059 919 501 4-styki zielony, ewentualnie na niego o-ring N 903 168 02,
Printable View
Więc u mnie natomiast pojawił się problem prawdopodobnie z licznikiem. Nie chcę zakładać nowego tematu więc podpinam do tego, bo chodzi o wskazówkę temperatury.
Po kolei: Samochód przeszedł dosyć kompletną odbudowę silnika, głowica, termostat ASO. Lecz od jakiegoś miesiąca mam objawy przekłamywania wskazówki temperatury
Więc po 1: pierwszym objawem pojawiającym się miesiąc temu były skoki wskazówki, których wcześniej nie zauważyłem.
https://www.youtube.com/watch?v=7928...ature=youtu.be
po 2 po miesiącu porównując "skok wskazówki" widać niejako zwiększenie przeskoku.
https://www.youtube.com/watch?v=8M8WGGgtmiI
Kolejną rzeczą jaką zauważyłem jest to, że silnik nagrzewa się według licznika od 70 stopni, czyli z podwyższonego pułapu
https://www.youtube.com/watch?v=4X5zGCf03fQ
Sprawdzając na chłopski rozum wskazania włączyłem kanał 49 na climatronicu i przedstawiam efekty wskazówka stoi na 100? 102? stopniach a climatronic w miarę optymalną temperaturę pokazuję.
https://www.youtube.com/watch?v=DeomTHr9wbk
https://www.youtube.com/watch?v=Api3TnITd5w
trudno nazwać to powiązaniem ale jeśli przejadę 3 krótkie odcinki trasy (po 2 może 2.5km), zgaszę samochód na 3 minuty załatwię co potrzebuję odpalę samochód to zaczyna się wzrost temperatury do 118 stopni, wskazówka normalnie idzie na prawo klimatronic też pokazuje podwyższoną temperaturę, ale normalnie wiatraki zaczynają działać schładzają do 112 stopni i później już na dalszej dłuższej trasie trzyma te 95-110 stopni.
Szczerze mówiąc nie wiem czego chwycić się do tej wskazówki, dlatego proszę tu o pomoc
Siks zrób test zegarów vagiem i zobacz co wyjdzie
Mam jeszcze pytanie :) Dziś rano przed odpaleniem na kanale 49 miałem wartość 30 stopni a na kanale 41 było 18 stopni licznik natomiast pokazywał jakieś odrazu jakieś 65stopni. W trakcie jazdy na 41 doszło do 90 i tak zostało a na 49 było około 108 ( wyczytałem że dla tego silnika to ok ) a na liczniku wskazówka zatrzymała się na około 95 stopnie. No i teraz pytanie czy tak jest ok czy nie i czy ewentualnei to wina licznika czy jakiegoś czujnika. Przeczytałem prawie cały ten temat i nie mogę dojść do konkretnego wniosku.
Edytowałem ten post u góry jeszcze raz. Mozę jaśniej opisałem, widzę że masz duże doświadczenie w tym temacie to może jeszcze zerkniesz i napiszesz :)
Wklejam tu poniżej:
Mam jeszcze pytanie Dziś rano przed odpaleniem na kanale 49 miałem wartość 30 stopni a na kanale 41 było 18 stopni licznik natomiast pokazywał jakieś odrazu jakieś 65stopni. W trakcie jazdy na 41 doszło do 90 i tak zostało a na 49 było około 108 ( wyczytałem że dla tego silnika to ok ) a na liczniku wskazówka zatrzymała się na około 95 stopnie. No i teraz pytanie czy tak jest ok czy nie i czy ewentualnei to wina licznika czy jakiegoś czujnika. Przeczytałem prawie cały ten temat i nie mogę dojść do konkretnego wniosku.
jarekm he he juz troche jaśniej jest
czyli wychodzi w takim razie ze czujnik ten g2/g62 masz dobry, a co do zegarów to hmmm
troche trudno mi powiedzieć, niby nie powinny ruszać od temp 65-70 stopni tylko normalnie 60 i z tego co pamietam, to ktoś wcześniej pisał (mowa o tych dziwnych silnikach gdzie temp pracy to ok 108 stopi) ze mimo ze na klimatorniku było było 108 to na liczniku miał 90-95 stopni :) pewnie aby nie straszyć uzytkowanika auta, zrób moze jeszcze jak mozesz test zegarów vagiem to sie przekonasz czy te wskazówki dobrze pracują.
