Dzięki wielkie Piotrku .. Jeśli chodzi o ZUS to dostałem od nich książeczkę zdrowia. Kwitków z wypłatą nie dostaję. Będę musiał to sprawdzić.
Printable View
Dzięki wielkie Piotrku .. Jeśli chodzi o ZUS to dostałem od nich książeczkę zdrowia. Kwitków z wypłatą nie dostaję. Będę musiał to sprawdzić.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TomeX
Jak płacą zus to powinieneś jakąś RAUME (nie pamiętam jak to sie pisze :D :P)dostawać taki papierek z wyszczególnieniem płatności i składek zusowskich
RMUACytuj:
Oryginalnie napisane przez Grzechu
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grzechu
Nie dostajęCytuj:
Oryginalnie napisane przez marekb
TomeX, a pensje dostajesz w gotówce czy przelewem jak przelewem to zobacz jaki mają opis przelewu jakim tytułem
Dostaję do ręki. Podobno na umowie wpisują zawsze najniższą krajową a płacą do ręki trochę więcej ...
Ja mam tak samo. Też do ręki inną kwotę dostaje. Bardzo częsta praktyka w naszym kraju.
No tak czasem tak robią ale takie firmy odciągają min na zus co za tym idzie marne grosze na emeryture :(Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TomeX
a pozatym TomeX, przetrząsną bym wszystykie biura na twoim miejscu zeby sie doeidzieć co i jak skoro i tak chcesz odejść niec ci nie szkodzi zadawać newygodnie pytania. Poproś o umowe i o RMUA powinni Ci ja dać chyba ze nie opłacają zus'u
TomeX, powiedz im ze potrzebujesz RMUA, bo inaczej Cie do przychodni państwowej nie przyjmą
TomeX dzwoń do inspekcji pracy a oni zajmą sie resztą.
Najchętniej to bym ich jakoś udupił za to co robią .. Ach... Tylko sprawy zakładać itd... Nie kalkuluje się .
TomeX, nie musisz zadnej prawy zakładać tak jak piotrek pisał Państwowa inspekcja Pracy :) daj im tylko cynk ze coś nei tak a oni juz pozamiatają :)
TomeX jest tak jak pisze Grzechu. Daj im znać a oni sami załatwią wszysyko.
Czy po moim odejściu również mogę "donieść" ?? Odejdę i od razu zgłaszam nieprawidłowości :) .. Dzięki Piotrek, dzięki Grzesiek :)
Pewnie, że możesz.
Piotrek.1781, czy urząd skarbowy może zająć mi pieniądze z konta nie powiadamiając mnie o tym ?
Właśnie mi to zrobili , dzwoniłem i dowiedziałem się ,że zajeli mi to za mandaty, więc pytam się dlaczego urząd a nie policja , no i tu już nie potrafili odpowiedzieć... (najlepsze jest to ,że kwota nie pasuje to do żadnego mojego mandatu.... ) ,babka powiedziała ,że mogą ściągnąć więcej ,ale nie powiedziała dlaczego robią to na raty....
MiG25, Ale z konta prywatnego?
(A)rturo, tak , z konta prywatnego na poczet moich mandatów :twisted:
MiG25, MOjemu Ojcu też tak raz zabrali i na dodatek bank ściągnął za tą operację 50zl (okazało się że było coś takiego w umowie :? ).
bo policja zajmuje sie tylko wypisywaniem mandatow- organem egzekucyjnym jest naczelnik urzedu skarbowego. krotko mowiac upowaznia on na mocy kodeksu postepowania administracyjnego albo ustawy o postepowaniu egzekucyjnym w administracji (juz nie pamieteam) 'egzekutora' z dzialu egzekucji w US do zabrania ci kasy (powinienes tylko dostac kopie tytulu wykonawczego). a troche wiecej wzieli, bo egzekucja kosztuje (oplata komornicza-5%) . a ze na raty, to chyba po to, zeby cie za bardzi nie zlupic za jednym razem, albo czesc pieniadzy ktore masz na koncie pochodzilo np. ze stypendium, zasilku albo z kwot kontraktacyjnych( jesli jestes rolnikiem)Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MiG25
p.s. US dzialaja bardzo sprawnie. mnie z mandatami przydupili w momencie, jak potrzebowalem od nich zaswiadczenia, do rejestracji auta. nie chcieli mi go dac i musialem udac sie skruszony do odpowiedniego pokoju, aby uregulowac, co im tam zelegalem.
I na dodatek teraz odrazu jak sie ma zaległe mandaty to skarbówka ściąga to wszsystko z nadpłaty i zwrotu nie ma :)
powinni zawiadomić Cię o tym. Nie było żadnego awizo?Cytuj:
Piotrek.1781, sęk w tym, że od miesiąca nie ma mnie w Polsce....
Mieszkanie w którym jestem zameldowany jest wynajmowane od 10lat ,więc jeśli tam coś przyszło to nikt nie podpisał...
Czyli rozumiem ,że powinni mi wysłać kopie nakazu egzekucyjnego i mieć w nosie czy ja o tym wiem czy nie (żeby np. się móc odwołać) ?
