aha, czy myślisz że po djagnostyce vagiem lub innym programem problem minie? z góry dziękuje za porady:-)
Printable View
aha, czy myślisz że po djagnostyce vagiem lub innym programem problem minie? z góry dziękuje za porady:-)
Myśle że musisz go skropić wodą świeconą wtedy napewno minie
jaczek7 to jest forum techniczne a nie off topic.prosze powstrzymac sie od tego typu kometarzy
Witam mam identyczny problem jak kilka pozostałych osób a mianowicie zaświecił mi się Sensor od czujnika poziomu oleju i teraz moje pytanie czy jest możliwe że się on zabrudził i głupieje bo w vagu pisze błąd sporadyczny czujnik poziomu oleju zwarcie do plusa czy jakoś tak i czemu to jest w liczniku a nie w silniku pokazany ten błąd , można go czyścić jakąś benzyną ekstrakcyjną lub do czyszczenia przepustnic ??? , jaka jest szansa że ten owy czujnik jest zabrudzony i źle wskazuje zdarzyło to się komuś że przeczyścił i było oki ????
PS: mi jakoś dziwnie to świeci bo jak czytałem wielu osobom pisze Min i konewka z olejem świecącą na żółto mi zaś inaczej bo pisze Sensor taka pofalowana linia i konewka z olejem świecąca na żółto jest w tym jakaś różnica ???
miałem taki sam problem jak kolega ciapek115, na FIS'sie wyskoczył mi komunikat SENSOR i konewka oleju. Bywało tak, że komunikat czasami znikał na chwilę a potem sie znowu pojawiał. Na początku myślałem, że to czujnik ciśnienia oleju, ale kolega mechanik, który jest obeznany w tych tematach, powiedział mi, że to czujnik poziomu oleju jest walnięty. I faktycznie, w InterCars znalazłem niemieckiej firmy zamiennik, który kosztował ok 100zł, wymiemiłem go u kolegi w warsztacie i problem rozwiązany. Niestety oryginalny czujnik to nieco droższa impreza, bo koszt ok 300zł. Później po podłącznieu pod VAG, jak się okazało błąd został zapamietany pod licznikiem, który trzeba było wykasować
Jeśli czujnik okaże się walnięty, mam nówkę ori na sprzedaż, w razie czego PW.
Sorry za OT.
mam podobny problem od 3 dni świeci ale nie zawsze mi na desce sensor i konewka oleju w chwili kiedy mi to wyskoczyło przestał dziłac prędkościomierz i nie liczy km i oczywiście wskazówka poziomu paliwa cały czas sie buja porsze o pomoc ;]
wypadalo by zapoznac sie z tematem,strone wczesniej jest podane co i jak wystarczy czytac
witam ponownie!!!
wymieniłem czujnik poziomu oleju ponieważ wyskakiwał mi komunikat co 75km niski poziom oleju, czujnik kupiłem za 100zł nowy, zamiennik oczywiście bo ori trochę drogi jak dla mnie, podłączyłem samochód pod komputer u mechanika lecz on ma program DELPHI czy cos takiego, VAGA nie posiada. Komputer pokazał błąd lecz nie licznika ani nic związanego z olejem czy czujnikiem,tak czy siak błąd wykasowany. Konewka z fisa zniknęła lecz po przejechaniu 75km znów się pojawiła. Już nie wiem jak to naprawić. Przewody sprawdzone wyczyszczone specjalnym środkiem i komunikat znów się pojawia a czujnik i błędy wykasowane, nie wiem czy program do bani czy czujnik , a może komputer pokładowy już się psuje na amen. pomocy!!!
witam, kilka dni temu zakupiłem swoja pierwszą Audi A3 :) dziś po jezdzie w mieście pikneło dwa razy zapaliła mi się czerwona kontrolka z konewką , po chwili zgasła...po dłuższym czasie znwou sie zapalił i zgasła. Sprawdzałem poziom oleju i jest w normie. W powrocie do domu już się nie zapalała, lecz po 2-3 godz kiedy ruszyłem w trase znowu sie zapaliła...co to może być? jakiś czujnik? słaba jakoś oleju?
