Czytaj ze zrozumieniem bo tylko robimy smietnik na forum.
Piny 1-16 ktore rozpisalem to rozpiska kostki sterownika MT.
Przewod z pinu 6 kostki MT jesli bedzie masa podlaczasz do przewodu szarego ze sterownika MT.
I wiecej o to nie pytaj prosze.
Printable View
Czytaj ze zrozumieniem bo tylko robimy smietnik na forum.
Piny 1-16 ktore rozpisalem to rozpiska kostki sterownika MT.
Przewod z pinu 6 kostki MT jesli bedzie masa podlaczasz do przewodu szarego ze sterownika MT.
I wiecej o to nie pytaj prosze.
nie wiem jak ja to czytam ze nie widze "P Chyba przez ta chorobe! JuZ wszystko zajazylem! sprawdze w pon ! Mam nadzieje ze tylko po podlaczeniu tego 6 pinu do cienkiego szarego kabla nic sie nie spali! a na jakiej zasadzie to bedzie dzialac ? jezeli tam do szarego jest juz podlaczony pin 11 ? to teoretycznie juz sie powinny zamykac! czy chodzi ze jak beda podlaczone dwa to jakis wiekszy prad pojdzie/?
Ooooo stary.Jedz do elektryka.Czy ty wogole wiesz co to jest masa?
Dziala to na tej zasadzie ze pod szary przewod masz podlaczony przekaznik z MT ktory podaje na ten cienki szary mase (w skrocie minus) Z pinu 6 tez wychodzi masa i z tego co sie orientuje w MT 150 trwa ona tak dlugo jak trzymasz przycisk. Ten szary z kostki od MT daje mase krotka na ok 1 sek a do zamkniecia szyb potrzeba masy na ok. 10 sek. stad mostkujesz przewod z pinu 6 do przewodu szarego. A pin 6 masz sprawdzic miernikiem pisalem jak i juz mam dosc tych odpowiedzi. Uzyj glowy troche a jesli niedajesz z tym rady jedz do elektryka. Prosciej Ci nie wytlumacze.
Niemusisz nic wysylac.Najwazniejsze zebys nic nie uwalil.
Posprawdzaj miernikiem tylko zanim cos bedziesz spinal i dopiero dzialaj.
Jesli bedzie ok to zatrybi.
kolego tomekAGU
probowalemdzisiaj to podlaczyc wedlug twoich instrukcji i nic. patrzylem na miernikiem miedzy 4i6pin i cisza. podlaczylem tez pin 6 pod szary kabel i tez nic sie nie dzieje.
a druga sprawa chcialem podlaczyc kierunki tylko ze w tej kostce 10pinowej przy pompce w pinie 2 i 3 nie ma kabli odpowiedzialnych za kieruniki wiec?
Wiec musisz jechac do elektryka. Juz nie pomoge. Za dużo rzeczy moze byc pogrzebane w pradach, zeby tak gdybac.
a powiedz mi czy dalo by sie zamiast modulu mt wmatowac cos takiego?
http://img502.imageshack.us/img502/8...2011132.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Dalo by sie.Opis jest na forum jak to podpiac pod kolumna kierownicy.A MT wytnij.
czy ktoś rozwiązał problem opuszczających się szyb w momencie rozbrajania alarmu? dostałem się do centralki swojej by wyłączyć jedną z opcji niefabrycznego alarmu i od tamtej pory bez względu czy ta opcja jest włączona lub nie, przy rozbrajaniu z kluczyka opuszczają się szyby, zgłupiałem już :/
Chciałem znaleźć ten pin 3 aby podłaczyć jakąś czasówkę aby po zamknęciu samochodu domknęły się szyby (od razu), ale nie działaCytuj:
done, nie do konca jest tak jak piszesz, to zalezy od alarmu. Jak masz oddzielnie uzbrajanie alarmu/zamykanie i domykanie to ja bym nic nie wycinał. Ostatnio sam zakladalem domykanie i jest oddzielny kabel, który wszystko domyka w naszych autkach
Jak zdejmiesz plastik ten co jest przy rączce do otwierania maski będą tam 4 kostki. W tej najwyżej (ułożona jest poprzecznie w stosunku do reszty) są kable od domykania i zamykania/otwierania zamka.
Wtyczka:
Kod:
| 1 | 2 | 3 | 4 |
---------------
| 5 | 6 | 7 | 8 |
1 - otwieranie - tu podłącz kanał alarmu otwierający
5 - zamykanie - tu podłącz kanał alarmu zamykający
3 - domykanie szyb i szybera tu podłącz kanał alarmu od domykania
Wszystkie sterowane masą jak napisał done.
