Panowie Mam Audi 1,9 tdi 105 koni z 2007 nie wiem jaki był wcześniej olej przejechane mam juz 107 tyś. mil możecie mi podpowiedzieć czym to teraz zalać? pozdrawiam
Printable View
Panowie Mam Audi 1,9 tdi 105 koni z 2007 nie wiem jaki był wcześniej olej przejechane mam juz 107 tyś. mil możecie mi podpowiedzieć czym to teraz zalać? pozdrawiam
A bierze coś oleju? Zalej dobry syntetyk i tyle.
Panowie, kto mi powie, jaki olej wlewała fabryka o jakich wartościach do 1.6 AEH 97 r?
5W40 czy 10W40?
A jakie to ma znaczenie? ;) 14 lat temu były trochę inne oleje dostępne. Książka mówi, że możesz sobie zalać wszystko w przedziałach 0W50, więc tym bardziej pytanie mało zasadne.
No chodziło mi, jaki olej katalogowo powinno się wlewać ;)
Możesz iść do salonu i poprosić o olej ori, wtedy będziesz miał zalane. Audi z tego okresu prawie na pewno było zalane Fuchsem ale którym, to nie bardzo wiem. Trzeba by spytać u źródła. Wyszukiwarka wskazuje na te:
TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 (XTL-Technology)
TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30 (XTL-Technology)
TITAN GT1 5W-40 (XTL-Technology)
Możesz któryś z nich sobie spróbować lub bardzo dobry półsyntetyk jak nie jeździsz dużo i agresywnie. Pozdrawiam.
Kilka miesięcy temu prosiłem o pomoc w zalaniu oleju (tutaj) co wywołało zresztą ostrą dyskusję ;) Oto krótka ocena eksploatacyjna.
Zdecydowałem się na Motul 8100 X-lite 0W30 z wcześniejszym płukaniem specyfikiem Motula. Przejeździłem zimę i wiosnę na dwóch zestawach kół jak rok wcześniej. Wracam tutaj po kilku miesiącach eksploatacji bo generalnie na "gołe oko" zmian nie ma - spalanie zostało na takim samym poziomie, olej znika w podobnym tempie (zrobiłem dolewkę po 5kkm), odgłosy silnika i inne subiektywne wrażenia też bez zmian. Mam zatem nadzieję, że atomowa struktura oleju estrowego robi dobrze motorowi na poziomie molekularnym co uzasadni wyższą cenę od oleju wcześniej używanego :)
pozdrawiam,
andrzej.
Panowie chciałem wymienić olej w swoim Audi ale nie mam pojęcia jaki wcześniej był zalany...
aktualny olej: ?
aktualny przebieg: 180 tys
rocznik: 2001
bieżące zużycie: ciężko określić
styl jazdy procentowo: szybki..
główne miejsca użytkowania: miasto 75% / dłuższe trasy 25%
co ile następuje wymiana: co ile powinna?
jakie wymagania dla oleju: jakiś dobry olej tu, gdzie użytkuje samochód nie ma prawie w ogóle minusowych temperatur jak i upałów...
z góry dziękuję za rekomendacje,
pozdrawiam