PS.
nie lubie waszych silników :P
Też nie lubię tego silnika ehh ale to samochód taki pomocniczy wiesz tylko do jeżdżenia w koło komina :) Zrobię test tych zegarów i dam znać. Jak rozumiem ze wskazań po klimatroniku wygląda że jest w miarę oka? Wentylatory też mi się włączają chyba prawidłowo najpierw pierwszy bieg potem drugi. Zrobię test zegarów i dam znać, jeszcze nie wykonywałem nigdy tego testu.
pada silniczek krokowy w tym liczniku i tyle :) zaraz może sie podobnie stać z paliwem...
No dobra gotowe. Na teście wszystkie wskazówki stały po środku poza wskazówką temperatury on stała na 95stopniach. Tak więc wyjąłem zegary i skorygowałem wskazówkę poprzez wyjęcie i włożenie w odpowiednie miejsce. Teraz wszystko gra startuje od 60 i zatrzymuje się na 90. Dzięki za pomoc :)
tak ale w tym przypadku kolega musiał ręcznie przestawiać wskazówkę co raczej nie jest normalne :P
Hej, moze zle wpisuje, ale przepraszam to moja 2 odpowiedz a na dodatek pisze z telefonu. Mam moją A3 na kanale z racji tego ze nie utrzymuje stałej temperatury na poziome 90 st. tylko jak jeżdżę na 1 w korku potem spada, wymienię prewencyjnie termostat, ktoś to auto zalał kiedyś zielono/niebieskim płynem i teraz co polecacie? Płukać woda destylowaną i spuścić płyn wężem dolnym od chłodnicy a potem zalać czerwonym? Czy mniej kombinować dokupić zielonego płynu i nie kombinować?
podoba mi się jak profesjonalnie określasz rodzaj płynu chłodniczego: czerwony, zielony ... ja Ci radzę go spuścić i wlać rózowy :) autko poczuje się sweetaśnie :p
Bo coz ja tam wiem co bylo nalane, a kazdy wie mniej wiecej o co mi chodzi:-) mi raczej nie chodzi o specyfikacje tylko o to czy i jak wypłukać ten stary tak żeby zleciało wszystko, ale w warunkach garażowo-kanałowych. Bo jeżeli mam hasłowo resztka płynu ciemnego zabrudzic ten nowy różowy, to wolę go zalać ciemnym, ale może jest sposób na dokładne wypłynie starego płynu?
Apropo, to ponownie ja z swoim AVU :))
Jeśli przejadę 3 krótkie odcinki trasy (po 2 może 2.5km), zgaszę samochód na 3 minuty załatwię co potrzebuję odpalę samochód to wskazówka stoi na końcu skali na zegarach, klimatronic też pokazuje 121 stopni, ale normalnie po odpaleniu 2 bieg wiatraki załączają i zaczynają działać schładzają do 112 stopni i później już na dalszej dłuższej trasie trzyma sobie tą temperaturę roboczą 106-108 stopni. (Na zegarach wtedy stoi równo na 90 stopni)
Termostat ze 1.5 tyś km temu wymieniony. Przejmować się takimi skokami dopóki nie poinformuje mnie ikona o podwyższonej temperaturze? Czy to coś poważniejszego może być?
Siks, przy jakiej temerraturze załączają Ci się wentylatory ? (z ciekawości zapytam, jaki masz termostat).
Drugie pytanie dotyczy tej temperatury na zegarze, bo też mi wskakuje od 70 i leci do 100. Wymieniłeś ten silniczek korkowy czy metoda ręczna?
Czy to są dobre temperatury:
(temperatura na szafie 90'C)
http://vaglog.rtnet.pl/bjks88_97605.html
http://vaglog.rtnet.pl/bjks88_97607.html
Na drugim logu pod koniec wydaje mi się ,że zaczyna świrować czujnik. Czasami zdarza mu się zaciąć, kontrolka świec długo świeci no i wywala w błędach G62 błąd sporadyczny zwarcie do masy, ale to wiem. Chodzi mi głównie czy termostat dobrze działa.
