Ja będę podchodził do tego na początku maja. Dam znać efekty. Będę próbował właśnie w Auto Viva.
Printable View
Ja będę podchodził do tego na początku maja. Dam znać efekty. Będę próbował właśnie w Auto Viva.
w tej chwili nie ma mnie w PL. Ale dobrze Ci radza. Jesli serwis nie zakoduje w co bardzo watpie to wkladasz stare zegary i wracasz do domu. Moj znajomy w Aso Kielce robi to juz bez problemu. Sam mu pokazywalem jak:D
Mógł byś podać namiary na tego znajomego z Kielc?
Musze wczesniej jego zapytac ok?
Ale u Bełtowskiego przebiegu mu nie przegrali tak ?
Nie mu... bo mu to na pastwisku :). Nie, nie przegrali mi
Na wymianie zegarów się za bardzo nie znam, ale jeżeli chodzi o podświetlanie FIS-a to przynajmniej w przedlifcie jest zrobione na zwykłych diodach, a że u góry jest zarówno kolor czerwony i żółty to tylko i wyłącznie dlatego że górny pasek diod to diody dwukolorowe, a dolny to czerwone. Myślę że z powodzeniem można zmienić również podświetlanie FIS-a, kwestia tylko dobrać odpowiednie diody.
sylwester_kram na poczatku tematu byla o tym mowa i nie da sie tak zrobic jak piszesz.
Mam wrażenie, że ten kolega pisze o 8L, bo gdzie żółte diody w podświetleniu zergarów w 8P (nie licząć kontrolek ostrzegawczych)? Więc pewnie pomylił temat.
Wiem że była o tym mowa na początku tematu, ale nikt tam wyraźnie nie napisał jak jest zrealizowane podświetlanie wyświetlacza FIS, a jeśli jest jak w 8l to kolor zmienić się da.
Jaja jakieś - w Auto Vivie odmówili mi podmiany zegarów... Tłumaczyli się, że tego nie można zrobić. Później, że to jest za ryzykowne itd. Jak powiedziałem, że znajomy robił u nich to gość popytał innych elektryków i żaden nie chciał się podjąć... Ostateczne stanowisko - nie podmieniają, bo się nie da.
Poproś tu tych elektryków, pokaże im fakturę, zegary i to że jednak się da :/. Patałachy! A u Bełtowskiego nawet się nie zająknęli ,że się nie da czy cos... dopiero po fakcie spytali sie, po co mi to
Witam. Przeczytałem ten wątek i postanowiłem na własną rękę zakodować te zegary autko moje jest z 2003 a zegary z 2008. Już na samym początku się okazało się ze pamięci w obu licznikach są inne i nie będzie łatwo zakodować kluczyków. Wymyśliłem ze zrobię immo off ok operacja się powiodła. Założyłem nowe zegary zakodowałem wspomaganie abs i wskaźnik paliwa... znowu problem okazało się że abs ma ochronę komponentów w programie nie ma błędu a na liczniku jest wskaźnik paliwa wogóle nie zadziałał nie ważne czy zmieniłem na 1 pływak czy na dwa. i na koniec na liczniku wyswietla cały czas safe. Może mi coś poradzicie co źle robię??
aha próbowałem też zamienić z liczników tylko płytkę z immo ale po takim mixie nowe zegary zwariowały tj wskazówki max speed :) POMOCY
oo kolega Stachu z Łodzi a taki anonimowy na forum :rolleyes:
tutaj nikt tego osobiście tej zmiany nie robił - są dwa auta z tym modem (ale oba 2005>>) i oba robione przez ASO i to tak nie do końca (problemy z przebiegiem i inne); zresztą ASO teraz i tak tego robić nie chce (nawet to co robiło a nie wszystkie się podejmowały tego zlecenia);
w Łodzi słyszałem ponoć zajmuje się tym ICKtuning.pl (koszt 200zł)
zapewne wiesz również że w przypadku pierwszych roczników A3 8P raczej potrzebna jest nowa pompa paliwa? (raczej, bo nikt z 2003/2004 tego nie robił)
może też to co Ci wrzuciłem w załączniku poniżej rozjaśni... sam chciałbym taki licznik u siebie, ale w 100% działający, jednak extra koszt pompy dla samego widzimisię mnie odstrasza...
daj znać jak znajdziesz rozwiązanie :thumbright:
To co wrzuciłeś jest to schemat z dwoma pływakami lub z jednym tak mi się wydaje co do wymiany pompy paliwa to zastanawiam się czemu to ma służyc auto pali jeździ tylko nie wskazuje poziomu paliwa może ew pływak.