Piszę te numerki z pamięci, ale powinno się zgadzać. Najlepiej wziąć próbnik i pozwierać te piny z masą, które chcemy sprawdzić. Ja tak sprawdzałem i mi wszystko ładnie śmiga.
Więc dvd, ten kanał sterujący domykaniem podłącz pod wskazaną "3" przeze mnie i będzie cacy. A pozostałe tez radzę podłączyć. Zachowasz wszystkie funkcje alarmu w ten sposób.
pzdr
U mnie kostka jest trochę większa ma jeszcze dwa piny pomiędzy rzędami - jest to dioda led w tapicerce.Jest zamykanie i otwieranie zamków nie ma domykania szyb.
| 1 | 2 | 3 | 4 |
---------------
| | 9 |10 | |
---------------
| 5 | 6 | 7 | 8 |
kolego dmdash masz za dlugi sygnal masy przy zamykaniu i stad ten problem,zerknij w opis twojej centralki i zobczas jakie czasy masz obecnie ustawione,2s czy 4s ,jesli masz 4 to wiadomo ze za dlugo i komfort to wychwyca
a czy może mi ktoś powiedzieć co muszę kupić jeśli chce mieć pilot do centralnego i klucz scyzoryk. Chciałbym też żeby ten pilot odpowiadał za domykanie szyb i szyberdachu jeśli to możliwe. Centralny mam założony fabrycznie ale bez pilota no i przydałby się jeszcze alarm
czyli miałeś centralny z kluczyka, tak? Twoje audi nie ma ani nigdy nie miało pilota?. Jeśli tak to są dwa rozwiązania, albo pompka centralnego zamka może obsługiwać pilota i wtedy bedzie troche mniejszy koszt albo nie obsługuje i bedziesz musiał założyć sterownik (tak jak ja musiałem).
Najpierw sprawdz numer pompki centralnego zamka (znajduje sie w bagażniku z lewej strony w schowku pod tylnym światłem) lub na vsdc (jeśli masz) kanał 35 w przedliftach oznaczenie pompki bedzie zaczynało sie od numerów 8l0 a w poliftach 8d0. Sprawdz numer pompki i wpisz na forum to zobacze czy Ci pompka obsługuje pilota, jesli nie to wtedy kupujesz sterownik + pilot scyzoryk.
we wtorek auto będę miał u siebie bo teraz stoi u mechanika to wtedy sprawdzę. Ok już mam sprawdzone kod mojej pompy o ile to jest to:8L0862227 bardzo proszę o sprawdzenie i podpowiedzi co dalej. Jeśli w ogóle jest taka możliwość to proszę o podanie również opcji z zamykaniem szyberdachu z kluczyka.
co do numeru pompki to odpisałem Ci na priv a co do domykania szyb i szyberdachu to musisz mieć opcje komfortu aby cos takiego mieć. bardzo łatwo jest to sprawdzic.
Otwórz drzwi, uchyl boczne okna, uchyl też szyberdach, po czym zamknij drzwi z kluczyka i przytrzymaj pare sekund klucz w tej samej pozycji, jeśli masz opcje komfortu to po 2-3 sek. powinny sie zasunąć okna w drzwiach i szyberdach, jesli tak to z pilota tez tak bedziesz mógł mieć.
Co do pompki to jesli twoja jest sprawna w 100% i ma taki numer jaki piszesz (czyli odsługuje pilota radiowego) to aby miec wszystko z pilota bedziesz potrzebował:
- kluczyk scyzoryk (z płytką w środku koniecznie taki który bedzie pasował do Twojej pompki)
- vag (aby zakodować kluczyk z pompką i zakodować rózne funkcje które chcesz mieć)
- bodajże wewnętrzna antena jak sie nie myle (fakt ja zakładałem sterownik, ale cos czytałem kiedyś w tym temacie co Ci wysłałem ze ona musi byc)
hmm chyba wszystko wymieniłem, ale jakby cos to prosze mnie poprawic i dopisac.
mam pytanie do was bo widze że się na tym znacie. Zamontowałem alarm magicar/ safecar 441 do a3 2001r.. problem z domykaniem szyb. gasze samochód, wysiadam, zamykam drzwi i wciskam guzik w pilocie. alarm sie uzbraja, drzwi sie zamykają a szyby nic. dopiero po otwarciu i ponowny zamknięciu samochodu z pilota szyby jadą do góry.
nie zawsze tak jest. czasem szyby dosuną się od razu.
rozmawiałem z kolegą (mechanikiem) i zastanawiamy się czy czasem nie jest problem po stronie podtrzymania zasilania na szybach?? nie za bardzo wiem jak to fachowo napisac.
