Poradziłem już sobie z naprawą połamanego wirnika. Więcej informacji tutaj:
http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=173982
Printable View
Poradziłem już sobie z naprawą połamanego wirnika. Więcej informacji tutaj:
http://a3-club.net/forum/showthread.php?p=173982
witam juz wiem dlaczego pompka mi buczala :) wirnik pekl moja pompka to 8L0 862 257 k ma ktos na przedaz lub zepsuta
Mam taka pompke jak ktos chce ;)
witam ponwnie a wiec sprawdzalia mi w parcy w tc :) i stwierdzili ze silniczek jest oki posklejalem wirniczek plastikowy i nic tylko cos tyka
fanta zejc cos z ceny :)
wirnik nie jest plastikowy tylko grafitowy nie posklejasz go zaraz ci sie rozpadnie(ja w pracy kleiłem klejem chester (2000 $ za kilogram temp pracy od -150 do400)i niestety chodził 1 dzień listki w wirniku są pewnie wytarte , wydaj te 50 zł na pompkę z golfa 3 albo z audi b4 i po sprawie
a ja kleilem loctite :) rozkrecalem nio niby jest caly ale nie zamyka ta zebatka chyba tez juz do niczego ;(
Dodano:
Florian podaj numer twojej pompki ?? jak zobacze jak cos to od fanty wezne :) moze cos jeszcze potarguje :)
nie ma ktos czasem na zbyciu pompy o nr 8L0 862 257 L ?
Ponizej opisze swoje makabryczne przejscia z pompka centralnego zamka, przeczytalem wszystkie posty na ten temat jednak odpowiedzi nadal brak...
Zaczelo sie to 2 dni temu, siedzac w samochodzie zablokowalem drzwi przyciskiem wewnetrznego ryglowania drzwi, gdy zajechalem na miejsce zapomnialem o tym fakcie i otworzylem drzwi klamka... i odtad zaczal sie dramat, nacisnalem przycisk otworz i juz sie nie otworzyla reszta drzwi(trzydrzwiowe auto). W domu rozebralem pompke, okazalo sie ze wirnik polamany czyli normalka... dzis kupilem pompke od Audi B4 okazalo sie ze wirniczek jest identyczny wiec przelozylem sam wirniczek i ucieszony zakladam pompke! Wszystko podpiete(chyba jak sie nalezy) otwieram drzwi z pilota chrup chrup i po wirniczku, roznioslo go w pyl... Gosc mial jeszcze jedna taka pompke wiec kupilem i nauczony doswiadczeniem stwierdzilem, ze chyba silnik nie halo i przeloze tak jak jest w warsztacie na nowy silnik!! Zrobilem krok po kroku wszysto jak opisane, zakladam pompke, bzyczy chyba z 15 sekund nie otwiera ani nie zamyka myslalem ze kolejny wirnik na straty spisalem ale rozkrecilem pompke i jest w calosci! Nic nie zostalo naruszone!! Nie wiem co jeszcze moge zrobic?? Nie chce tez wydac 400zł na nowa pompke(bo juz za 2 jestem w plecy) podlaczyc i zeby rozszarpalo mi kolejny wirnik! Mial ktos juz taka sytuacje?? Blagam o pomoc...
Masz to samo co u mnie identyko także już staram Ci się wyjaśnić co i jak. Wynikiem łamania się łopatek w tym wirniczku jest jakaś krzywa w tym "kółki" co się wirniczek w nim obraca. Łopatki po prostu zahaczają o coś i się łamią. A to że chodzi Ci 15 sek i nic oznacz tylko tyle że gdzieś ucieka powietrze czyli jest jakaś nieszczelność. Powiedz mi masz tą pompkę z dwoma kanałami?? czy otwiera Ci też klapę?? Jak dla mnieto źle poskładałeś tą "nową" pompkę. Może coś na odwrót i dostaje się lewe powietrze. U mnie jest tak że otwiera wszystkie drzwi ale klapy już nie otwiera za to ją zamyka :D:D ale tak to sobie przemyślałem że to nawet fajnie :) ( a też mam samoróbkę ) a mógłbyś zamieścić jakieś fotki co i jak zrobiłeś????
