Uszkodzenie na oponie nie jest błędem fabrycznym czy też wada opony
Wygląda to tak jak po najechaniu na kamien, krawężnik
Printable View
Uszkodzenie na oponie nie jest błędem fabrycznym czy też wada opony
Wygląda to tak jak po najechaniu na kamien, krawężnik
Nie był to ani kamień, ani krawężnik. Najprawdopodobniej dziury na drodze, bo w weekend byłem w trasach, momentami na bardzo lichych asfaltach. Cóż, opona idzie do reklamacji, są małe szanse że coś wskóram, ale starej opony nie byłoby mi tak żal jak zupełnie nowej.
Opona roczna to jak nowa ale znając życie reklamacji nie uwzględnia
Będę musiał zmienić komplet opon zimowych na nastepny sezon i zastanawiam się nad:
NOKIAN WR A3 205/55R16
Hankook i*Cept RS2 205/55R16
uzytkuje ktoś te modele?
Obecnie przód mam jakąś Fulde , a tył Hankook RS
Nie piszcie o Dębicy bo mam uprzedzenia do tych opon ;)
Ewentualnie jeśli coś polecacie innego to chętnie wysłucham.
A Nokian WR D4 albo WR A4?
Jeżdżę na WR D4 i w 100% mogę polecić. Czuję się po prostu pewnie na nich , w każdych warunkach.
Ja ze swojej strony również mogę polecić WR D4.
Tapatalk
Michal88 śmiało polecam Ci te Hankooki :) są świetne na każdym typie nawierzchni :)
Wysłane z Galaxy RS4
WR D4 naprawdę robi robote :)
poprzedni sezon przelatałem na nokianach hakkapeliitta r2. polecam te opony. :)
Dunlop Winter sport 5 -rewelacja ocena 5/5 śnieg/mokro/sucho, a do tego niezwykle ciche-usłyszycie każde niedomaganie zawieszenia (..no właśnie, nie wiadomo czy to zaleta takie opony...:). Na koniec sezonu jeżdżonego od października właściwie nie ma śladów zużycia. Jak traficie okazyjną cenę to warto brać w sytuacji rozważania z klasą średnia.
Ja ze swojej strony mogę polecić te Hankooki :)
Sam używam
[URL]http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-evo2-w320-205-45-r17-88-v-xl-mfs#127276562[URL]
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Polecam nokian wd3 bardzo dobrze zachowują się na śliskim i błocie
Polecacie jakieś tanie zimówki na 15" do mojego staruszka? Obecnych już nawet nie będę zakładać, szkoda roboty.
Wymagający nie jestem. W górach nie będą jeździć.
Dębica? Nexen?
Ja mam zamiar kupić sobie Nokian WR D4. Dużo osób je polecało.
ja kupiłem laufenny, podmarka Henkooka. Zobaczymy czego są warte :D
A co na zimę polecicie w 16 calach? Czas się zacząć rozglądać bo październik :confused:
Ja w A4 mam Nexen na lato i na zimę i bardzo polecam!
Przymierzam się do zakupu opon zimowych do mojej A3 z Quattro. Felgi które posiadam, to 17 7,5j , zastanawiam się jaką szerokość / profil założyć. Podobno im mniejsza szerokość tym lepiej?
mit a nie prawda :p
Zakładaj 225/45/17 a jak już chcesz węższe to 215/45/17.
Ja u siebie mialem na 15" dunlop winter response i spisywały sie mega dobrze :)
bo 225/45 to najbardziej popularny rozmiar na 17". Z tym że on pasuje na felgi od 7,5J do 8,5J bez jakiś naciągów dużych.
Ja sam osobiście kupiłem 205/50 do ori S-Linów.
Potrzebne 205/55/16, cos naprawde dobrego co bedzie sie dobrze prowadziło, tzn zeby miało dość sztywne boki żeby auto nie pływało na zakretach, co polecacie ?
Zdaje się Bridgestone'y, Pirelli i Michelin są znane z dość twardych boków - z czego Bridgestone jest niekomfortowy i to kiepskie generalnie opony w tej cenie, a Michelin - tutaj tylko wiem, że to prawda w przypadku ich letnich opon, co do zimówek nie jestem pewien.
EDIT: Ale w sumie, tak naprawdę, różnice w twardości sidewalla są niewielkie i żeby faktycznie uzyskać stabilne prowadzenie bez pływania po prostu zakłada się większe felgi i opony o mniejszym profilu.
Ja polecam Hankook i*cept RS2
Mam je od roku i są naprawdę świetne ! :)
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Mam baardzo dobrą ofertę na Blizzak lm32, bedą okk ? z tego co widze w testach w czołowce raczej
Ano jeśli dobra cena to Blizzak spoko!
Dawids oczyść skrzynkę... odnośnie twojego pytania o Hankook i*cept rs2 to na wszystkich typach nawierzchni śnieg deszcz sucho sprawuje się ta opona wzorowo i nie jest głośna :)
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
No to mnie przekonaliście, secik za 1.6k zł nie jest tragiczną ceną 205/50R17 ;)
Zamierzam kupić opony.
Możecie coś powiedzieć o nich ? Które wybrać ?
Opinie w sieci są pochlebne dla obu i wydaje mi się że to ta sama półka (?)
Hankooki chyba są robione w chinach (przynajmniej taka informacja znalazła się w jednym komentarzu) choć inne produkują też na Węgrzech (wątpię żeby trafiały do nas z Korei). Klebery niby w Europie.
