mi też nie :) bo nie będzie działać jak należy ;)
Printable View
mi też nie :) bo nie będzie działać jak należy ;)
Czyli zawor DV bedzie do mnie pasowac nawet z S3? najlepiej z ta koncowka 710N?
tak będzie, podobno najlepiej ;)
bedzie pasowac
710N byly w TT i S3 ale podchodza i do innych 1.8T
W końcu co będzie lepsze do wyścigów na 1/4 mili, dv forge czy splitter forge?
Panowie a co powiecie o tym?
http://www.youtube.com/watch?v=RFken2vybZg
Kolega własnie kupił do swojego mk3 TDI 190KM i ciekawi nas jaki bedzie efekt.
ZAWÓR UPUSTOWY HKS BLOW OFF BOV SSQV III
Jak założycie zobaczycie i opowiecie i nagracie to bd wiedzieć też jestem ciekaw ;)
niema problemu!tylko ciekawe czy wogóle bedzie jakies psssttt:)
walnij sobie minimum 500 km z tym psssyt psssyt i ci szybko odejdzie chec na takiego moda hehe ,brat kiedys strzelil sobie supersprinta wydech przejechal sie 2000 km w trasie wrocil i bylo juz po sportowym tlumiku szybko go zdemontowal hehehe ale wiadomo jak kto lubi :thumbright:
Siema miałem u siebie blow offika BAILEY a podpiętego pod pedał gazu musze powiedziec ze fajnie go było słychać. Gdyby nie wydech przelotowy napewno było by lepiej. JAk jest ktos chętny to jest do zgolenia info PW
chłopaki a jak konkretnie mam zamontowac tego HKS-A w kolesia w mk3 afn?bo sam nie bardzo wiem a i na necie nic nie znalazłem:(jestem na etapie robienia FMIC i chciałem to od razu zamontowac.Prosze o jakis rysunek lub cos w tym stylu.
Ogólnie Blow Off w seryjnym lub prawie seryjnym turbo benzyniaku to samo zło - nic nie daje i pogarsza wręcz osiągi, nie mówiąc o innych problemach. Poza tym zupełnie to mi nie pasuję do auta marki segmentu premium (Audi) - to nie Impreza STi czy Lancer EVO. Natomiast Blow Off do diesla to już typowy wiejski tuning pokroju neonów pod autem
Lukass ale mnie to nie interesuje co ty o tym myslisz...ja nie robie tego dla siebie.znajomy mnie prosi zebym mu to zamontował wiec co ja mam do tego.(jego auto-jego sprawa)chce to mu zamontuje.napisałem tylko pytanie z prosbą o miejsce montazu a nie o opinie co inni myslą na ten temat.auto w sumie nie takie seryjne bo pod 200PS.Pozdrawiam
lukass mam blova od kwietnia i jakoś nie widzę tego zła, u mnie osiągi jeśli się zmieniły to nie są odczuwalne zupełnie. Stan turbiny oceniony na dobry przez mechanika a zrobilem juz 10 tys km.
Jeśli chodzi o mnotaż w 1.8 T to wszystko praktycznie jest przygotowane pod blow off'a Jeśli Cię ineresuje w tym silniku mogę podesłać zdjęcia.
Kerio23 a moge prosic o jakies foto zeby zamontowac tego bova w tdi? bo jestem na etapie robienia Fmic i przy okazji chciałem to ogarnąc.
czy w przypadku uszkodzonego seryjnego zaworu dv, może wzrosnąć zużycie paliwa? syczy mi przy przyśpieszaniu i spala duuuuużo więcej pb.
Prawdopodobnie może, mi też syczy przy przyspieszaniu i odejmowaniu nogi z gazu ale znalazłem nieszczelność przy lewym IC oraz przy czujniku ciśnienia doładowania chyba
w agu może, a nawet musi. przepływomierz mierzy Ci powietrze na wejściu do turbiny a tego powietrza tak naprawde nie wchodzi tyle ile powinno do kolektora bo dv je upuszcza a paliwa leje tyle samo ile wcześniej bo bierze dane do mapy z przepływomierza i nie reguluje ich mapsensorem bo go nie ma i zalewa silnik.
http://www.youtube.com/watch?v=mhkk1gczGd0
na filmie słychać przy dodawaniu gazu rodzaj świstu. Zaczęło świszczeć od czasu gdy wrzuciłem fmica, jednakże nieszczelność jest bardzo mało możliwa...
