Tu przyczyn ciężkiego rozruchu może być wiele, zaczynając od akumulatora,rozrusznika,dawek wtrysku,filtr paliwa, kończąc na samej pompie paliwa trzeba by było pokolei sprawdzać.
Printable View
Tu przyczyn ciężkiego rozruchu może być wiele, zaczynając od akumulatora,rozrusznika,dawek wtrysku,filtr paliwa, kończąc na samej pompie paliwa trzeba by było pokolei sprawdzać.
Gesio podaj wartość kąta wtrysku ale stawiam na zużycie się pompy wtryskowej lub sam zaworek zwrotny.
A powiedzcie mi bo teraz doszla nowa przyczyna zauwarzylem ze przy odpalaniu samochodu zapala mi sie w momencie krecenia rozrusznikiem kontrola abs i wtedy nie moge odpalic jak odpali to kontrolka zgasnie dzis rano krecilem x razu do oporu nie odpalilem musialem do pracy jechac czym innym !!!!
Czytalem ze to spadek napiecia czy to moze byc od dluzszego czasu przyczyna moich problemow z odpalaniem niby patrzylem przyrzadem do akumulatorow i pokazalo ze akumulator jest dobry jakis 3 tyg temu. pozdro
na poczatek podmien akumulatory poniewaz kontrolka ABS na to wskazuje
witam, mam podobny problem
Mam audi a3 ASZ 130km 2001r
Problem polega z odpalaniem. Bardzo ciężko odpala. Czasami trzeba kilka razy zakręcić, aby "złapał". Po zapaleniu - nie żadnych problemów. Auto ma moc, nie gaśnie, nie przerywa.
Vag mówi: problem z czujnikiem położenia wału G28 - sporadyczny
Kupłem więc czujnik, podpinam i lipa - bez zmian. Nadal problem z odpalaniem.
Za namową mechanika rozebrałem całą instalacje prowadzącą od czujnika do samego komputera. Z tego co widzę na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być ok. Nie ma żadnych oznak naruszeń izolacji kabla wiec raczej nie ma mowy o przerwanym kablu.
A więc w czym tkwi problem?
Proszę o pomoc, ponieważ mam teraz rozebraną całą instalacją i mogę wszystko dokładnie posprawdzać.
pozdro
Po wymianie czujnika G28 Vag nadal wywala jego błąd? Podaj dokładny numer błędu(ów) z sterownika silnka.
Dokładnie nie pamiętam kodu błędu, ponieważ błędy sprawdzał mi mechanik. Po wymianie czujnika g28 i usunięciu blędu problem NIE został rozwiązany (nadal wyskakuje błąd czujnika - g28). Objawy są identyczne co przed wymianą.
Gdy podczas odpalania wskazówka obrotomierza "podskoczy" powyżej 1tyś obr to auto nigdy nie łapie lecz gdy wskazówka nie "podskoczy" - silnik zapala bez problemu. Ten problem jest sporadyczny ale uciążliwy. Czasami auto zapali po rząd 3-4 razy bez problemu a innym razem trzeba go zakręcić kilka razy, aby zapalił. Nie ma reguły.
Czytałem kilka tematów i niektórym po wymianie nadal wyskakiwał błąd ale problem z odpalaniem został rozwiązany. Może wiec u mnie błąd g28 nie ma nic wspólnego z problemem z odpalaniem?
update:
Zrobiłem obejście wiązki łączącej komputer z czujnikiem - bez zmian.
Tak wiec: czujnik położenia wału sprawny, instalacja prowadząca do kompuera - sprawna.
Jakieś propozycje? Gdzie szukać przyczyny?
PS. Po odłączeniu czujnika położenia wału (g28) podczas pracy silnika = auto gaśnie. Tak wiec gdyby były chwilowe przerwy odczytu czujnika auto by gasło lub przynajmniej szarpało. U mnie te objawy nie występują.
Znalazłem ciekawą informację:
U mnie występują objawy uszkodzonego czujnika położenia wałka rorządu ale nie wyskakuje żaden błąd na VAGu.Cytuj:
PRzy padniętym czujniku położenia kątowego wału korbowego występują trudności z odpaleniem ciepłego silnika - jak silnik zgaśnie to trzeba czekać aż ostygnie aby go uruchomić.
Uszkodzony czujnik położenia kątowego wałka rozrządu powoduje konieczność dłuższego kręcenia przy odpalaniu, bo ECU ma problemy ze zdekodowaniem pierwszego cylindra
Słyszałem także, że problemy z uruchomieniem silnika (bez różnicy czy silnik ciepły czy zimny) ma problem z przeskoczeniem paska rozrządu lub synchronizacją czujników. W jaki sposób mogę zdiagnozować te błędy bez Vaga?
W przypadku uszkodzenia czujnika G40 położenia wałka rozrządu ECU bierze sygnał zastępczy z czujnika G28 położenia wału ale jest to sygnalizowane przez wystapienie błędu w przypadku jego braku należy przyjąć że jest czujnik OK z drugiej strony jakby ci się rozrząd przestawił to też powinno być to sygnalizowane przez czujnik ale dla pewności sprawdź czy masz prawidłowo ustawiony rozrząd zgodnie ze znaczkami.
MirekMiro u mnie jest to samo aczkolwiek zaraz bedzie pod nia komputer podlaczony ciekawe jakie bledy wyskocza.
Najprawdopodbniej wina byl czujnik temperatury non stop -50stopni pokazywal samochod chodzil na ssaniu non stop przy odpalaniu non stop obrotomierz na 2tys wskakiwal teraz normalnie pali nie dlawi sie nie muli sie. Zobaczymy jak pojezdze nim i zdam relacje za niedlugo wkleje bledy obecne moze ktos pomoze mi znalesc przyczyne wszystkich.