pzdr
Dodano:
aha i jeszcze jedno. Wirnik z "nowej" pompki powinien być grubszy od tego co masz połamany
wiesz co wirninik w tej pompce ktora kupilem byl 100% taki sam, identyczny, byla to pompka VDO od B4 tylko model z 2 kostkami... a co do tego ze zle zlozylem to chyba niemozliwe bo kabelek czerwony do czerwonego niebieski do niebieskiego, reszte zrobilem jak na forum! Pierwszym razem przelozylem sam wirniczek i go zmielilow, 2 razem wogole nie rozbieralem silnika tylko przelozylem go w calosci(takze musialo byc idealnie) bo myslalem ze moze krzywo cos zalozylem i dlatego sie rozlecial wirnik... niestety dalej nie dziala... Oryginalnie mi otwieralo wszystko tzn klape tez, teraz nie otwiera nic... Powiedz mi czy ta rurka ktora trzeba uciac w oryginalnej pompce u Ciebie jest luzna i da sie nia krecic?? Bo u mnie sie ona obkreca i mysle ze moze tam przepuszcza?? Zdjec nie dam rady teraz wrzucic bo w pracy jestem... ew. popoludniu sie bede za to bral ponownie to zrobie jakies foty, pompka jest z dwoma kanalami...
ten wężyk jest luźny to znaczy da się go wyjąć. na bank gdzieś przepuszcza bo innej opcji nie ma. To że chodzi dłygo jest wynikiem nie wystarczającej ilości powietrza poprostu. Jak napompuje wystarczającą to się wyłącza.A takie samoróbki potrzebują wiecej czasu. przynajmniej poja tak ma. To jeśli masz taki sam wirnik to nie kupiłeś tej pomki co trzeba bo ta z tematu forum miała dużo grubszy wirnik i też się bawiłem z przekładaniem samego i nic to nei dało. Musiałem przelutować cały silniczek i jest ok. To musisz ją ponownie rozebrać i popatrzeć gdzie przepuszcza bo innej opcji nie ma na to że nie działa...musi działać.
wypnij wężyki cisnieniowe od pompki, zatkaj palcami mocno otwory i spóbuj zamknąć/otworzyć i zobaczysz czy pompując puszcza w pompce czy jednak na przewodach
ja obstawiam przewody gdizes w aucie
mowisz o tej rurce ktora trzeba bylo przepilowac tak?? bo u mnie ona się kręci... da się ją wyjąć?? Kupilem taka pompke jaka byla dostepna... wiem ze w tych co wy przeszczepialiscie byly wieksze wirniki, ale jak zobaczylem ze jest identyczny to sie ucieszylem bo pomylsallem ze nawet nie bede musial rzezbic z silnikiem tylko sam wirnik przekrece a tu klops... Boje sie ze jakbym kupil nowa pompke(taka jak powinna byc) moglby sie rowniez wirnik rozleciec bo juz 2 padly... Ale chyba to wina auta(jakies zapchane rurki czyc cos) niemoze byc??
MarekB ale ja mowie o rurce w mojej pompce... byla ona na stale przymocowana do silnika i zeby przelozyc musialem przepilowac tak jak jest to w temacie w warsztacie pokazane... nie bylo innego wyjscia...
a ja mówie o rurkach wpinanych w pompke które idą do "zamków"
ten weżyk trzeba było przepiłować jak na załączonym obrazku:) Marek może mieć rację sprawdz czy sama pompka zasysa i pompuje. jeśli tak to później sprawdz na podpiętej czy może np. obok wpięcia w pompkę wężyka coś nie ucieka jak nie to pewnie przewody mają jakieś ujście a tu już pewnie grubsza robota :(.
gdyby silownik w 1 drzwiach byl padniety to otwieralaby sie reszta?? u mnie dmucha ale nic z tego... neiwiem co sie stalo odpowiada za silowniki jakis bezpiecznik czy cos?? nigdzie nie syczy raczej nie uchodzi nigdzie powietrze...
