a taki zestaw od a3 tzn. jakiego powinienem szukać?
Printable View
a taki zestaw od a3 tzn. jakiego powinienem szukać?
a który najlepszy? jest jakaś różnica? Czy każde ma możliwość podłączenia zmieniarki?
najlepszy concert tylko musisz uważać bo dużo modeli miało problem z regulacją głośności
w mojej audi są takie przewody: w miejscu gdzie montuje się radio
te przewody chyba ktoś dołożył bo są to 2xchincz:) oraz czarny pojedynczy przypuszczam że od zmieniarki ale nie jestem pewien. Te przewody czyli ten żółty i czarny znajdują się też w bagażniku(przepraszam za jakość zdjęć)
zdjęcie nr 1
http://imageshack.us/photo/my-images/84/82028116.jpg/
tutaj przewody prawdopodobnie oryginalne z fabryki (bez dołożonych przewodów czyli zdjęcia 4)
zdjęcie nr 2
http://imageshack.us/photo/my-images/17/89260700.jpg/
tutaj z dołączonym dodatkowym przewodem jakieś przejściówki(czyli zdjęcie nr 4)
zdjęcie nr 3
http://imageshack.us/photo/my-images/202/54504595.jpg/
a tutaj sama ta tzw przejściówka
zdjęcie nr 4
http://imageshack.us/photo/my-images/812/89585892.jpg/
i na koniec zdjęcie przejściówki czy jakiejś złączki którą znalazłem luzem w bagażniku
zdjęcie nr 5
http://imageshack.us/photo/my-images/196/83206736.jpg/
Czy ktoś może mi wyjaśnić co to za przewody i w jaki najlepszy sposób mogę je wykorzystać?
na drugim zdjęciu są najważniejsze przewody czyli 2x ISO które podłączasz do radia oraz 3xmini iso, które służy do podłączenia subwoofera zmieniarkę też się tam wpina
subwoofer mam oryginalny a co do zmieniarki to rozumiem ze musiałbym poprowadzić dodatkowy przewód? na pierwszym zdjęciu jest chyba przewód od zmieniarki ale wątpię żeby to było od oryginalnej audi. Kupie najpierw radio to concert a potem jak złapie troszkę grosza to dopiero zmieniarkę. Co do radia znalazłem oryginalne concert za 100zł a sprzedający mówi że nie ma z nim żadnego problemu wierzyć? Zamówiłem radio concert jednocześnie odkryłem iż przewody dodatkowe to przewody poprowadzone w celu podłączenia zmieniarki sony i tutaj pytanie czy do radia concert będę mógł podlączyć zmieniarkę sony?
witam,
podpinam sie do temtu.
Co z podłączeniem CANa jeśli seryjnie nie było wyprowadzonych kabelków ?
Bo zdaje się, że któryś z kolegów miał pisać o tym ale chyba temat upadł....
Pozdrawiam.
Witam koledzy,
jestem posiadaczem A3 2002r oryginalnie miałem podłączone radyjko CHORUS II - 8L0 035 152 B (które jest tak na marginesie do sprzedania-stan idealny+dok ori ), wyświetlało mi info na fisie o stacjach-RDS. Chcąc mieć CD w autku kupiłem radyjko CONCERT II i jak się potem okazało jest to CD od Audi TT...no i jest szersze na górze, ale po drobnej ingerencji pasuje do panelu, ale w czym problem..no właśnie - nie wyświetla stacji na fisie tylko podświetla tło na czerwono bez info...Czytając dokładnie ten temat nie znalazłem odp. na mój poroblem :( Może ktoś podpowie co zrobić, by na fisie wyświetlał info??? Za co z góry Wam dziękuję...!!!:thumbright:
sprawdź dociśnięcie kostki, chorus II i Concert są na Canie więc nie powinno być problemu w kodowaniu liczników
Ok- dzięki.Sprawdzę wieczorkiem , bo muszę jechać po żonkę..:D I dam znać.