Klebery zdaje się że są nowszą konstrukcją. Wiem że nie można wymagać za 700zł jakości Michelin czy Conti więc próbuję wybrać najlepsze które po roku się nie zetrą do połowy (chciałbym żeby kilka lat wytrzymały)
Z góry dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam
Na hankookach przejeździłem zeszłą zimę. (Nowe 2016r) Jak za tą cenę opona wzorowa, czy śnieg, czy błoto pośniegowe czy deszcz nigdy mnie nie zawiodła. Jeśli miałbym wybierać jeszcze raz na pewno bym się nie zastanawiał, tylko brał je ponownie.
Ja mogę Ci powiedzieć, że tamten sezon przejeździłem na W.drive V903 od Yokohamy. Cena moim zdaniem jak na klasę premium dobra. Jakie wrażenia? - dobrze trzymają się drogi. Z hamowaniem nie ma problemu...
Yokohamy to całkiem dobre opony ze średniej półki.
To na co nie patrzy wiele osób, a co moim zdaniem jest istotną kwestią to data produkcji opon. Bywa, że opony leżą na magazynie przez kilka sezownów, często z racji braku miejsca są to warunki dalece obiegające od ideału. Guma traci swoje pierwotne właściwości. Nie ma takiej przyczepności jaka powinna być.
To na co również należy patrzeć przy zakupie opon to data produkcji oraz miejsce produkcji. Tutaj https://www.oponeo.pl/artykul/data-i...rodukcji-opony informacja na temat gdzie i jak to można sprawdzić.
Panowie i Panie co lepiej brać do A3 8P 3d z 1.9Tdi? Opony klasy premium 195/65/R15 na felgach stalowych czy jakieś chinczyki/opcje budżetowe 225/45/R17 95 na felgach aluminiowych oryginalnych?
Osobiście wolałbym jeździć na stalowkach i porządnej oponie niż alu obutym w bylejaką
Tapatalk
Pany takie pytanie mam: czy jak na wlepce w aucie jest zalecany rozmiar opony 205/60/16 96W XL lub 205/60/16 96H XL M+S to czy mogę założyć taki sam rozmiar opony ale w indeksie 92H (tzn móc pewnie mogę tylko jak to się ma w razie kolizji czy czegokolwiek) ?
Nie ukrywam że cena odgrywa po części tu dużą rolę ale i większy asortyment jest w 92H.
@Panus1 - https://www.oponeo.pl/artykul/jak-cz...nia-na-oponach
polecam przeczytać i samemu wyciągnąć wnioski. wiem że kasa się nie mnoży sama w portfelu, a le po lekturze w/w artykułu sam zrozumiesz że dołożenie do lepszego indeksu nośności i indeksu prędkości ma sens.
Artykuł czytałem jakiś czas temu i nie wiem czemu na wlepce jest indeks 96 dla którego obciążenie wynosi 710kg na koło, licząc x4 wychodzi 2840kg. W dowodzie auta DMC wynosi 2290kg. Realnie licząc to indeks 92 wystarcza z zapasem bo wtedy 630*4=2520kg.
Zastanawia mnie tylko indeks nośności, co do indeksu prędkości nie mam żadnych zastrzeżeń - indeks H to i tak o wiele za dużo bo kto o zdrowych zmysłach w zimę osiąga prędkości zbliżone do tych wartości.
Nie rozumiem więc dlaczego na wlepce są takie a nie inne indeksy :confused:
jak w dowodzie masz takie DMC, to jak dla mnie nie ma sensu zakładać opon 96, bo i tak nie załadujesz auta do granicznej nośności...
No tak tylko jak to ma się do kolizji czy czegokolwiek podobnego i w razie czego czy nie zostanę uznany za współwinnego np. kolizji z powodu nieodpowiedniego ogumienia/nie zalecanego do danego samochodu przez producenta lub tez ubezpieczyciel może robić problemu w razie wypłaty odszkodowania ? Orientuje się ktoś może ?
Temat dotyczy A6 C6 gdzie masa własna wynosi 1735kg a dmc 2290kg
EDIT: Zakupiona Dębica Frigo HP2 w wymaganych dla auta indeksach czyli 96H XL. Zobaczymy co to warte
Witam,
mam dwa zestawy opon zimowych.
Nokian WR D4 zakupione w 2016 ale DOT 4615 z bieżnikiem 6 mm
Dunlop SP Winter Sport 4D z DOT 3714 z bieżnikiem 6-6.5 mm
Które na moim miejscu byście wybrali ?
Nokian. Zdecydowanie.
Ze względu że opona jest młodsza czy jest po prostu lepsza ?
Młodsza to raz a dwa że miałem okazję jeździć na tej oponie w zime i dla mnie to perfekcja po prostu. Oczywiście uwzględniajac warunki w jakich jeździłem.
Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka
Takie pytanie i prośba o poradę.
Jeździłem dotychczas na Fulda Kristall Montero 195/60 R15, ale widzę że 8L zalecany rozmiar to 195/65 R15.
Tyle że już teraz miałem wrażenie że z przodu opony są "niedopompowane", choć ciśnienie zawsze było zgodne z wlepką.
Czy kupienie wzmocnionych zimówek rozwiąże ten problem?
Konkretnie Nokian WR D4 mi chodzi po głowie.
Pany wyskoczył mi nagle niespodziewany wydatek na zimowe kapcie - jedna się poddała i nie ma sensu się z nią bawić. Co myślicie na temat DAYTON DW510 ? Mam je akurat u siebie na miejscu. Nowe 16'' z 2017 roku. Ktoś użytkował?