To mialem na Mysli Jerzu cala zwrotnice - braklo mi tego slowa w jezyku polskim niestety - czy z diesla bedzie dobra??
Printable View
To mialem na Mysli Jerzu cala zwrotnice - braklo mi tego slowa w jezyku polskim niestety - czy z diesla bedzie dobra??
Witam! Do ASZ na tył jakie wejdą najwieksze tarcze bez zmiany zaciskow ?
A czy to temat o tylnych zaciskach/tarczach???
Planuję zrobić swap hamulców tył posiadam silnik 1.8t choć z tyłu zostały mi po swapie heble od 1.6 chce założyć większe planuję od s3 Q pytanie czy podejdą ?
podejdą
ja mam założone
tyle że musisz adaptery założyć
ale chodzi mi o przekładkę całości czyli tarcze zaciski jarzma muszą być adaptery ?
tak muszą
jeśli jutro znajdę chwile to położę się pod autem i jesli będzie widać zrobię ci fotkę
adaptery sam sobie dorobisz , nie mówię tu o takich adapterach jak np. podczas wsadzania czterotłoka na przednie zawieszenie
Czy mógłby ktoś opisać,jak przekodować pompę ABS-u po wymianie na zestaw z S3-312/256?Było to opisane gdzieś na forum,ale nie mogę znaleźć.A w tym wątku było by jak znalazł.Ew.link do tamtego opisu.
I pytanie odnośnie tylnych przewodów.W ofertach producentów nie ma giętkich przewodów w oplocie,tych przy zacisku.Czy ktoś z Was dorabiał,czy zostawiał fabryczne?
a w jakim celu trzeba przekodować pompe abs po wymianie hebli na większe
ja mam tył od s3 a przód 4 tłoki a pompe mam jeszcze od 1.6 powinienem zmienić pompe i ją przekodować ?
Pewnie dlatego,żeby układ kontroli trakcji prawidłowo funkcjonował,tak jak w S3.
Odnośnie wymiany pompy,to nie wiem.W poprzednim aucie wymieniałem cały układ hamulcowy na sporo większy z konwersją bębnów na tarcze,ale pompa została taka jak była.Korektor tylnej osi też.Ale tam nie było nawet ABS-u.
Panowie takie pytanie, jeżeli robiłbym swapa moich dieslowych 280mm na 312+zaciski/jarzma oryginalne to potrzebuje zmienić też zwrotnice...
ale ja nie chcę fabrycznych zacisków, będę zakładał tarcze 312mm + 4tłoki, więc tak czy siak będą musiały być robione adaptery, czy nie mogę po prostu zrobić adapterów pod moje zwrotnice?? musze zmienić zwrotnice a potem i tak robić do nich adaptery??
zakładasz tarcze i dorabiasz adapter łączący zacisk ze zwrotnica
zwrotnicy nie musisz wymieniać jeśli zakładasz 4tłoka i tak musisz dorabiać adapter
to dobra wiadomość ;) jedyne co mnie jeszcze martwi, to że te zwrotnice trochę słabo wyglądają... a ma na nich wisieć adapter + dosyć ciężki zacisk... myślisz że to da radę? ;)
http://img10.allegroimg.pl/photos/or.../24/4146042499
a tu dla porównania te zwrotnice od większych hebli... http://img06.allegroimg.pl/photos/or.../17/4190871751
wgl to nie widzę tam zbytnio opcji przykręcenia tych zacisków z adapterami z tych moich zwrotnic wystają jakby jarzma, które stanowią z nimi jedną całość... no nic przyjdą mi heble to będziemy kombinować najwyżej te zwrotnice się zmieni ;)
Nie da rady.Przy 280mm zwrotnica jest zrośnięta z jarzmem,nie będzie do czego przykręcić adaptera.Jarzmo musi być odkręcane-czyli 288/312 mm.
no właśnie... już zapomniałem jak to tam wygląda, dzięki za przypomnienie tu jeszcze jedno zdjęcie, które niestety rozwiewa moje nadzieje ;) http://img17.allegroimg.pl/photos/or.../46/4226244605
racja patrząc na zdjęcia mocowania zacisku sa w innych miejscach
myslałem że moga się różnić ewentualnie rozstawem śrub mocujących ale widać że są całkiem inne
jakie zaciski zakładasz
4tłoki od prosiaka ?
felga ta sama :thumbright:
http://i61.tinypic.com/ir6lbt.jpg
zaciski z touarega 4tłoczkowe ;) a tarcze mi się marzyły 334mm z golfa r32/tt 3.2, ale cena mnie zabiła ;( więc będa prawdopodobnie zwykłe 312
no niestety cena za tercze od erki powala
Zastanawiam się, czy jarzma od hamulcy 312 A6 C5 (451) podejdą do A3 8L 288 p&p? numer 451 niby się zgadza mógłby ktoś to sprawdzić?
