gdzie znajduje się czujnik kąta skrętu ? w maglownicy tam u góry gdzie wychodzi krzyżak ?
Printable View
gdzie znajduje się czujnik kąta skrętu ? w maglownicy tam u góry gdzie wychodzi krzyżak ?
https://translate.google.pl/translat...03&prev=search
tu masz wszystko
http://www.a3-club.net/forum/showthr...68#post1443768
i sprawdź błędy na vcds-ie
Dziękuje klamamoto -w miarę jasno opisane;
00003 - Moduł sterujący: Uszkodzony
Możliwe przyczyny;
Moduł sterujący uszkodzony
Moduł sterowania Software Wydanie
Możliwe rozwiązania;
Sprawdzić moduł sterujący
Sprawdź uaktualnienia oprogramowania modułu sterującego
Wymienić moduł sterujący
00003 - Control Module: Brak lub błędnych ustawień podstawowych / Adaptacja
Możliwe przyczyny;
Ustawienie (a) Podstawowe nie wykonano
Możliwe rozwiązania;
Wykonaj Basic Setting (s)
Tylko co może zrobić elektryk (może sprawdzić ten moduł w jakiś sposób czy też dokonać uaktualnienia oprogramowania czy też dokonać ustawień podstawowych ? czy w ciemno nakazać wymianę modułu?) Ktoś coś takiego wymieniał ile może kosztować ?
masz vcds więc spróbuj wykonać jego adaptację/wszystko masz w linku
To musi jutro zrobić elektryk. Ja pytam tylko z ciekawości (ewentualnie po to żeby mu coś podpowiedzieć).Odezwę się jutro po diagnozie.
Mam ten problem ze wspomaganiem w Golfie V Plus r.2005 Słuchajcie! Najpierw wymieniłem czujnik prędkości koła ABS ponieważ vcds pokazywał błąd 00287 i zapaliła się kontrolka od ESP.Wspomaganie działało jakby na 50% a teraz wysiadło w ogóle.(ciągle pali się żółta kontrolka wspomagania) i do tego nadal pali się kontr.od ESP mimo że wymieniłem ten cholerny czujnik prędkości koła ABS.
Aktualnie takie błędy wywala
02546 - Opór krańcowy układu kierowniczego
00778 - Czujnik kąta skrętu kierownicy (G85)
Robiłem kilka razy kalibrację dla błędu - Czujnik kąta skrętu kierownicy (G85) ale to nic nie daje! Może dlatego nie wychodzi bo nie chce się aktywować w grupie 060 BASIC SETTING ? Jak wybiorę group 060 i kliknę Go! to w tych okienkach jest ok(na zielono) ale basic setting jest na OFF a jak kliknę AKTYWUJ to w okienkach poniżej wszystko jest na czerwono(ERROR) Dlaczego tak się dzieje ? Pomóżcie proszę bo to nie moje auto!
witam, wymontowałem silnik wspomagania zabrałem do domu i podłączyłem zasilanie 12 v i okazało się że robi zwarcie tzn nie chce sie obracac tylko iskrzy i przewody sie topią, zauwazylem tez ze jest pęknieta obudowa plastikowa pewnie naleciało wody i robi się zwarcie, elektrykiem nie jestem ale moim zdaniem po podpięciu pod zasilanie powinien obracac wirnikiem a robi się zwarcie, tak że Panowie nie liczcie tylko na program VAG bo z tego co zauważyłem każdy powtarza w kółko "podłącz pod kompa" ja podłączyłem i błedu nie było..
Diagnoza jest jednoznaczna ;sterownik uszkodzony -WYMIANA. Problem w tym że elektryk polecił żeby nie wymontowywać maglownicy tylko jechać autem do zakładu gdzie będzie dokonywana naprawa (z uwagi na to że zakład naprawiający nie daje gwarancji na to ze podczas montażu coś nie zostanie uszkodzone, a podobno czasami tak bywa). Macie może jakieś sprawdzone namiary na taki zakład który specjalizuje się w takich naprawach, położony jak najbliżej Suwałk (bo ciężko się kieruje bez wspomagania).