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie, specjalnie nie zwracałem uwagi przy jakiej temperaturze załączają się wentylatory, ale bodajże jak pamiętam kiedyś jak mi na Klimatroniku pokazał 112 stopni to wentylatory już na 2 biegu działały. Termostat oryginał z ASO
Czyli pewnie też Ci padł silniczek krokowy, oddałem do warsztatu mechanik zrobił jakąś nową ścieżkę, wymienił silniczek krokowy i stoi na 90 stopniach nagrzewa się od 60. Metody ręcznej wolałem i wolę nie ryzykować. :)
Witam. Mam problem ze swoją A3 8L silnik 1.6 BFQ. Ale po kolei. Założyłem gaz (sekwencja Stag) i od tego czasu wskazówka temperatury nie podnosi się wyżej niż przedział między 70 a 80 stopni. Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem, że po odpaleniu auta załączają się wentylatory chłodnicy (obydwa, czy klima włączona czy nie) i chodzą nieustannie aż do zgaszenia samochodu - wtedy się wyłączają. Vag pokazuje błąd 17702 P1294 Czujnik temperatury silnika ECT - zwarcie do masy. Auto jest obecnie u elektryka. Ten póki co wymienił czujnik temperatury płynu chłodniczego oraz wykluczył (po sprawdzeniu) termostat oraz sterownik wentylatorów. Czy ktoś wie gdzie jeszcze szukać rozwiązania problemu? Wiem jeszcze tyle, że gazownik po założeniu instalacji dolewał płynu chłodniczego innego niż mam zalany ale tego samego koloru. Czy to mogło mieć jakiś wpływ i np. uszkodzić jakiś czujnik?
EDIT: Problem rozwiązany. Okazało się, że zwierały kable od termostatu, spadła z nich osłona i stykały się ze sobą powodując zwarcie, błąd 17702 i uruchomienie wentylatorów. To tak dla potomności :)
Cześć, zastanawiam się czy dość wysoka temperatura płyny/silnika ma wpływ na szybsze zużywanie się pompy wody. Wentylatory według wskazania klimatronika załączają się przy około 108 *, wiadomo za zegarach stoi równo 90. Pompa wody padła mi kilka dni temu, wymieniłem. Boję się że w dłuższej podróży znowu mi padnie i lipa.... Nie da się jakoś przez vag zmniejszyć wartości przy której termostat się otworzy ?
Nie spotkalem się jeszcze z termostatem, który ma jakiekolwiek elektryczne polączenie ze sterownikiem silnika. Termostat działa na zasadzie rozszerzalności cieplnej. sprawdziłbym czujniki temperatury i termostat nawet w zwykłej szklance gorącej wody.
A widzisz a jednak takie są i są stosowane w silnikach benzynowych(nie we wszystkich-określone typy ale nie o tym temat)
Mateusz niestety nie ma możliwośći zmniejszenia vagiem temp.otwierania termostatu bo jest to tak zrobione że jeśli termostat nie ptworzy się pod wpływem temp. to ECU wysyła sygnał elektryczny który otwiera termostat.
Mam diesla więc stąd moja wątpliwość. :D U mnie wadą fałszywych wskazań temp. był licznik Jaeger
A jeśli pompa pracuje w takich warunkach to nie zatrze się zbyt szybko ? Podobno w tych silnikach (czytałem forum golfa IV i bory) to normalna temperatura ale i tak mam podejrzenia i obawy...
To żeby zmniejszyć obawy zatarcia możesz ewentualnie wymienić termostat ( sprawdzić) tylko polecałbym na oryginalny. Termostat to jeden z newralgicznych elementów, który odpowiada za prawidłowy obieg cieczy chłodzącej, dodatkowo może być też wina chłodnicy i sprawdziłbym też czujnik temp. w chłodnicy który załącza wentylatory.
Witam
posiadam problem temperatura cieczy chłodzącej jest cały czas na zero, byłem u mechanika podłączył kompa i skasował błąd przez dwa dni było normalnie a teraz znowu wskazówka leży
Silnik 2.0 tfsi może ktoś miał podobny problem??
Witam wszystkich,
Mój pierwszy post... sorry za błędy...
Mam A3 1.6 benzyna i mam taki problem i to już od dłuższego czasu... a mianowicie... wskazówka temp. na desce rozdzielczej waha się od 90C do nawet 200C...
niedawno wymieniałem: pompę wody, uszczelkę pod głowicą, termostat wraz z czujnikami, płyn chłodniczy (zalecany do Audi), nawet akumulator wymieniłem na nowy... i nic nie pomaga...
