już o tym było na naszym forum, opcja szukaj nie boli :)
ja juz przetestowalem moje radyjko i cala idee CB radia, po jednej trasie sie zwrocilo. Ekstra sprawa polecam wszystkim!
Printable View
już o tym było na naszym forum, opcja szukaj nie boli :)
ja juz przetestowalem moje radyjko i cala idee CB radia, po jednej trasie sie zwrocilo. Ekstra sprawa polecam wszystkim!
sorki ale nie znalazlem...a tu taki najazd jakbym nowy post wstawil czy jak :evil:
A ja mam alana 101 i wydaje mi sięze najlepiej umieścić radyjko pod popielniczką ze względu na to że możnazamontowac gruche w miejscu, w którym będzie łatwa do złapania.... to takie moje skromne zdanie :)
No i jak koledzy udało sie komuś przenieść gruche w podłokietnik?
Nie wiem czy to było ale mam takie mega noobowskie pytanie:P
Jak ściągnąć antene magnetyczna president florida. Bo dzis wlasnie zamontowalem Johnem II i koles mi wszystko zalozyl, ale teraz nie wiem czy na sile czy jak :P
prosze o szybka odpowiedz bo zaraz wyjezdzam do poznania, a chcialbym naklejke przykleić pod antenę. ;)
co do CB to popatrzcie tez na taka ciekawa antenke: http://allegro.pl/search.php?string=TRIFLEX
ostatnio na zlocie widzialem u jednego z userow, naprawde rewelacyjnie to wyglada - nie rzuca sie w ogole w oczy a zbiera podobno tez dosc wporzadku
Też ją widziałem bardzo ciekawe rozwiązanie...:D...Widziałem jeszcze inne ale tamte już na oko było widać że to od CB-ka. Tylko że cena była kosmiczna coś koło 300 zł...
jesli chodzi o triflexa, to wrzućcie to hasło w wyszukiwajke i znajdziecie sporo opinii, rzeczywiście pare osób ma i sobie chwali (niektórzy mają nawet dopałkę i zbierają lepiej niż na 1,5m bacie, nie PiterD? :)), poza tym tak - kosztuje sporo...
mam pytanie czy ten kabelek który wystaje z przodu prawdopodobnie jest to od gruszki nie przeszkadza ci podczas wsiadania i wysiadania????
Mam tak samo i jest ok. Jak zawiesisz gruszkę za kierownicą to nic nie przeszkadza.
Tak jak napisałeś dopałka zwiększa sygnał nadawania ale nie odbiór o czym większość zapomina. Dodatkowo przy dopałce mogą powstać/powstają zakłócenia. Objawia się to, że słychać Cię na sąsiednich kanałach i jesteś słyszany niewyraźnie. Sprawdza się to dopiero przy komunikacji na duuuże odległości przy stacjonarnych CB.
Pisaliście o triflexie. Ciekawa antenka ale droga. Tańsze rozwiązanie to Sirio TAJFUN-27 i dodatkowa antena FM ale wewnętrzna.
Zgadzam się w 100%, że dopałka nie służy do odbioru lecz do nadawania, używana jest głownie w CB stacjonarnych do nawiązywania dalszych połączeń, a co do anteny SIRIO TAJFUN-27 to odradzam - antena ma strasznie słaby zasięg (słaby odbiór, słabe nadawanie)
Zgadza się. Sam jeżdżę z magnesem ML145. Zaletą tajfuna jest to, że wygląda jak fabryczna od FM a co do zasięgu to ma podobny jak nie jedna na magnesie o podobnej długości. Na miasto w sam raz nie trzeba skręcać RF-Gain'a.
Acha koleś z serwiso-sklepu CB twierdził, że osiągał na niej zasięg ok 10km. Być może i prawda albo tylko reklama towaru którym handlował.
Sam się zastaniawiam ciągle nad nią. Myślałem o zrobieniu jakiegoś połączenia aby w razie dalszych wyjazdów przykręcać ML'kę a na miasto mieć Tajfunka.