- - - Aktualizacja postu - - -
Mam zamiar dokonać wymiany na używaną ale tak naprawdę nie wiem czym się różnią w numeracji (na co zwrócić uwagę). W międzyczasie auto stoi i czeka w kolejce do naprawy (jeszcze nie znam numeracji swojej). Znalazłem 2 szt (jedna jest z benzynowego-2005r silnika a druga z diesla-2007r-ja potrzebuje do TDI ). Ponadto otrzymałem info że z 2007 r jest lepsza bo ma coś poprawione w budowie i się nie pali. Sprzedający twierdzi że na 100% obie będą pasowały warunkiem jest to ze Audi- A3 8P musi być w nowej "budzie" -moja jest-2004 2.0 TDI. Co o tym myślicie? Może jednak poczekać na odczyt swoich numerów (co gdyby były inne, czy będzie to miało jakieś znaczenie?
to są proponowane;
MAGLOWNICA PRZEKŁADNIA 1K1909144J (tutaj chyba jest różnica pomiędzy ON a BS ?)-ta pasuje do ON 2.0 TDI bo taka znalazłem na innej aukcji z opisem)
MAGLOWNICA PRZEKŁADNIA 1K1423051CG
Nikt się w tej kwestii nie wypowie?
sam sterownik zakładasz?
Bo mam taki od anglika, ale muszę sprawdzić numer.
Wymieniam cała maglownicę (chciałem tylko fachowej porady co do tego który "magiel" wybrać).
Podobno trzeba dobrego fachowca żeby dokonać wymiany samego sterownika (ja za bardzo nie znam się na tym , ale słyszałem to od kilku elektryków)
ja bym załozył z takim samym numerem jak masz, więc najpierw sprawdź numer.
to trzeba bylo sie wysilic troche i zapytac w temacie o czesciach
to nie jest forum na ktorym sie placi i za kase otrzymuje odpowiedzi, nikt nie ma obowiazku siedziec i odpowiadac, a jesli to robi, to wolnym czasie i jak ma chec..
jesli nawet zainteresowany nie jest w stanie sie okreslic..
ale do rzeczy
masz VIN auta, to popros we wlasciwym temacie o rozkodowanie, lub w temacie o numerach czesci podaj VIN,
tam koledzy podadza Ci jaki masz aktualny numer magla lub jakie moga byc zastosowane numery nowsze..
w przypadku magla mozna wsadzic nowszy ale trzeba przerabiac wiazki, nie jest to obojetne, bo zalezy czy 1 czy 2 generacja, czy tez 3 gen
i to zapewne mial na mysli sprzedajacy, nowa buda, to zn ze chodzilo mu o tzwa singleframe, sportback i 3d polifta
Ty masz 2004, wiec najstarsze 8p
stawiam ze masz poprzednika 1k1 .... K a najnowsza to M ,MX
de facto taka maglownica jak twoja jest rowniez w 1.6PB BAG i 2.0FSI AXW
Dziękuję za szerokie wyjaśnienie.
Witam Panowie !
wymieniłem całą maglownice i kontrolka (czerwona) kierownicy już sie nie pali, błedu nie ma ale natomiast jest tak że wspomaganie niby jest ale kierownica i tak cięzko się obraca i pali sie kontrolka trakcji co jest przyczyna ?
dodam że magiel jest trochę młodszy od mojego auta ale wszystko pasowało i oba zaczynają się na 1K1 :)
gdybys przeczytal kilka pierwwszych postow tego tematu, to dawno bys to wiedzial, nie musail byc czekac kilka dni az ktos odpisze
ale jak wam sie nieche nawet poczytac, tylko klepiecie posty na koncu i jeszcze pretensje macie..
podpiales kabel i zobaczyles jakie sa teraz bledy ? nie , bo po co..
to albo dzownic pod 704 30 40 30
albo podpiac kompa, sprawdzic bledy i na 99% po prostu zrobic adaptacje czujnikow,
panowie czytajcie wczesniejsze posty !
tu nie chodzi o poczatek, bo ten bedzie taki sam, czy to leon, octavia, a3, golf 5, 6 itd, tylko koncowki numeru
przyznaje że nie podpiąłem ale skoro nie pali sie kontrolka kierownicy to dziwne żeby wspomaganie nie działało..
trudno nie mam teraz czym podpiąc musze jechac do diagnosty..
