No jak masz ustawione 21 to ustawia 21. Jak chcesz żeby chłodziła na Full to wciśnij LO
tapnięte z S7 edge
Printable View
No jak masz ustawione 21 to ustawia 21. Jak chcesz żeby chłodziła na Full to wciśnij LO
tapnięte z S7 edge
Niby tak, ale bardziej chodziło mi, czy normalne jest to, że na LO nie leci mroźne powietrze a raczej po prostu chłodne. Porównuję sytuacje z poprzednim autem (Astra G), gdzie na manualnej klimie powietrze było wręcz lodowate :)
Witam, walczę z klimą, ale chyba już jestem blisko. Więc tak,
1. Czynnik jest
2. Układ klimatyzacji szczelny
3. Sprężarka na krótko załącza się
Po przejrzeniu internetu, dowiedziałem się, że przyczyną niedziałającej klimy może być czujnik ciśnienia klimatyzacji. Sprawdziłem napięcie na wtyczce która dochodzi do tego czujnika, napięcie waha się ~ 11 V. Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość sprawdzenia jakoś na krótko tego czujnika, czy załączy mi sprężarkę i będzie wreszcie chłodziło. Czujnik ma symbol Sp3-h1025. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Elektryk powiedział, że moduł wentylatorów jest sprawny, próbował nawet zakładać nowy, ale tu nie widział problemu. Ostatecznie stwierdził, że nie ma przejścia między panelem sterowania klimatronikiem a układem klimatyzacji pod maską, tak jakby wiązka była gdzieś przerwana. Ewentualnie problem leży po stronie jakiegoś czujnika, presostatu, lub jakiegoś czujnika temperatury. Tak jak pisałem wcześniej pod kodem 61C pokazuje temperaturę -53 stopnie.
Wg kodów znalezionych w internecie
Temperatura w °C, z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej
Po wciśnięciu śnieżynki na klimatroniku, skaczą obroty silnika, wentylatory nie załączają się.
Po podpięciu pod Vaga, pokazuje błąd 15.1 czasami 15.3. Poza tym brak błędów. Kiedy robię test klimatyzacji przez Vaga, różnych podzespołów - Wentylatory załączają się. Podobnie kiedy robię zwarcie na presostacie (zwieram piny 3 i 4 wentylatory załączają się). W blokach pomiarowych vag znalazłem następujące wartości:
Compressor intervention
Coolant Hot: 0.0
Intervention Status: 1.0
A/C High Pressure 0.0 <---- (czy ten parametr oznacza, że nie ma napięcia na sprężarce? )
Not Assigned: N/A
Voltages: Fresh Air Blower - Illumination
Specified: 7.00 V
Actual: 6.60 V
Illumination 2.05 V
Not Assigned: N/A
Macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić, walczę z tą klimą i nic :(
Witam,ile srednio kosztuje nabicie klimy od zera?
100zł nabicie+szczelność+ozon
zawsze możesz u Siebie w mieście szukać na grupon.pl bo teraz okres letni to i promocji jest na to wiele
Mam taki problem z nawiewem (nie klimą) Otóż tak mam klimatronica i klima chłodzi i grzeje jak trzeba ale gdy włącze zwykły nawiew na LO to leci takie mocno letnie powietrze zamiast zimnego jak sie zwiekszy temp. to leci cieplejsze. Wiecie może czym to jest spowodowane?
Witam muszę wymienić górnego węża od klimy i takie pytanie czy podejda te węże z innego silnika? A3 8l 1.9 110
Tego całego co idzie od sprężarki 8,9
tylko z 1.9 tdi AGR/ASV/ALH/AHF
Witam
Mam nietypowy problem. Nagle klima przestała działać wiec pojechałem do mechanika, powiedział ze sprezarka dostaje prąd 9v i najprawdopodobniej elektromagnes jest do wymiany. Wymieniłem cały komplet łącznie ze sprzegielkiem i kołem pasowym ale klima dalej nie działa... Wentylatory tez się nie włączają. Dodam ze sprężarka spięta na krótko działa normalnie, a komputer nie wyrzuca żadnych bledow. Ktoś może miał podobna przypadłość?
bezpieczniki sprawdzałeś w puszce na aku i jego styki w niej?
prąd przed sterownikiem wentylatorów(jest pod aku) jest i czy za nim wychodzi?