Chodzi o to ze u mnie jak samochód jest otwarty powiedzmy przez 2h i zamkne go z pilota to lampka w samochodzie mi się nie zapala. dopiero po otwarciu samochodu z pilota. wy też tak macie w swoich samochodach??
jeszcze jedno spostrzeżenie. po wyłączeniu zapłonu mam możliwość domknięcia szyb do momentu otwarcia drzwi. tez tak macie w swoich a3?
Tak dokladnie powinno byc. Z tym ze jak zamkniesz auto to lampki nie powinny sie zapalic lecz zgasnac i jesli tam zostalo podlaczone zasilanie to wiesz gdzie problem lezy.
I szyby traca swa aktywnosc po wyjeciu kluczyka.
Lampki gasną po zamknieciu samochodu tylko chodzi mi o to ze jak samochód stoi otwarty przez jakis czas to lampki gasną. jak zamykam samochód po takim czasie to lampeczki się juz nie włączaja.
czyli dalej nie mam pojecia co mu jest. mam podpiete 2 kable. do zamykania i otwierania drzwi. najlepsze jest to ze teraz przez kilka dni działa bez problemu. musze podmienic centralke alarmowa. może ona pada bo mam z nia caly czas problemy. dzieki za odp:)
Witam, posiadam Audi A3 z 2001 roku, jednak nie posiadam sterowania pilotem z uwagi na pompkę o nr 8D0 862 257 C, która (o ile dobrze sprawdziłem) tego nie obsługuje. W związku z tym chciałbym zakupić jakiś dodatkowy sterownik centralnego zamka. Zależy mi na zamykaniu auta z pilota oraz na domykaniu szyb.
Obecnie nie mam domykania szyb z kluczyka, w związku z tym pytanie, czy po zakupie sterownika centralnego zamka, będzie można podpiąć jakoś kabelki, żeby to działało?
Polecacie sterownik jakiejś konkretnej firmy? Bo na allegro pełno tego, a ceny też różne... Te mogą być?:
http://allegro.pl/sterownik-centraln...432713257.html
http://allegro.pl/solidny-sterownik-...434430578.html
http://allegro.pl/solidny-sterownik-...424687714.html
Pozdrawiam
A3 8l 97. Chciałbym dodać domykanie szyb z plilota. Zaznaczę, że z kluczyka spokojnie je domykam. Testowałem MOTODIAG (czeski soft) ale niestety łączy z moim modułem komfortu. Pompkę mam taką: http://images.tapatalk-cdn.com/15/05...353a0ed919.jpg
Próbowałem także przetrzymywać każdy przycisk na dwóch pilotach - niestety bez efektu jedynie auto się zamyka.
Jaki pilot?
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06...326e5c5f4e.jpg
Ikona kłódki głośnika oraz dzwonka
Pilot wyglada jakby do auta byla dolozona centralka niefabrycznego alarmu i moim zdaniem to tu nalezy szukac przyczyny. Otwieranie i domykanie realizowane jest przez przedluzenie sygnalu (zamkniecia, otwarcia) i tak wiec o ile realizujac zamykanie z kluczyka, wzbudzasz pompke, a realizujac z pilota mozesz wzbudzac nieoryginalna centralke, a ona wowczas wzbudza pompke (taki posrednik) ale jezeli ta nieoryginalna centralka (jezeli istnieje bo to tylko moje insynuacje, ktore trzeba zbadac) nie ma.funkcji domykania lub jest ona wylaczona (takie opcje sa dostepne w kwestiach dotyczacych bezpieczenstwa) to pomimo tego iz na pilocie przytrzymujesz sygnal, to.w/w centralka moze go.obcinac lub ignorowac.
Masz.moze.informacje, czy Twoj pojazd posiada taki dolozony alarm i ewentualnie gdzie zostal umiesczony i jaki to model?
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Nie mam niestety żadnych informacji co to za model i gdzie został umieszczony. Jak mogę to sprawdzić?
Panowie trochę nie ogarniam tematu z programowaniem a niektóre odnośniki nie działają. Mimo tego nie chcę nic popsuć.
Taką mam pompkę 8L0 862 257 L http://www.digakom.com/details.php?T...0862%20257%20L
Otwieranie i domykanie szyb działa z kluczyka w zamku drzwi.
Żeby zaprogramować domykanie szyb z pilota to muszę dodac wartość czy tylko ją dopisać? np.
06313 <--- wartość początkowa
0631364 <--- dopisane 64
06377 <--- dodane 64 do wartości początkowej
http://up.programosy.pl/foto/przechw...ie_374_min.png
Trochę się pobawiłem ale nie chce nic działać. Teraz pytanie, czy do szyb musi być oryginalny scyzoryk czy może być dorobiony?
