Na spokojnie ,tylko się przygotuj że trochę Ci po piszczy bo będzie sygnalizować spalaną żarówkę ,brak płyny spryskiwaczy i coś tam jeszcze :P
Printable View
Na spokojnie ,tylko się przygotuj że trochę Ci po piszczy bo będzie sygnalizować spalaną żarówkę ,brak płyny spryskiwaczy i coś tam jeszcze :P
Witam! Posiadam Audi a3 8l 2001r. Z licznikiem jaeger 1/2 fis który się psuje. Kupiłem licznik Vdo z pełnym fisem od benzyny (anglik). Odczytałem z niego pin. Gdy próbuję zakodować kluczyk i zmieniam wartość przypisywanych kluczy na 1 zapisuję lecz licznik po chwili te wartość zmienia na 0. Robię wszystko wg instrukcji z forum lecz nie działa. Kontrolka immo nie gaśnie i licznik wywala błąd nie prawidłowej adaptacji klucza.
A immo zaadaptowałeś? Jeśli tak to może być tak że pastylka w kluczyku już się nie nadaje do adaptacji i trzeba będzie czystą kupić żeby zaadaptować kluczyk. Można sprawdzić vagiem czy. sie nadaje stara czy już nie
Klucz sprawdzony vagiem, jest jedynka czyli powinno być okej. Ale nie wiem jak ma wyglądać procedura adaptacji immo.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Witam. chcial bym sie zapytac oglednie zegarow. zmianialem zegary z 1/2 FIS na full FIS na mojej A3 8L 1,9 TDI 81kW, ASV, r.p. 2000. Mialem zegary z A4 B5 anglik benzyna (wsad8d0920890). Nagralem wsad z 8l0920931E. wsystko Dziala popravnie az na kontrolke / lampke ASR. ta co jest nad lampka immo. i nie wiem jak jej sie pozbyc. czy ktos mi pomoze? dziekuje. Bledy sa tylko z radiem bo nie jest podlaczone original tylko jakis pionneer. i bled ze nie jest polaczenie z CAN motora ale o ten blem sie pojawia i znika z casu na czas. Dziekuje bardzo za pomoc.
Do ramzesisko
A logowałeś się najpierw pinem starego licznika do ecu i robiłeś dopasowanie w ecu w adaptacjach w kanale 00?
Pany RATUNKU... Dałem mechanikowi do zmiany zegary 1/2 FIS na FUL FIS oczywiście polift... Wszystko niby gra i buczy... ALE przekłamuje mi prędkość... Na blacie mam 40 w rzeczywistości jadę 52, przy 100 moja prędkość wynosi 127 a przy prędkościach rzędu 170-180 pokazuje dobrze... nie wiem co jest grane kodowanie zmieniłem na 00142 w VCDS. Po podłączeniu VCDS program pokazuje mi DWA różne numery VIN ogólnie to jakiś galimatias wyszedł... Pomoże mi ktoś to OGARNĄĆ??
ramzesisko
A przed zmianą wyzerowałeś licznik?? Przebieg powinien być poniżej 100km ... Spróbuj może to pomoże
Może ktoś we wsadzie grzebał. Podaj dokładny nr. licznika jaki jest na nalepce z tyłu licznika i podaj ten nr. co widzi VCDS.
Z tego co dało się odczytać to mam wsad 8L0 920 980 P sprawdzałem w GOOGLE i wyszło że to wsad ale od benzyny a mam DIESLA. jaki wsad był oryginalnie tego nie wiem bo nie mogę odczytać z tej naklejki, jedyne co to na widocznej naklejce mam vdo 110.080.142/012 na obudowie licznika mam 88 311 286. więc podpowie mi ktoś jak to wszystko ogarnąć?
Właśnie montuje zegary z pełnym fisem i mam kilka problemów mam nadzieję, że dacie radę mi pomóc.
Stare zegary: 8L0 919 860 D
Nowe zegary: 8L0 919 880 (bez żadnej litery)
Cytuj:
1. Nowe zegary są immo1 a stare immo2. Cały czas wywala mi błąd:
01177 - Engine Control Unit
65-10 - Unauthorized - Intermittent
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 35-10 - - - Intermittent
Da radę jakoś to obejść?
Dopasowanie komputera sterującego silnikiem do immobilisera:
- VAG grupa [17] tablica przyżądów
- wybrać [10] âDopasowanieâ
- nacisnąć dwukrotnie 0 w celu wybrania funkcji "Numer kanału 0" i potwierdzić [SAVE]
Przy następnym włączeniu zapłonu zostanie odczytane oznakowanie komputera sterującego silnikiem w komputerze sterującym immobiliserem.