Bezpieczniki sprawdzałem są ok. Do sterownika wentylatorów jak się mogę dostać? On mógłby być przyczyna nie włączającej się sprężarki?
wyjmij akumulator i podstawę to go zobaczysz
https://www.google.pl/search?q=stero...tQAmgaUcCmB8M:
Witam mam problem z klima. Po kupnie auta klima raczej nie działała. Ostatnio byłem nabić klime i chlopek z którym ogólnie ciężko było się dogadać na ile mi ją ale na początku był zdziwiony czemu jest pusta. Potem gadał że może jest dziurka, później że hmm może nie ma więc nabije.Efekt tego taki ze nie chłodzi z tego co gadał chyba jakiś zaworek może być dupniety wg niego koszt tego zaworka 150zl lub sprężarka koszt 1000zl. Ogólnie coś gadał o ciśnieniu że chyba na wejściu jest ok ale na wyjściu za słabe. Ktoś coś pomoże?aha dodam że jak włączam klime to za lanca ja się oba wentylatory i coś syczy od strony schowka oczywiście podczas pracy. W A4 mi syczy ale po wyłączeniu silnika ale tam śmiga klima elegancko
maszyna do nabijania sprawdza szczelność wiec coś kręci
podepnij auto pod vcds i sprawdź błędy
Chodzi o vaga?co dokładnie sprawdzić?
tak vag
zrób scan w bloku kilmy/zły czujnik i problemy z nim będą w postaci błędu
A co można sprawdzić na klimatroniku?
Witam, mam nadzieję że tutaj ktoś mi pomoże. Mam problem z klimatyzacją, więc tak: Klimatyzacja chłodzi dobrze ale na postoju gdy temperatura jest dość wysoka, zaczyna coś burczeć w okolicy schowka pasażera i wtedy następuje rozłączenie sprzęgła. Wziąłem kabel i laptopa vcds nie pokazał żadnych błędów. Maska do góry, klima włączona i zaglądam. Patrzę, że wentylator od chłodnicy stoi w miejscu a sprężarka chodzi więc coś jest nie tak. Teraz pytanie bo mogę się mylić. Po włączeniu sprężarki wentylator powinien się włączyć i pracować razem ze sprężarką tak? Tutaj jest odwrotnie, wentylator włącza się, gdy sprężarka się rozłączy. Czy ktoś może mnie naprowadzić co sprawdzić. Dodam, że bezpieczniki sprawdzone, może coś głębiej ?
Witam , również mam problem z klimatyzacją . Pare dni temu kupiłem sterownik wentylatorów "1j0 919 506 H bodajże " gdyż stary przestał działać , i wyszystko jest okey przez parę minut po uruchomieniu auta , nie ważne czy zrobie to w 35 stopniowym upale czy nocą gdy jest chłodniej . Przez chwilę klimatyzacja działa tj . wentylatory kręcą sie obydwa oraz z nawiewów leci wyraźnie chłodniejsze powietrze , lecz po przejechaniu niecałego kilometra klimatyzacja przestaje działać , i załącza sie zwykły nawiew , dając ciepłe powietrze ,wentylatory również się zatrzymują . Ma ktoś jakieś sugestie co może być przyczyną . Dodam że przegrzebałem forum znalazłem parę podobnych problemów lecz nigdzie rozwiązania.
Pozdrawiam
Hej! Jestem ciekaw, czy ktoś tutaj się podjął montowania klimatyzacji do samochodu bez niej. Akurat nie posiadam takiego fajnego bajeru, a zastanawiam się nad "remontem" swojego auta, zeby go jeszcze nie zmieniać i długo pociągnął i zastanawiam się, ile takie cuda kosztują, czy bardzo sobie auto popsuje i inne generalnie tego typu rzeczy.
dołożyć można, ale nie jest tak wydajna jak oryginał fabryczny....robiłem kiedyś w vw golfie na oryginale, ale jednak to nie to
a coś ktoś o kosztach? jak to się prezentuje?
