wczoraj robilem auto z bordem F i fabrycznie zalozonym clk. Wszystko dzialalo jak powinno. Pisze to poniewaz ktos pisal tu, ze dziala na tym module tylko coming
Printable View
wczoraj robilem auto z bordem F i fabrycznie zalozonym clk. Wszystko dzialalo jak powinno. Pisze to poniewaz ktos pisal tu, ze dziala na tym module tylko coming
ja pisalem, bo w dwoch przypadkach, z ktorymi sie zetknalem dzialala tylko 1 z dwoch tych funkcji.
nie wiem jak to jest, ale tu bylo fabryczne i dzialalo. Tak samo robilem ostatnio auto z fabrycznym multi i tempomatem, przy okazji podpatrzylem jaki siedzi modul i byl 1k0...F i wszystko dzialalo a na forum twierdza ze musi byc 8p0
Skopiowalem sobie kodowanie borda moze po tym ustali sie co i jak
E58A5F00B2141000000000003200000000 zakodowane na polifty z tylu ale to juz moja ingerencja :)
Moze sie to komus przyda ale wlacznik swiatel od TT ktory pasuje P&P do naszych aut ma nr 8J1 941 531 A
a wyglada tak
https://lh3.googleusercontent.com/-z...L%2520Home.jpg
sam siebie cytuje, ktos tu mial problem z przyciskiem a dokladnie dioda statusu LED clh. U mnie po dolozeniu tez nie dzialalo. Dzis porownujac kodowania ze sterownika z fabrycznie zamonotwanym wl znalazlem rozwiazanie. Byte 2 bit 4 kliknac i dioda zacznie sie palic a przycisk reagowac na wl/wyl clh
ps. Potwierdzam prawidlowe dzialanie CLH na sterowniku F. Wczoraj dokladalem, dziala prawidlowo :)
Witam.
Na wstępie dodam, że jestem początkującym w sprawie elektroniki. Przeczytałem cały post i i chciałbym u siebie założyć coming leaving home. Mam bordnetza z koncowka A. Włączenie funkcji samym VAGiem nie pomogło więc trzeba zmacować kabelek. No właśnie. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak go wpiąć i co z nim zrobić? Wiem, że mam go wpiać do wtyczki 16. Proszę o pomoc.
jak przeczytales caly ten temat i nie wiesz jak to zrobic to sie nie podejmuj tego wyzwania,
w wymienionej kostce opisanej w tym temacie i sam o niej wspominasz wloz pin naprawczy i podlacz gdzie chcesz do karoserii auta :)
Panowie taka mala zaglostka, nabylem przelacznik swiatel od Audi TT/S za smieszna kase. Auto mam na boardzie F, dzisiaj przegralem walke z cl/ch ale nie o tym, chodzi mi o podlaczenie przycisku led CL/CH na przelaczniku. Borys/Czaro10 wrzucaliscie przykladowe zdjecia przelacznikow i jest tam takie dodatkowe miejsce na wtyczke z jednym pinem. U mnie tez takie jest tylko ja mam tam 4 piny w ksztalcie litery 'L' z czego trzy dolne sa podpisane 1,2,3.
Jak to podlaczyc ? narazie zdjecie pogladowe, a jutro jak bede w domu dorzuce real foto z tylu przelacznika.
Kostka lewy dolny rog.
http://uspmotorsports.com/images/eur...1G5PR_rear.JPG
Czaro i Borys wrzucali fotki z przełącznikami poliftowymi gdzie jest dodatkowa wtyczka, natomiast ten co masz jest od przedlifta lub z tzw. okresu przejściowego bez tej dodatkowej wtyczki czyli wystarczy przepiąć wtyczki i wszystko działa co do podłączenia CLH to tu się podłączanie wogóle nie zmienia i jest cały czas takie samo. W temacie o podłaczeniu włącznika poliftowego masz całą rozpiskę co do CLH.
na zdjeciu ktore wrzucilem chcialem tylko pokakzac dodatkowa wtyczke o ktora mi chodzi Golem1 Nizej wrzucam real foto mojego przelacznika. Czyli z tego co piszesz nie potrzebuje domawiac specjalnego connectora zeby podlaczyc CLH wystarczy ze poprzepinam piny w istniejacych dwoch wtyczkach (zdjecie ponizej) wedle instrukcji Czaro10, Borys i powinno smigac? Zastanawia mnie fakt czy dalej bede musial masowac kabelek z wtyczki E na boardzie ??
http://img811.imageshack.us/img811/2...0115163150.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/8...0115163133.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/8...0115163142.jpg
Źle się zrozumieliśmy, ty wcześmniej nie mialeś CLH, więc będziesz musiał dokupić wtyczkę pod gniazdo przycisku i pociągnąc do niego wiązkę, resztę przekładasz i działa normalnie.
Ale po co ty chcesz coś masować? skoro masz ori włacznik CLH to zrób to sobie jak w ori i wszystko będzie ci ładnie i normalnie śmigało.
