Wczoraj wymienia³em dok³adnie taki króciec w u mnie w AQA. Króciec pêk³. Zrobi³a siê ma³a szczelinka i przy ci¶nieniu sika³o po ca³ym silniku.
Koszt 15z³. W komplecie 2 oringi: jeden do bloku drugi do czujnika.
Czas wymiany 10 minut. :)
Printable View
Witam , ma³e pytanko mam, czy uszkodzenie czujnika poziomu p³ynu ch³odniczego (na desce pokazuje siê jego kompletny brak) mog³o by byæ przyczyn± tego, ¿e auto po prostu nie odpala ? (w co w±tpiê). Nie mia³em du¿o czasu by to dzisiaj sprawdziæ, ale ¶wiece dostaj± napiêcie, paliwko leci, silnik krêci ale nie odpala. Najlepiej chyba zdiagnozowaæ poprzez pod³±czenie pod kompa, nie ? Silnik AHF je¶li to cokolwiek zmienia :p
Nie, nie ma to wp³ywu na odpalanie pojazdu - ja ostatnio opu¶ci³em p³yn ch³odniczych i odpalilem samochód. Oczywi¶cie wurzucilo mi komunikat na FISie.
Wys³ane z mojego LT18i za pomoc± Tapatalk
Witam.
Od dwóch dni wyje¿d¿aj±c widzia³em niewielkie plamy zostawione na kafelkach. Nie przejmowa³em siê nimi, gdy¿ ostatnio pada³o i by³em przekonany ¿e to pozosta³o¶ci po tym co sp³yne³o z karoseri mojej Audi. Niestety dzisiaj podczas powrotu do domu na wy¶wietlaczu pokaza³ mi siê komunikat, zerkn±³em na temperaturê ale bez zmian wskazywa³a prawid³owe 90 stopni, wiêc doszed³em do wniosku i¿ jest to problem spowodowany niskim poziomem p³ynu ch³odniczego. Po powrocie do domu zanurkowa³em pod samochód i znalaz³em co¶ takiego : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...557886c15.html (w czerwonym polu prawdopodone miejsce wycieku). Czy kto¶ mo¿e orientuje siê co jest powodem wycieku i czy mia³ podobny problem. Jutro samochód l±duje w warsztacie ale chcia³bym wiedzieæ czego sie spodziewaæ.
Pozdrawiam ! Micha³.
Ch³odnica jak ch³odnica, czasami puszcza gdzie¶ i przecieka .
My¶lisz ¿e to co¶ powa¿nego ?
to zalezy gdzie cieknie czy z lameli (ktora da sie wyciac i zaslepic) czy z plastikowej obudowy po bokach.trzeba wyciaganc i sprawdzic skad to leci
Raczej tak, bo mo¿e doj¶æ do zatarcia silnika gdy Ci ucieknie p³yn.
Dok³adnie tak jak Prosto pisze, plastiku raczej nie zlepisz, chyba ¿e teraz maj± jakie¶ nowe sposoby. Kiedy¶ mia³êm w ma¼dzie maniupink± dziurkê u góry w ch³odnicy w plastiku i tak i tak siê s±czy³o mimo ¿e na gor±co kleili³em plastik. Je¿eli to lamele to wycinasz i po prostu bêdzie mniej "¿eberek" ch³odz±cych
Dzisiaj by³em u mechanika i stwierdzi³ ¿e nale¿y wymieniæ ch³odnicê. Któr± firmê wybraæ ? Nissens czy Hella ?
Nie wiem jak ta druga ale ja w swoim by³ym czarnym wymieni³em na Hella - nie by³o z ni± problemów. A wiesz w jakiej cenie mo¿esz je mieæ?
Wysy³ane z mojego LT18i za pomoc± Tapatalk 2
Hella to koszt 200 z³ i na t± siê zdecydowa³em, gdy¿ ten sklep z czê¶ciami samochodowymi wspó³pracuje z moim mechanikiem i w razie jakichkolwiek reklamacji. Warsztat wymienia mi ch³odnicê w ramach gwarancji.
Wydaje mi sie ¿e obie s± porównywalne ale osobi¶cie te¿ wybra³ bym Hella
Panowie co to mo¿e byæ za w±¿ bo ubywa mi p³ynu a mam mokro w okolicach lewej strony od bagnetu oleju
Witam, pod³±cze siê pod temat
Mam wyciek p³ynu z lewej strony zaraz przed silnikiem a pomiêdzy jakimi¶ aluminiowymi elementami i chcia³bym zapytaæ czy da siê tam jako¶ doj¶æ czy wszystko trzeba rozbieraæ, jestem totalnym laikiem w mechanice, jutro mo¿e uda mi sie do³±czyæ zdjêcia o które miejsce dok³adnie chodzi ale od do³u jest tam beznadziejne doj¶cie a od góry te¿ nie za weso³o. Ma mo¿e kto¶ jaki¶ poradnik ca³ego uk³adu ch³odz±cego od A do Z i jak tam doj¶æ.