Wiem, że to nie temat tylnych hebli ale może ktoś pomoże, będę robił swap przodu z 280 na 312 i tyłu na 256, i teraz pytanie, od czego szukać zacisków na tył? bo wiadomo, że zakładając od quatro trzeba coś kombinować z podkładkami (czy coś) a wolałbym tego uniknąć, czyli od eSy i TT odpadają.
Od jakich fur (i jakich wersji) mam szukać tylnych hebli żeby mi przypasiły p&p zamiast moich 232? (auto jak w profilu).
Lub ewentualnie jeżeli kupiłbym cały zestaw od 4x4 (powiedzmy S3 8l) to jakie jarzma na tył musiałbym kupić do siebie żeby bez problemu założyć zacisk z tyłu? czy jarzma BDA515/516 będą pasować? (bo takowe zakładają w seatach przy podobnym przeszczepie).
Jak ma to ktoś połapane to byłbym wdzięczny za pomoc.
Jeżeli istnieje bardziej odpowiedni temat to proszę o przeniesienie (znalazłem tylko od 8P)
Pozdro
ALH-a ma 280mm
przy przejściu na 312mm potrzebujemy:
1. Kompletu klocków oraz tarcz + nowy płyn
2. Jarzma pod 312mm
3. Zwrotnice z ASZ lub ARL lub z S3 czy tak ?
I teraz oczywiście obowiązkowo wymieniały łożysko, i łożysko trzeba kupić pod zwrotnice którą zakupimy a nie te które było seryjnie czy tak Panowie ?
Oraz czy pół oś będzie pasować plug end play na inne łożysko zwrotnice itp ?
Chyba zapomniałeś o najważniejszym, potrzebujesz też większych zacisków;)
zamiast swoich FSIII (280mm) musisz mieć ATE54(288mm, 312mm), reszta tak jak mówisz.
Łożyska w zwrotnicach są wszędzie takie same z tego co się orientuje
odgrzeje kotleta, mam na tyle założone od esy tarcze 256mm i zauważyłem że klocek jest na jarzmie luźny troszkę i na dołkach słychać lekkie stukanie klocka, według etki do ori tarcz 232mm idą tam blaszki pod klocek o numerze 1j0615231 a w s3 już według etki tego nie ma, więc pytanie czy potrzeba te blaszki zakładać? przekładałem całość z rozbitej esy i tam nie było blaszek, w moich starych były ale wszystko wyrzuciłem, dzisiaj zauważyłem że stuki są z klocków i nie wiem czy zamawiać te blaszki skoro w etce i w esie ich nie było,
tak wygląda blaszka
http://www.findpart.org/images/406/406293.jpg
https://b-a.d-cd.net/da16d48s-960.jpg
U mnie nic nie słychać a nie mam blaszek:scratch:
blaszki są konieczne. Inaczej będzie stukało.
Nie będzie stukało jeśli jarzmo jest mocno zabrudzone, a że masz takie czyste to.... ;)
Inhoss, pisz na PW to dam Ci takie blaszki za friko tylko umówimy się gdzieś. Służę montażem :-D
blaszki nowe zamówione już mam tylko dziwi mnie fakt że w etce do s3 nie są one przewidziane a do a3 na mniejsze zwykle tarcze tak. Ciekawe czy podejdą te co zamówiłem od tarcz 232
spokojnie podejdą. Klocek jest ten sam.
grubość farby=grubość blaszki
o farbę nie dzwoni tak jak o gołe jarzmo
Orientuje się ktoś czy 16" wchodzi na 312mm czy jak to wygląda bo mogę mieć problem z zimówkami ;p Mam stalówki 16" a teraz jeżdżę na 18" z 312mm i nie wiem czy będzie pasować a nie mam jak sprawdzić aktualnie, żebym lekkiego zdziwa nie miał, jedni mówią że da radę inni że będzie ciężko?
Ja mam zimę 16 i 312mm przód i bez problemów koła zakładam, 15 cali już nie wejdzie,
15" wiem że nie wejdzie bo zmieniałem felgi na lato specjalnie ;p ale właśnie nie wiedziałem czy na zimę 16" wjedzie ale jak mówisz że zakładasz to luźno. Dzięki wielkie.
Panowie i co z tym przekodowanie pompy abs przy przejściu na 312mm ? Trzeba czy nie ?i jak to zrobić?
witajcie mam pytanie bo bym chial zrobic swap n 312 moje auto to 1.8t agu i moje pytanie mam kupic tylko jarzma tarcze i przewody hamulcowe???zaciski i klocki zostaja te same???
Jarzma i tarcze klocki zostaja te same.Przewodow nie wymieniasz...