Problem polega na tym, że musi być termistor o niższej wartości.Cytuj:
2. Dokładałem termometr żeby wyświetlało temperaturę, ale temperatura jest za niska. Po 5 minutach trzymania w ręce wynosiła 15 stopni.
Czujnik to termistor 2.2 kohm ( NTC-K45-2.2 )
Sprawdziłem na dwóch czujnikach.
Obecnie mam włożony 1kohm ale to jeszcze nie to.
Rozwiązane - pin 16 do masyCytuj:
3. Ciągle wyskakuje mi błąd od żarówek. Podpiąłem do masy pin 19 ale nic to nie daje.
Jakiś jeszcze pin trzeba podpiąć do masy aby usnąć ten błąd?
Wiem trochę dużo tego. ;/
co do 1 porblemu to tak
wystarczy zaprogramować na nowo kluczyk tylko musisz mieć inny transponder i tyle :)
A dopasowanie do ECU robiłeś logując się pinem 12233?
Panowie, mam licznik bez CAN, a chcialbym zegary z pelnym fisem, z cyfrowym zegarem, nie pelnymi ikonami (tolko samymi 'konturami') czyli chyba te z CAN.. Da sie to jakos obejsc, czy raczejn nie ma szans?
Wkładałeś licznik z Angola? Jak tak to zapewne problem masz w tym, ze u nas w 90% liczników 100km/h jest na srodku blatu, a w UK jest jakby za 10 12, czyli tam gdzie chyba 80km/h w naszym. Jak to to, to albo od nowa kodujesz na poprawna wartość, albo wrzucasz tarcze ze 120 na srodku :)
Zegary działają:
http://i1225.photobucket.com/albums/...826_155725.jpg
Jednak mam problem z przyciskiem reset. Po jego przyciśnięciu wyłącza się wyświetlacz fis.
Doczytałem się, że ma on podwójne działanie i lekkie przyciśnięcie resetuje, mocniejsze wyłącza. Czy to prawda?
Z 3d z tego co wiem to prosta sprawa,gorzej to wyglada w 5D. Daj maila wyśle Ci coś co Ci pomoze.Gdzies czytalem ze liczniki z zegarkiem analogowym nie maja funkcji info o otwartych drzwiach (nie jestem pewien na 100%).
Tutaj -post 19# :
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ch-drzwi/page2
Może komuś się uda zaadoptować zegary z 8P do 8L0 jednemu Włochowi się udało ;)
http://img.photobucket.com/albums/v2...ps276b5a9b.jpg
Mam inne pytanie, wie ktoś jak zakodować licznik tak żeby po przekręceniu kluczyka na zapłon zapalały się same wskazówki a nie całe tarcze, licznik od s3 w tdi z 2002 albo 2001.
Ps wiem jak to całkiem wyłączć
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Da się ale musisz mieć licznik co ma taką funkcję np. w wesji S-line. W kanale 19 pod nazwą only needle after ignition.
Okej, dzięki sprawdze zaraz. Kanał 19 zablokowany, więc edytowałem wsad no i jest standard;)
Cześc , mam problem dokładnie taki sam. Mój pojazd jest również z 99( modelowo 2000) i du...pa. sokładnie to samo się dzieje - licznik jaeger
rozwiązałeś swój problem ??
Tak przy okazji - mój licznik ( pół fis ) wyświetla tylko temp. otoczenia , otwarcie drzwi no i małą diagnostykę na początku czy można do niego założyć manetkę z full fis i przełączać np na spalanie itp. , lub czy można zrobić widok spalania bez wgrywania eepromu ???? Pozdrawiam
Temat był omawiany nie raz tylko trzeba troche poczytać i używać szukajki. Dla jasności wszystko się da tak jak chcesz w Twoim modelu. Potrzebujesz licznik VDO 920... , wiązkę z kostką do szarej wtyczki i manetkę. Jak poszukasz dobrze to wszystko znajdziesz. I nie potrzeba wgrywać eepromu. Montujesz licznik, wiązkę i manetkę i cieszysz się spalaniem na wyświetlaczu. W modelach z CAN sygnałowym (99-03r) nie trzeba ciągnąć sygnału tzw. consuption bo on już tam jest.
