-
a powiedzcie mi czy to moze miec cos wspolnego ze zle lub nie do konca odpowietrzonym plynem chlodzacym ??
bo teraz tak cos mi sie kojarzy ze ja w zeszlym roku chyba nie wymienialem oleju, a termostat i caly plyn..no a wczoraj przy rozrzadzie tez to bylo wymieniane (plyn tylko przelany)...
-
a masz kontrolke otwarcia maski ? swieci Ci na zegarach ? (czujnik jest w zamku)
w niektorych autach jest tak ze po zapaleniu swieci kontrolka oleju, jest to sygnal zeby "zajrzec" pod maske...
sprawdzamy wtedy np stan oleju i po "zatrzasnieciu maski , kontrolka oleju gasnie
nie wiem jak jest w 8l, wiem ze jest to juz w starym leonie
-
gsq ukald chlodzacy odpowietrza sie samoczynnie po osiagnieciu temperatury roboczej,Ty jedynie mozesz skontrolowac poziom.
-
czegos takiego jak Miro napisales raczej nie mam.. przynajmniej nic na to nie wskazuje ze tak jest. jesli chodzi o poziom plynu.. jest troche powyzej poziomu ? to zle ? mechanik mi powiedzial ze lepiej troche wiecej wlac, a on jak bedzie za duzo to sam "wypluje"...?
no i sprawdzilem to..rok temu przed identycznym problemem wymianialem rowniez termostat, czujnik i plyn.. wiec teraz jest to samo.. czyli na bank ma to cos wspolnego z termostatem lub plynem chlodz. ale co ??
EDIT:
widze ze nie za duzo osob mialo podobne problemy bo nikt sie nie udziela :P
dzwonilem do mnostwa serwisow zeby przynajmniej umowic sie na sprawdzenie cisnienia.. ale u mnie w okolicach to jest masakra :| tydzien oczekiwan i jeszcze tacy nieogranieci ci serwisanci..:/
ale sluchajcie, wpadl mi taki pomysl: czytalem gdzies ze sa dwa czujniki cisnienia, czy to prawda ? jeden sie uruchamia od razu po wlaczeniu silnika jesli jest problem a drugi po przekroczeniu 2000 obr/min.. i wlasnie mi sie kontrolka swieci po przekroczeniu tych wlasnie obrotow.. wiec mozliwe ze bedzie cos nie tak z tym czujnikiem.. i teraz majac na mysli to ze rok temu mialem podobny problem a po chiptuningi sie on skonczyl, wpadl mi pomysl ze tam przeciez chlopaki odlaczali akumulator ! czy moze to miec cos wspolnego z tym czujnikiem ?? w sensie ze po odlaczeniu robi sie reset ? nie wiem jak to dobrze nazwac, ale moze tak sie wlasnie dzieje.. co Wy na to ? warto sprobowac ? tylko nie wiem jak dlugo moze byc odlaczony i jak sie do tego zabrac... bylbym wdzieczny za jaka kolwiek pomoc..
-
widze ze sam edit nie odswieza tematu, a zeby ktos tu zagladnal musi byc odswiezony dlatego prosze o usuniecie tego postu za jakis czas :)
-
Chciałem odświeżyć temat ponieważ do tej pory nie udało mi się go rozwiązać. Sytuacja tak jak pisałem ma się następująco:
Zapala mi się kontrolka Oil Pressure w sytuacjach:
-zrobienie pełnego koła na rondzie z większą prędkością
-wchodzenie w ciaśniejsze zakręty
-ostatnio nawet w sytuacji gdy gwałtownie hamuje z dużej prędkości
Sytuacja zaczęła mi się pojawiać w zasadzie od marca 2010 po tym jak zrobiłem po raz pierwszy przegląd nie w ASO tylko w zwykłym warsztacie samochodowym. Po czasie zacząłem sie zastanawiać czy może to nie jest kwestia nie roginalnego filtru oleju lub poprosty olej stracił swoją lepkość dlatego w poniedziałek kupiłem nowy filtr MAN'a oraz nowy olej. Niestety to nie pomogło.