tu masz odpowiedni wątek do dalszej dyskusji
https://www.a3-club.net/forum/showth...IMATRONIC-w-A3
Forumowicze, co to może być, nagle podczas jazdy wyłączyło klime i nawiewy. Panel klimatyzacji ma podświetlone guziki ale wyświetlacz wyłączony. Klikanie przycisków nie daje reakcji. Jakby panel zdechł. Nawiewy nie działają. Jade dziś do mechanika ale może ktoś już tak miał w swojej A3/S3 w polifcie? Bezpieczniki są OK. Szukałem info to w innych audiolach, a6, 100, ludki tak mieli to podmiana na inny panel klimatronika nawetnic nie dawała. Dlatego szukam kogos kto już to przerabiał.
tez mialem podobna sytuacje mechanik mowil ze sprezarka,lecz dzieki Klamamoto naprawilem problem bezpieczniki na aku niby cale ale jak wyciagnelem to jeden spalony, takze sproboj tak to 3 min roboty :)
dziś byłem u mechanika , podłączył auto do kompa chodził przez 30 min na wolnych obrotach i klima chodzi , osuszacz jest okey(drożny) czynnik nie ucieka klima szczelna , czujnik ciśnienia klimy podobo też spoko , wszystkie czujniki temp też okey. po wyjechaniu od mechanika klima przestała działać ... Ma ktoś jakiś pomysł bo facet nie wie co sie może dziaćCytuj:
Witam , również mam problem z klimatyzacją . Pare dni temu kupiłem sterownik wentylatorów "1j0 919 506 H bodajże " gdyż stary przestał działać , i wyszystko jest okey przez parę minut po uruchomieniu auta , nie ważne czy zrobie to w 35 stopniowym upale czy nocą gdy jest chłodniej . Przez chwilę klimatyzacja działa tj . wentylatory kręcą sie obydwa oraz z nawiewów leci wyraźnie chłodniejsze powietrze , lecz po przejechaniu niecałego kilometra klimatyzacja przestaje działać , i załącza sie zwykły nawiew , dając ciepłe powietrze ,wentylatory również się zatrzymują . Ma ktoś jakieś sugestie co może być przyczyną . Dodam że przegrzebałem forum znalazłem parę podobnych problemów lecz nigdzie rozwiązania.
Pozdrawiam
Kiedyś też miałem problem z klimatyzacją głowiłem się z tydzień czasu na nią ale problem został rozwiązany. Problem z rozłączaniem klimatyzacji mogą być przyczyny uszkodzonego licznika, Jeśli licznik odczyta, z czujnika temperatury zbyt wysoką temperaturą wówczas automatycznie klimatyzacja się rozłącza. (w moim przypadku licznik został wymieniony na VDO, problem został rozwiązany). Też myślałem 1j0 919 506 H, że miałem to uszkodzone bo wentylator od klimatyzacji nie działał jak i sama sprężarka okazało się, że niżej niż wysprzęglik jest wtyczka i na pierwszy rzut oka kable były całe ale w środku żyły już nie. Co się okazało to w tej kostce 2 pin nie miał styku, wiec pomyślałem że u ciebie być może jest taki sam problem że na postoju kable się stykają i klima chodzi a w czasie jazdy większe są drgania auta czy to na naszych polski drogach dziury i może to być przyczyną. Ostatnim pomysłem to może być zawór rozprężny ewentualnie czujnik ciśnienia klimatyzacji.
Dodam, że jest to prosta klimatyzacja więc nie ma dużo do szukania albo do sprawdzania co może być przyczyną że rozłącza klimę.
Masz problem z zegarami w swoim aucie?
licznik chodzi o (prędkościomierz/obrotomierz) problemów raczej nie mam żadnych , posiadam licznik bez fis . Ewentualnie czego powinienem się spodziewać , jakich objawów :) ?