Dzwoniłem do ICKtuning.pl nie podejmą się tego !!! za dużo zabawy koleżka powiedział że za dużo by wymieniać komponentów ciekawe :)
St4hu, zobacz że jest różnica w rozmieszczeniu pinów na wtyczkach w zależności od daty produkcji a dokładnie od numeru VIN (szczegóły podane już były w tym temacie).
co do ICKtuning to rozumiem że nie podejmują się wymiany pompy? nie tak dalej jak kilka dni temu otrzymałem informację od nich że wymiana zegarów z pełnym kodowaniem kluczyków, immo itp. to koszt 200zł
Korzystając z okazji że jestem w posiadaniu nowych zegarów po 2008 r rozebrałem je foto poniżej
http://img14.imageshack.us/img14/1346/imag0014r.jpg
By st4szek at 2011-05-10
http://img198.imageshack.us/img198/8274/imag0013i.jpg
By st4szek at 2011-05-10
może to głupie pytanie, ale może da się przełożyć nowe bebechy pod stare płytki drukowane?
To by było pół sukcesu, ale to już coś...
Pewnie wskazówki i tarcze podejdą, ale co z wyświetlaczami. Czy tylko kolorem wyświetalnia i podświetlenia się różnią?
No to by byla boska opcja, wymienic tylko wyswietlacze i fru :-)
Ale tarcze mają inną czcionkę, a wskazówki chromy, więc je też trzeba wymienić do kompletu :P
widzisz tą płytkę w czarnej obudowie okazuje się ze po złożeniu starej płytki tej z immo z płytka od nowych zegarów wariują na maxa
Przede wszystkim trzeba przelutować diody
A możesz sprawdzić te tarcze, wskazówki i wyświetlacze czy podejdą do płytek od starych zegarów?
podejść podejdą tylko pinów nie policzyłem od fis reszta pasuje jak ulał myślałem o prze-lutowaniu diodek ale i tak samochodzik na fis będzie się różnił :) trzeb dojść do tego czemu nie pokazuje mi stanu paliwa wtyczkę mam 5cio ponową dopiero poleciałem sprawdzić :D zmiana pompy paliwa teoretycznie nic nie da nie mam kabelka rezystancji całkowitej czujnika poziomu paliwa :(
Dodano:
ok czyli nie mam drutka nr 4 gdzie go mam podłaczyc przy liczniku?? jakieś propozycje
http://img815.imageshack.us/img815/3...ytywanie2g.jpg
By st4szek at 2011-05-10
http://img807.imageshack.us/img807/9...wytywaniey.jpg
By st4szek at 2011-05-10
schematy podłączenia wtyczek dostałem od M4ćka dzieki
Drucik z wtyczki od pompy paliwa - tj z pinu 4ego w pięciopinowej kostce, musisz poprowadzić do pinu nr 25 w zegarach. Powinno działać :)
jesteś pewien moze ma ktoś schemat pinów kostki licznika szukałem na forum ale daremnie :(
ok czyli wskaźnik paliwa zacznie działać jak zapodam drutek z pompy do licznika :D pompe tez musze zmienić na nowszą czy wystarczy wykorzystać ten 4 pin i będzie hulać ??
trapi mnie jeszcze jedna sprawa czemu po zakodowaniu abs wyświetla błąd na liczniku vcds nie pokazuje błędu abs, możne dlatego ze zamiast kodować kluczyki zrobiłem immo off i nadal wyświetla safe ale autko jeździ normalnie abs i wspomaganie działa bez zająknięcia
Czy potrzebujesz nowej pompy, to wg mnie możesz sprawdzić patrząc czy pin 4 w tej która masz jest uzbrojony.
Co do palacych się kontrolek, to robiłeś adaptację ?
tak robiłem vcds pokazuje zero błędu a licznik wyświetla.
Możne licznik jakoś czyta moduł abs , od 2008 jest ta cholerna ochrona komponentów mozeo to chodzi ??
Mój samochód jest z 2004 roku, i wszystko jest ok, wiec raczej nie o to chodzi
St4chu, udało Ci się pójść dalej z modem?
Teraz trafiłem bowiem na ciekawy temat z tym związany: 09 White Cluster/DIS fitted to 04 8P NHN, a to postać tam poważana, zrobił zmianę zegarów w swojej 2004' 8P.
- potwierdza się to co napisał clxx, że kabel musi iść z pinu 25 wtyczki zegarów do pinu 4 wtyczki pompy paliwa
- wymiana pompy paliwa w tym roczniku (do 11/04 wg.VIN) jest jednak konieczna, by obsługiwać poprawnie odczyt poziomu paliwa
- NHN miał problem z ABSem, VASem sobie w ASO nie mogli poradzić, ale on rozwiązał to VCDSem:
więcej pod podanym wyżej linkiem...Cytuj:
I went home, plugged in VCDS, went into 17, security access to which vcds prompted me to enter a certain code that was displayed, entered, went into adaptation channel 37 & set to 11 given mines 2wd where as 4wd is 00 I think, but quick browse in there can advise which is correct for your car, this told car what braking systems etc I had, lights all went out, job done.