panowie na szybko pytanko mam radio concert ( kaseciak) zmieniarka w bagazniku w moim a3 2001 pod bosa glosniki ori wszystko czy bedzie mi pasowlo p&p radio concert na plyty ze zmieniarka w sobie od a4 z 2oo3r dodam ze u mnie nie ma fisa a w a4 sa wyswietlane tylko numery utworow na fisie czyli CAN czego u mnie nie ma. I czy warto wogole ?? pozdrawiam
Witam Panowie, przeczytalem caly temat i mam pare pytan, a wiec tytuly z radia wyswietalja sie na fisie, wiec z tego co wyczytalem to mam Can, ale radio wylacza sie automatycznie mniej wiecej co godzine, wiec z tego wynika ze nie mam cana ?? ;/ co gorsza nie wlacza sie i wylacza z kluczyka, jeszcze do tego mam audi po lifcie 2001rok ale concert II nie pasuje bo jest za duze, a ponoc to od tego lifta, pytanie dlaczego ? czy ma ktos jakies pomysly podpwoiedzi ?
znaczy że miałeś mieszane coś w instalacji i np masz podłączony tylko jeden przewód CanL a drugiego Can H nie ma lub jest wpięty nie w ten pin co potrzeba, a to że radio jest zbyt duże to raczej nie jest od A3 tylko np od A4, musisz wymienić front lub porezać
ok, a masz moze rozpiske ze zdjeciami jak to popodpinac ? bo wczesniej ktos robil przeorbke ale zdjecia wygasly i nie wiem jak, a chcialbym to zrobic ;), bo szkoda jest mi troche 100 zl na cos co moge zrobic sam ;), a co do tego panelu to kupilem jako orginalne radio do a3 i z tego co pisales wczesniej jaczek7 ponoc od a4 maja cos srebrnego ;P, u mnie cale jest w szarym kolorze zrobione jak by z gumy, pozatym moze ktos z forumowiczow ma taki panelik do sprzedania, jakie to moga byc koszta ?
no i przed chwila dzwonilem do kolesia ktory sie na tym "zna" powiedzial mi ze na panelu sa oznaczenia do jakiej wersji to jest, wiec moze byc do a3 ale np 8p, wieczorem sprawdze i podziele sie informacja, pytanie: czy macie pomysly gdzie mozna dostac panel do 8l, na allegro nie ma ;/, a moze ktos z forumowiczow chce sie pozbyc, chetnie przyjme ;)
Do 8L jest najszerszy panel 23cm do 8p 22cm, jakie radio miałeś wcześniej? możliwe, że nie masz CAN'a tylko odpowiednie kable podpięte do przesyłania info do licznika
no walsnie nie wiem jakie radio bylo wczesniej, poniewaz kupilem ja bez radia, mam ja dopiero 3 miesiace, ale bylem u mnie w miescie w car audio i niby za stowke zrobi mi odpalanie z zaplonem i ze nie bedzie sie wylaczac czyli podejrzewam ze mam CAN, tylko zastanawia mnie jak to popodlaczac bo slyszalem juz i w sumie sam widzialem ze jest namieszane w kablach, podejrzewam ze bylo radio nie orginalne...
to jedź za tą 100wke niech Ci zrobi porządek i będziesz zadowolony, jak nigdy nie miałeś z tym do czynienia to sam tego nie ogarniesz, a nikt Ci tu na forum nie pomoże na podstawie Twoich opowiadań.
ok zrobie jak mowisz ;)
Koledzy , by się nie powtarzać- mam problem z radyjkiem , który opisałem wcześniej w tym temacie....Sprawdziłem VCDS-Lite i mam taki błąd: Fault : 1304 - Radio / No Communications ...:confused: Może ktoś z Was przerabiał już ten temat i mi wyjaśni jak mam rozwiązać problem z fisem...ZA CO Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI KOLEDZY!!!:thumbright:
koledzy podepne sie pod temat. Mam radio concert II w audi a3 z 2003 roku no i jest puszczony kablel od plytki bezposrednio zeby bylo podswietlanie . Wydaje mi sie ze mam cana ale są poprzestawiane kable i dlatego mi to nie dziala jak powinno w orginale . Czy ktos mogl by mi powiedziec jak to ma wygladac w gornej kostce z tymi kablami ?? jakies zdjecie albo schemat prosil bym
kolego dunczyk336 piszesz o tym samym w kolejnym temacie
zrob tak jak Tobie proponowałem
nie ogarniasz elektryki - podłaczenia radia
zrob foty kostek podepnij sie do tematu który juz Tobie podałem i czekaj na pomoc forum
Witam,
Z góry przepraszam jeśli takie pytanie już padło, ale z tego co czytam każdy ma inne zdanie.