prosze o pomoc, to moje pierwsze audi a3
czujnik cisnienia oleju badz pompa,w ostatecznosci do wymiany filtr i olej .do sprawdzenia masz cisnienie oleju i czujnik zlaczem diagnostycznym.
a nie czujnik poziomu oleju? na vagu zero błedów
watpie abys mial czujnik poziomu oleju ale kto wie.czujnik poziomu oleju jest montowany w misce olejowej. a tak wyglada kontrolka od poziomu oleju
http://www.a3-club.net/forum/showpos...0&postcount=86
mam 1.6 benzyna 2002r. nie mam jeszcze pojęcia co w niej jest:) wszystko ładnie cyka, tylko ta czerwona kontrolka z konewką mnie przestraszyła:( gdzie znajduje się ten czujnik? ewentualne koszta
masz fisa w aucie to mozesz miec sygnalizacje o niskim stanie oleju.napisalem nizej ze jest montowany w misce olejowej nieopodal korka spustowego
ale czujnik poziomu oleju czy ciśnienia oleju? mam chyba pół fisa
to juz nie wiem wreszcie jaki czujnik mam sprawdzić czy czujnik pozimu oleju czy czujnik ciśnienia? pokazuje mi czerwona konewkę 2-3 razy piknie i gasnie, wczoraj nic mi nie pokazywał a dziś własnie wyskoczyło
A czytać kolega umie? Po pierwsze instrukcję od swojego auta (dostępną na forum), po drugie problemy z kontrolką (też na forum), a po trzecie proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem, bo PROSTO już Ci wyraźnie napisał co masz sprawdzić. W jaki sposób kontrolka ciśnienia oleju ma sygnalizować awarię czujnika poziomu? Przecież to dwa zupełnie inne obwody.
sory za takie posty ale z mechaniki jestem ciemny;/ dobrze na poaczatku wymienie olej i filtr, nastepnie jezeli problem bedzie sie powtarzał wymienie ten czujnik ciśnienia oleju, który jak piszecie znajduje sie misce olejowej:thumbright:
panowie, a czy w waszych autkach po otwarciu maski czuć tak jakby olejem, bo sam juz nie wiem albo jest przewrażliwiony albo naprawde czuje, żadnych wycieków nie widać...przyszło mi też do głowy ze może kiedy silnik sie nagrzeje i niektóre części są naprawde gorące to po poprostu olej paruje albo coś... tam trochę przy wlewie oleju są jakieś plamy oleju i bród może od tego śmierdzi
jakieś sugestie?
zapach oleju moze byc wyczuwalny przez odme olejowa(odpowietrzeni skrzyni korbowej).cisnienie ktore powstaje w "misce olejowej" musi znalezc gdzies ujscie i znajduje poprzez wezyki gumowe ktore te z kolei cisnienie podaja z powrotem do rury laczacej filtr powietrza z przepustnica.niszczelnosc moze powodowac zapach oleju-to tak w skrocie reszte znajdziesz na forum
a czy to coś groźnego? czyli sprawdzić rure łączącą filtr powietrza z przepustnicą tak?
czyli skorzystac z wyszukiwarek i zaczac czytac wyswietlone tematy.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...dma#post589017
Rytel ,Prosto napisał ze w misce masz czujnik poziomu oleju a nie cisnienia mi sie zaswieciła niedawno konewka na fisie to wymieniłem czujnik cisnienia oleju znajduje sie po prawej stronie silnika nadole zaraz koło kabli od swiec wyglada jak wkrecona sruba małe z 2 kabelkami tak jest w 1,8
panowie a czy czujnik poziomu i cisnienia mają taki sam alarm czyli czerwona konewka?
pomoże ktoś?
poziom oleju jest pomarańczowa konewka z napisem min a ciśnienie to czerwona konewka , piszczy i miga
ale kiedy nacisnę to pokrętło i włączy się ten test komunikatów, to nie pokazuje pomarańczowej konewki tylko: czerwoną konewkę, poziom płynu chłodniczego, klocki hamulców i jeszcze jakieś tam są nie pamiętam jakie...
