04.2002 roku Instytut Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie.
tak naprawde atest jest na folie, przyciemnic szyby teoretycznie tylne mozna nawet kartonem
-
Miro dziękuję za ocalenie , jak widać istnieją ludzie którzy potrafią wykazać trochę okiełznania i nie prezentowania swojej "władzy" :D
Kolega się nie pytał o szybę czołową tylko o przednie boczne. A odnośnie przyciemniania to dziwnym trafem rodem z archiwum X sąsiad ma na 100 procent(tylne) i przednie na 40 i o dziwo nikt do niego nic nie ma i jeździ już ok 1.5 roku a ma za sobą kilka kontroli. Coś właśnie mi wspominał że dostał wkładkę do dowodu z atestem. Ale wiem pewnie mnie skłamał , oczernił a teraz siedzi i się śmieje w fotelu....
podobno trzeba uwzględnić ilość przyciemnienia fabrycznego i do tego dobrać folię aby mieściło się wszystko w normach