No i wlasnie o to mi chodzilo. To teraz lece zapytac o numer wtyczki do odpowiedniego dzialu i bede dzialal. Dzieki Golem1
Witam dziś uruchamiałem "Leaving home" /"coming home" . Bordnetz A . Po zmasowaniu i uruchomieniu w vagu działało mi tylko Leaving home ale po otwarciu i zamknięciu pilotem około 4 razy ta funkcja już nie działa tak jak pisali to we wcześniejszych postach. vag pokazuje błąd czujnika zmierzchu którego nie mam ale Leaving home działało. Czy za każdym razem masować czy podpiąć na stałe ?. W oryginale ten przycisk od włączania CLH jest cały czas wciśnięty czyli zwiera do masy to możliwe że ten kabelek też musi mięć cały czas kontakt z masą .? Czy się myle . Ktoś rozwiązał ten problem ?
hej ja zawsze jak robie CLH to masuje ten pin na stale. Poza tym, jesli otwierasz i zamkasz kilka razy i nie poczekasz a swiatla same zgasna to nie bedzie dzialac, cyba ze miedzy kazdym pstrykniecieciem pilotem wloozysz kluczyk do stacyjki,
Co do dzialania tylko jednej z dwoch funkcji to najprawdopodobniej masz zlee kodowanie. Juz kilku osobom na tym forum pomoglem to rozpracowac :)
A ha ok to zmasuję na stałe . A z tym kodowaniem to zaznaczyłem w bajcie 0 bit 5 i 7
http://img507.imageshack.us/img507/4387/homeqjq.jpg
...i chyba 2 byte 3 masz taka opcje CLH activie via rain sensor/button czy jakos tak to tez zaznacz :)
Ok zobaczę w wolnym czasie. dzieki
Jednak nic nie pomogło. W tym wątku umieszczony jest filmik działania Coming home / leaving home zauważyłem ze funkcja coming home , działa tak że światłą świecą sie już przed zamknięciem auta. Czy zostawia auto na światłach i dopiero zamyka po czym po chwili gasną.? Czy inaczej się to załącza .
po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki i otwarciu drzwi uruchamia sie c/l home, w przypadku jest zmasowaniu pinu. U nie na innym bordzie zapalaly sie dopowiednie swiatla do warunkow pogodowych oraz pory dnia .
przykladowo w sloneczny dzien zadne swiatlo nie swiecilo, robilo sie szarawa zapala sie postoj , a w nocy xenon.
Po zmasowaniu pinu zaswiecaja sie od razu swiatlo mijania.
wlacznik ma byc w pozycji zero ,w przeciwnym wypadku bedzie swiecil non stop postoj
zrob tak jak tutaj , wylacz 4,5 w byte 0 a w byte 2 pozycje 4 ma byc odhaczona
http://imageshack.us/photo/my-images/830/byte00a.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/857/byte02a.png/
Pin mam zmasowany na stałe i tryb Amerykański włączony. Może wszytko od nowa zaprogramuje. Z tym czujnikiem zmierzchowym to fajna sprawa. Czy czujnik zmierzchowy łączy sie z bortnezem po lini Can ?
zalozenie czujnika wiaze sie z wymiana szyby wiec to nie jest tanie ,chyba ze dasz gdzies z boku czujnik, do tego wlacznik pod c/l home i z funkcja auto.
po prostu musisz od nowa sprawdzic kodowanie i najlepiej wylaczy tryb amerykanski i sprawdzic czy dziala.
Praktycznie to powinno od razu zadzialac
możliwe że ten tryb amerykański przeszkadza. Dzięki jutro sprawdze
Ostatnio wycenialem wymiane szyby na pilkingtowna - cena 700zl z robocizna.
Nie chce mi to ruszyć na razie. Ale dziś nie miałem za dużo czasu. Jeszcze takie pytanie to zmasowanie tego piniu nr 12 to symuluje włączenie przyciski c/l czy załączenie fotodiody ?
Bo opis tego pinu to
Pin 12: Coming Home potentiometer tap
Czyli wynika z tego że symuluje fotodiode , czyli sterownik odczytuje wartość rezystancji z fotodiody?
Tryb amerykanski nie ma nic do tego, sam tak mam i dziala wszystko, coming powinien sie zalaczyc po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i otwarciu drzwi, nie wczesniej
Ten pin, ktory masujesz symuluje nacisniecie przycisku nie status diody led
Nie chodziło mi o diode led tylko czujnik zmierzchowy .
Też masz bortnetza A ?
Dał byś rade sprawdzić jak dokładnie masz tam to ostawione na vcds. czasami wywala błąd czujnika zmierzchu. Ustawie nieraz to działa jedna funkcja home odpale auto pajade gdzieś zgaszę otwieram i lipa nic.
Albo spisz kodowanie jak możesz w byte 0 i 2
A z którego roku masz auto?
