-
„ sprzęgiełka alternatora, po wymianie tego sprzęgiełka jest dobrze „
Prośba o ogarnięcie tematu
Objawy takie jak u kolegów po wyłączeniu nawiewu się uspokaja ( nie grzechota )
Czy dużo z tym roboty i jakie koszty ( chyba tego sprzęgiełaka ) 1,8 AUM
-
I mnie dzwonienie owe też dopadło na zimnym silniku :D trwa to dosłownie 1-1,5 sek i taki odgłos ma jakby łańcuch rozrządu o coś tarł przez chwilkę.Olej na właściwym poziomie,odgłos pojawia się tylko jak jest niska temp na zew i silnik kompletnie zimny.
-
No to teraz zagadka co dzwoni, bo okazuje się że nie mam sprzęgiełka alternatora tylko zwykłą rolkę.
-
U mnie też dzwoni napinacz. Mam silnik TDI ASV jaki jest koszt tego ustrojstwa?
Tutaj coś znalazłem... Wystarczy wymienić tylko to http://www.rozrzad.pl/pl/p/Napinacz-...ASV-55731/2400 czy trzeba całe to http://www.rozrzad.pl/pl/p/Napinacz-...ASV-55714/2277
-
w drugim linku masz napinacz z tłumikiem drgań seryjnie powinieneś mieć zamontowany jeśli nie masz to możesz kupić całość chodź wydaje mi się ,że kupując sam napinacz a tłumik drgań oddzielnie używkę na allegro lepiej wyjdziesz
-
Mam zamontowany ten tłumik drgań. Tylko chodzi mi o to, że aby pozbyć się dzwonienia muszę wymienić napinacz czy winny jest także ten amortyzator? No bo to 100zł różnicy. Jak przytrzymię palcem ten amorek to dzwoni słabiej...
-
a jesteś kolego pewien ,że to wina napinacza?? często się zdarza co było opisywane na forum,że wina leży po str sprzęgła/łożyska alternatora i wtedy właśnie napinacz zaczyna szaleć..więc wymiana napinacza nic nie pomoże
-
Witam mam podobny problem, wygląda to tak ze przed wymiana paska wieloklinowego świeżo po zapaleniu klekotał(na niskich obrotach) tylko wtedy jeśli miałem włączoną klime. Natomiast teraz dzieje sie to nawet bez włączania jej..Czy objawem może być wykończony napinacz gdyż jego nie wymieniałem tylko sam pasek. Czy problem leży zupełnie gdzie indziej np alternator ponieważ włączenie świateł zwiększa klekot.
Pozdrawiam
-
uruchom silnik i zobacz czy napinacz stoi w miejscu czy lata jak potuczony..bo wina może leżeć jak już często było poruszane w temacie po stronie łożyska/rolki alternatora po której chodzi właśnie pasek
-
Sprawdziłem i jak sie okazało ten napinacz lata jak potuczony:) Pytanie co w takim razie powinienem zrobić?