Jeśli chodzi o montaż gruchy to polecam takie rozwiązanie: kupiłem uchwyt na telefon przyklejany do szyby i w zestawie był również element umożliwiający zamocowanie na kratce nawiewu (taki trójkątny plastik z wystającymi wsówkami, żeby trzymał się na kratce), przykręcilem do niego blaszkę do mocowania gruchy i teraz jak chcę używać CB to po prostu wkładam uchwycik w kratkę i wieszam gruche, jak nie używam to odkręcam gruchę i ściągam uchwyt, proste. Ładnie, estetycznie i funkcjonalnie, bez wiercenia dziur w tapicerce itp. no i w razie czego zawsze mogę go przenieść w inne miejsce, brak śladów montażu radia :) Jak ktoś będzie chciał to wstawie fotki jak to wygląda.
Ja polecam takie rozwiązanie:
http://images49.fotosik.pl/268/d0f922ad6c525d17med.jpg
http://images39.fotosik.pl/264/be9418d4254f3a90med.jpg
http://images39.fotosik.pl/264/e4eef554562896e6med.jpg
Potrzebne materiały:
*Ambi Pur Car
*Uchwyt gruszki
*Dobry klej (ja użyłem "PLASTIC WELDING SYSTEM" firmy VersaChem i trzyma jak skała)
Czas realizacji 5min. gorzej było wymyślić patent :D
Szybko, bez wiercenia i w każdej chwili można zdemontować :P
Witam ja zamontowalem ostatnio radyjko i gruszke w ten sposob :)
http://img40.imageshack.us/img40/5907/p5220263.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/6044/p5220266.jpg
Uchwyt kupiony w sklepie "Carrefour" koszt 24 zl .Dostajemy 2 uchwyty na telefon i taki jak widać na zdjęciu na gruche :)
http://img146.imageshack.us/img146/7674/p5220267.jpg
Mam pytanie : Jak ściągają anteny krótkie (40-75cm) ??? bo ja używałem tylko antany długiej i co wjazd na podwórko musiałem ją ściągać żeby nie pozrywać linek od wieszania prania , i teraz chciałbym kupić krótką ale nie wiem jak one daleko ściągają :)
na ok 5km taka 50cm Ci starczy, zalezy jaka cewka jeszcze i radio + zestrojenie ;p :)
President missouri, titanium 7000, president florida, president super florida, pirat- te polecam w tym rozmiarze, zasięg starcza
Aha , Radio my?la?em kupi? takie http://allegro.pl/cb-radio-president...621778464.html , co o nim my?licie ?? aha i jeszcze jedno : Mo?ecie poleci? jak?? konkretn? kr?tk? antene co w miare daleko ?ci?ga ?? chodzi mi o konkretny przyk?ad np. PRESIDENT DAKOTA V2 . bo jak szukam na allegro to nigdzie nie pisze na ile ?ci?ga a ja si? na tych r??nych co tam podaj? nie znam zabardzo :P
Edit. nie widzia?em postu wy?ej :D
mam zestaw president Johnny II ASC (trudno teraz znaleźć ale polecam jak coś) a do tego antenka president florida i przy połowie skali spokojnie dolatuje z około 4 Km, na maxa nie ma co kręcić (przynajmniej na śląsku) bo za dużo sie dzieje w sieci
Aha , myślałem żeby kupić PIRATA (podoba mi sie z wyglądu :D nie znam się która ma lepsze parametry :D) ale jak mówisz żebym wziął FLORIDE to zastanowie się nad tym :D
Aha i jeszcze jedno : Może mi ktoś wyjaśnić oco chodzi w tych parametrach anten ?? np. co to znaczy "Zysk : 1dB , Impedancja 50 ohm , SWR 1,0-1,1" bo wysokość itp. to nawet najmniejsze dziecko wie :D
pirat tez jest bardzo dobry, tylko ze on szumi przy duzych predkosciach, ale jakosciowo i osiagami tez robi robote, swr masz przy strojeniu jak jest 1.0 , 1,1 to jest super :) , czytaj na googlach o tym :))