2003 według vinu 2004 początek produkcji
Na bordzie A jak zaznaczysz byte 0 i bit 7 bedzie ci działało tylko coming home chyba że masz zainstalowany czujnik światła to zaznacz jeszcze byte 5 to będzie wtedy wzystko działało poprawnie, jak nie masz czujnika i zaznaczysz obie opcje to bedzie tez ci wszystko dzialało ale będzie wyskakiwał błąd o czujniku światła.
Kolega Misiek miał borda A i tylko chyba coming mu działało a leaving już nie, albo było na odwrót. Zmień borda na bardziej rozbudowanego a problem zniknie
Nie no do takiego czegoś to sterownika nie opłaca się wymieniając na razie bo dużo rzeczy idzie ustawić w nim.
W środe ustawie ta jak napisałeś borys 1822. w tym byte 0 a w tym Byte 2 bit 4 zostawiam pusty.
http://imageshack.us/photo/my-images/857/byte02a.png/
sluchaj ten byte 2 bit 4, zaznaczenie jego rozwiazuje problem CLH w bordzie F w ktorym wszyscy twierdzili, ze bedzie dzialac tylko coming. Jak go zaznaczylem zaczelo dzilac rowniez living. Dlatego podsunalem Ci ten sam pomysl.
a ha Ok. dzieki
Ma ktoś z was możliwość sprawdzenia który czujnik zmierzchu by pasował do Bordnetza A ?
:) No tak, tak własnie będzie działać
Dobra Panowie znowu cos.... juz mnie to zaczyna irytowac. Zamowilem konektor z aso do CLH. Razem z 4 kablami tzw (repair wire kit) i zaczelem montaz. Postepowalem wedle pinologi ktora wrzucil borys.
Coming home button �
Pin 1 6-pin connector, black (C) (back of light switch) > Earth
Pin 2 6-pin connector, black (C) > pin 4 12-pin connector, brown (C) onboard power supply
Pin 3 6-pin connector, black (C) > pin 12 16-pin connector, black (E) onboard power supply
Pin 4 6-pin connector, black (C) > pin 10 10-pin connector, black (K) onboard power supply
Tylko ze nikt tu w tym temacie nie wspomnial ani razu ze konektory w kostkach o literze C i K sa inne niz te ktore ida do E. Takze potrzeba dodatkowo dwoch innych wiekszych konektorow iso-mini takich jak na zdjeciu
http://www.alarmshop.sk/5475-thickbo...ica-100-ks.jpg
Może i nie było wspominane ale do borda muszą iść większe piny niż do wtyczki CLH.
pin 4 mozesz tez podlaczyc do wlacznika swiatel, chyba tez pin 10, to podwietlanie ikonek
wlasnie o to mi chodzi. To jest dosc istotna informacja dla tych ktorzy robia to pierwszy raz. Golem1 jak masz gdzies na wierzchu te konektorki to cyknij fotke i wrzuc dla potomnych, napewno sie przyda.
- - - Aktualizacja postu - - -
chyba Cie nie zrozumialem borys, mowisz ze pin 4 i 10 moge podlaczyc na bordzie do kostki E bez zmiany konektorow ??
GisB w nowym przełączniku nie podłączaj pinu 4 z CLH do pinu 10 włacznika świateł tylko normalnie do borda wtyczka K bo nie będzie działało ci podświetlenie tego przycisku.
Nie no no robie wedle tego co wczensiej podalem na rozpisce. Czyli Pin 1 clh to masa, Pin 2 clh do pinu 4 (board wtyczka C), Pin 3 clh do pinu 12 (board wtyczka E), Pin 4 clh do pinu 10 (board wtyczka K).
tylko tak jak potrzebuje te konektory zeby to podlaczyc. Bede szukal rozwiazania na dniach.
glupoty gadasz, ale jak chcesz to sie upieraj,
słuchaj borys, ja się nie upieram tylko napisałem że w poliftowym przełączniku z dodatkową wtyczką nie zadziałało mi podświetlenie przycisku CLH jak podłączyłem pod pin 10 ale jak podłaczyłem tak jak w ori instalacji zadziałało.
Jak pisałem wcześniej miałem problem że działało mi leaving home a Coming home nie . Wiadomo że do Coming home musi być czujnik zmierzchu. Ale miałem problemy z leaiving raz działało a raz nie. Okazało się że u mnie jest tak gdy zgaszę auto zamknę drzwi i np. po 10 sekundach otworze pilotem światła się zapalają i świecą tak jak u mnie 30 s albo do otwarcia drzwi.
Ale gdy auto stoi dłużej np zostawiam na na noc to jak rano otwieram z pilota to sie nie załączają ale gdy jeszcze raz wcisnę otwieranie drzwi to się zaświecają.
Według mnie to fajna sprawa bo uruchamiam sobie kiedy chce :) Mam narazie zaznaczony byte 0 bajt 5 z resztą musze pokombinować . Ciekawe czy w opcjach centralnego nic tam nie ma ?