Da rade ;) Jednak nie jest to tak znaczna zmiana jak bezpośrednio w sofcie, mimo to czuć różnicę.
Printable View
Da rade ;) Jednak nie jest to tak znaczna zmiana jak bezpośrednio w sofcie, mimo to czuć różnicę.
Pasowałoby sprawdzić. Ja jestem chętny do przetestowania. :DCytuj:
Oryginalnie napisane przez Kuba007
Tylko Vaga nie posiadam.
Testowałem to na kilku innych autach oraz także na sobie więc można zmieniać bez obawy, nie podaje nie sprawdzonych informacji :P
Czyli pomoże przy odpalaniu na ciepłym ? Nie trzeba robić korekty map rozruchu ?
Ja wymieniłem czujnik temp. i nawet mi pomogło ale nie jest idealnie tak jakbym chciał. Chodź jest już nie źle.
Będziesz na spocie dziś ?
Powiem tak, jest to tylko odwlekanie nieuniknionego. Wszystko zależy od tego jak długo Ci odpala, jeśli bardzo długo kręci (3-4s) to będzie to tylko nieznaczna poprawa (będzie szybciej ale nie idealnie). I wtedy tylko korekta mapy pozostaje. Zabieg jest prosty, szybki więc warto spróbować.
Nie będzie mnie, w robocie siedzę :?
Wcześniej mi tak kręcił, teraz po wymianie czujnika jest lepiej ale nie potrafie określić ile sekund. Muszę więcej potestować bo ostatnio często jeżdze ale na zimnym, krótkie trasy.
przetestuje twoj sposob i dam znac, walek 2 razy sprawdzalem i jest OK, problem mam tylko jak auto dluzej postoi w chlodniejsze dni
A powidzcie mi własciwie dlaczego trzeba korekte tych map robić, przeciez tam nikt nie grzebał... to dlaczego tak jest ?
Jest to typowa przypadłość pomp VP. Po prostu pompa się zużywa (siłownik najczęściej + ew. czujniki NTC) i po pewnym czasie albo ją wymienisz na nową albo zrobisz korektę.
Czyli prawidłowo to lepiej wymienić pompę ? Bo korekta to tylko dostosowanie programu do zużytego podzespołu ? Czyli jak dla mnie takie rozwiązanie tymczasowe. Bo może zuzycie sie zwiększyć podzespołu i wtedy pewnie tez będzie problem.
A jak ma sie ten problem do rozrusznika ? Bo w ASO Skody stwierdzają w 99% że to rozrusznik za słabo kręci, na zimnym świece grzeją i pali, na zimnym już nie.
Co prawda stwierdził to po rozmowie tylko, ale ja bym tego tak powaznie nie brał bo gościu sie pytał jak silnik jest w A3, wzdłużnie czy poprzecznie :D
Mogłem im powiedzieć ze jak tacy pewni to niech wymieniają, tylko ze jak nie pomoże to nie zapłace :D
@Łukasz pl, sorry ze tak Cie męcze ale to dla mnie ważne a widze że znasz sie na temacie.