moze byc stara florida ta krotsza ciagnie 5 6 km na dobrym radiu to, "nowa" florida 68cm spokojnie moze tyle uzyskac, ona jest helikalna wiec da rade lajtowo :P jak dla mnie to 0,7m to juz duzo i mi autko juz by do garazu nie weszlo z batem, :D
goryl25 kupowałem w tym samym miejscu co linka wysłałeś też Johnnegro III ASC, spoko radyjko polecam, sprzedający też ok, jak kupisz presidenta floridę to storoi sie ją tym dławiekiem więc dobrze żeby Ci odrazu ustawił. Ja osobiście zrezygnowałem z floridy zmieniałem na Omegę Sirio i jestem 100% bardziej zadowolony. Co do super Florida i zasięg 12km to zapomnij o takim czymś to co usłyszysz tak żeby rozumieć co ktoś mówi to 4-5km
A może mi ktoś powiedzieć tylko co daje zysk 1dB a co daje zysk 3dB ?? bo president florida ma 1dB zysku a pirat ma 3dB zysku :) i nie łapie oco chodzi :( a w googlach szukałem i nic niemogłem znaleść :( kiepsko mi to wychodzi :D
Wypromieniowana przez nadajnik fala, docierając do odbiornika, podlega tłumieniu, które wynosi -100 dB na dystansie 1 kilometra, przy czym dwukrotny wzrost dystansu powoduje wzrost tłumienia o -6 dB i vice versa. Oznacza to, że na dystansie 2 km tłumienie wynosi -106 dB, a na dystansie 500 m -94 dB.
Zatem antena o większym zysku (16 dBi) w połączeniu z nadajnikiem o mniejszej mocy (5 dBm) zapewnia na dystansie 300 metrów taki sam poziom sygnału, jak antena o mniejszym zysku (6 dBi) w połączeniu z nadajnikiem o większej mocy (15 dBi) na dystansie 100 metrów.
Źródło sieć.
w skrócie... Jeżeli kupisz Dobre Radio z wyższej Półki np. President, to dodatkowe decybele w antenie nic nie poprawią... jedyne co możesz zyskać to zasięg, a przy tym bankowo szumy i sprzężenia, takie anteny stosuje się do radyjek słabszych.
goryl president florida będzie idealna, sam taką mam tylko ze radyjko mam President Johnny II ASC, ale po to ktoś to profukuje zeby było jak najlepiej bez modyfikacji. Gwarantuje Ci że nawet pełnego zakresu nie wykorzystasz, tzn zależy gdzie jeździsz. Na Śląsku 24h jest taki natłok na częstotliwości 19 kanału ze połowa zakresu to i tak za wiele. Kupuj a nie będziesz żałował.
Pytanko Gdzie zasilić CB radio na stale ? Potrzebuje zapalniczki do innych celów.
Jaką drogą puścić kabelek ? Czy dostanie się do akumulatora bezpośrednio jest trudne ? Może podpiąć się gdzieś w bezpieczniki ?
Doradźcie coś proszę.
Pozdrawiam
Ja kable pociągnąłem pod tunelem środkowym, przez konsolę do zasilania radia. możesz się podpiąć pod skrzynkę bezpieczników. Do aku będzie ci sie ciężko dostać, poza tym to się mija z celem.
Dodam ze radio mam zamontowane pod kierownica w schowku po lewej (ten schowek który idealnie pasuje do radyjka) Gdzie w bezpiecznikach się podpiąć ? Ewentualnie jak dobrać się do zapalniczki z tylnej strony żeby podlutować sobie zasilanie ...
ja mam w tym samym miejscu radio i zasilanie mam od stacyjki ;) przy odpaleniu radio pali :) nie musze sie martwic czy go wylaczylem czy nie ;)
chyba najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiazanie ;)
Szakal, a jak ci trzyma pamięć? mam alana 101 i jak miałem podpięcie pod zapalniczkę, to po odpięciu resetował mi się kanał na 33.