Pozdro
Witam :) mam takie pytanko ubywa mi plyn chlodniczy ze zbiorniczka.Wczoraj przyjechlem rano do pracy wszystko fajnie pieknie, o 15 po robocie wsiadam do furencji i nagle kontrolka sie swieci ze nie mam plynu.Faktycznie zobaczylem i bylo ponizej minimum lecz w zbiorniczku jeszcze troszke bylo.Dolalem plynu moja kobitka pojechala jakie 6 km do domu wstaje dzis rano i mowi ze znowu sie zaswiecila kontrolka.Dzis kolega wymienil mi "oring" na czujniku temperatury zalalem plyn ( dolalem jak termostat sie otworzyl ) i wszystko ok.Przejechalem jakies 30-40 km , poszlismy do sklepu wracamy odpalam auto i co..... znowu kontrolka ;/ czym moze to bys spowodwane bo nie mam zielonego pojecia ;/
sprawdz czy nie podnosi Ci sie poziom oleju , nastepnie poszukaj wyciekow rowniez na chlodnicy bo ubytki sa spore i to raczej do komory spalania nie idzie
no ok ale to musze do 90 stopni autko i wtedy sprawdzic poziom oleju tak ? tylko troszke sie martwie bo jak dzis zalalem litr plynu i przejechalem z pod sklepu jakies 1 km do domu otworzylem zbiorniczek a tam znowu ponizej minimum tylko ze nie zaswiecila sie kontolka ( zobacze ranoczy zapali sie ) i nie chcial bym zeby mi cos w cholere sie zepsulo bardziej ;/ a 2 sprawa to musze dojechac jakies 20 km do znajomego mechanika zeby sprawdzil na kanale "szczegolowo" i nie wiem jak to zrobic ;/ kupic 5 l i dolewac co pare km czy jest inny sposob zeby dojechac taki kawalek ?
zimy nie ma
jak ubywa w takim tempie
to dolewaj wody przegotowanej
szkoda kasy na plyn skoro i tak go mechanior spu¶ci
szukaj wycieków takie ilisci nie wyparuja slad bedzie w komorze silnika i pod autem
poziom oleju sprawdz kiedy chcesz , nie ma znaczenia czy cieply czy zimy, taki ubytek to musi byc widoczny. Nie masz mokrego dywanika od str pasazera?
Cze¶æ,
W czym rzecz, w czwartek po odpaleniu silnika, po ok 15s wywali³o mi alert o braku p³ynu. Otworzy³em maskê i patrze, ¿e faktycznie suchutko w zbiorniczku... no mo¿e trochê na dnie by³o. Sprawdzaj±c wcze¶niej co jaki¶ czas stan p³ynów nie zauwa¿y³em ubytków.
Stosuj±c dora¼ne ¶rodki dola³em wody i dojecha³em do domu bez problemu (ok 6km), bez przegrzania, wskazówka trzyma³a pion, wentylator siê nie uruchomi³
Po dojechaniu sprawdzi³em stan p³ynu, to mo¿e uby³o 1-2cm p³ynu, zak³adam, ¿e jak siê otworzy³ termostat to p³yn siê poszed³ w du¿y obieg i st±d ubytek.
Dzisiaj, przed wyjazdem sprawdzi³em stan w zbiorniczku i tam sucho, dola³em wody i pojecha³em w trasê, po drodze zajecha³em na stacjê benzynow±, sprawdzi³em stan i by³o Oki.
Zatankowa³em, zap³aci³em powiedzmy ok 10-15min, odpalam samochód i znowu alert o braku p³ynu. W ci±gu postoju uciek³o mi 75% p³ynu ze zbiorniczka. Ciê¿ko mi by³o zidentyfikowaæ miejsce
Podsumowuj±c: P³yn ucieka na postoju przy wy³±czonym silniku, podczas jazdy, póki co, p³yn ubywa w mniejszym stopniu. Oleju w silniku nie przyby³o, nie dymi na bia³o, nie widzê utraty mocy. P³yn w zbiorniczku ma poprawny kolor.