Jeśli chodzi o tą wtyczkę , mógłbym prosić jakieś zdjęcie ew schemat gdzie się to znajduje i gdzie miałbym szukać problemów ? Czujnik ciśnienia podobno mam ok, tak przynajmniej mówił facet któremu dałem auto do diagnozy .... Wspominał coś też o panelu climatronika że jakieś cewki zalane w żywicy tam są i one mogły ulec awarii ale nie da sie niby tego naprawić ani dokładnie zdiagnozować czy to to jest na pewno to :(
Cześć. Posiadam następujący problem. Wsiadając do auta i jadąc z normalnie włączoną klimatyzacją na 20 stopni klimatyzacją fajnie działa ale po jakimś czasie zaczyna dmuchać bardzo słabo, czuć jakby był wentylator włączony na jedną kreseczkę. Gdy zwiększę obroty manualnie na maxa to dalej dmucha tak samo słabo ale czuć i slychac że wentylator w schowku chodzi na maksymalnych obrotach. Wydaje mi się że blokuje się klapa która wpuszcza powietrze do kabiny. Teraz pytanie.. która to klapa i czy trudno się ją wymienia. Dodam że włączanie obiegu zamkniętego nic nie daje ani wyłączanie i włączenie. Pomóżcie bo w ciepłe dni nie znam dnia ani godziny kiedy przestaje chłodzić :-D pomaga zgaszenie samochodu na jakiś czas.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
wojtas96 podłącz auto pod vcds-a i zobaczysz który silniczek/potencjometr zgłasza błąd
Cześć, szukałem już porad na ten temat ale jakoś nie jestem do końca przekonany czy one nie mijaj się z prawdą. Auto podpinałęm pod VAGa i nie było żadnych błędów. Mianowicie Po odpaleniu silnika słychać metaliczne brzęczenie, jakby jakaś obejma metalowa kręciła się po metalowym drążku. Dźwięk nasila się podczas dodawania gazu, ale i na wolnych obrotach ciągle jest słyszalny. Poza tym po załączeniu klimy słychać jakby jednostajne tarcie plastiku. Podejrzewam, że coś jest to sprzęgło kompresora klimy. Wszedłem pod auto z załączonym silnikiem i faktycznie słychać, że jest to coś w okolicach kompresora. Znalazłem filmik
https://www.youtube.com/watch?v=Ll9YnFqhKC8
, w którym jest zdiagnozowane zerwanie sprzęgła. Nie wiem jaka jest dokładna konstrukcja tego elementu ale w mojej trói mogę tak samo kręcić tarczą tylko, że według mnie, to tarcza powinna się obracać, bo jeśli silnik jest załączony i pasek napędza koło pasowe to tarcza powinna się zasprzęglić dopiero po załączeniu klimy, w przeciwnym razie kompresor chodziłby cały czas. Dobrze mi się wydaje? Jeśli nie to skąd mogę wiedzieć czy do wymiany jest całe sprzęgło czy tylko tarcza sprzęgła? różnica w cenie jest dosyć znaczna.
zdejmij schowek i sprawdź jak zachowują się klapki za dmuchawą gdy dajesz on/off
u mnie po wymianie wszystko działa jak należy a również maiłem ich błąd
opisane
https://www.a3-club.net/forum/showth...ce-szyby/page3
https://www.a3-club.net/forum/showth...b%B3%B1d-00604
Witam.
Od dwóch lat jestem posiadaczem Audi A3 8L 1.9tdi. Autem głownie porusza się moja żona. Ostatnio musieliśmy wymienić skraplacz , potem przestała działać dmuchawa, wymieniłem. Teraz po wymianie dmuchawy mam kolejny problem. Chodzi o regulację temperatury... Zaczęło się od dziwnych wskazań temperatury - wskazówka temp. czasem wskazywała 110 - 120 stopni. Okłamywała bo silnik nie był dobrze rozgrzany. Po wymianie czujnika temperatury wszystko było ok. ( puścił oring i trochę płynu leciało) wskazówka nie przekracza już 90 stopni, ale zaczął się inny problem - mianowicie regulacja temperatury działa w ten sposób, że po ustawieniu na LOW leci zimne powietrze ( obojętnie czy jest włączona klima czy zwykły nawiew ) po ustawianiu stopni temperatury bucha po prostu ciepłe powietrze. Wcześniej jadąc np. z dzieckiem włączałem tryb auto 23 stopnie i o nic się nie martwiłem. Teraz jest albo cholernie zimno albo gorąco. Nie mam możliwości regulacji. Uważam,że usterka wiąże się z dziwnymi wskazaniami temperatury, bo od tego się zaczęło. Po tych wysokich wskaźnikach temperatury regulacja zaczęła wariować. Chłód tylko na Low powyżej taka sama temperatura buchające ciepłe powietrze. Do jakiego mechanika nie pojadę to nikt nie chce się za to brać. Potrzebuję waszej pomocy. Co najprawdopodobniej może być przyczyną ?