Rytel jaki Ty masz wlasciwie problem?najpierw piszesz iz czuc zapach oleju po otwarciu maski a teraz masz nieuzasadniony problem z brakiem kontrolki poziomu oleju.nawet nie wiesz czy ja masz a szukasz dziury w calym.
tylko pytam czy pwoinna pokazywać sie w tym teście kontrolek? tak, nie wiem czy mam kontrolke poziomu oleju
Witam.
Mam problem z kontrolką poziomu oleju (żółta konewka + napis sensor) na wyświetlaczu. Kontrolka zapala się praktycznie zawsze po odpaleniu auta, czasami po przejechaniu jakiejś odległości gaśnie.
Jednak gdy się świeci, i otworze maskę to gaśnie, również po zamknięciu się już nie zapala, chyba, że zgaszę i odpalę ponowie autko.
Nie wiem co może być przyczyną?
Dodam tylko, że poziom oleju jest w ok, mało tego - wczoraj został wymieniony na Motul 6100, również zostały przeczyszczone styki do czujnika tej kontrolki.
Jakieś pomysły/rozwiązania ?
Na prawdę nikt nie ma rozwiązania tego problemu?
Sensor oleju zapala się już za każdym razem gdy odpalam silnik. Gaśnie jak wspomniałem dopiero po otwarciu/zamknięciu maski. Dodam, że odłączenie wtyczki od "zatrzasku" klapy nic nie zmieniło (nie zapaliła się też żadna inna kontrolka i nie wiem czy to też nie jest dziwne) W każdym razie zaczyna mnie ta sprawa irytować...
mam ten sam problem po przejechaniu dokładnie 100km zapala się kontrolka olej min po otwarciu maski kontrolka znika i pojawia się znów po przejechaniu 100km strasznie wkurzające ....
Poziom oleju jest OK a wymiana była nie dawno ... wymieniałem olej bo myślałem że kontrolka wskazuje ze olej jest zużyty
podpiąłem vaga pod auto jak kontrolka się świeciła i o dziwo vag nie znalazł ani 1 błędu nic
Witam,
Zauwazylem teki sam problem takze i u siebie w modelu 8P. Mam diesla 170koni.
Pierwszy raz kontrolka zapalila mi sie podczas ostrych mrozow (tydzien temu) jednak jak juz opisujecie po otworzeniu klapy i wyjeciu bagnetu aby sprawdzic poziom oleju kontrolka zniknela. Umnie jest to piktogram pomaranczowej konewki z zabkami od dolu ( http://my.audi.com.hk/service_bookin...s_03_06-06.jpg ) tylko bez znaczka MIN.
Jezeli kontrolka sieci sie ciagle (tak jak umnie) jest komunikatem do sprawdzenia poziomu oleju w silniku.
Co ciekawe zadzwonilem do serwisu i opisalem moj przypadek. Uslyszalem dziwna diagnoze a mianowaicie uszkodzony zamek w masce. Podobno zamek w masce odpowiedzialny jest nie pojawianie sie tego bledu i zepsuty zamek moze wywolywac taki objaw (jaka jest prawde tego niewiem).
Inna z przyczyn ktora przychodzi mi do glowy to spadajace cisnienie oleju w silniku jednak niewiem czy objaw zapalania sie kontrolki moze byc jego powodem. Moze ktos mial podobna sytuacje i moze cos doradzic.
Bede drazyc temat bo zaczyna mnie to powili niepokoic.
Pozdrawiam
Piotrek
ps.: Wlasnie dopalem 200ml oleju aby wyrownac poziom oleju pomiedzy MIN i MAX. Zobaczymy jak auto bedzie sie teraz zachowywalo.
Ja od jednego mechanika również usłyszałem, że to może być zamek maski. Niestety jak już napisałem po odłączeniu wtyczki z kabelkami od zamka maski nic się nie zmienia, o dziwo nie zapala nie zapala się żadna inna konrola (że maska otwarta czy coś)
Także dalej nie wiem "o co kaman?"