No widzisz, a wydac raz 100ke, kupic sobie kabelek
potem zczytac samemu pod domem bledy, zapewne zrobic adaptacje G ( patrz np post nr29 tego tematu )
a tak to bedziesz jezdzil, wrozyl i wydawal tu stowke, tam stowke, a jeszcze nie wiadomo czy Ci zrobi
ale kto bogatemu zabroni ;)
Po wymianie na magiel z 2007 r (moje auto z 2004 r) działa jak powinno. Pozdrawiam
Myślę, ze można się podpiąć pod ten temat, mój post którym zacząłem nowy temat :
Witam serdecznie, tak jak w temacie mam za mocne wspomaganie w samochodzie i jak przy parkowaniem czy wolnej jeździe jest spoko to przy prędkości powyżej 100Km/h jest już problem bo delikatne ruchy kierownica są w straszliwy sposób przenoszone na kola i samochodem ciężko utrzymać jazdę na wprost. Obiecuje ze szukałem tego tematu na forum i nie znalazłem, jest wiele tematów o wspomaganiu ale większość o adaptacji. Przeszukałem internet i piszą tam ze może to być wina i maglownicy tzn. luzu miedzy zębatkami jak i elektroniki która steruje wspomaganiem. Dodam ze mam uszkodzony tempomat a gdzieś wyczytałem ze Esp, Abs , wspomaganie i tempomat są w jakiś sposób ze sobą związane czy to może być przez to ? Dodam ze była robiona adaptacja Esp z czujnikiem skrętu przez elektryka, samochod sprawdzony na stacji diagnostycznej i wszystkie końcówki, drążki, tuleje są w porządku . Czekam na odpowiedz i z góry dziękuje
A problem masz od zawsze czy od jakiegos konkretnego momentu?
Kupiłem samochód i było wszystko ok tzn wspomaganie działało prawidłowo , ale kierownica była lekko skręcona w prawo wiec pomyślałem ze ustawienie zbieżności wszystko załatwi i od ustawienia zbieżności się zaczęło pyzatym czuć właśnie w prawo większy jakby luz tylko ze luzu nie ma bo kola reagują od razu ale za lekko chodzi kierownica tak do 1/4 obrotu w jedna i droga stronę.
Jest to ładnie zobrazowane w tym temacie na 40 poscie u kolegi Davviid15
A sprawdź sobie jeszcze przez kabelek jakie wartości pokazuje Ci czujnik skrętu umieszczony w maglownicy. U mnie on był walnięty a miałem identyczne objawy jak Ty. Wiązało się to z odesłaniem magla do firmy z Wrocławia ktora się takimi sprawami zajmuje - teraz jest w porzadku :)
Sprawdzał czujnik skrętu elektryk i dziwne bo mówił ze jest luz przy skręcie w prawo, ale jak może na czujniku wyjść luz np na drążku kierowniczym czy końcówce skoro czujnik jest zaraz za kierownica wiec tak jak mówisz może być coś z czujnikiem. Ta firma co napisałeś zajmuje sie regeneracja maglownic czy ustawieniami jakimiś czy czym konkretnie i jakbyś mógł to podaj jakaś nazwę tej firmy bo do Wrocławia mam nie daleko.
Czujnik na maglownicy? chodzi Ci o ten na kolumnie kierowniczej czy sa dwa czujniki?
A probowales moze robic adaptecje G85? Teoretycznie po zrobieniu zbieznosci powinno wykonac sie adaptacje tego czujnika.
