-
Masz bledy sporadyczne i jeden zwiazany ze slabym aku do czego relacja odpowiada rowniez pierwszemu bledowi.
Czyli po krotce masz wilgoc przy sterowniku.
Sterownik znajduje sie za radiem pod nagrzewnica pod dywanikiem. Jesli tam masz wyciek to problem masz znaleziony.
Sterownik osuszyc i nie powinno byc problemu.
-
Na 90% nie wykasujesz tego ani vagiem ani osuszeniem. Przerabialem temat w innym aucie, tylko reseter ale to tez moze nie dac oczekiwaneho efektu bo blad moze wrocic i trzeba bedzie wymienic sterownik. Jak jestes z wawy to moge ci to skasowac.
-
Nie zawsze tak jest. To zalezy od typu sterownika
-
Może twój sterownik został uwalony przez polski vag podobnie jak to jest ze sterownikami poduszek 6Q0909605A (2000 i 2001r) gdzie nie wolno skanować ich polskim VAGiem i podobnymi a jedynie VCDS/VAS.
-
Witam. Podlacze się do tematu, moze ktoś polecił by dobrego elektromechanika Warszawa- Radom . Potrzebuje zresetowac sterownik airbag po dzwonie . Znalazłem też na alledrogo z tym samym numerem i nie wiem czy próbować resetowac mój czy moze kupić z i tu i tu nie mam pewności czy będzie sprawnie działało? Z góry dzięki.
Wysłane z mojego HTC Desire 300 przy użyciu Tapatalka
-
U mnie pacjentem jest A3 8L z rocznika 1997, należące do ojca.
Świeci się kontrolka i po diagnozie Polskim VAGiem pokazuje błąd 65535 - uszkodzony moduł sterujący, nie da się go skasować.
Prawdopodobnie jest tam moduł o oznaczeniu 1J0 909 601A - załatwiłem za pośrednictwem forum moduł o takim oznaczeniu.
Poczytałem temat, ale nie do końca jestem pewny mojego toku rozumowania, a mianowicie...
Czy jeśli poza sterownikiem wszystko jest ok to czy wystarczy wymienić sterownik na inny o identycznym oznaczeniu czy też trzeba będzie jeszcze coś więcej dłubać?
Innymi słowami - czy dam radę zrobić to sam z pozytywnym efektem posiadając trochę oleju w głowie i podstawy obsługi Polskiego VAGa?
-
Dasz radę, sterownik masz pod tunelem srodkowym wiec musisz się do niego dobrac. Przed wymianą sprisz sobie kodowania jakie masz u siebie w sterowniku, potem podmień, przekoduj jesli bedzie taka potrzeba i tyle.
-
Czy w programie Polski VAG 4.9 kodowanie kryje się w rubryce "kodowanie programowe"? Akurat widnieje tam wartość 65.
Jeśli po zmianie nie będzie się zgadzać to wtedy opcja "przekodowanie", dobrze kombinuję?
Muszę chyba dodatkowo postawić jakiś starszy system i tam wreszcie VAG-COM zainstalować...bo większość instrukcji jest na tym programie pokazywana.
-
Nie potrzebujesz starszego systemu. Daj maila na PW to w wolnej chwili podrzuce Ci Vag-com'a 311.2 64 & 32 bit. Działa na win 7 bez problemu.
Ogólnie jak koledzy wyżej pisali, nie trudno jest "uwalić" sterownik polskim Vagiem...
-
Witam.
W A3 mojego teścia świeci się kontrolka poduszek. Auto po przekładce. Nie wiem kto to robił ale paluchy lepiej, żeby pchał w maszynkę do mięsa a nie w auta.
Mam VCDS i poza silnikiem nie mogę się połączyć z żadnym sterownikiem (a jest jeszcze problem z ABS).
Wyjąłem dziś sterownik poduszek. Zajrzałem do gniazda a tam taki widok:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a305d7e9769.jpg
Wygląda to jak ślady śniedzi.
Rozkręciłem go i dwóch pinów, które są od strony płytki nie ma od strony gniazda. Może zostały we wtyczce? Nie zaglądałem do niej jeszcze.
Zakupiłem już inny sterownik i jak przyjdzie to sprawdzę czy łączy się z VCDSem.
24.10.2015
Po wymianie sterownika wszystko jest OK. Dwa ułamane piny sterownika wyjałem z pinów we wtyczce. Mogę teraz połączyć się ze sterownikiem. Błędów brak.
Pozostało mi usunięcie taśmy z zaklejonej kontrolki licznika. Tak "naprawił" elektryk w warsztacie :-x