Wyskakujący bieg wsteczny, problem z trójką.
Witam od zakupu samochodu już jakieś półtorej roku borykam sie z problemem wyskakującego biegu wstecznego nie zawsze ale dosyć często :/ Samochód stoi w miejscu wkładam bieg i po ruszeniu w tył wyskakuje i słychać jak wyleciał bieg (dźwięk latającego koła terkot) problem ten występuje tylko przy ruszaniu w tył po włożeniu później już nie wyskakuje.. czasem mam również problem z włożeniem 3 biegu. Dodam że jest to 1.9 tdi 5 biegowy. Proszę o porady jak to samemu naprawić.
Drążek zmiany biegów - nie powraca w pozycje wyjściową (między biegiem 3 - 4)
Witam,
Mam problem z drążkiem zmiany biegów a może i ze skrzynią. Normalnie zawsze gdy auto było na biegu i wyrzucało się bieg ( np z 1 czy z 5 na luz to drążek powracał sprężystym ruchem w pozycje "startową" tzn między biegiem 3 i 4. Lub gdy skrzynia jest na luzie i pociągnie się lewarek do siebie lub ode pcha od siebie to po puszczeniu powinien wrócić znów na środek miedzy bieg 3 i 4.U mnie tego nie ma i trzeba ręcznie ustawiać lewarek.Czy ktoś miał taki problem lub wie co może być przyczyną tego?
flash77 następnym razem zapytaj i kontynuuj istniejące wątki
Szarpanie przy puszczaniu sprzegła na pierwszym biegu i drugim
2.0tfsi manual quattro, auto dziwnie szarpie przy zmianie biegów, wyglada to tak jakby lekko przyhamowywało następnie szarpniecie i ostre ruszenie. Przy zmianie biegów obroty też lekko skaczą do góry. Objawy występują tylko przy zmianie biegów, przy delikatnym puszczaniu sprzęgła jest ok, auto po za tym pali i przyspiesza normalnie.Dwumas wymieniony.Byłem u dwóch mechaników zero diagnozy.Proszę o pomoc co może być przyczyną.Za każdą informacje będę wdzięczny.Pozdrawiam.
Na drugim biegu zawieszają się obroty
Witam,
Mam następujący problem. Zaraz po odpaleniu auta i przejechaniu krótkiego dystansu po wbiciu drugiego biegu nagle "blokują się" obroty i silnik nie może się wkręcić na więcej niż 2 tyś obrotów (tylko na drugim biegu). Po ponownym wciśnięciu sprzęgła lub wbiciu 3 wszystko wraca do normy. Zjawisko powtarza się maks 2-3 razy i potem auto jedzie bez zarzutu i działa na każdym nawet na drugim biegu. Na 100% jest to wina czujnika pompy sprzęgła. Wiem że były już gdzieś tutaj na forum takie przypadki opisywane i co niektórzy użytkownicy nawet po wymianie pompy wraz z czujnikiem dalej mieli ten problem. Była też teoria że to wina skrzyni. Lecz nigdzie nie znalazłem finalnego rozwiązania tego problemu. Mogę odłączyć pompę i wtedy ten problem zniknie lecz zacznie się poszarpywanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu i nie będzie działał tempomat (przerabiałem to).
Czy miał ktoś ten sam problem ?
Jeżeli ten temat był już gdzieś poruszany to byłbym wdzięczny za podrzucenie linka.
Skrzynia biegów S3 8P (manual)
Witam, w mojej S3 8P 2008 polift nie moge wbić 6 wchodzi z bardzo dużym oporem nic nie hałasuje ani się nie trze po prostu coś jest jakby zblokowane i co może być przyczyną? Może ktoś z was już miał takie doświadczenia auto niedługo idzie do mechanika i będzie patrzył w skrzynie.
Audi A3 1.6 BGU Nietypowy problem z 2 biegiem
Witam,
Jestem nowy na forum więc od razu przepraszam jeżeli miejsce publikacji tego posta jest niewłaściwe lub gdy ponaglam temat (wtedy proszę podesłanie linka). Posiadam A3 1.6 BGU z 2004. Otóż mam dziwną przypadłość. Po odpaleniu auta po wrzuceniu 1 biegu a następnie 2 auto po chwili momentalnie traci moc (jakby komputer ja ograniczał), nastepnie po wrzuceniu 3 biegu wszystko wraca do normy nawet gdy zredukuje ponownie na dwa. Problem ten nie pojawia się gdy ruszę i wrzucę po 1 biegu od razu 3. Po tych czynnościach wszystko działa ok. Problem pojawia się zawsze po uruchomieniu silnika. Dodam także że zjawisko występuje tylko gdy podłączona jest pompka sprzęgła. Gdy ją odłączę w/w problemu nie ma. Niestety podmiana pompki na nową nie zdaje egzaminu. Na komputerze zero błędów. Prędkości na skrzyni ok...., wymiana sprzęgła też nie pomaga...
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem ???
Znalazłem wątek na innym forum lecz żaden z użytkowników nie znalazł rozwiązania ... http://audi.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=238665
Opór przy wrzucaniu pierwszego biegu
Cześć wszystkim,
Kilka dni temu stałem się posiadaczem Audi A3 8P Sportback z silnikiem diesla 2.0 140km CR (2011r.). Dzisiaj jadąc do pracy w korku, wyczułem opór przy wrzucaniu jedynki i lekkie "uderzenie", ale bieg wszedł. Na następnych światłach to samo, ale zauważyłem coś jeszcze, mianowicie: wciskam sprzęgło, wrzucam jedynke, jest opór i lekki stukot, następnie dalej trzymając sprzęgło wrzucam luz i z powrotem jedynke i tym razem jest już elegancko, bieg wchodzi gładko, każdy kolejny raz to samo, dopóki nie odpuszczę sprzęgła i nie wcisnę ponownie, wtedy znów za pierwszym razem wchodzi z oporem, a później, ciągle trzymając sprzęgło już gładko. Dodam, że na wyłączonym silniku nie ma to miejsca, wchodzi jak marzenie. I teraz pytanie, czy powinno tak być? Domyślam się, że nie, że powinna tak gładko wchodzić za każdym razem, ale moja wiedza o mechanice jest znikoma, dlatego proszę o poradę Was. Czy ktoś kojarzy temat, może tak, ma/miał?
Będę wdzięczny za każdą poradę :)
Problem z biegami 1.6 bgu, nie wchodzą biegi
Ostatnio po awarii skrzyni w moim 1.6 bgu, założyłem "nowa" po regeneracji skrzynie oraz nowy komplet sprzęgła, po złożeniu wszystkiego biegi na zgaszonym wchodza normalnie. Natomiast przy uruchomionym silniku nie da się wbić żadnego biegu, kilka razy odpowietrzalem sprzęgło nawet wymienilem wysprzeglik na nowy. Żadnych wycieków z układu a nie ma możliwości wbicia biegu. Udało mi się uruchomić silnik z wbitym biegiem, delikatnie ciągnie ale nie jedzie natomiast nie da się wybić biegu. Proszę o jakieś porady względem rozwiązania problemu.