pompka jest juz sprawna w 100% mam gdzies przeciek powietrza ale niewiem jak go zlokalizowac:/ macie jakies przypuszczenia gdzie najpierw sprawdzic?? moze przy silownikach w drzwiach??
sam juz niewiem czy jest sprawna, bo moze za slabo pompuje... bak sie otwiera za to nic innego nie! czy za silowniki drzwi i klapy odpowiedzialny jest jakis bezpiecznik???? niemam pojecia co sie stalo...
wedlug mnie zaden bezpiecznik nie jest za to odpowiedzialny. Na bank gdzie łapie lewe powietrze tylko problem teraz żeby to zlokalizować :(. A sama pompka pomuje i "ciągnie" :) ? przyłuż palec do otworów i sprawdz.
tak, pompuje i ciagnie ale moze zbyt slabo? niestety niemam porownania! jak zatkam oba otwory to pompka sie wylacza po krotkiej chwili, ale jak wloze jedna rurke np ta co odpowiada za centralny i zatkam ta drugi otwor palcem to juz sie nie wylacza, odwrotnie efekt podobny! Jak pompka pompuje to slychac jak w zamkach lewych i prawych drzwi tak jakby "syczalo" ale niewiem czy to niema tak byc! Rozebralem drzwi ale nic tam nie widze niepokojacego... niewiem czy to mozliwe zeby w obu drzwiach naraz cos sie zepsulo? Moze te silowniki puszczaja powietrze??
no jak syczy to na bank coś puszcza. Możesz mieć racje że siłowniki. Słychaj a może naładuj tam wd 40. Jak dawno nie były urzywane to może się zastały.
tylko jak sie tam dostac? drzwi sa tak cholernie zabudowane ze dramat, te silowniki sa pod tym bialym plastikiem w okolicach zamkow?? Chyba bede musial jechac do jakiegos goscia co sie na tym zna bo ja to wszystko polamie, w sobote rozkrecilem te drzwi a i tak sie do zamka nie dostelem...
gdybyś mieszkał w wawce to bym miał dla Ciebie dobrego fachowca od zamków. Chyba tak będzie najlepiej niech rozbierze drzwi i sprawdzi szczelność czy coś tam nie stczy. No bo jeśli na 100% jesteś pewien że to nie pompka to musi gdzieś na zamkach lub siłownikach coś puszczać. Daj znać po wizycie u mechaniora co i jak.
czy pompka na 100% jest sprawna to nie jestem pewny, być może za słabo pompuje... niemam porównania ze sprawną pompką:/ Moze ktos zna dobrego fachowca od zamkow w Krakowie lub okolicy??
nie ma takiej opcji żeby za słabo pompowała tylko może być tak że gdzieś powietrze ucieka ( to się objawia długim chodzeniem pompki). Wątpie żeby gdzieś był fachowiec od pompek akurat, najlepiej jak się trafi taki "złoty rączka" co to wszystko ogarnia :). Mi pomógł kolega mechanik w przelutowaniu silniczka :).
a czemu u Ciebie obecnie nie otwiera klapy bagażnika?? tak pisales w poscie powyzej... nie przez to ze za slabo pompuje??
wydaje mi się że właśnie przez to. Ale pogodziłem się z tym i jakoś to jest. Wolę taką opcję niż płacić 400-500 za pompkę urzywkę.
Ale powiem Ci że też mi nie chciała chodzić na początku wogóle bo miała lewe powietrze. Dopiero po kombinacji i przelutowaniu atego całego silniczka zaczęła działać.
ok, wczoraj przelozylem bankowo sprawna pompke od innego a3, otwierala tez tylko klapke wlewu paliwa! Prawdopodobnie gdzies przy zamkach jest nieszczelnosc w drzwiach albo padly silowniki:] W czwartek jade do goscia od zamkow, mam nadzieje ze cos z tym zrobi. Moja pompka po przekladce silnika chyba jest sprawna!
