-
Trochę przekopałem temat navi w vag.
Wg info z aso w niektórych 7uF wystarczy sama mapa bez kodu (1222zł), w moim przypadku niestety potrzeba map na karcie sd i kodu aktywacyjnego, całość 1400zł, wtydanie co pół roku, więc gdyby chcieć mieć non stop aktualne to wydatek cykliczny.
W przypadku obu aut podawałem nr vin. Oba auta bez usługi connect, oba 7uf, czyli MMI standard z podwójnym czytnikiem kart sd.
Zastanawia mnie kilka rzeczy:
-dlaczego dla jednych 7uf wymagany jest kod aktywacyjny do map (nowsze auto - 2015r) a dla innych nie (2013r) chyba nr vin tu nie ma znaczenia skoro można kupić samą kartę i pójdzie.
-do MMi 7ug z hdd wystarczy tylko aktualizacja map pobrana z myaudi, i tu ciekawostka, pobrałem 3 aktualizacje dla 3 różnych nr vin, wszystkie pliki (sprawdziłem sumy kontrolne) są jednakowe i tu teza, że aktualki są pod dany nr vin, legła w gruzach.
-czy może wymienić jednostkę na ta z dyskiem (wyłączenie CP w aso - koszt?) i czy wtedy same aktualizacje z myaudi wystarczą i zadziałają (pod warunkiem, że navi wcześniej działała).
Szkoda, że dla audi jest tak mało plików i dostępnej wiedzy. Próbowałem z forum seata plików i coś ruszyło ale się wysypało przy 30%.
Myślę, że audi nie wszystko zabezpiecza aż tak jak nam się wydaje. Gdyby ktoś miał kartę sd o nr 8v0919866c i zrobiłby obraz iso, to mógłbym porównać i coś pokombinować.
Musze podjechać do aso jak znajomy będzie w pracy, może udzieli bardziej szczegółowego info, jak to z tymi nawigacjami jest...
-
witam,
ja aktywowałem nawigację w zeszłym roku ( lipiec 2017 ) i wówczas najnowszą wersję mapy była 8V0 060 866E na rok 2017r. więc nie wiem czy jestem w stanie Ci jakkolwiek pomóc w tym temacie
pozdr.
-
@BartoszGDA jeśli możesz zrobić kopię tej karty byłoby super. Chodzi o porównanie struktury plików, czy jest jakaś różnica, ewentualnie próba podmiany plików na nowsze z myaudi.
-
dziś jadę na szkolenie więc dziś będzie z tym kiepsko :( i w swoim laptopie nie mam slotu SD
ale zrobić kopię i Tobie wysłać czy jak ?
-
-
Zaktualizuję trochę info bo ja zdecydowałem się na zakup nowych map w aso wraz z kodem aktywacyjnym.
Niestety w moim przypadku jest to jedyna opcja.
Są dwa rodzaje map, tak to najprościej ujmę. W pierwszej wystarczy kupić same mapy (z netu też pójdą), w drugich do map potrzeba jeszcze kod aktywacyjny i tutaj tylko aso chyba.
Znalazłem ciekawe forum o navi - poczytajcie tutaj
-
Kolego " Jackq " jak wyszły testy?
-
Nie wyszło bo nie dostałem map na testy, wiec nie było co sprawdzać. Wkleiłem link do fajnego forum tam można sobie coś znaleźć. Do MIB-S raczej tylko mapy z aso zaś do wyższych modeli można albo pobrać mapę i aktywator albo znaleźć speca, który nam to za 400-500zl ogarnie i mamy najnowsze mapki ( wiem bo z jednym takim rozmawiałem i do mib-s nie robi a do 3g bez problemu). Tyle w temacie. Ja kupiłem ori kartę i na tym kończę przygodę z mapami w audi.
-
djdarek od nas z forum :
http://www.nawigacjakrakow.pl/polski...ualizacja.html
jesli on czegos nie robi, to nie da sie..
drugi to marcintgr ( navipol )
-
Witam, mam do was takie pytanie posiadam Audi A3 8v rok 2013. W schowku posiadam dwa sloty na kartę SD. Chciałem do niego dokupić mapy na karcie ( numer części 8W0 919 866 AB) Tylko zastanawiam się czy będą kompatybilne z moją wersją MMI. Możecie mi pomóc?
Dzięki