mam moją uzywke z s3 sprawną jak chcesz, kupilem nowy i ten mi został i błąd, przepływka mi padła i w ogole powietrza nie mierzyła, a turbo pompowało automatycznie chyba przez zawór n75 upuszczał nadmiar przez dv i obcinał dawke paliwa, tak było i jest u mnie(czekam na przepływke)
Wiwix, dzięki za ofertę, póki co muszę się zgadać z kolegą kerio23, podmienimy dv, zeby na 100% dowiedzieć się czy to jest to,
Na PW możesz mi napisać ile chcesz za twoje dv :)
Witam takie pytanie Moze mi ktoś powiedzieć jak zamontowac BOV do audi a3 1.8T 150KM??
wejście BOVa montujesz na rurze zaraz za turbosprężarką. rurkę podciśnieniową podłączasz bezpośrednio do kolektora dolotowego (możesz użyc orginalnej rurki wcześniej podłączonej do zaworu dv). rurkę ktora odchodziła od dv do układu dolotowego przed turbosprężarką zaślepiasz
masz zamontowany zawór w swojej a3 ??
jesli tak to mozesz zrobic zdjęcie i pokazac ?
mam ale mój samochód nie jest dla Ciebie dobrym przykładem bo żaden element nie przypomina Twojego silnika ;)
po zdjęciu osłony silnika, patrząc z przodu na silnika na wysokości korka wlewu oleju za silnikiem masz gumową rurkę dochodzącą do stalowej rury o średnicy około 50mm. tam wpinasz bov, reszta elementów odchodzących od tej rurki gumowej to właśnie dv, odpinasz gumową cienką rurkę od dva i przypinasz ją do bova. drugi króciec od strony filtra powietrza zatykasz. nie ma tu żadnej filozofii i prościej nie da się tego wytłumaczyć
a zdziała coś ten BOV w serii 150km?? Chciałbym też mieć takie ładne pssst pssst ;)
czy coś daje? -efekt placebo przy 150KM. Psssst Psssst jest fajne i słychać że czymś ciekawszym się jedzie. Dodatkowo nieco większe spalanie i co jakiś czas strzelanie w wydech. Seria AGU znosi to dzielnie, z innymi modelami silnika trzeba stosować hybrydowy aby nie wysypywał się błąd silnika-temat już wielokrotnie wałkowany.
Dzięki za Odpowiedź. Dużo podnosi to spalanie? Może po programie coś więcej by się dało z tego skorzystać ;) Czyli ARZ zalicza się pewnie do tych które głupieją??
Mi mechanik powiedział tak: " wstawimy, sprawdzimy, zobaczymy co dalej" tak zrobiliśmy i blowoff został! po świętach zmienię tylko sprężynę na sztywniejszą. Ja często zmieniam doładowanie, więc zdecydowanie coś to daje. Dużym plusem jest zlikwidowanie uderzeń powietrza na wirnik turbiny po stronie zimnej. Jeśli chcesz robić wirusa to wstaw blowoff i poproś aby napisano Ci program pod blowoff- ogarnięty tuner zrobi to bez problemu. Druciarz zrobi wielkie oczy...
Alternatywą jest blowoff hybrydowy- jest pssst i nie wariuje komp. Wynika to z jego konstrukcji- część powietrza uchodzi do atmosfery, reszta wraca do układu dolotowego i komputer nie wariuje. Proporcje powietrza można też zmieniać. Minusem jest cena takiego cudeńka. Co do spalania jest to ok litr gratis na każde 100km. w 1.8t spalanie ok 10l uważam za normę.
do doładowania do 1,2-1,3 bara nie ma najmniejszego sensu montować blowoffa i męczyć silnik zalewaniem paliwa po każdej zmianie biegów. sprężyna mocniejsza nie jest Ci do ncizego potrzebna bo po to jest podciśnienie/nadciśnienie które wspomaga zawór i utrzymuje odpowiednie ciśnienie w układzie.
bov nie różni się niczym pod względem ochrony turbo od DV więc dalej nie widzę tutaj jego przewagi.
jest fajny jesli chodzi o odgłos upuszczanego powietrza i duże ciśnienia doładowania przy których DV staje się nieszczelny jednak samochód nie może być wyposażony w przepływomierz jeśli ma to mieć sens i zrobienie programu "pod bov" naprawde nie ma żadnego wpływu na pracę silnika
Cześć. Posiadam A3 1.8T AGU 98r i mam pytanie, mianowicie, jaki zawór DV albo blow-off'a polecacie żeby działał, nie robił błędów w kompie i zrzucał powietrze z charakterystycznym ssyykiem ?? Proszę o pomoc gdyż chcę takowy zamontować bo słyszałem że warto to zrobić ze względu na turbinę a chciałbym żeby tez wydawał ten dźwięk.