Nie wiem jaka jest to adaptacja, Elektryk robił Adaptacje Esp z czujnikiem kata skrętu jeżeli to o to chodzi to bylo robione.
No tak to jest ta Adaptacja i to zrobiona przez porządnego Elektryka wiec to na pewno nie to. Znalazłem filmik Davvida15 na youtube i napisał on tam ze to była wina opon i rzeczywiście dałem na przód 2.5 a na tył 2.3 i jest lepiej ale na wybojach teraz ucieka.
No to tak, bylem u goscia który ustawia zbierznosc i was zaskocze bo ustawia ja starym sprzetem tj. Takimi lampami co rzucaja cien na tarcze z podzielnica. Ogolnie fajnie to wygladalo i najwazniejsze ustawil mi zbierznosc na tylnej osi gdzie sruby były zapieczone ale sobie poradzil i jest teraz git. Wychodzi na to ,ze nie koniecznie trzeba miec najnowszy sprzet rzeczy cos zrobic dobrze. Pozdrawiam
Witam Posiadam również podobny problem ze wspomaganiem. Kupiłem piękne Audi a3 1.6 2003r cieszyłem się z jazdy 3 dni bo tyle działało wspomaganie szukając maglownicy zaprowadziłem do warsztatu który zajmuje się tylko Audi i VW. Świecąca kontrolka brak łączności ze sterownikiem wspomagania. Wspomaganie wymienione w dalszym ciągu brak łączności dopiero po wymianie gateway łączność była możliwa wspomaganie naprawione. Szczęśliwie użytkowałem samochód 2 dni po czym wspomaganie przestało działać kontrolka kierownicy zapaliła się na czerwono zapikało 3 razy, po zgaszeniu i kolejnym odpaleniu wróciło ale tylko do kolejnego odpalenia później przestało działać. Auto do naprawy w warsztacie 3 dni zamontowano kolejną maglownicę odebrałem auto z drugą już maglownicą w błędach był błąd obrotów silnika ale panowie sobie z tym poradzili odebrałem naprawione auto.Szczęśliwie użytkowałem audi 2 godziny i dokładnie to samo przestało działać potem na jedno odpalenie zadziałało i już nie działa. Brak mi pomysłów nie wiem co robić w warsztacie naprawiają na gwarancji ale to chyba nie jest wina wspomagania albo może te wspomagania używane padają jak muchy? Zamontował bym nowe ale podejrzewam że to duży koszt jeszcze nie sprawdzałem ceny w serwisie tylko jak zamontuję nowe i będzie to samo?Ten model ma maglownicę która wychodziła tylko 2003 i 2004 r bardzo mało jest dostępna i pewnie w tych rocznikach najbardziej wadliwa. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?
witam dzisiaj podczas jazdy pojawil sie nietypowy problem, moj samochod podczas hamowania 3 razy zapiszczal dzwiek wydobywal sie z okolic licznika, nie pojawila sie zadna kontrolka, lecz kierownica zaczela chodzic duzo ciezej, co moglo sie stac? dodam ze po zgaszeniu silnika i zapaleniu nie ustapilo i przy kazdym przekreceniu kluczyka na zaplon i po zniknieciu kontrolek piszczy. wideo z sytuacji do wglądu
https://youtu.be/bdKq_UGHfog
Wspomaganie złapało błąd albo się kończy ja już 3cie wymieniam zobaczymy co będzie u mnie tak samo piszczy tylko że jeszcze pali się kontrolka wspomagania
i dodatkowo w błędach w wspomaganiu jest chwilowy zanik obrotów silnika po skasowaniu działa jeden dzień potem raz działa raz nie i przestaje działać na stałe
jutro będą mi wymieniać
Witam ponownie wspomaganie wymienione na kolejne i ten sam błąd po kilku dniach poszukiwań chłopaki w warsztacie znaleźli przewód który idzie od czujnika do kompa był słaby na kostce poprawili i na razie jest dobrze nie łapie błędu mam nadzieje że będzie dobrze i że problem rozwiązany. pozdrawiam
daj zanc czy pomoglo, a ze swoim problemem nie moge sie uporac, co dziwne, po tygodniu bez pelnego wspomagania, pojechalem do mechanika/elektryka ktory robi glownie niemieckie auta, zasilanie jest ok, stwierdzil maglownice, lecz przy maglownicy wspomaganie zniklo by calkowicie, co ciekawe nastepnego dnia wszystko wrocilo do normy tzn brak piszczenia i wspomaganie calkowite, a dzisiaj znowu to samo przy zatrzymaniu sie na parkingu 3 razy sygnal, ale wspomaganie bylo, zaparkowalem, wrocilem po 10 minutach odpalilem juz bez piszczenia, po 15 minutach jazdy 3 razy zapiszczalo i wspomaganie zniklo... :confused::confused::confused:
Polecam jeszcze sprawdzić ładowanie tak zapobiegawczo
Niedawno padł mi alternator i z powodu braku prądu mega cuda sie działy łącznie ze wspomaganiem
Raz działało ( na jałowych obrotach) a już jadąc przestawało.