ja zrobiłem to troche od du*y strony, mianowicie kabel pociągnąłem od aku ale pod pokrywą silnika przeszedłem na lewą stronę a następnie wbiłem się w gumowy uszczelniacz obok filtra pyłkowego, kabelek wyszedł dołem przy nogach pasażera, dalej za konsolą środkową i do radyjka :P Efekt? Zero zakłuceń spowodowanych instalacją auta, Minus jaki jest każdy widzi bo kabla to chyba ze 4m wykorzystałem:P ale nie chciało mi się nic więcej rozkręcać:P
Do stacyjki nie chce Za dużo rozbierania chyba ... Powiedzcie mi jak dostać się do zapalniczki bo ja do wyciągnięcia całości (popielniczka) nie mam żadnej śruby w moim A3 Jak bym wyciągnął popielniczkę cala już dal bym sobie rade ...
ja mam Presidenta i zawsze jest 19 kanał :) Tata ma Alana ( nie pamietam ktorego ) i mu nie trzyma ( z tym ze on ma normalnie zasilany z zapalniczki :)
tyle samo co zamontowania radia w tej polce po lewej ;) sciagasz tylko ten plastki pod kierownica :)
Ok wyciągam ten plastik pod kierownica (jak to zrobić jakiś opis żeby niczego nie połamać) i gdzie łącze zasilanie CB radia ?
szczerze ja sam tego nie rozbieralem ale jak odkrecisz wyszystki srobki nie powinno byc problemu ;)
co do zasilania to po przekreceniu stacyjki musisz zmierzyc miernikiem gdzie masz 12 i 0 volt ;) i podpinasz :)
Żeby zdjąć plastiki pod kierownicą ściągasz osłonę bezpieczników, wykręcasz wszystkie śrubki mocujące dół deski i skrzynkę bezpieczników. Wszystkie śruby masz na torxa. Po wykręceniu wszystkich śrub z dołu, plastik odchyli się luźno. Nie szarp za mocno bo jedyne co możesz uszkodzić to kable lub przełącznik świateł. Próbnikiem szukasz napięcia po przekręceniu stacyjki, wpinasz się w wiązkę, zabezpieczasz opaskami termokurczliwymi. Na spokojnie sobie poradzisz, nic skomplikowanego. Jak będziesz chciał to zrobię zdjęcia i pokażę ci co po kolei zdejmować.
Jakie macie ciekawe miejsca na radyjko? Mi sie wydaje ze chyba najlepszym bedzie ta mala polka po lewej stronie pod kierownica.
A tak z innej beczki, mam zamiar wymienic oryginalna antene radiowa na Sirio dwufunkcyjna FM i CB, wiem ze bedzie nie za dobry zasieg, ale duzym plusem jest to ze antenki nie trzeba chowac, uzywam juz x lat CB wiec wiem ze spokojnie wystarcza zasieg 2-3 km zeby sprawnie sie poruszac.
Czy zeby pociagnac kabel od anteny bedzie trzeb rozbierac cale wnetrze, lacznie z podsufitka?
nie musisz rozbierac podsufitki, wystarczy tylna lampka wewnętrzna i pod nia znajdziesz antene, kabel póścisz tyłem może być bocznym tylnym słupkiem do bagażnika a dalej pestka.
jeszcze pytanko z innej beczki, co myslicie o podpieciu radyjka pod puste miejsce w tablicy bezpiecznikow w srodku? np pod Telefon, czy moze lepiej pociagnac bezposrednio z akumulatora i dac jakis dobry bezpiecznik na kablu?
narcyzik, ja mam u siebie sirio triflex na dachu. Montaż tak jak kolega etanol mówi, demontaż lampki, przez ten otwór dostaniesz się do nakrętki mocującej antenę, odkręcasz, tylnym słupkiem puszczasz kable (CB oraz nowa do radia, bo stara wtyczka nie pasuje). Ja u siebie nie demontowałem słupków ani boczków, wystarczy lekko odchylić i wchodzą kable bez problemu, następnie pod progiem. Pestka, max 30 min roboty.
terrez, a jak sie ta antenka sprawuje? co prawda ja chce zamontowac Sirio Tajfun, bez GSM, ale jak z zasiegiem CB i co wazniejsze czy radio dziala tak samo jak na ori? moze szumy są?