Problem z wkręcaniem się na obroty - A3 8p 2,0tdi CBAB
Panowie i Panie - mam problem ze swoim samochodem, mam nadzieje, że ktoś z was będzie w stanie mi pomóc. Sprawa wygląda następująco.
Bylem w Czechach, zatankowałem na stacji Agip - po przejechaniu 370km po autostradzie przy prędkości ok 150 km/h zjechałem na parking. W momencie zjazdu, na zakręcie przy 3 biegu i ok 2,2k obrotów zauważyłem, że auto straciło jakby moc. Następnie po 40min postoju przy ruszaniu zauważyłem, że auto zaczyna normalnie przyspieszać dopiero od 2,8k obrotów, gdzie wcześniej zaczynało się już od 1,5k obrotów. Po powrocie do domu zaczęła mrugać mi kontrolka świec żarowych. Następnego dnia pojechałem na diagnostykę silnika - po podpięcia komputera okazało się że błąd to za słabe ciśnienie turbiny. Jak się okazało na przeglądach ola ASO Marszalek ostatni raz filtr paliwa był wymieniany przy 60k km (aktualnie 136k km). Padla decyzja na wyjeżdżenie całego paliwa, następnie zatankowałem Vpower + Liqui Moly + wymiana filtra paliwa oraz czyszczenie zaworu EGR.
Po zrobieniu tego na zimnym silniku auto zachowuje się normalne - bez problemu wkręca się na obroty i dostaje "kopa" od 1,5k obrotów, natomiast później po zagżaniu sprawa wraca - tzn wkręca się bardzo powoli dopiero przy 2,8k jeździ tak jak wcześniej.
Chlopaki z Bestperformance w Częstochowie zalecają mi jeszcze komputerowe wypalanie DPF - komputer wskazuje zabrudzenie - 17gr i 0 wykonanych pełnych wypalań.
I tutaj moje pytanie i prośba do was - czy ktokolwiek spotkał sie z podobnymi objawami w aucie ??