Ja miałem podobny problem jakiś czas temu (żółta kontrola oleju MIN zaświecała się po kilkudziesięciu km jazdy). Wymieniłem olej i nowy zalałem pod MAX na bagnecie. O dziwo kontrolka nadal zaświecała się. Już się szykowałem do wymiany czujnika poziomu oleju, ale zupełnie niespodziewanie kontrolka przestała się zaświecać po kilku dniach.
Długi czas (kilka miesięcy) miałem z tym spokój i kilka dni temu znowu się zapaliła. Sprawdziłem później poziom oleju i był w 1/3 zagłębienia na bagnecie. Uznałem, że widocznie słusznie się zapaliła, bo trzeba trochę dolać. Dolałem do max 2 dni temu i jak na razie kontrolka nadal zapala się po ok. 50 km jazdy, mimo że poziom oleju jest ok. Nie wiem jak u Was, ale u mnie myślę że ten czujnik działa z pewnym opóźnieniem - spodziewam się, że za kilka dni problem zniknie i jak na razie w ogóle się tym nie przejmuję. Jeżeli jednak nadal mimo dobrego poziomu oleju kontrolka nadal będzie się zaświecać, to zamierzam wymienić czujnik.
W obu powyższych przypadkach kiedy zaświecała mi się ta kontrolka zaczęło się od tego, że poziom oleju rzeczywiście spadł poniżej połowy na bagnecie. Za pierwszym razem po paru dniach po wymianie oleju kontrolka przestała się zaświecać, mam nadzieję że i teraz po dolewce będzie tak samo. Jeżeli natomiast u Was zaświeciła się mimo, że poziom oleju macie wysoki, to chyba problem leży rzeczywiście gdzie indziej.
Po wykonanej dolewce tak aby poziom oleju byl posrodku begnetu (jego podzialki) kontrolka przestala swiecic. Zobacze jak bedzie po np 100-200km.
Niestety po 100km (rowno) kontrolka zaplaila sie ponownie. Bede musial udac sie do jakiegos magika od silnikow VAG aby zasiegnac jezyka czy to waga ktora nalezy sie przejmowac czy tez moze czyjnik poziomu oleju jest uszkodzony i daje co jakis czas znac o sobie. Troiche to irytujace kiedy za kazdym razem trzeba maske otworzyc aby zgasic kontrolke na nastepne 100km.
Pozdrawiam
Piotrek
Witam,
Znalazlem chyba sposob na skasowanie swiecenia kontrolki poziomu oleju po tzw 100km.
Poszperalem i najpierw staralem sie skorzystac z rad tzw bezplatnych (ktore nie beda nas nic kosztowac, tylko czas).
Jedna z rad to po tzw dolewce oleju do silnika odlaczyc minusowa kleme akumulatora na okolo 10-15min. Kiedy czytalem ta rade troche sie usmiechnolem ale ... umnie ona zadzialala. Na forach ludzie pisza iz metoda pomaga jednak nie potrafia wytlumaczyc dlaczego. Sadze ze moze to byc zwiazane z kasowanie bledow w komputerze (ale pewnie sie myle).
Co do nastepnych rad to byly sugestje aby wymienic czujnik oleju a nastepnie/lub sprawdzic styki oraz zamek w masce. Podobno w zamku maski jest czujnik ktory potrafi byc przyczyna takich obajwow (dlaczego tez nie znalazlem odpowiedzi).
Moze komus pomoga moje sugestje ktore znalazlem. Ja naszczescie zgasilem permanentnie owa kontrolke co przyznam otwarcie jest irytujace kiedy zapala sie bez powodu.
Problem zapalajacej sie kontrolki nie jest tylko problemem Audi. Ja znalazlem go na forach VW, Skody, Seata (czyli chyba cala grupa VAG ma ten problem).
Pozdrawiam
Piotrek
ps.: Podaje do linka na podstawie ktorego zdecydowalem sie na odlaczenia akumulatora.
http://forum.vw-passat.pl/archive/in...p/t-25368.html
Dzięki !