Czy jest możliwość sprawdzenia bez wyciągania zegarów czy mają wyjścia can ? Mam A3 z końca '99r z pełnym fisem, elektronicznym zegrakiem i chorusem I (trudno powiedzieć czy takie radio było seryjnie, bo po kupieniu nie działał sub i głosniki z tyłu. Okazało się że ktoś pozmieniał kabelki w kostkach, ale udało mi się to ogarnąć). Jak wiadomo w chorusach jest problem z regulacją który męczy również mnie i chciałym zmienić radyjko na chorusa II (całkiem przystępne ceny na allegro :P)
P.S. Generalnie autko jest w wersji Ambiente, ma ESP pełną elektryke, kiedyś telefon (uchwyt w podłokietniku)
Witam, zakupiłem nie dawno oryginalne radio Audi Concert I. Wcześniej miałem Chorusa I, lecz zaczął się problem z głośnością. Problem w tym, że nie gaśnie podświetlenie radia. Gdy włączę radio, po 2 sekundach podświetlają się przyciski na nim, gdy je włączę przyciski gasną i tak w kółko. Dodam, że nie zawsze działa podświetlenie radia gdy jest włączone(ze świateł i kluczyka). Moja auto jest z roku 99/00
Ja w swoim zmieniłem sam panel od modelu a3 po lifcie i wszystko pasowało. panel kupilem za 40 zł
Witajcie, otóż sprzeczne są zdania czy ktoś ma CAN'a czy ktoś go nie ma więc mam pytanie. Aktualnie posiadam nieoryginalne radio na przejściówce, ale czy po kablach jest ktoś w stanie ocenić czy mam CAN'a i czy radio Concert II będzie mi działać bez tych wszystkich problemów?
http://obrazki.elektroda.pl/8562617800_1381594209.jpg
panowie jaka jest różnica między radiem concert II poliftowym w 8L, a concert II od sportbacka
szukam radia concert II do konsoli poliftowej
na co zwrócić uwagę
concert do konsoli poliftowej musi mieć 23cm
concert do konsoli przedliftowej musi mieć 22cm :)
szkoda, że nie powiedziałeś wcześniej, bo wygrałem aukcje na allegro z concert 2 z a4b6 za 170zł tyle,że bez kodu i mogłem Ci go sprzedać, a tak wycofałem się z oferty kupna...
No szkoda bo cena dobra
Tylko w dalszym ciagu nie rozumiem.
Wiem ze concert jakiego potrzebuje musi mieć rowny wymiar 23cm góra/dół ramki. I tu pytanie czy w poliftach wystepowaly concerty na CD czy tyllo kaseciaki.
Czego tez piszesz o radiu od a4 ??? Takie podejdzie
Mariusz z tego co ja kojarze mam ori radio u siebie, Concert II na płyty, a samochód rzecz jasna polift :D
W poliftach 8l występowały concerty 2 czyli z CD i miały 23cm. W przedliftach nie było concert 2. Były tylko concert 1 i chorus 1. Na allegro można dostać concerta 2 bez problemu z a3. A ja licytowałem tego z a4 b6, bo miał panel w idealnym stanie, a szerokość 23,5cm, którą by się spiłowało poprostu. I jeszcze tak do wiadomości innym podam co szukają concerta 2 do przedlifta to z a6 c5 prawdopodobnie pasuje wymiar
o taka odpowiedz mi chodziło
teraz jeszcze kwestia znalezienia odpowiedniego w dobrym stanie
koszt takiego na allegro widziałem to 400-500zł
a jak to się ma do tego jeżeli mam przedlifta a wymieniłem konsolę na poliftową to czy koncert II podejdzie bez problemu, nie będzie się wyłączał po godz, lub będzie brak podświetlenia ?
jest jakies oznaczenie tych modeli concert II poliftowych z 8L tak żeby nie pomylić z 8P bo są wizualnie wręcz identyczne
Witam, podpinam się pod temat, otóż mam u siebie chorusa z jedna gałka, niestety nie mam kodu (auto kupiłem bez kodu, sprowadzane :/) a uzyskanie kodu w salonie jak się dowiadywałem to koszt 150zl, uważam że to zdecydowanie za dużo. Pytanie moje więc jest takie, czy radyjko concert cd będzie u mnie chodziło? Lub chociaż jakie są sposoby obejścia kodu lub jego wygenerowanie. Auto jest z 00r chyba pół lift, na zegarach pokazuje mi tylko temp. zewnętrzną, rezerwę i parę innych pierdołek :) tak więc pełnego FIS'a jak i CAN'a nie mam tak mi sie wydaje.