a no to masz już odpowiedz. To dobrze że chodzi pare złotych w kieszeni. Obczaj sobie za ile Fanta wystawia pomki na kupie/sprzedam. :)
pzdr
widzialem:) ale juz bym chyba wolal kupic inna! niewiadomo ile chlop sobie zarzyczy za sprawdzenie calej instalacji!:/ a tak przelozylbym tylko pompke i by smigalo... no coz dam znac w czwartek wieczorem czy cos zdzialal mechanior!
no jak byś założył nową pompkę to też by przepuszczało skoro gdzieś na zamkach czy siłownikach jest nieszczelność. Także czy tak siak musiałbyś to ogarnąć. daj znać co i jak
pzdr
dzis bylem u goscia! oba silowniki centralnego(lewe i prawe drzwi) do wymiany! ma ktos moze takie??
czyli jednak pompka oki no to dobrze. Nie widziałem jeszcze ogłoszenia z siłownikami.
no tam jest podobno jakas gumka co peka i to normalne! Gosc powiedzial ze moze mi skleic korpelka ale to fuszerka i ze pochodzi pare dni, juz kupilem zawor z lewych drzwi jeszcze mi z prawych potrzebny...
Jeśli pękła ta błona to faktycznie do wyrzucenia, bo ona musi być elastyczna i skleić jej nie da rady.
witam mam taki problem centralny zamek w ogule mi nie dziala nie slychac pompki ani nic tak jakby poprostu w ogole go nie mial?!:/ gdzie sie znajduje ta pompka?
ma problem z centralnym elek.szybami i swiatełkiem w środku wszyscy piszą wsumie o pompce czy ona może być przyczyną całkowitego padnięcia(nie działa pompka) centralnego zamykania jeśli zamykam kluczykiem drzwi to musze każde z osobna, i niedziała nawet zamykanie od środka tym "guziczkiem" zapomniałem dodać ze kupiłem auto bez pilotow pozdrawiam i z góry dziękuje za dobre słowo
Dodano:
wciskając guzik na słupku bocznym zapalaja mi się diody na drzwiach, więc juz zgłupiałem i nie wiem o co biega, nie wiem czy mam kupic nową pompkę, czy cos innego tu nie gra, pozdrawiam
Dodano:
kupiłem wlsanie kluczyk typu scyzoryk oryginalny wyprodukowany przez audi, i nie moge go zaprogramować sposobem(zamknięcie drzwi kluczyiem, pozniej wlozenie do stacyjki i przekecenie na raz, przytrzymać 10s kłódkę, i powinienem uslyszec bibnięcie alarmu ,ale go nie uslyszalem)) który już się przemykał przerz forum.
czy jest ktos z podobnym problemem?? proszę o odzew.
za to wszystko odpowiedzialna jest pompka, jeśli jest uszkodzona to nic niestety nie działa.
A z tym programowaniem kluczyka to ja u siebie to robiłem przy pomocy Vaga i są potrzebne dwa kluczyki, jednym niestety nie da rady, bo w tym samym czasie jeden musi byc w drzwiach przekręcany a drugi siedzieć w stacyjce. Ja do drzwi uzyłem plastikowego bo tylko taki mam i się udało ;)
aha to pompka do wyj... wielkie dzieki za info
mam numer pompki 8LO 862 257A bedzie do mnie pasowała pompka o numerku 8LO 862 257
a czy pompka otwiera Ci też tylną klapę?? ( czy masz dwa wyjscia na wężyki na pompce? ) ?
kupiłem samochodzik z niedziałającą pompką !!! i mam dwa wyjścia w pompce
to nie będzie Ci pasowała inna musisz ją sobie poprzerabiać. zajmuje to pare minut. Kup obojętne jaką tylko żeby miała właśnie dwa wejścia. Pewnie pękł Ci wirnik w pompce. na forum jest opisane dokładnie jak to zrobić.
zlicytowałem wczoraj pompke z G na koncu w nastepnym tyg.powinienem ja mieć dam znak co i jak pozdro
hej spaliła mi pompka muszę mieć nową mam tylko pytanie ma jakieś znaczenie ta literka na końcu??jestem nowy i nie wiem gdzie pisać sorry i dzięki z odpowiedź?