Witam
od pewnego czasu borykam się z buczeniem wspomagania przy skręcaniu na niskich prędkościach..., buczenie jest w takim stylu jakby brakowało płynu do wspomagania jednak w elektrycznym nie mam pojęcia co może być przyczyną. Żadnych błędów komputer nie pokazuje ani żadna kontrolka od wspomagania się nie zapala. Może gdzieś coś trzeba posmarować? Buczenie jest głośne, nawet przy zamkniętych szybach słychać bardzo wyraźnie.
Nie wiem co z tym robić, a rozbierać na próżno też nie chcę bo nie mogę sobie pozwolić na postój auta powyżej kilku godzin.
Dodam, że zdarza się że nie buczy więc może jest jeszcze jakaś nadzieja :)
Pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły
Witam - dołączam się ze swoim pytaniem. Jakiej generacji mam magiel i na jaki ewentualnie mogę go wymienić, brak wspomagania + dziwnie stukanie z okolic magla na zgaszonym silniku.
VIN WAUZZZ8P15A062945, model magla to 1K1 909 144 G. Błąd mam stały 00003 - Control Module 014 - Defective - więc myślę, żer pomoże tylko wymiana.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich od jakiegoś czasu zmieniłem 1.9 tdi Na 2.0 TDI 8p
I od jakiegoś czasu slyszę niepokojacy dzwięk wydobywający sie z ukladu kierowniczego dzieje sie wtedy jak skręcam kołami w czasie jazdy w prawo lub lewo
oczywiście jak do końca skręce układ kierowniczy
Co moze byc przyczyna????
AUDI A3 8P 2011R 2.0 TDI
przez internet to nie wywrozymy... moze to byc nascie powodow. np. uszkodzenie silnika przekladni.
Ostatnio wymieniałem kolumnę kierownicy i jakoś po tej wymianie mam wrażenie, że ciężej mi skręca kierownica.
Tak jakbym jeździł starym oplem bez wspomagania.
W tej starej mam wrażenie, że zdecydowanie lżej to chodziło
E-Klasa:
Nagraj ten dźwięk - ja miałem takie "chrobotanie" i się go pozbyłem tydzień temu.
Witam panowie mam podobny problem do "zastawka" pękła sprężyna i po wymianie świeci się kontrolka kierownicy na desce,wspomaganie działą i to cały szkopuł.błędy jakie wyrzuca komputer
Address 19: CAN Gateway Labels: 1K0-907-530.lbl
Part No SW: 1K0 907 530 G HW: 1K0 907 951
Component: J533__Gateway H10 0140
Revision: H10 Serial number: 3000105B298052
Coding: 3D3F0F4007002102
Shop #: WSC 12345 123 12345
VCID: 2B51039FF1C5
1 Fault Found:
00470 - Combination comfort Databus in Single Wire
011 - Open Circuit
Freeze Frame:
Fault Status: 01101011
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 198
Reset counter: 245
Mileage: 222174 km
Time Indication: 0
Date: 2017.04.03
Time: 15:40:55
Address 44: Steering Assist Labels: 1Kx-909-14x.lbl
Part No: 1K1 909 144 K
Component: EPS_ZFLS Kl.5 D06 1701
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 33611BFF29F5
1 Fault Found:
00573 - Steering Torque Sensor (G269)
008 - Implausible Signal
co może być przyczyną gdzie szukać rozwiązania???
