-
Miałem ten sam problem z tym pie...... czujnikiem podginałem trzaskalem drzwiami i zawsze na jakis czas pomagało do czasu az padło całkowicie. Kupiłem nowy zamek w Audi za 310 zl i wymienilem i po problemie teraz mam tylko problem ze spasowaniem ramy w okół szyby bo na dziurach mi skrzypi.
-
a spotkał się ktoś z czymś takim, że FIS pokazuje zamknięte drzwi po kłapnięciu, ale światła awaryjne jak i wewnątrz samochodu powolutku gasnął i zaświecają się ponownie, lampki w drzwiach też się chyba świecą przynajmniej czerwona, otworze drzwi, FIS widzi otwarcie, dopiero po paru kłapnięciach jest OK. Tak jakby w zamku były 2 różne czujniki, jeden na potrzeby FIS'a drugi alarmu ? Alarm mam niefabryczny firmy Silicon
-
Odkopię bo mam problem podobnej natury.
Od czasu do czasu samoistnie zaczyna migać oświetlenie wnętrza. Zapala się i gaśnie, zapala i gaśnie... W rejonie bezpieczników słychać co kilka sekund załączający się jakiś sterownik tego oświetlenia.
Następny raz wsiadam do auta i wszystko jest ok.
Nie ma na to reguły, usterka pojawia się i zanika całkiem przypadkowo.
W czym może być przyczyna?
-
u mnie się pojawia problem jak auto stoi długo na słońcu, próbował ktoś pryskać zamek jakimś preparatem do czyszczenia styków elektrycznych ?
-
Bratex,
mam dokładnie to samo. tylko jak samochód stoi na słońcu to potem mam problem z tym czujnikiem w lewych drzwiach, robiłem nawet testy z suszarką :)
jak wystygnie jest ok! strasznie jest to denerwujące bo FIS pokazuje otwarte drzwi i nie pomaga wielokrotne zamykanie (nie jestem zwolennikiem trzaskanie)
myślałem długo na ten temat i jedyne co przychodzi mi do głowy to ze w samym przełączniku (kontaktronie) jest jakiś bimetal który pod wpływem temp. wygina się blaszka od styku.
Wymienialiśmy ok 3 mieś. temu tylko ten przełącznik w golfie IV u kolegi, tam padło kompletnie (nie zapalała się lampka ale i pompa paliwa nie włączała mu się po otwarciu drzwi) do dziś działa ale fakt! było dużo z tym roboty.
muszę wydostać u siebie zamek i zobaczyć jak to wygląda, czy da się to dobrze naprawić czy tylko wymiana. Podpowiedzcie czy bez problemu mogę rozebrać drzwi? chodzi mi o odkręcenie tych sporych śrub po zdjęciu tapicerki. (tak jakby dostać się do mechanizmu szyby) co z tym plastikiem wokół zamka?
-
Ja ten sam problem mialem dzis jak auto w sloncu postalo. Nie gaslo podswietlenie w drzwiach i swiecia info o towartych drzwiach. Pędzelkiem wyczyscilem i jest ok. Zobaczymy na jak dlugo. A wie ktoś dlaczego nie swiecą mi podswietlania prawych drzwi jak je otworze? (czerwona zaroweczka i biała ktora swieci w ziemie)? Po lewej stronie się swiecą. Żarowke sprawdzalem i jest dobra.
-
Witam,
Mam dokladnie ten sam problem. Z tego co sie dowiedzialem to nie ma mozliwosci naprawienia tego. W gre wchodzi jedynie wymiana tej kasety.
Probowalem juz wszystko, wyginanie, WD-40 i pomagalo ale tylko na jakis czas.
Dzwonilem do ASO i powiedzieli ze koszt tej kasety to 442 zl (nr. czesci: 8L1 837 015) - cena jest jakas masakryczna.
Patrzylem na zamienniki na allegro, ale nie ma nic o podanym numerze.
Sa kasety o innym numerze i sprzedajacy mnie zapewniali ze beda pasowac.
np: http://allegro.pl/item662106445_nowy...5_audi_a3.html
Czy ktos probowal wsadzic tam zamiennik? Macie moze namiar na jakis pewny zamienik?
-
W golfie masz inny zamek, jest sterowany elektronicznie. W zasadzie musi byc z A3 i koniec (może podejdzie z A4 bo jest podobny system centralnego zamka zastosowany)
Napisz na PW, do których drzwi to cos pomoge !
-
Hmm może powiem wam coś z mojego rocznego doświadczenia z zamkiem
Jeżeli chodzi o drzwi kierowcy to sprawa ma sie następująco zaczeło mi na Fisie pokazywać otwarte drzwi na początku pomagało otwarcie i zamknięcie jeszcze raz drzwi
i tak ze 2 tygodnie potem już na 10 razy 1 raz pomagało.
Już nie mogłem rozebrałem oczywiście rozpoławianie drzwi, po dłuższej penetracji zamka moim oczom ukazał się czujnik więc wyciągłem go z zamka myśle kupie czujnik i Ok (w serwisie może 60 zł) ale czujnika samego nie ma w serwisie. Po dłuzszym sprawdzaniu okazało sie że wine ponosi sam czujnik wewnątrz (chyba się coś rozpadło) raz działa raz nie, czujnik w lewych drzwiach jest podwójny,ale tu ciekawostka wykorzystywany jest tylko jeden bo w wiązce są 2 przewody. więc zmieniłem jeden przewód we wtyczce i sprawa załatwiona czujnik jest OK (było to rok temu).
Niedawało mi spokoju to że nieraz zauważałem mrugające światło u góry, niewiedziałem skąd to mruga czemu ale zapominałem sie zapytać aż kiedyś moja córka mówi że też mruga światło w prawych drzwiach (w czasie jak są zamknięte) FIS pokazuje że zamknięte. Tam nie rozbierałem jeszcze ale przypuszczam że czujnik też jest podwójny i jeden pin podpięty do światełka a drugi do FIS, więc kombinacji tam już nie ma.
Ostatnio padł całkowicie wyłącznik drzwi kierowcy bo znowu się zaczyna raz zamknięte raz otwarte więc szukam wyłączników z rozbitych zamków.
Oto moje boje ;)
W lewych drzwiach proponuje wymiane pinów (może pomóc o ile drugi jest dobry)
-
A ja sie pytam po co tyle kombinacji ? Wystarczy kupić zamek drzwi (bo te czujniki w zamku są nierozbieralne) założyć i będzie ok. Sam przerabiałem takie akcje, więc wiem o czym mówię :) Poza tym nie ma różnicy czy to będzie zamek z wersji 3 czy 5d są takie same i działają tak samo, to samo dotyczy anglii.