Widziałem nawet gotowe zestawy do montażu pełnego FIS z wersji pół FIS żeby zastąpić wadliwy licznik Jaegera.
Na olx chyba. Jeżeli chodzi o elektryke licznika A4 to pewnie by dopasował bo pin out jest prawie taki sam ale wymiary licznika są całkiem inne.
Najlepiej jest zamontować oryginał VDO do A3. Jeżeli chcesz mieć lepszy wizualny efekt to pasuje licznik od S3 albo S-line.
To poszukam :) Osobiście wole standardowy z A3 bez żadnych anglików, tylko widzę że ciężko znaleźć. Alledrogo już całe przepatrzone.
Dzięki , za odpowiedź , masz rację temat był poruszany ale jak czytałem to tak na prawdę nie był to układ 0-1 coś tam ktoś pisał że sie w teorii da ale nic poza tym , dlatego pytam czy ktoś ma dane z naprawy praktycznej ot co ..... ale dzięki, znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/kostka-fis-audi-a3...&aid=20493318& -----czy o tę wiązkę Ci chodziło ??
- - - Aktualizacja postu - - -
ok , ale pytanie było czy do pół fis-a jak dołożę manetkę to będę mógł zmieniać na wyświetlaczu funkcję. To zasadnicze pytanie . Sorry Twoją odpowiedz dopiero za 2 razem przeczytałem ze zrozumieniem :) arazcej z tym ,że nie zrozumieliśmy się ;)
To odpowiem. Pół FIS nie obsłuży Ci manetki. Tylko jedynie wymiana licznika na pełen FIS jeśli chcesz mieć tą funkcję.
Ten link co podałeś dotyczy samej kostki. Tu masz np. to o co mi chodziło https://www.olx.pl/oferta/wiazka-kos...tml#c0b56e2980
ok dzięki za odpowiedź , będę polował na nowe zegary z full fis - czy mogę szukać tych liftowych i po ---- czy były jakieś różnice? . Z tego co wiem moje zegary (920_) są juz z immo3 -
Jeżeli mam licznik bez fisa i prędkość 100 km/h znajduje się na godzinie 12 to jak wymienię licznik na pełny fis na którym 100 km/h znajduje się bardziej w stronę godziny 11 to trzeba coś będzie przeprogramować? Czy przełożyć tarcze?
Licznik ma oznaczenie 8L919880 E
A jaki masz model auta i rocznik?
Przydałoby się oznaczenie starego licznika, który masz obecnie. Może być nawet fotka.
Ale ogólnie nic nie trzeba przekładać wszystko da się ogarnąć po kablu zazwyczaj. Zmieniając kodowanie albo wsad.
Witam.Załozylem FIS do mojej 8l 1.9 tdi ASZ 2001 radio mi się nie podświetlało więc pociągnąłem dwa kable can z licznika do radia wszystko ładnie podświetla radio wyłącza się po wyciągnieciu kluczyka,ale radio co jakiś czas wyłącza się i włącza radio to chorus 2 jakie mogą być tego powody?
Zły wsad licznika być może ktoś tam grzebał. Te radia chodzą po can z licznika dlatego jeśli w liczniku część wsadu odpowiedzialna za komunikacje z radiem jest nieodpowiednia i powoduje zakłócenia sygnału to radio świruje. Najlepiej mieć ori wsad wtedy jest 100% ,że to nie wina licznika.
renegat207 wykorzystałeś limit wiadomości PW i przez to nie możemy dokończyć rozmowy :)
Jak to ogarnąć miałem licznik 1/2 FIS jaeger 2001/11.Dopiero ogarniam elektronikę i pytanie czy mogę jakoś zepsuć licznik?
Możesz zepsuć jeśli to licznik crypto VDO.
Co do ogarnięcia to pisałem Ci wcześniej wgrać ori wsad a potem ewentualnie go zmodyfikować. Jest o tym na forum opisane.
Panowie moze mi ktos napisac jaki pin odpowiada za uwaga wykrzyknik migajacy czerwony informujacy o bledzie abs? Probowalem juz odpinac pin 19 w niebieskiej wtyczce czyli system abs nic sie nie dzialo . Bardzo bym prosil o informacje
A auto to przedlift czy polift?
Przedlift natomiast na liczniku z tylu numery zaczynaja sie od 8LO wiec nie wiem czy do polifta to zaliczac czy nie
I w przed i w polifcie numery zaczynają się od 8L0. Zerknij na kolejne 3 cyfry 919 lub 920 :)