Witam wszystkich
Mam problem ze swoim Audi A3 8P a właściwie ze wspomaganiem układu kierowniczego -a jeszcze dokładniej z zachowaniem kierownicy .Kierownica pracuje podczas kręcenia "skokowo" dokładniej jak ruszysz kierownicą to początkowo rusza z oporem i dalej kręci się normalnie ,przestajesz kręcić i jak znowu ruszasz to znowu czuć opór -tak za każdym razem .
Dodatkowo kiedyś zaświeciła się kontrolka (czerwona ) "kierownica" po czym za chwile zgasła .Ostatnio zauważone im jest cieplej wspomagania działa coraz gorzej.
Pytanie może ktoś z Forum miał w swoim audi podobny problem-dajcie jakieś info
pozdro
Odkopuje. Odebrałem od mechanika swoje A3 8P 1.9 Tdi Ambition po wymianie:
1. rozrząd kpl z pompą wody, uszczelniaczem w,k. dolnym
2. olej motul , kpl filtrów
3. tuleje wahaczy przdnich 4 szt
4. przegub prawy przód
5. złącze wydechu
6. sprężyna zawieszenia prawy przód - używana
7. termostat
8. świece żarowe 4 szt.
Niestety zaraz po odpaleniu samochodu pojawił się błąd 00573 czujnik momentu wspomagania, sygnał nieprawidłowy, stały.
Po skasowaniu błędu powrócił po ponownym odpaleniu silnika.
Wspomaganie chodzi normalnie.
Czy ktoś poradził sobie z tym problemem? Widziałem na kilku forach ten problem ale nikt nie napisał rozwiązania.
Czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć jak wyłączyć żółtą kontrolkę wspomagania na zegarach w Audi A3 8P z 2004r przedlift?* Najlepiej jakby to była instrukcja na VCDSa 17.*
Auto ma problem z czujnikiem momentu wspomagania G269, błąd 00573 sygnał nieprawidłowy stały. Świeci żółta kontrolka kierownicy zaraz po odpaleniu ale wszystko działa.
Maglownica kompletna była już raz wymieniana przez mechanika, zamontowaną II generacji ale była ona ze szrotu i po 300km (2 dniach) kontrolka się zaświeciła a gwarancji brak i poszło kilkaset złotych w błoto.
Chciałbym uniknąć problemu przy przeglądzie.
Kontrolki nie wyłączysz, w adaptacjach jest tylko opcja właczenia /wyłączenia ikony ale jako dwukolorowej ikony czy jedno. Pozostaje ci ewentualnie zasłonięcie jesj pod tarczą licznika. Trochę słabo że nie kupiłeś magla z gwarancją rozruchową na np.14 dni.
Hej!
Dzisiaj byłem na przeglądzie. Oczywiście szarpali mi samochodem na wszystkie strony, a ja sam też, zgodnie z poleceniami, szarpałem kierownicą.
Wyjechałem sobie ze stacji i po jakichś 500 m na ułamek sekundy wyłączyło mi się wspomaganie (tak domniemam, bo usłyszałem pikanie i chyba lampka od wspomagania mignęła, a przez tą chwilę poczułem większy opór na kierownicy - akurat skręcałem). Czy to mogło się zdarzyć? W sensie, że tak mi go mocno wyszarpali, że coś mogło się "przesunąć/rozkalibrować"? Potem nie było już żadnych problemów.
Wielkie dzięki za poświęcenie czasu, dla odpowiadających, a reszcie życzę spokojnej majówki.
Witam Forumowiczów.
Od pewnego czasu mam problem ze wspomaganiem (tak domniemywam).