Dodać. Liczba w kodowaniu jest sumą danych funkcji. Każda z funkcji ma swoją liczbę w systemie dziesiętnym. czyli 06313 + 64 (domykanie szyb) = 06377
Popołudniu sprawdzę i dam znać co i jak. Rozumiem że mam to wpisać w pole "kod WSC" czyli te w środku tak?
A gdybym chciał włączyć później zamykanie drzwi po 20km/h to dodaję 06377 + 32 = 6409 i wpisuję w środek sumę itd?
Nie.
W pole kodowanie sterownika (ang. software coding).
Tak, dodajesz liczbę, która jest przypisana do funkcji, która Cię interesuje.
Poza tym na forum masz odpowiedni temat o kodowaniu pompek... Ponad 100 stron lektury z tego co pamiętam. Przeczytaj a wszystko będziesz wiedział.
Udało mi się tylko zakodować zamykanie drzwi po 20km/h, opuszczanie szyb nie chce zaskoczyć, pewnie to wina pompki.
Mam pytanie odnośnie domykania szyb, otóż mam taki bajer jednak aby szyby się domknęły muszę przytrzymać dłużej przycisk na pilocie a później trzymać go aż szyby się domkną. Nie da się jakoś tego zmienić aby wystarczyło tyko wcisnąć przycisk i aby już wtedy szyby się domykały i aby nie było konieczne trzymanie przycisku aż do domknięcia?
Nie da się ze względu bezpieczeństwa.
u mnie zamontowałem Sterownik centralnego zamka BLOW S50 26-108# podłączyłem zasilanie, mase, zamykanie otwieranie (i ich masy) oraz kierunki i zostały mi dwa przewody opisane w instrukcji jako domykanie i otwieranie szyb. Gdzie je podłączyć?
A ja mam taki problem, wcześniej domykanie i otwieranie szyb i szyberdachu z pilota działało, a dziś chcę zobaczyć przytrzymuje guzik do zamykania i nic tylko auto się zamyka a szyby nie zamyka. Parę razy próbowałem otwierać i zamykać z pilota i nic, jeszcze przed zimą działało teraz nie. W czym szukać problemu? Nie mam alarmu ani żadnego centralnego szsjsu dostawioanego, wszystko ori z Audi kluczyka to robie.
spróbuj włożyć kluczyk do auta z otwartymi szybami i go nim zamknąć(zamek w drzwiach) ale poczekaj aż szyby dojdą do góry i następnie sprawdź czy z kluczyka działa
Spróbowałem wszystkie szyby w połowie otwarte, wyszedłem z auta, zamknąłem drzwi i przekręcając w prawo kluczem i trzymając go dalej w tej pozycji auto się tylko zamyka zero innej reakcji próbowałem parę razy i otwierać w lewo trzymać też.. A coś pamiętam że latem to działało też manualnie z kluczyka dało się zamknąć szyby. A teraz ani manualnie z kluczyka ani z pilota, pilot sam w sobie działa bo otwieram bagażnik i auto.
- - - Aktualizacja postu - - -
Co teraz? W czym szukać problemu?
W samochodzie otwórz szybę do końca a następnie zamknij po czym dociąg przycisk jeszcze raz jakbyś chciał zamknąć i przytrzymaj chwilę. Po tym zabiegu sprawdź czy domyka.
Witam. Co może być przyczyną że jedna z szyb (prawa tylna) nie domyka się ani nie otwiera z pilota, stało się to niedawno ponieważ jak kupowałem auto około miesiąca temu to wszystkie działały?
a działa z kluczyka w drzwiach?
Czyli jak z kluczyka w drzwiach, mógłbyś sprecyzować? :) Kilka razy otworzyłem i zamknąłem ją przyciskiem u kierowcy, i jakby coś zaskoczyło bo teraz wszystkie działają, dziwne
otwórz auto(z pilota lub kluczyka w zamku)
otwórz drzwi
opuść szyby
zamknij drzwi
włóż kluczyk w zamek
przekręć kluczyk zamykając auto ale trzymaj tak długo aż szyby się zasuną(przy otwieraniu i przytrzymaniu zadziała odwrotnie i się opuszczą)
z kluczyka tak jak z pilota, na 10 prób z 3 razy nie łapie. I jak nie łapie trzeba odsunąć do końca, zasunąć do końca i wtedy już działa :)
zdejmij tapicerkę
https://www.a3-club.net/forum/showth...-5D-w-praktyce
przesmaruj ślizgi wazeliną techniczną lub dobrym smarem