Witam!
ja posiadam u siebie w AGU BOV Typ I properfekt i jest ok. osobiście jednak sugeruję blow off hybrydowy (teraz taki bym kupił). Info jak to działa i ceny masz na stronie:
http://www.properfekt.pl/akcesoria-s...-blow-off.html
Jeśli poczytasz cały temat to będziesz wiedział o co kaman i jak wszędzie- co człowiek to inna opinia na temat poprawiania fabryki.
"Szerokie" wpinasz w rurę, gdzie wcześniej wychodził przewód do starego zaworu DV-tam jest pompowane powietrze przez turbinę. Proponuję niewielką rurę lub kolanko i wszystko masz estetycznie. Podciśnienie z kolektora dolotowego w "wąskie"- ten sam cienki przewodzik jak z DV. Za przepływomierzem, gdzie wcześniej był DV wstawiasz zaślepkę i to cała robota. na YT możesz odszukać filmiki jak wstawiają blow off w golfach 1.8t.
w google są też zdjęcia:
http://i3.ytimg.com/vi/oFw_AnrNcyc/hqdefault.jpg
http://i294.photobucket.com/albums/m...1/DSC_0627.jpg
Witam, koledzy mam takie pytanko czy w A3 3.2l można zamontować BOV ? tam nie ma turbo ale zauważyłem ze podczas dodawania gazu w kolektorze powstaje takie ciśnienie ze aż wygina plastik:))I wpadł mi taki pomysł aby gdzieś zamontować taki zaworek, co o tym myślicie?
tak, można. tutaj masz link:
http://allegro.pl/turbo-whistler-gwi...214040626.html
Dzięki nosscore , ale to gwizdek na tłumik a mi chodzi czy można upuścić powietrze z kolektora po odjęciu gazu?
Ja u siebie w s3 mam BOV Hybryda i przyznam szczerze ze nie narzekam błedow nie wywala trakcji tez nie, takze jest git troche cichy jest ale na lansy wystaczy :D
Ta nazwa aukcji... "ala nitro świst" hehe:thumbright: Nie wiem jak u Was, ale u mnie w AUM w środku słychac to upuszczane ciśnienie taki nie świst a leniwe "sapnięcie" xD
sapanie można swobodnie uzyskać bez bova- wystarczy wypiąć DV z TIP-u i gotowe.
W takim razie mam odpięty DV jeśli słyszę takie coś?:eek:
nie mam pojęcia co tam masz zrobione pod maską. Ja mogę odpowiadać jedynie za to co mam u siebie.
Wiem że tak się zachowuje fabryczny dv bo przez jakiś czas miałem tak zrobione u siebie (rozwiązanie alternatywne).
Od jakiegoś czasu miałem problem z poszarpywaniem w aucie przy przyśpieszaniu- długo rozkminialiśmy co to może być i dopiero zrobienie sprężyn na sztywno rozwiązało problem. Dodam że mam Zawór dwutłoczkowy ProPerfekt.
Witam zastanawiam się nad zrobienie blow off w mojej A3 1.8T 180km (silnik ARZ) jaki polecacie blow off?
Tylko i wyłącznie hybrydowy (najlepiej z regulacją), inaczej wysypie błędy. Najlepiej jednak jest popytać kto ma taki i podłączyć, sprawdzić jak się zachowuje auto, dopiero w kolejnym etapie zamawiać.
Poniżej masz link do jednego producenta. Z properfektem nie ma problemu przyszłościowo z konserwacją gdy zużyją się elementy zaworu (oringi, sprężyna czy tłoczek teflonowy)- regeneracja to koszt około 50 pln+ wysyłka.
http://www.properfekt.pl/akcesoria-s...-blow-off.html