Jestem na czwartek umówiony do warsztatu, jednak przed oddaniem samochodu do naprawy chcia³bym byæ m±drzejszy o Wasze opinie. Wiêc je¶li kto¶ ma sugestie to chêtnie wys³ucham.
Ciê¿ko mi by³o zidentyfikowaæ miejsce wycieku, intryguj±ce jest dla mnie to, ¿e podczas jazdy wyciek siê uszczelnia, mo¿e w skutek wiêkszego ci¶nienia?
Poczytaj temat od poczatku.
Ja bym szukal przyczyne w chlodnicy.
Witam!
mam a3 1.9tdi 2000rok, niedlugo po zakupie auta zaswiecila mi sie kontrolka braku plynu. Dolalem wode destylowana(nie duzo - zeby czujnik nie reagowal), po przejechaniu ok 600km znowu mi sie zapalila kontrolka. Akurat teraz samochod jest w serwisie i poprosilem goscie zeby sprawdzil gdzie znika plyn, na poczatku powiedzial ze nie ma zadnych wyciekow po czym jeszcze raz sprawdzil i powiedzial ze problem jest z glowica, koszt naprwwy ktorej bedzie kosztowal 900-1400zl(glowicy nie sprawdzal tylko sie domyslal bo zauwazyl troche czarnego koloru w zbiorniku),
I teraz pytanie czy jest sens naprawy tego od razu czy jeszcze warto poszukac wyciekow samemu albo sprawdzic kluczowe elementy np. chlodnice, trojkat, uszczelke i tylko wtedy jechac do serwisu i wydawac kase? :/
jak mozna sie upewnic ze problem jest z glowica? :/
z gory dziekuje za pomoc!
zrobisz jak uwa¿asz
p³yn sam nie wyparowuje
mo¿esz sobie samemu dogl±daæ czy nie ma gdzie¶ wycieków
dogl±dnij tez zbiorniczek wyrównawczy mog± tam byc osady oraz pêcherzyki powietrza
mo¿esz te¿ spu¶ciæ p³yn i jak mechanicy powiedzieli ze jest zanieczyszczony to bêdzie widaæ
jak duzo ubywa bedzie kopcic na bia³o
Witam,
ostatni czêsto muszê dolewaæ p³yn ch³odniczy im agrysywniej je¿d¿e tym wiêcej. Na domiar z³ego dzisiaj na korku zobaczy³em dziwny osad. Czy to jest znak walniêtej uszczelki pod g³owic± ? Oleju silnikowego nie przybywa ca³y czas jest na tym samym poziomie. W p³ynie ch³odniczym nic innego siê nie znajduje.
http://img708.imageshack.us/img708/3897/emm1.jpg
Ja mia³em podobny przypadek wracaj±c w ten weekend znad morza, najpierw zapali³a siê kontrolka o braku p³ynu, gdy do dola³em i przejechaniu mo¿e z 4km, znów to samo... Okaza³o siê, ¿e wiatrak od ch³odnicy przeci±³ mi w±¿ i przez oko³o 3cm rozciêcie p³yn wycieka³, chlapi±c wszystko pod mask±... Ale po zastosowaniu doraznych ¶rodków, jako¶ uda³o mi siê dojechaæ do domu :cool:
Witam wszystkich podpinam siê pod w±tek mam problem z delikatnym wyciekiem w uk³adzie ch³odzenia, spod plastikowej rury to jest chyba wej¶cie do pompy ch³odzenia przy bloku silnika szczegó³y na zdjêciu, mo¿e kto¶ ju¿ siê z tym zmaga³, jaki rodzaj uszczelnienia ? jak to wymieniæ itp. cieknie tylko na postoju np. przez noc na zimnym silniku ? pozdrawiam
A3 2000rok 1,6 benzyna silnik APF fotka:
- - - Aktualizacja postu - - -
fotka jeszcze raz :
- - - Aktualizacja postu - - -
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9454f3dbe.html
Witam. Zauwazy³em ubytki plynu chlodzacego, oraz plame pod silnikiem po postoju. Plynu ubywa dosyc sporo i na 99% chodzi o to miejsce:
http://images64.fotosik.pl/922/a17d6a1440f4b13f.jpg
http://images64.fotosik.pl/922/3fb2d88977054133.jpg
zlapalem ten wê¿yk na dodatkowe opaski ale nic to nie pomoglo, dalej z tego miejsca leci p³yn (wê¿yk jest zaraz nad napinaczem rozrzadu). Czy musze wymienic wê¿yk na nowy, czy to mo¿e byc wina tego na co ten wê¿yk siê nak³ada? (ta zapocona rurka)
znalaz³em numer czê¶ci w etce (1J0122109R) czy ten trójnik mo¿e pêkn±æ i przez to niego sie leje?
kfasny - te¿ mia³em du¿y ubytek p³ynu przez to "kolanko". Jak je wyjêli i pokazali mi w warsztacie to okaza³o siê, ¿e od spodu jest ca³kiem spêkane. My¶lê, ¿e tylko wymiana ale niekoniecznie do kupienia w salonie, s± sklepy z artyku³ami gumowymi i tam s± wszelkie takie gotowe elementy na wymiar.