Czytałem trochę na różnych forach i teorie były różne:
-smok w misce olejowej
-czujnik oleju
-pompa olejowa.
Czy spotkaliście się z taką sytuacją?
Zastanwiałem się czy nie zacząć od sprawdzenia tego smoka w misce olejowej...
-
hardysos przede wszystkim, podjedz do jakiegos mechanika i niech Ci sprawdzi faktyczne cisnienie oleju czy jest w porzadku czy moze złe. ja mialem podobny problem, jak pewnie sie zorientowales czytajac temat, i okazalo sie ze czujnik cisnienia byl zabrudzony czy cos w tym stylu, poniewaz gdy mechanik sprawdzil mi cisnienie (trzeba wyjac czujnik) okazalo sie ze jest dobre, ponownie wlozyl stary czujnik i blad juz nie wyskakiwal! tak wiec czasami wystarczy poruszac, wyczyscic..
-
Nie pomogło wymiana czujnika na nowy...:(
Czy problem może być w filtrze oleju który nie jest orginalny audi tylko firmy man?
-
Witam również mam problem z ciśnieniem oleju (nieco inny ale nie chce tworzyć nowego wątku).
Po kolei:
Silnik 2.0 FSI AXW.
Kontrolka ciśnienia oleju zapala się (tylko i wyłącznie) gdy silnik osiągnie 90 stopni (nie od razu po osiągnięciu 90 ale chwilę później). Ponadto gaśnie po przekroczeniu pewnych obrotów (około 2500-3200, w tych granicach gaśnie i zapala się zwykle dopiero poniżej tych obrotów).
Co było robione i jakie były objawy:
Po zakupie auta wymieniłem olej (olej na taki jaki zaleca audi, +filtr) i rozrząd w ASO skody (skoda bo taniej a mają dostęp do tych samych części, może to był błąd :( ).
W lecie (przed wymianą termostatu) kontrolka ciśnienia zapaliła się kilka razy (silnik rzadko osiągał 90, krótkie trasy + walnięty termostat).
Wymieniłem filtr (na knecht) i olej (na 0W40 Castrol), problem bez zmian.
W zimie silnik nie dogrzewał mi się (przez całą zimę ani razu nie zapaliło mi się ciśnienie oleju), po wymianie termostatu pojawił się regularny problem z ciśnieniem (zawsze przy 90 stopniach).
Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, problem bez zmian.
Oddałem auto do mechanika żeby zdjął misę i obadał co i jak (przy okazji żeby obejrzał panewki czy nie ucierpiały). Mechanik zmierzył ciśnienie oleju przed robotą (z tego co mówił wyszło do 2.0 bar przy 2000 obr/min., na takich obrotach ponoć wykonuje się pomiar a według książki powinno być 2-4 bar z tego co pamiętam jak mi mówił). Ponoć mocno zawalony był smok (opiłki + jakiś plastik?), poczyścił to wszystko, zalał nowym olejem (0W40 castrol) i wstawił nowy filtr (chyba MAN). Panewkę obadał tylko ostatnią bo ponoć pozostałem są przysłonięte przez pompę i była w eleganckim stanie. Po czyszczeniu pomiar ciśnienia wskazał około 2.3 bar (przy 2000 obr/min.). Niestety objawy z kontrolką są takie same jak wcześniej :(
I tu pytanie do szanownych forumowiczów, macie jakieś pomysły ? :P
PS:
Mechanik mówił też że nie podoba mu się sprawa łańcucha pompy oleju bo chyba są tam ślady przytarcia o obudowę (napinacz ?).
-
Witam mam problem zaczela mi sie zaplac kontrolka oil pressure po włączeniu zaplanu a gasnie zaraz po odpaleniu silnika na bagnecie mam max oleju nie dawno zmieniany wszystko bylo ok az do tej pory czy możliwe ze to czujnik ?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka