a właśnie dlaczego lepsze niż HID? Ja wlaśnie mam zamiar zmienić lampy na poliftowe depo i włożyć HID.Jest to dobre rozwiązanie czy lepiej np kupić żarkówki phillipsa?
Printable View
Dlatego, że lampa halogenowa nie jest przystosowana do współpracy z żarnikami xenonowymi (inaczej zbudowany odbłyśnik itepeee) i nie bedzie świecić tak jak powinna świecić prawdziwa lampa xenonowa, do tego bedziesz oślepiał nadjeżdżających z przeciwka, lampy nie mają homologacji na xenon, moga ci zabrać dowód rejestracyjny, bedziesz miał problemy z przejściem przeglądu, do tego nie masz układu autopoziomowania ani sprysków świateł wymaganycgh przez prawo do lampy xenonowej.
Zrozumcie w końcu, że te całe HIDy to tylko chiński, tani bajer, który jest w zasadzie imitacją xenonu. Fakt jest taki, że jeśli lampy i kształt odbłyśnika podpasuje, to może świecić odrobine lepiej, ale cała prawna strona tego tematu dalej jest "na nie". Dodatkowo takie xeny oślepiają, co skutecznie utrudnia i wku***wia podczas jazdy, szczególnie nocą. Jesli chcecie mieć prawdiwe xenony to w 400zł sie na pewno nie zamkniecie, taka zabawa do A3 kosztuje ok 2000+ zł (lampy, spryski + autopoziomowanie)
Pewnie zaraz sie posypią na mnie joble że tak mówie, ale takie jest własnie moje zdanie po doświadczeniach z HIDami. Teraz mam ori xenon i spryskiwacze i dopiero zobaczyłem róznice między światłem Halogenowym, HIDowym i xenonowym. Różnica w jakości świecenia jest kolosalna.
pzdr.
nie do końca sie z Tobą zgadzam, różnica jest,owszem... ale nie kolosalna
od miesiąca mam już drugie A3 w moim życiu ale wczesniej miałem (oprócz wielu innych aut) dwa egzemplarze A8 D2 .... oczywiscie były tam oryginalne ksenony.
Teraz w A3 mam HIDy 6300k i wiadomo że nie swiecą tak jak oryginalny ksenon HELLA ale napewno nie mogę powiedzieć że różnica jest kolosalna... bardziej okresiłbym tą różnicę jako zauważalną...
co do oślepiania do zawsze staram sie lampki opuszczac jak najniżej żeby nie razić innych użytkowników drogi, no i oczywiscie żeby samemu widzieć :)
pzdr
Punkt widzenia zalezy od punktu leżenia :)
Zapewne zgodzisz sie ze mną, że nie jest to odczucie obiektywne tylko subiektywne i w moich oczach różnica była więcej niż zauważalna. Nawet więcej niz bardzo zauważalna.
Zalezy to oczywiście od jakości wykonania lamp przednich, ale moje zamienniki TYCa absolutnie nie radziły sobie z HIDami. Więc po zmianie na ori xenon po prostu mi szczena spadła.
EOT.
kam1kaze masz system autopoziomowania?? bo jeśli nie to tez nie masz pełnego xenona, tak jak powinno być, ja oczywiście zgadzam się że ori xenon to ori, hidy to tylko podróbka, chociaż sam takie mam u siebie, dadam że w poliftach z tyca i nie mam z nimi żadnego problemu, wszystko śmiga od ponad 1,5roku, kwestia tylko taka że ori używki to koszt 1600-1800zł plus zestaw spryskiwaczy chociażby taki jak masz ty, to już koszt ponad 2tys. do tego nie masz systemu autopoziomowania jak jest w samochodach z oryginalną instalacją pod światła zenon więc nie ma się czym podniecać, dlatego niektórzy wybiorą polift plus hidy bo i tak światła beda mieć lepsze, ja osobiście wolałbym zmienić samochód na taki co ma już oryginalne xenony niż pakowac w stary samochód taką kase
dobry !! chce kupi? lampy po lifcie i w sklepie maj? tylko firmy marelli magneti pofiltowe mia? kto? styczno?? z nimi ? http://allegro.pl/item554212795_refl...a3_nowe_l.html
witam chyba dobrze trafilem . mam pytanie odnosnie lamp przednich chcial bym je zmienic na xenony. mam teraz zwykle i od razu bym zainwestowal w xenon od S3 8L tylko mam pytanie czy jezeli sobie je zaloze do mojego auta ( a mam spryskiwacze ) to bede mial homologacie i wszytko bedzie legalne bo nie chce stracic dowodu , i co sie dzieje jezeli mam poziomowanie manulalne a w xenonie jest automatyczne i czy ciezko sie motuje i cos bede musial przerobic lub tym podobne.
moj szwagier jest inspektorem ruchu drogowego i mi kategorycznie odradzil HID bo z miejsca zabieraja mi dowod poniewaz te swiatla niby maja homologacie na przetwornice a nie za zarowke . pozd
Cuman, co do homologacji, chodzi o to aby lampa była przystosowana do xenonu, a zakładając ori nie musisz się martwić, bo ta lampa posiada już homologację na xenon. Jeśli chodzi o układ poziomowania. Aby go mieć musisz założyc czujniki + moduł.
To że teraz masz manualną regulację to ja bym to zostawił...no chyba, że chcesz się bawić i montować czujniki, moduł...Twój wybór. Połowa forum jeździ na załozonych hidach, trochę mniej ma ori lampy bez sprysków (ja :-) a garstka ludzi ma ori xenon. U Ciebie będzie tylko brakować układu poziomowania...ja bym założył xenon a układ bym zostawił w spokoju.
Pozdr
Witam. Przeczytałam cały wątek w poszukiwaniu wypowiedzi na temat lamp sprzedawanych w "naszym" sklepie. I nic. Nikt się nie skusił? No chyba, że coś mi umknęło. Pzdr wszytkich:D
Jak wiadomo prawo zabrania duzo rzeczy no ale coz policja woli zatrzymac za szybkosc niz sprawdzic czy ktos nie jezdzi na chinskich hidach i oslepia innych.
Jak kupujesz ori xsenony to o homologacje sie nie musisz sie bac jedyne na co zwroc uwage czy przypadkiem nie sa od samochodu ktory ma kierownice po prawej stronie.