PS. Z góry przepraszam jeśli już gdzieś coś takiego zostało zapytane, widocznie słabo szukam :)
Odświeżę troszkę, bo mam pytanko. Radio Concert z 8P na cd do 8L po lifcie, jak skutecznie je zwęzić? Tylko miłoby było żeby nie zostawić zbytnio śladów ;/ Mogę takie radyjko kupić w mega cenie a wiem, że pasuje i gra lepiej od mojego obecnego, tylko, że jest szersze :(
pilnikiem, nie będzie nic widać.
wydaje mi sie że miniszlifierka (majsterkowicza) tez będzie dobrym rozwiązaniem ;) o ile taką posiadasz ;)
Witam.
Wymieniłem dzisiaj moje radio Chorus II na Concert II jednak jest pewien problem.
W radiu załącza się jedynie podświetlenie, nie gra, nie reaguje na przyciski.
Nie przyjrzałem się dokładniej tym kostkom z tyłu, ale były 3 i wszystkie przepiąłem identycznie jak miałem to w Chorusie.
Co może być nie tak?
Oryginalnie w każdym radiu masz 4 kostki, więc poszukaj jeszcze jednej. Zamieść fotę jak możesz.
4? Hmm.. Mój Chorus działa na 3 - jutro zrobię foty i podrzucę.
https://www.google.pl/search?q=schem...l%3B1419%3B881 Tylko ta 4 "D" jest mało używana ale w ori być powinna. Tylko bez zdjęcia trudno jest określić , której nie podłączyłeś jedynie po kolorze można dojść.
Nie mam podłączonej tej 4 -D, ale nie widziałem jej nigdzie tam w tunelu radia..
Ale bez tej kostki też powinno działać. Radio concert II jest na pewno dobre? Sprawdź jeszcze mocowanie kostek i czy jakiś pin się nie obluzował abo wypiął.
Jeśli masz vaga to pasowałby sprawdzić czy są błędy w liczniku i czy się łączy z radiem.
Noo dziwne jest to, że Chorus na tych 3 kostkach działa, a Concert nie chce. Wpinałem kostki 2 razy w Concerta więc raczej nie powinno być żadnych luzów, ale sprawdzę jeszcze raz jutro.
VAGa jeszcze nie mam, ale planuję kupić na dniach..
Czyli być może radio walnięte?
Może tak być, najlepiej sprawdzić na innym aucie czy też tak samo się zachowuje. Chorus II już działa po can także z wymianą na concert II nie powinno być problemów. Jedyne co się zmienia to kodowanie w radiu vagiem takie jak było w chorusie przedtem albo już wedle modelu.
Sry, że post pod postem, ale dziś będę miał interfejs z VCDSem. Co muszę zmienić w komputerze żeby ruszył mi ten Concert II?
Posprawdzałem dziś połączenia mojego radia chorus i podpiąłem auto do kompa.
Podłączone mam takie przewody do radia:
GORNA
MASA - BRAZ
UB+ - CZERW-BIALY
SRODKOWA
LF- - BRAZ-CZERW
LF+ - CZERW
RF- - BRAZ-SZARY
RF+ - SZARY
DOLNA
CAN-L - POM-BRAZ
CAN-H - POM-FIOLET
+ - BIALY
COM - SZARY
LR - ZIELONY
RR - ZOLTY
Nie brakuje czegoś?
Po podpięciu radia concert, vcds widzi go jednak radio nie gra:
http://images67.fotosik.pl/554/66c34552f334c630.jpg
Po podpięciu i włączeniu radia, słychać z niego dźwięk jakby się załączało, ekran podświetla się na czerwono, ale nie pojawia się żaden napis (nie ma nawet napisu SAFE). Powinienem coś zmienić w vcds czy raczej problem niesprawnego radia?
Sprawdź jeszcze czy nie jest włączony tryb transportowy.