Wypróbuje u siebie i mam nadzieje ze pozbędę się wku..... kontrolki :)
dam znać za 100km czy zadziała u mnie
Pozdrawiam,
Piotr
Ja juz przejechalem 130km bez kontrolki :) czyli chyba sie da.
Tak na marginesie to chyba do wszystkich ktorzy maja ten problem (uslyszalem od mechanika). Jezeli zaswieci Wam sie kontrolka a jestescie pewnie ze macie olej na dobrym opziomie to jechac jak najszybciej do kogos z VAG i przy zapalonej kontrolce sprawdzic logi. Podobno mozan cos odczytac ale glowy nie dam.
Pozdrawiam
Piotrek
no własnie ja tak próbowałem u siebie (mam vaga) zczytalem wszystkie błędy i nic nie wykazało !
może jakiś specjalista od vaga mógł by się wykazać jak zdjagnozowac ten komunikat na zegarach bądź sam czujnik
Ja mialem scenariusz nastepujacy. Bylem u mechanika kiedy kontrolke zgasilem otworzeniem maski.
Mechanik podpiol VAGa i stwierdzil ze bledow niema ale zasugerowal aby przyjechac kiedy kontrolka bedzie sie swiecic bo 'moze' wtedy cos sie odpisze. Nie mowil ze sie napewno odpisze. Blad jest parszywy bo przymnie dzwonil po innych mechanikach ktorzy mieli cos wiedziec wiecej o tym bledzie i kazdy mowil 2 rzeczy (zamek i filtr oleju). Zaden natomiast nie wspomnial o akumulatorze.
Wg mnie zacznij od akumulatora, nic to nie kosztuje a oszczedza czas i potencjalne pieniadze ktore zaplacisz za wymiane dobrych czesci lub czas pracy mechanika ktory problemu nie znajdzie.
Niewiem czy pociesze ale uslyszalem wychodzac z warsztatu jeszcze jeden tekst ze niektore auta tak maja i ze wtedy trzeba pilnowac poziomu oleju i otwierac maske aby kasowac kontrolke. Ale to akurat potraktowalem jako zart ze strony mechanika. Warsztat w ktorym bylem jest konkurancja dla ASO i chwalili sie ze robia wszystko.
Dzięki pjanet za wskazówkę z tym akumulatorem. Mi też wywala kontrolkę po kilku-kilkunastu kilometrach jazdy a olej mam zalany pod max. Gaśnie po kilkunastu sekundach od otworzenia maski ale potem znowu się zaświeca i tak w kółko. Nie chcę na darmo wymieniać czujnika.
Tak przy okazji, czy odłączenie klemy tylko od minusa spowoduje te same objawy co całkowite odłączenie akumulatora (rozregulowany zegar i ustawienia radia)?
hej,
umnie zdjecie klemy spowodowalo wyzerwanie zegarka (tylko) wszystko inne powrocilo do normy po 5min. Palily sie rozne kontroli ale jak auto ruszylo z miejsca wszystko zgaslo.
Powodzenia
Piotrek
gdybyscie chociaz troche czasem poszukali i poczytali to byscie wiedzieli ze to nie wina czujnika, pewnie nawet w tym temacie o tym jest..
komputer w ten sposob sygnalizuje koniecznosc wymiany oleju itd , a wlasciwie zajrzenia pod maske i skontrolowania itd itp
nie jestem fachowcem, nie wiem od czego to zalezy,jaka inspekcja jest wtedy ustawiona na kompie
jesli otworzymy maske auta i pojdzie sygnal ze zamek zostal otwarty to kontrolka gasnie na paredziesiat kilometrow
a mechanik ktory twierdzi ze niektore auta tak maja i trzeba czasem otwierac maske.. no brawo.. powiedz mechanikowi zeby sobie wygooglowal problem, niech sie dyletant douczy.
odlaczenie klemy nic nie da, predzej wykasowanie wszystkich serwisow i inspekcji vagiem
oczywiscie ze odpiecie spowoduje wyzerowanie zegarka i radia, no jak...jak wlozysz jeden kabel do kontaktu to ci radio gra albo zarowka swieci...
hej miro,
Dziwne bo ja olej mialem wymieniany 2 miesiace temu w ASO i cos mi sie niechce wierzyc ze po 3tys km na nowym oleju juz trzeba go wymieniac na nowy. No chyba ze w ASO nie wymienili mi oleju w co raczej nie wierze.