Objawy? Jadąc z prędkością powiedzmy 120 km/h następuje przycięcie kierownicy zarówno jak chcę ją skręcić w lewo jak i w prawo. Podejrzewam że może to być początek końca maglownicy jednak myślę że powinna zapalać się kontrolka a nie świeci się żadna, tzn. ani na żółto ani na czerwono. Od kilku dni szczególnie na rondzie słyszę buczenie przy skręconej kierownicy a sama kierownica przy jeździe na wprost jest delikatnie skręcona w lewo. Dodam jeszcze, że mam z tyłu walnięte zawieszenie, tj. śruby regulujące są zapieczone w tulejkach i po majówce jestem umówiony na zrobienie tego i wykonanie zbieżności. Czy tylne zawieszenie i brak zbieżności może powodować takie usterki?
Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam
Witam, mam dość dziwny problem, a mianowicie wspomaganie działa dość ciężko ( wiem bo posiadam dwie auto 2.0 tdi jedna bmm druga azv). W bmm zauważyłem ze wspomaganie działa znacznie ciężej niż w azv. To naturalna przypadłość bo VAg nic nie pokazuje. Jest jakaś metoda żeby zwiększyć sile wspomagania, lub możliwość ze coś padło ale VAg tego nie pokazuje ?
Wiem ze na forum jest już kilka tematów na temat wspomagani, ale przy każdym są błędy u mnie ich nie ma
Cześć,
Zmieniałem całą maglownice z sterownikiem o nr. 1k0909144R, w tym samym czasie wymieniałem pompę razem ze sterownikiem ABS(1k0614517H, 1k0907379K). Od tego momentu w serowniku wspomagania występuje błąd 01316 ABS control module (no signal/communication) i pali się żółta kontrolka od wspomagania (nic innego się nie świeci). Wspomaganie działa, ale brak servotronica. Przejrzałem bloki pomiarowe różnych sterowników i wszystkie posiadają komunikację zarówno z ABS jak i wspomaganiem. Nie znam numeru poprzedniej maglownicy, nie wiem również czy wspomaganie wcześniej działało normalnie (taki samochód już kupiłem). Próbować podmieniać ABS na jakiś inny numer, czy zmieniać sterownik magla? Może jakieś inne pomysły?
Więc tak - pewnego dnia wspomaganie domówiło posłuszeństwa. Sztywna kierownica, błąd na desce rozdzielczej... Silnik zgaszony i odpalony - działa. % minut później to samo. Od tej pory już całkiem lipa - jeden mechanik, drugi mechanik - słabo. Po usunięciu błędu przez OBD czasem działa 30 km czasem 300m i znów gubi wspomaganie. Diagnoza - musimy wymienić maglownicę i tu pojawia się niespodzianka. Stara maglownica, która znajduje się w aucie, według modelu (a3 8p 2003 1.6 benzyna 3drzwi) zupełnie nie powinna tam być. Numery części: 780517712600 i 780227715200 - ZF LENKSYSTEME. Nijak się ma do standardu w tych modelach. Nigdzie nie można jej znaleźć. Znalazłem jedną w archiwum allegro sprzed X lat i jedną gdzieś na zachodzie - też niedostępną. Dołączam zdjęcia:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/65634b385f6a.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ba197e91fb49.jpg
Jakieś pomysły? Co robić, gdzie znaleźć? Heeeelp!
1 generacja magla, one dośc krótko szły w a3.
Kup 2 generację z wiązką, załóż, zrónb adaptacje i jeździ.
Możliwe że bedzie trzeba zmienić taśmę kiery też i chyba czujnik kąta skrętu, ale tego ostatniego nie jestem pewny.
Cześć, w swoim audi mam pewien problem. Mianowicie ostatnio zapaliła mi się żółta kontrolka od układu wspomagania, samo wspomaganie działa tak jak wcześniej - nie zauważyłem niczego niepokojącego, jednak kontrolka nie gaśnie. Czy ktoś miał może podobny problem? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)