Dzwoniłem do banku i do Urzędu Skarbowego jeszcze raz więc:
Koszty bankowe w moim przypadku to 30PLN :cry:
plus 15PLN koszty egzekucyjne i sam mandat 250PLN ,więc wszystko już się zgadza...
Najgorsze ,że wczoraj pani wystawiła kolejną egzekucję na mandat 100PLN.... czyli następne 30PLN idzie w błoto, plus egzekucja tym razem 5PLN...
Uwzięli się normalnie na mnie....
bo mandaty trzeba płacic w terminie :)
a tak nawiązując to i ja mam pytanko... dostalem 1.5 tyg temu mandat 500 zł, nie zaplacilem bo nie mam $$. z rzeczy na mnie to mam a3 i konto w ING na ktorym mam ok 7 zł aktualnie... czy w takim przypadku zrobią mi debet pobierajac kase czy jak ?
acha no i ile czasu mija od wystawienia mandatu do tega jak mi ściągną cokolwiek jeśli nie zaplace ?
Po wyczerpaniu drogi doreczenia bezposredniego i doreczenia zastepczego i uplywie 14 dni, pismo uwaza sie za doreczone.Cytuj:
a3 ci nie zabioraCytuj:
Oryginalnie napisane przez .i.KALI.i.
mozesz sobie rozlozyc mandat na raty
z czasem to jest roznie, wydaje mi sie ze z pol roku spokoju bedziesz mial. w przypadku poprzedniego mandatu mialem 1,5 roku spokoju, az poborca przyszedl do domu. w tym roku dostalem, to po miesiacu skarbowka juz wiedziala, ze mam niezaplacony, bo nie chcieli mi wydac zaswiadczenia do rejestracji. co smieszne w dziele egzekucji US, zadnych papierow jeszcze nie byl. zostawilem im kase, napisali mi na podaniu ze nie zalegam i zlozyli pieniadze w kopercie z moim nazwiskiem, w oczekiwaniu na dokumenty.
Z luźnej rozmowy z Panią z mBanku dowiedziałem się ,że jeśli mają egzekucję z US to nawet jeśli masz 0PLN to od razu zabierają Ci 30PLN i czekają aż coś będziesz miał na nim i wtedy pierwsze co to następne 30PLN i reszta do US ,aż do uzbierania całości egzekucji...Cytuj:
Oryginalnie napisane przez .i.KALI.i.
Czyli tych potrąceń 30PLN może być nieskończoność jakby się uparł...
Ale to zależy tylko od banku i w ING mogą mieć inaczej.
[ Dodano: Wto 30 Paź, 2007 12:30 ]
Moje są z sierpnia.... Też myślałem ,że dopiero po nowym roku je zapłacę.Cytuj:
z czasem to jest roznie, wydaje mi sie ze z pol roku spokoju bedziesz mial
A co najlepsze z lipca mam jeszcze jeden i o tym US jeszcze nie wie (przynajmniej tak Pani mówiła).
.i.KALI.i., Jeśli nie będzie egzekucji z konta to zrobią Ci prawdopodobnie ze zwrotu podatku.
ja wczoraj dostalem 100zl mandatu i do kiedy musze go zaplacic??
Do 7 dni trzeba go zapłacic ja dostałem 300 zł i 8 pkt maluszkiem ;) i zrobiłem rekord odcinka w danym dniu w tym miejscu ;) tylko czekałem na kamere tvn turbo ;) jednak cb to cb obowiazek ;)
uwe 7 dni od daty przyjęcia mandatu.
Piotrek.1781, czy jest jakaś szansa ,żebym oskarżył bank o to ,że oddaje moje pieniądze byle Urzędowi Skarbowemu ( który wydał egzekucję :mrgreen: ) Ja wiem ,że mają rację itd. ale wkurza mnie takie działanie systemu. W banku w Szwajcarii by to się na pewno nie stało.Trzymają tam pieniądze całe państa i nikt nie przejmuje czyiś pieniędzy mimo ,że jedno państo do drugiego może mieć roszczenia.
Z drugiej strony bank jest po to aby opiekować się moimi pieniędzmi ,a nie oddawać je bez mojej zgody, w tej chwili ich zaufanie w moich oczach bardzo spadło :mrgreen: :!: Do tego wzieli jeszcze za tą operację 30 PLN :!:
Piotrek.1781, Piotrku powiedz mi mozna rozwiazac umowe jakos polubownie z firma jestem na umowe zlecenie zatrudniony potrzebuje szybko zmienic prace mozna sie dogadac ?
Proxa to rozwiąż umowę i tyle. Jak firma będzie się godziła to nie ma problemu.
Skanik umowy na PW to napisze Ci co i jak ale dopiero w poniedziałek.
Piotrek mam takie pytanie- czy osoba niepelnoletnia (17lat) nie majaca karty motorowerowej moze kupic na siebie skuter 49cm3 :?: (glownie po to by miec znizki a nie nim jezdzic :D )
umowa musi byc na ta osobe, podpisana przez rodzica, czy innego uprawnionego opiekuna
do rejestracji potrzebny bedzie paszport albo wazna legitymacja szkolna
Piotrze dostalem jakies dziwne pisemko....