No chyba że chcesz na przykład w stalowym oplocie założyć. Ja u siebie założyłem przy okazji zmiany hamulców i jestem bardzo zadowolony
Jako że jakiś czas temu zmieniłem tarcze z przodu na 312 to podzielę się info na ten temat.Wiadomo że większość się ceni za zaciski a zwłaszcza jarzma i oddzielnie ciężko je dostać w dobrej cenie.rozwiązaniem jest szukać zacisków ATE 54 samych bo ceny są małe a jarzma kupić od audi a6 lub jak to zrobiłem ja od passata B5 FL 2.5 TDI wszystko pasuje bo jarzmo jest identyczne :) numer na nim powinien być 451 cena-grosze nawet 20 zł za sztuke
Dla pewności: na hamulce 288 moje 15" zimowki bedą pasowały, rajt?
Ponieważ dzisiaj u mnie wlecial na przód komplet 288 z 280, moge potwierdzic ze jesli mamy zestawik zwrotnice, zaciski, jarzma, tarcze, klocki to montaz jest bezstresowy. Ja dodatkowo mialem w zestawie piaste, ale jest identyczna jak w 280 wiec nie ma problema. Czujniki abs, dlugosci przewodow hamulcowych - wszystko pasuje p&p. Jedyna rzecz z jaka mialem maly poslizg to sworzen wahacza - otoz moze wynika to z tego ze u mnie sa wymienione na Moogi, ale po zalozeniu zwrotnic z 288 nie dalo sie ich porzadnie dokrecic, bo nakretka opierala sie na poczatku stozka i caly element obracal sie w obudowie. Tak jakby miejsce na stozek w zwrotnicach 280 bylo minimalnie dluzsze. Pomoglo zastosowanie nakretek z A4 jesli dobrze kojarze, takich podtoczonych w tym miejscu. Dalej juz tylko odpowietrzenie i w droge. Wrazenia z jazdy dobre o tyle ze 280 mialem juz wyraznie pokrzywione i drzala kierownica, tutaj jest wszystko ok, natomiast o skutecznosci hamowania ciezko mi sie wypowiedziec, olbrzymiej roznicy nie odczulem, ale przejechalem tylko pare kilometrów. Mysle ze warto zalozyc 288 chociazby ze wzgledu na wieksza grubosc tarczy, co mysle uodparnia ja na wichrowanie spotykane przy hamulcach 280. W poniedzialek dluzsza trasa, mysle ze bedzie okazja sprawdzenia jak radza sobie nowe hemple po nagrzaniu. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, jeszcze raz dzieki arre :)
ja miałem 288 i zmieniłem na 312 przód i 256 tył, różnica w hamowaniu duża, auto mniej nurkuje jak się hamuje po mieście, przód nie przysiada tak mocno, zaleta 256 z tyłu, ogólnie przy dużych prędkościach widać poprawę w hamowaniu, kilka razy z 220 hamowałem do 80 i było to bezproblemowe i skuteczne
Wlasnie ze wzgledu na zawieszenie moje wrazenia moga byc nieobiektywne, bo do tej pory jezdzilem na 280 z przodu, ale na zglebionym zawieszeniu, natomiast teraz zalozylem 288 na przod, ale tez ori zawias - wysoki i miekki, moze dlatego nie czuje jakiejs diametralnej roznicy. Trzeba czekac do wiosny, jak a3 znowu zblizy sie kilka cm do gruntu :)
Witam, mam pytanie odnośnie swap'u tyłu z 232 na 256. Czy aby zrobić taką zmianę wystarczy kupić:
same jarzma (zaciski zostają jak w przypadku przodu 288na 312), oczywiście większe tarcze bo klocki są te same i osłony tarcz.
Czy trzeba kupić cały komplet tj:
-zaciski z jarzmami,
-tarcze
-osłony tarcz
-klocki mogą zostać te z 232
Dodam ze posiadam wersje quattro? A dawca ma być S3.
dokładnie tak jak napisałeś trzeba wszystko kupić nie wiem jak z osłonami ale Ty masz o tyle łatwiej że masz napęd quattro jak byś miał ośkę to więcej kombinacji tak tylko kupujesz z S3 zaciski jarzma możliwe że też osłony i składasz do kupy oczywiście tarcze i klocki :P
a coś zamiast aluminiowego zacisku który jest w s3 8L 256mm ??
czy jest opcja założenia czegoś większego.. na ten przykład 280 mm na tył do 8L ? zacisk jarzmo itp musi być metalowe taki mój wymóg.
a dlaczego to musi być stalowe jeśli można wiedzieć ?
czytałem kiedyś pewien temat Golfa IV i chłopak wstawił na tył tarcze 312mm + zaciski tył od vw phaetona
zaciski tylny dość duży i dobrze to wyglądało
sam zacisk jest aluminiowy a jarzmo metalowe
sam nad czym takim myślałem z tym że nie znalazłem kontaktu z tym gościem aby spytać się jak to w końcu zrobił czy był potrzebny adapter czy nie