Mo¿esz napisaæ co¶ wiecej bo w aso krzycz± 120 z³ za ten element a nigdzie indziej nie mo¿na go znale¼æ...
Wys³ane z mojego C2105
U mnie wymienili to w warsztacie ale warsztat jest obok hurtowni z elementami gumowymi i pewnie tam kupili bo zap³aci³em za ca³± robotê z tym elementem chyba 70 z³. Niestety ja jestem z Poznania, tutaj masz link do firmy http://panoramafirm.pl/wielkopolskie...rjd_ztfaa.html musisz szukaæ co¶ podobnego.
no wiêc tak, okaza³o siê na szczê¶cie ¿e to nie ten trójnik, tylko sparcia³y wê¿yk który prawie rozlecia³ siê w rêkach jak go zdja³em. Za³o¿y³em nowy z nowymi opaskami ale dalej cieknie z tamtego miejsca. tylko zauwa¿y³em ze nie po stronie trójnika tylko tam gdzie wchodzi wê¿yk z drugiej strony. dzisiaj do³o¿y³em druga opaske i skrêci³em mocno i zobaczymy co dalej, ale je¶li to nie pomo¿e to co tam mo¿e byc nieszczelne?
Ja tyle ¿e w 8P tez siê mêczy³em z dok³adaniem opaski na trójnik. Dziad popuszcza³ jak silnik ostyga³. Kupi³em nowy w ASO . Z trójnikiem a dok³adnie w nim znajduje siê te¿ oring . Po wymianie zero problemów. Z regu³y dok³adanie opasek nic nie daje .
U mnie by³o wyczuwalne pocenie siê pod spodem trójnika. A jak styg³ popuszcza³ mocniej i na obudowie skrzyni zbiera³ siê p³yn. Ja do mojego silnika p³aci³em 49pln w ASO. Trójnik , który wchodzi w blok silnika. Do tego zakupi³em ori ¶ci±gacze ( opaski ) , chyba po 7 pln . Co ciekawe po demonta¿u pêkniêcia nie widzia³em na starym.
tylko ¿e to cieknie nie po stronie trójnika tylko z drugiej (na zdjeciu po prawej stronie)
http://images64.fotosik.pl/922/3fb2d88977054133.jpg
tam ju¿ nei ma co ciekn±æ, kruciec wychodz±cy z bloku jest metalowy z tego co wiem. Sprawdza³e¶ ten kawa³ek przewodu? i Za³ó¿ po jednej opasce. Raz a dobrze ;)
to stare zdjêcie teraz jest inny wezyk (niestety nie nowy - moze tu jest przyczyna?) i po jednej dobrze zalozonej opasce ;)
Ja za³o¿y³em opaski bardzo szerokie oko³o 1,5 cm, a nie takie standardowe jak sprzedaj± wszêdzie i wszystkie wycieki znik³y.
Panowie ratujcie !!!!wlalem p³yn uszczelniajacy do ch³odnicy i zapalila mi sie lampka silnika zrobilem wszystko tak jak bylo napisane co to moze oznaczac
teraz kolego zasta³o ci zlaæ wszystko wlaæ co¶ normalnego i szukaæ przecieku :) tak jak napisa³ kolega wy¿ej :D
info dla potomnych ;) wymieniony trójnik na nowy z aso i jak narazie spokoj :) numer czêsci to nie jest jednak 1J0122109R tylko 1J0122109AA (wygladaj± tak samo i ró¿ni± siê tylko jednym wêzykiem który idzie do metalowego ³±cznika. oba pasuj± ale ten z koñcówk± AA jest troszke tañszy a za ten z koñcowk± R zaplacilem 149 z³...
1J0122109R
http://i.ebayimg.com/t/Brand-New-Gen...S368u/$_35.JPG
1J0122109AA
http://www.cc-autodily.cz/files/images/120691965.JPG
dla potomnych równie¿ wrzucê info apropos kolejnego miejsca gdzie p³yn lubi sobie uciekaæ. Plastik ten jest miêdzy g³owic± a obudow± filtra powietrza. Przykrêcany na dwa inbusy. Czujnik temperatury wody mie¶ci siê w³a¶nie w tym kruæcu.