Z drugiej strony inny mechanik (ktory robi jedne z lepszych wirusow we Wrocku) sam w rozmowie zemna przyznaj ze mial Audi S3 ktore mialo taki sam problem i po wymianie zamka problem ustal. Na pytanie dlaczego, powiedzial ze niewie (a doswiadczony chyba jest) i zasugerowal ze on zalecal by wymiane zamka maski na nowy.
Musze napisac iz czytalem posty (nie tylko na tym forum) i chyba kazde auto z grupy VAGa mialo podobny przypadek. Na kazdym z forum byly rozne opinie i sposoby likwidacji.
Ja zaczolem od tego ktore mnie nic nie kosztuje i pomoglo. Jezeli ktos chce wymienic czujnik i zamek to koszta jego poniewaz mechanik mu tego zadarmo nie wymieni.
A co do akumulatora to jak pisalem, odlaczylem kleme i po zalozeniu powtornym radio (Audi Concert) gralo jak bylo ustawione a zegary byly wyzerowane. Nic innego nie zrobilem.
Niewiem gdzie przeczytalem ze odlaczenie klemy daje to ze komputer na nowo analizuje sygnaly z calego auta i to niby ma wyeliminowac ow blad.
Niby nic ale cos mi sie zdaje ze to moze byc poniekad prawda. kazdy wie jak Windows sie zachowuje jak sie go czasem przerestartuje :) Nie pisze ze to jest zle ale wole to anizeli placic za rzeczy ktore sa dobre.
Bede widziec sie ze znajomym z ASO ktory sprawdzal mi auto to podpytam go dokladnie czy mieli przypadki podobne i co radzili. Sek w tym ze w ASO za roboczo-godzine pracy mechanika chca 200pln i juz widze te rachunki jak im auto zostawie na diagnostyke (oni rece zacieraja ale Ja raczej nieszczegolnie).
Pomysl z kasowaniem bledow w komputerze tez jest jakism wyjsciem ale mialem sprawdzanego kompa VAGiem i nic nie wykryl. Umnie byl czysty.
Piotrek
o akumulatorze nie pisalem do Ciebie a kolegi dzonna, ktory pytal co sie stanie...
nie twierdze ze ci nie wymieniali oleju, bo auto przeciez tego nie wie.. niby jak..
zaczalbym od skasowania wszystkich mozliwych serwisow i inspekcji nie przyciskami na zegarach , a przez kabel , komputerem (VAG)
absolutnie nic nie pisalem o jakichkolwiek wymianach ,czegokolwiek
napisalem ze nie wiem, byc moze wiaze sie to z jakims trybem longlife, co z tego ze wymienisz olej fizycznie, jak zostaje jakies info w kompie
po odpieciu aku w 8p, wszystko wroci do normy bo radio masz po CAN, bierze kod z pamieci auta, a zegarek masz fis, wiec sciaga radiowo czas
ale widzisz, wszyscy mowia o zamku..
Bede musial chyba sie na jakas wodeczke umowic z tym jegomosciem z ASO :)
Problemu nie mam ale wole dowiedziec sie co ASO robi w takich przypadkach.
Ok Ok miro problem w tym ze watek byl do 8L a ja ze swoim 8P mieszam chyba wtym watku.
Zrobilo sie troche goraco w watku a Ja myslalem ze tej zimy bede marz :)
Piotrek
Miro, w porządku, rzeczywiście mogłem się domyślić co się stanie po odłączeniu jednego kabla. Otworzenie maski tak jak mówisz wygasza kontrolkę na jakiś czas. Spróbuję coś pomieszać z inspekcjami w VAGu, może pomoże.