M4ciek, ja wlasnie dzięki temu tematowi ogarnąłem swoje zegary i w ogóle pomysł żeby to robić.
Pytałem już stacha czy robił adaptację - mówił, że tak więc, albo coś zrobił źle albo coś jest nie tak.
Tak, więc radzę sprawdzić czy pin 4 na wtyczce jest uzbrojony, jeśli tak to pociągnąć z niego przewód do zegarów i powinien wtedy działać poziom paliwa. Jak nie to sprawa jasna, to samo jeśli pin 4 jest nieuzbrojony.
clxx, a Ty z którego miesiąca masz auto? bo jak rozumiem nie wymieniałeś pompy bo się okazało że masz wszystkie 5 pinów zajętych i 4 pin wśród nich jest uzbrojony (to samo pytanie się tak w zasadzie tyczy też Stacha)
Ja mam samochód z końca grudnia 2004, sprawdziłem tylko czy jest doprowadzony odpowiedni pin w kostce od zegarów - był, więc uznałem że wszystko będzie ok - i tak było :)
W końcu zmieniłem zegary na poliftowe w Bełtowskim w Krakowie.
Tutaj fotki:
http://www.a3-club.net/forum/showpos...&postcount=293
Tutaj info o rozszerzonym menu w Fisie:
http://www.a3-club.net/forum/showpos...&postcount=307
To już nas 3 na forum :)
Po małej kierownicy, to drugi najlepszy mod wnętrza ;D Wyglada zacnie :D
ok znalazłem toche czasu i włożyłem pompę 2h i złożone mam tylko jeszcze problem z kodowaniem kluczy mam magika co to zrobi ale za 400 zł :/ znowu do Krakowa tez mi nie spieszno poradźcie coś :)
Obawiam się, że na 8P nie ma innej metody, albo dobry magik, albo ASO ;)
Też zatrzymałem się na etapie kodowania kluczyków, piny w zegarach podmienione, a nadal świeci się SAFE i auto po 2 sek. gaśnie. Z tego co mi mówił magik co piny odczytywał, to w w dieslach o wiele łatwiej odczytać piny niż w benzynie.
Ciekawostka po zmianie zegarów szyby też nie działają ;D po włożeniu starego licznika juz jest ok nie kumam :D:D:D
Chyba się jednak poddam wymienie wam jakie schody trzeba pokonać zeby wstadzic ten licznik do 2003 bkd
1.pompa-wymieniona
2.immo
3.błąd abs i esp ale tylko na liczniku - vcds wszystko ok zakodowane jak trzeba
4.nie opuszczają się szyby :/
zastanawiam się czy to przez to że safe jest na liczniku czy poprostu pinologia sie nie zgadza we wtyczkach?
Zastanawiam się jeszcze czy nie powinienem zmienić modułu elektryki lub can gateway
weźcie coś podpowiedzcie pozdrawiam zrezygnowany Staszek
http://img708.imageshack.us/img708/5...ag0005r.th.jpg
3. Po wymianie zegarów trzeba zrobić adaptację ABS/ESP, jak sam nie możesz zrobić to podjedź do kogoś co zna się na VCDS
Immo trzeba przegrać ,bo inaczej w ogóle go nie będzie, tak mi gościu wyjaśniał co mi to robi więc samemu bym się za to nie brał.
Z immo najlepiej podjechać do osoby co robi "korekty liczników", sam próbowałem zgrać eeprom przez VAG+CAN Commandera, przerobiłem 3 takie kable i żadnym nie poszło. Można ewentualnie rozebrać licznik i zgrać eeprom bezpośrednio z kości, ale już trzeba mieć trochę pojęcia co by nic nie uszkodzić.
Na początku chciałem właśnie zrobić przekładkę u kolesia ,który robi z licznikami. Skapitulował jak usłyszał o jakie (z którego roku) liczniki chodzi. Potem dzwoniłem do 2 innych i też mi powiedzieli ,że nie potrafią i lepiej kupić nowy licznik z ASO.
Nie wiem jak jest teraz, bo może coś poszło do przodu ale powiem wam jedno, WARTO zrobić tą przekładkę, nawet jeżeli wchodzi tylko w grę przyjazd do krk :)
Siemka co z tego że z czytasz eprom z kości jak co następny odczyt jest wszystko zakodowane pomieszane ze sobą trzeba by mieć jakiś skrypt do dekodowania :/ Dobra podjadę do Krakowa dajcie jakiś namiar i nr tel do tego aso a i jeszcze jedno trzeba mieć jakiś dowód zakupu czy jak przecież będą się pytać skąd mam :) te zagary
Poczkaj stachu, za tydzień wracam do gościa ,bo będzie już mieć program do mojego licznika. Jak wszystko będzie cacy to dam ci namiary i do niego podjedziesz. Do Opola masz chyba bliżej niż do kraka co ?