U mnie pêk³ i sobie lecia³o sporymi ilo¶ciami. Co ciekawe, na czê¶ci jest numer 06A 121 133C, numeru tego w etce nie ma, dopiero znajdziemy go pod numerem 06A 121 132A. Mnie kosztowa³ po zni¿kach 57z³ w aso.
Wymiana bez problemów. Silnik 1.8t AGU.
http://i1372.photobucket.com/albums/...ps1413dbdd.jpghttp://i1372.photobucket.com/albums/...pse266b300.jpghttp://i1372.photobucket.com/albums/...ps1e028283.jpghttp://i1372.photobucket.com/albums/...psfe9a5e58.jpg
u mnie ten króciec tez pek³ i tez sporo sie z niego la³o ;)
Panowie pomocy mam audi a3 8p 2003 r i problem z p³ynem do chlodnicy a wiec mowie o co chodzi zauwazylem plamy i ze ucieka mi p³yn wlalem uszczelniacz i plam juz nie ma a p³yn i tak ucieka.wleje p³yn do stanu max przejade 30km otwieram maske i plyn jest na minmum otworze korek wraca do normy jak ostygnie to i tak znowu jest na minimum oodkrece korek wraca do maxa ale po paru dniach i tak musze znowu dolac p³ynu bo nawet po odkreceniu korka juz go ubylo ,nie mialem p³ynu wlalem wode destylowana i to starcza na tydzien przy takich samych sytyuacjach co to moze byc ,od razu jeszcze jedno pytanie wlew paliwa leje paliwo o co chwile mi odskakuje mi pistolet co chwile.i to na kazdej stacji co to moze byc pomozcie???
Witam serdecznie. Ostatnio ¶rednio raz na kwarta³ muszê dolaæ p³ynu ch³odniczego. Znalaz³em przyczynê, która zim± nie by³a widoczna, teraz kiedy p³yn szybciej odparowuje zostawia wyra¼niejsze plamy.
Poni¿ej zdjêcie króæca. Silnik to AGU, pomó¿cie proszê o ocenê sytuacji oraz pomoc w znalezieniu wê¿a który wychodzi z tego króæca z bloku w stronê kabiny (prawdopodobnie leci do nagrzewnicy)
W czerwonej elipsie widaæ delikatny ró¿owy osad, obstawiam ¿e to tamtêdy przez mikro nieszczelno¶ci wydobywa siê p³yn. Króciec jest ró¿owy tylko na obrze¿u wê¿a. poni¿ej widaæ jak na ciêgna kapie i odparowuje barwi±c je na ró¿owo. na zielono czujnik temp dla punktu odniesienia.
http://imageshack.com/a/img855/301/b2sn.jpg
Panowie mam taki problem. Caly czas mniej wiêcej co 1-2 miesi±ce musze dolewaæ plynu. Ubywa go ze zbiornika i na fisie wyskakuje komunikat. Nie jest to juz zabawne. Pod autem sucho. W oleju nic nie ma i na odwrót. Nie kopci. Nie dymi. Nie ma problemów z odpaleniem czy zimny czy cieply. Widac poci sie przewód przy zbiorniku ale bardzo bardzo delikatnie a plynu ubywa w jedna noc do poni¿ej minimum. Nie ubywa stopniowo tylko od razu. Nie widac wycieków ani nic takiego. Jakies newralgiczne miejsca do sprawdzenia gdzie taka ilo¶æ moze sie podziaæ? Moze korek do wymiany równie¿ ?
Piotrek7700, 3 posty wy¿ej Twojej wypowiedzi, jest zdjêcie tego kruæca z którego Ci leci. Chyba w ogóle nie poczyta³e¶ tego tematu.
Buzz-astral, króciec nie wygl±da ¼le. Jaki¶ czas temu jak zmienia³em oring pod nim to przejrza³em z ka¿dej strony i nie by³o widaæ ¿adnych oznak sugeruj±cych pêkniêcia itp. Natomiast w±¿ który zaznaczy³em. id±cy w kierunku kabiny, przy koñcu ( w miejscu gdzie nachodzi na krócieæ) pod palcami czuæ ¿e guma ju¿ nie jest jak powinna byæ. Dlatego proszê kolegów o pomoc w namierzeniu numeru tego wê¿a, poniewa¿ nie jestem w stanie odczytaæ z obecnego.