Cześć, mam problem z klima w a3 8l chodzi o to ze tak jakby nie zawsze się załacza, wiem że teraz przy niskich temperaturach klima się nie załączy ale oszuszacz powinien dzialać i tak czasami jest że kiedy włącze nawiew to słychać jak zaczyna pracować i wtedy wszystkie szyby ładnie odparowywują, choć co jakiś moment się po prostu wyłącza i wtedy nagle wszystkie szyby od razu parują w trakcie jazdy. Po włączeniu i wyłączeniu przycisku econ czasami słychać jak klima się załącza i wyłacza a czasami po wciśnięciu nie ma zadnej roznicy w pracy klimy tak jakby nie dzialala. Macie jakies pomysły?
michal660 mam dokładnie taki sam problem u siebie ;/ a klima byla nabijana w lato i sprawdzna szczelność, czasem sie załączy czasem też nie, wentylator na chłodnicy normalnie działa
Siemka. Przede mną stoi naprawa klimatyzacji i będę miał pytanie z tym związane, ale najpierw co nieco co o samochodzie.
Samochód kupiłem w lipcu, od wtedy było wiadomo że nie działa klima (brak odczynnika w układzie, duże wibracje po załączeniu klimy). Byłem u mechanika, i stwierdził że zepsute jest sprzęgło kompresora. Co tutaj widziałem też kieruję się ku temu stwierdzeniu.
ALE rodzi się pytanie:
Czy opłaca mi się wymieniać tylko sprzęgło, jak nie wiadomo w jakim stanie jest sam układ i kompresor?
Nie wiem jak długo samochód jeździł bez odczynnika i czy sam niedziałający poprawnie kompresor był katowany :/
Cześć wszystkim.. Ja mam taki przypadek że moja klima nie działa jak na dworze jest temp tak od 0' w dół.. Jak jest powyżej zera to działa... o co może w tym chodzić? Bezpieczniki ok na vagu zero błędów? Miał ktoś taki przypadek? I jak sobie z tym poradzić?
- - - Aktualizacja postu - - -
W naszych A3 tak jest? od lipca zeszłego roku jestem posiadaczem A3 i teraz właśnie mam ten "problem" to znaczy przy temp 0 stopni i poniżej klima nie załącza sie i trochę zaniepokojony jestem że jest coś nie tak....
Ok sorry unikając ostrzeżeń przeszukałem forum "dokładniej" i znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :D
przeciez to normalne, ze przy takiej temperaturza klima sie nie zalaczy.. ;)
Jak to? Klimatyzacja jako osuszacz powietrza zawsze powinna się włączać? Nawet, żeby ściągnąć parę z szyb.
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A3 8L 1.9 ASZ. Od wczoraj mam problem z klimatyzacją. Tzn pod maską słychać w okolicach sprężarki klimatyzacji dziwne trzeszczenie. Jestem pewien że to jest problem z klimatyzacją. Niestety do do mojego mechanika mam około 70km i dopiero jutro pojawię się u niego. Moje pytanie brzmi. Czy jeśli wyłączę całkowicie klimatyzację to przejadę ową trasę do mechanika? Czy nic poważnego się nie stanie jeśli klimatyzacja będzie wyłączona? Boję się wyruszyć w trasę z tą usterką. Zauważyłem że są bezpieczniki odpowiedzialne na klimatyzację. Czy po ich wyciągnięciu zaprzestanie ona pracować? Serdecznie proszę o pomoc i pozdrawiam!
wyłącz klimatyzację na OFF i tyle
Witam. Mam następujący problem z klimatyzacją: układ świeżo nabity, jednak nie chłodzi. Kółko na sprężarce się kręci po zapaleniu "śnieżynki" jednak oba wentylatory stoją w miejscu (nawet jak auto ma 90stopni to włączają się tylko na chwile -kilkadziesiąt sekund -- to normalne?auto trzyma 90stopni na wskaźniku). Na climatronicu przy pierwszym podłączniu brak błędów, jednak po wysłaniu polecenia kasuj pojawiają się miedzyinnymi błędy 00792 oraz 00532- Supply VoltageB+ nie można ich skasować. Podmieniałem czujnik ciśnienia bez rezultatu jednak na inny używany więc nie mam pewności że jest w 100% sprawny. Co jeszcze mogę sprawdzić? przekaźnik chyba jest ok jeżeli koło spręzarki się kręci...
z góry dzięki za pomoc