Wezwanie
Sad Rejonowy.... bla bla bla wzywa Pana na posiedzenie w sprawie XXXXX, ktore odbedzie sie w dniu 29.11.2007r o godzinie 9:55 w sali 201 Sadu
Przedmiotem posiedzenia bedzie zarzedzenie wykonania kary.
Mialem do zaplaty 380zl, nie zrobilem tego jeszce
jak im zaplace to musze isc na to posiedzenie?
nie chce mi sie odbywac kary :-)
MiG25 taki system. Nic nie zrobisz. Bank miał obowiązek oddać pieniądze.
atal lepiej niech kupi to rodzic - składka OC będzie niższa
PITERd jeżeli jesteś pewny , że to ta sprawa to wpłać, skseruj dowód wpłaty i wyślij do sądu podając sygnaturę z wezwania.
Powiedzcie jak to jest z tym podatkiem, przy sprzedaży auta który ma sie krócej niż pół roku ?
niby jest cos takiego że trzeba zapłacić 19% zarobku.
To jest zależne od tego co jest na umowie przy kupnie i na umowie przy sprzedaży ?
I jesli różnica jest - czyli zarobek to trzeba odprowadzic podatek, dobrze to rozumiem ?
I jak to sie ma do wysokości akcyzy ? Np. akcyze opłacił od 5 000euro a sie sprzeda auto za 20tys zł to nie trzeba płacić juz tego podatku ??
Jeżeli sprzedajesz drożej niż kupiłeś to od różnicy musisz zapłacić podatek dochodowy.
Wysokość dochodu i podatku ustala się w oparciu o ceny podane w umowach kupna-sprzedaży.
6 miesięczny termin liczy się od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie samochodu.
W terminie 14 dni po sprzedaży należy złożyć w urzędzie skarbowym deklarację PIT-23 i wpłacić podatek.
Dochód ten należy też wykazać w zeznaniu rocznym.
Witam, jechalem samochodem znajomego na odcinku Bydgoszcz-Gdansk i radarek strzelil mi fotke :/ Do kolegi przyszlo pismo "kto prowadzil samochod". I teraz moje pytanie: mamy mowic ze to ja? Czy nie przyznawac sie kto prowadzil samochod, jakie sa ew. konsekwencje? Komu przydziela punkty za to wykroczenie, jesli sie nie przyznam? No i najwazniejsze, w jakim terminie musi przyjsc to pismo "kto prowadzil samochod"? Bo nie przyszlo za szybko, i moze sie spoznili :twisted: dzieki :)
Kolega nie podając takich informacji popełnia wykroczenie i musi liczyć się ze skierowaniem do sądu grodzkiego wniosku o jego ukaranie. Policja nie ma określonego terminu kiedy musi wysłać taki pismo. Ograniczają ją jednak terminy przedawnienia wykroczeń. kiedy zrobili Ci fotkę i przysłali pismo?
Piotrek.1781, a co jesli autem jezdzi duzo osob np pozyczane jest na to odcinki i teraz nie da sie wskazac osoby prowadzacej ? bo nie wiadomo tak naprawde kto jechal czy to nie rozwiarze sprawy ? nawet w sadzie... bedzie ciezkie udowodnienie kto jechal ....
Proxa to już się sąd będzie martwił
Piotrek.1781, ale przyznaj ze sad nie moze skazac osoby niewinnej ... jesli np jest 5 osob zadna z tych osob sie nie przyzna bo nie wie kiedy co i jak. To nie mozna skazac niewinnego ? :>
Powiedz ze jechal twoj wujek z amaryki ktory byl na wakacjach
I jak chca mozesz im podac jego adres w USA oraz telefon
Ja tak zrobilem i tylko mandat zaplacilem - bez pkt
no wlasnie takiej odpowiedzi wyczekiwalem :D dzieki (A)rturo.
lukep gorzej będzie jak wyjdzie na jaw, że wujek nie istnieje. Wtedy z wykroczenia zrobi się sprawa karna za składanie fałszywych zeznań.
Moze inna odpowiedz. Wujek byl na maksa pijany i ktos go odwozil z imprezy nie wie kto to jest, dal komus 50zl zeby go odwiozl. Co teraz? :D
To jest polska i nikt nikogo nie sprawdzi czy wujek istnieje i czy mieszka w USA
Sam policjant mi podpowiedzial jak mam to sprawe wyjasnic aby pkt nie miec
dobra ,ale mandat dostaje winny (tak samo jak punkty) , więc co :?: Winny w połowie byłeś :?: :mrgreen: Chyba jest tak ,że albo się każe winnego albo wine się zgania na wujka i niech on też płaci :mrgreen:
Akurat mam taką sprawę ,tylko ,że mi zrobili zdjęcie w Danii w szefa samochodzie ... Przyszło zdjęcie... no i podał moje dane duńskiej policji... od 1,5 roku jeszcze nic nie przyszło...Gorzej ,jak mnie kiedyś tam zatrzymają ,mogę być w ich rejestrach...