Problem z odpalaniem na ciepłym 1.9 TDI
Witam !
Mam problem z odpalaniem auta na ciepłym silniku. Jest to A3 2004 1.9 TDI. Na zimnym pali od razu a na ciepłym czasami kręci kilka sekund po czym nagle zaskakuje.
Mechanik wymieniał czujnik położenia wału bo taki błąd się wpisywał i kombinował tez z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Nie pomogło to niestety. Później zmienił mocowanie czujnika żeby byłbliżej wałka bo podobno może się odkształacać jakaś blaszka, którą zlicza czujnik pod wpływem temp. O dziwo było trochę lepiej przez jakiś czas nie idealnie i teraz jest to samo.
Próbowałem odpiąćczujnik temp silnika jak był zimny ale bez niego też odpalił bez problemu...
Jakieś rady co to może być??? :confused:
audi a3 8p 1.9tdi BKC problem z odpaleniem
Witam, auto na zimnym odpalało super ale poźniej juz na ciepłym dlugo kreciłem zanim zapalił, nic z tym nie robiłem. Wymieniałem akumulator żeby nie miec problemów w zimie bo stary był juz smietnik, no i po tej wymianie odpalało i na zimnym i na ciepłym super...po kilku dniach gdy zrobiło sie lekko zimno auto rano ciężko kreciło i za 3 razem odpaliło. wymieniłem świece i znowu byl spokój na tydzien i dziś znowu 3 razy próbowałem zanim odpaliło, na kompie nie pokazuje żadnego błędu.
sorry tylko tak umiem tak wytłumaczyć
Telepie autem przy porannym odpalaniu.
Cześć wam. Wydaje mi się że mam problem z audi a3 8p 1.9tdi. Przyszły pierwsze zimniejsze noce i zauważyłem że samochód dziwnie zachowuje się dwie sekundy po odpaleniu. Zapala bardzo dobrze, na tzw. tyk ale mocno nim zatelepie, mi się wydaje jakby silnik chciał wyskoczyć, towarzyszy temu taki stukot. Teraz uwaga, wszystkie poduszki są sprawne, niektóre dopiero co wymienione. Mam na to faktury. Dwumas ma nalatane też dopiero 5tyś, ale zaczynam chyba podejrzewać, że mechanik skasował i tego nie wymienił (popełniłem błąd oddając auto Mietkowi). Mimo że podczas jazdy nie ma żadnych niepokojących objawów, biegi wchodzą super, żadnych szarpnięć, gaśnie również cichutko. Co o tym myślicie? Jak silnik złapie troszkę temperatury to już potem odpala bez żadnych złych objawów. W lato też nic nie stukało. Martwić się czy olać? Może troszkę dramatyzuje, bo nie miałem wcześniej diesla i może tak ma być aczkolwiek zdarza się, że łupnie ostro więc sam nie wiem.