Tak to zazwyczaj bywa jak głupi z mądrym gada - i tak nikt nic nie zrozumie. Postaram się to wyjaśnić, bo sprawa jest ważna i tych dwóch typów wprowadza ludzi swoją niewiedzą w błąd.
Przede wszystkim sprawdzaj dobrze na drugi raz - nie ma takiej możliwości, żeby tak w porównywarkach wyszło, bo one szukają po zaleceniach producenta. Sprawdziłem i są to opony zimowe, co jest zgodne z prawem, aby opony tego rodzaju miały niższe wymogi. Y o nośności 88 też jak najbardziej spełnia wymogi. Policz sobie do masy nośność - wg wzorów, które podałeś.
Problem jaki powstał, czego dwóch gości pletących bzdury nie może zrozumieć, wynika z bardzo prostej kwestii - niewiedzy na temat prawidłowego doboru opon. Do indeksu H nie ma żadnego problemu i tutaj ważne jest aby indeks nośności pokrywał się z zaleceniami producenta, a jak ich nie ma - to samemu sobie to się sprawdza i nie ma żadnych niespodzianek. Jeżeli Vmax nie przekracza 210 km/h stosujemy indeks H, dobieram prawidłowy indeks nośności i tyle. Producenci, czasem dla aut których Vmax jest w pobliżu tych 210 km/h przeskakują na V. Np dla auta o Vmax 208 207 raczej już będzie dedykowany indeks V.
Teraz co się dzieje w przypadku indeksu wyższego - V - otóż pewne rzeczy się liczy - dokładnie indeks nośności. Jeżeli mamy V z indeksem 91 czyli 615 kg na oponę czyli 2460 na samochód z 4 oponami. Dla każdych 10 km/h powyżej 210 km/h, należy 3% odjąć od obciążenia. Dla auta z Vmax 240 km/h mamy więc sytuację taką, że przy indeksie nośności 91 nie mamy 615 kg tylko 561 kg - dla czterech opon 2244. Ja bym się chciał więc dowiedzieć, które A3 tyle waży, że jest to tak kluczowe i niezbędne jak tu twierdzą co niektórzy... Tyle tajemnicy i tak to jest też podawane w homologacjach przez producentów.
W Niemczech są inne przepisy i stąd mogą powstawać różnice. Obowiązuje one samochody tam rejestrowane i posiadające brief (z tego co ja wiem - jeżeli ktoś ma inne informacje to niech mnie poprawi) Ze względu na pękające opony na autostradach (sam mało taką nie dostałem niedawno, więc widać, ze to niewiele pomogło) w 2009 wprowadzili obowiązkową rezerwę. Liczy się to tak - powyżej 150 km/h bierze się 10% prędkości maksymalnej - dodaje do tego 6,5 km/h i sumę tych dwóch rzeczy dorzuca się do Vmax. Tak ustalona Vmax jest przyjmowana jako obowiązująca - jeżeli więc przekroczy progi, to używa się indeksu wyższego. Ja natomiast nie słyszałem, żeby prawo Niemieckie obowiązywało w Polsce, albo żeby do polskich aut były wydawane Briefy. No cóż ale niektórym może się marzy II wojna i supremacja Niemiecka. O ile mi też wiadomo i jest to raczej logiczne następstwo prawa UE w tym względzie, nie będzie podstaw do tego aby w przyszłości wymóc na kierowcach wjeżdżających do Niemiec, aby tych przepisów przestrzegali. Wchodzi tutaj kilka rzeczy - swobodny przepływ ludzi i kapitału, dyrektywy dotyczące transportu itd. O ile trzeba uważać, na ogumienie letnie i zimowe, o tyle w tym względzie to nadal tylko kocopoły. Prosiłem o wytłumaczenie ja - sprawców zamieszania, jak widać żaden z nich nie potrafił tego zrobić - co i mnie w sumie nie dziwi, bo tak zazwyczaj jest.
W tym artykule jest to w miarę jasno opisane
http://moto.onet.pl/co-oznaczaja-sym...a-oponie/g1411
Jeżeli chodzi o moją prywatną opinię, to przy wadze A3 - to nie ma to za bardzo znaczenia i raczej ja nie uważam, za zasadne stosowanie opon o wyższym indeksie niż potrzeba. Są one droższe i mniej komfortowe. Sens jest w przypadku niższych profili, ale wtedy są to opony raczej już dopasowane i też można znaleźć opony o wzmocnionym boku. Decyzję podejmuje się samemu, jeżeli ktoś chce, to nie widzę przeszkód, ale też ja nikogo nie zamierzam zmuszać do tego, aby tak się zachowywał, bo wg mnie jest to nieracjonalne. Ogólnie 2 kolegów, stwierdziło że obowiązkowe. Sami sobie możecie wyrobić opinie, jak nietrafione były ich zarzuty i atak na moją osobę w tym względzie. Niestety palenie na stosie i ostracyzm, korzenie ma w głupocie i inaczej tego nazwać nie mogę.