Na zimnym silniku wszystko spoko, ale po pewnym czasie, szczególnie w ciepłe dni, wystarczy 5 km i temp zaczyna wariować... wiatraki działają praktycznie cały czas jak tylko wskazówka się podniesie, ale temp nie spada... dojdzie do około 110C i się utrzymuję ... nawet wzrasta do 200C... nawet jak już opadnie do 90C to po chwili na nowo wzrasta... i tak w kółko... (chłodnica nie jest zasłonięta) nawet przy wolnej jeździe jest tak samo...
Co gorsza taką sytuację miałem w zimę przy 100 km\h... czy jadę szybciej czy wolniej nie ma to różnicy...
Ma ktoś z was już bardziej doświadczonych osób jakiś pomysł dlaczego tak może być...
Ja już nie mam pomysłów... już u wielu mechaników auto było i nic nie... POMOCY
pozdro.
kuczek4100
a moze masz chłodnice zapchana? sprawdzales?
termostat napewno jest dobry i przy odpowiedniej temp puszcza płyn na chłodnice?
sprawdz wskazania temp na klimatroniku czy sa podobne do licznika
właśnie też o tym pomyślałem i na dniach ma zostać sprawdzona... a czy po wyglądzie zewnętrznym chłodnicy można wstępnie stwierdzić czy chłodnica już jest na wykończeniu???
- - - Aktualizacja postu - - -
szczerze mówiąc nie bardzo wiem o co teraz chodzi z tym porównaniem... klimatronik i licznik??
wymieniałeś płyn chłodnicy wiec w poprzednim kolor wskazywałby ze cos jest nie tak
chlodnice trzeba zdemontowac by sprawdzic jaki ma przepływ
masz klimatronik czy nie posiadasz klimy?
mam klimatronik... co do płynu to nic się nie zmieniło... kolor taki sam jak przed wlaniem...
http://www.a3-club.net/forum/showthr...light=kana%B3y
obieg zamkniety i strzałka w góre
tak właczasz kody
kody zatwierdzasz obiegiem zamknietym
spis kodów opisany w/w temacie
musisz stwierdzić jaki masz rzeczywistą temp płynu bo te 200 st to niewiarygodne nawet płyn przy tej temp wrze
dzięki... najgorsze jest to, że tak naprawdę nie wiem jaką ma temp. jaką mam pewność, że komputer nie przekłamuję i nie zawyża temp... ale przetestuję z tymi kodami co podałeś... mam rozumieć, że to sprawdzać po rozgrzaniu silnika???
odpalasz auto
wchodzisz na kanał 51
jedziesz tak by rozgrzać auto
sprawdzisz ile masz na zimnym silniku i ile na rozgrzanym
to taki najprostszy sposób
pewniej by bylo podpiąć vaga i sprawdzić błedy
dzięki... w linku przesłany w poprzednim poście ktoś udostępnił filmik z korzystania z tych kodów... na pewno się przyda...
sprawdź jaką temp.wyświetla ci na klimatroniku
a co jeśli (czysto teoretycznie) będzie tak, że faktycznie temp na klimatroniku jest taka sama co na desce rozdzielczej i faktycznie się tak grzeje??...
czy przyczyna może leżeć po stronie komputera??? przekłamuje bądź zawyża faktyczną temp... jakieś 3 lata temu może nawet więcej podczas dorabiania kluczyka padł mi komputer (nie działały żadne wskaźniki, temp, stan paliwa, prędkościomierz itp) został postawiony od nowa i było spoko... długo długo po tym zaczęły mi się dziać takie rzeczy z chłodzeniem...
nie snuj teorii tylko sprawdź temp
Mam taki problem.Wymienilem cZujnik temp.silnika i termostat i dalej mi nie trzyma temperatury .Jaka może być tego przyczyna?
stwierdzasz to po obserwacji wskazan licznik czy poprzez zlacze np VAG?
Po obserwacji wskaznika.Strzałka dochodzi do okolo 73 stopni i staje dopiero gdy sie zatrzymam to po chwili dochodzi do 90 ale gdy znowu rusze to spada.
Nie mam klimy.A termostat dopiero wymienilem 2 tyg temu.
to sprawdz wąż ktory idzie od termostatu od jakiej temp robi sie ciepły i potem gorący moze byc nawet na postoju, jak bedzie sie robił juz ciepły od tych 80stopni, to termostat na reklamacje,
a jak nie to wpadnij na spota mazowieckiego, teraaz bedzie 5 września i obadamy sprawe