A może ktoś zna jakiegoś z okolic Łodzi?
Dzięki za wyjaśnienie dużo mi to pomogło. Ją akurat nie scigam się i jeżdżę spokojnie, raz na tydzień pokonuje większą trasę gdzie mogę spokojnie włączyć 6bieg więc poiwnno pojeździć :)
Printable View
A może ktoś zna jakiegoś z okolic Łodzi?
Dzięki za wyjaśnienie dużo mi to pomogło. Ją akurat nie scigam się i jeżdżę spokojnie, raz na tydzień pokonuje większą trasę gdzie mogę spokojnie włączyć 6bieg więc poiwnno pojeździć :)
Podepnę się pod temat i zadam krótkie pytanko. W ASZcie podciągnąłem ze znajomym ciutkę (no dobra, nie taką ciutkę) dawki, niestety bez hamowni (tak tak wiem wiem, proszę bez bólu dupy), moc na pewno powinna skoczyć do około 160/370 gdyż nie raz podobnego "chipa" robił w tych silnikach i mniej więcej tyle wypluwało. Problem w tym, że po przejechaniu się nie ma praktycznie różnicy, auto nie kopci (a powinno) , geometria sprawna, co do pompek nie jestem pewny na 100% ale logi jak będę miał możliwość to sprawdzę. Teraz do sedna, mam katalizator i seria wydech, będę go zmieniał tak czy siak pod większe turbo ale teraz moje pytanie, czy zapchany kat może powodować w takim stopniu, że ten przyrost mocy jest nieodczuwalny, a auto pomimo "kopcącego" programu nie puszcza nawet małego dymka ? Jestem w stanie na dniach zrobić 3" przelot bo taki miałem plan, tylko zastanawiam się czy na tą chwilę to pomoże a czy problemem nie są jednak pompki :/ Turbina bez luzów, olejem nie sika bo rozbieraliśmy dolot i wyglądało dość standardowo jak na diesla. Wiem że przyczyn może być jeszcze więcej tylko nurtuje mnie tej katalizator, czy jeśli byłby w faktycznie kiepskim stanie to czy będzie tym "wąskim gardłem". Pozdrawiam
Mi się wydaje że smoke limitera Twój kolega nie ruszył
dużo map mógł nie zmienić, potrzeba logów ewentualnie mapy którą Ci wgrał wtedy można ocenić. ale równie dobrze przepływka może ciąć dawke.
Sprawdzałem dzisiaj kanał 23 i ktoś jest w stanie powiedzieć mi jakie powinny być tam dawki na wolnych obrotach ? i w ogóle pomiar robić na luzie czy na obciążeniu przy jakimś danym zakresie obrotów ?
Druga sprawa, czy np. to że program nie wiele zmienił, może być przyczyną przepływomierza ? Bo mój na 900 się zatrzymuje.
nerfy.. katalizator nie powinien być przyczyną tak dużych kłopotów więc o niego bym się nie martwił.
Pierwsza zasadnicza sprawa to zrobić pełne logi, wszystkie kanały niezbędne do modyfikacji oprogramowania należy zlogować, jedne pod pełnym obciążeniem drugie nie. Jak można w ogóle wrzucać soft bez logów.. to raz, a dwa jak można w ogóle robić softa u kogoś kto logów nie umie zrobić, bo skoro tutaj masz wątpliwości i piszesz o tym na forum to oznacza że twój "tuner" takiej wiedzy nie posiada. Chodź troszkę profesjonalnie zacznijcie do tego podchodzić a nie modyfikacje na oko i kopiowanie map.
Pytasz o 23 kanał, tam dawek nie sprawdzisz, to tzw BIPy. Kolega który zwiększał moc powinien mieć te logi w jednym palcu...o hamowni już nie wspominam oczywiście.
Przepływomierz pokazuje do 900mg, a jakie jest doładowanie w tym momencie..
"Podciągnąłeś dawki" a co resztą, samo podlanie paliwa nie zwiększy mocy, to oczywiste. Brak doładowania = cięcie dawki właśnie żeby tego dymu nie było ponieważ nie ma wystarczającej ilości zasysanego powietrza, tu też możliwe że jest to powiązane z Twoim problemem 900mg/skok
Znajdź porządnego tunera.
Tak wyszło w 1.8 20V 125km AGN
Seria shamowana na
http://www.imagebam.com/image/ddc117309046293
http://thumbnails109.imagebam.com/30...7309046293.jpg
po programie wyszło to http://www.imagebam.com/image/33b92b309046291
http://thumbnails111.imagebam.com/30...b309046291.jpg
Strojenie customowe pod auto.
Proszę zwrócić uwagę na czas rozpędzania samochodu na 3 biegu ile trwał na serii i po programie. To najlepiej obrazuje uzyskany Efekt.
Podsumowując ~20Nm ~10km w AGN/ADR jest do zrobienia. Silnik reaguje niesamowicie agresywnie na pedał gazu.
Na 1 biegu jadąc 20kmh i wciskając gaz do spodu zrywa trakcje po sofcie, gdzie na serii było to nieosiągalne.
Tylko 15nm mniej niż seria 1.8T 150km nieźle :)
R4d3on - też sądzę że nieźle , efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. liczyłem 10km i 10nm tak jak swego czasu obstawiałem , okazało się że niutona można podnieść sporo i czuć to zdecydowanie mocno - zakres 1500-5000rpm szczególnie.
Może będzie w niedługiej przyszłości okazja nakręcić 0-100.
Powiem tylko tyle że auto teraz niewiele odstaje od serii 1.8T 150ps.
PS. Seriia to jest taki muł bagienny że aż żal :) Zero zrywu i reakcji na pedał gazu, czyli tak naprawdę to co powoduje że mamy uśmiech prowadząc auto ;)
Nudzi ci sie chyba gregor10 :P a poza tym ciekawe jak w realu sie odpycha jak seria 1.8t to kiepsko :P
kurcze,20 NM z wolnossącego to opór dużo i 4 sekundy szybciej się rozpędza;d lol
Mówisz że prawie jak 1,8t? No to nieźle musi to teraz zapinać bo jak dla mnie 1,8t 150KM to jest wyścigówka, pewnie też dlatego że nie jeździłem mocniejszymi ale to swoją drogą :P
Witam kolegów, mam takie pytanie a mianowicie posiadam od niedawna a3 1,8t 150KM. pojechałem zachipować i tuner nie mógł zmienić oprogramowania, stwierdził że musi być założone zabezpieczenie gdzieś na łączu, generalnie rozebrałem deskę i po kabelkach prawie do grodzi poszedłem i nic, bezpieczniki też ok. Co jeszcze może być chłopaki?
może zabezpieczeniem jest tuner??:D raczej nie słyszałem nic o jakichs zabezpieczeniach
Dokładnie jak kolega wyżej napisał,ja też nie słyszałem nic o zabezpieczeniach na łączu,może będzie lepiej jak odwiedzisz innego tunera;)
no może, chociaż niektórzy odcinają tam jakiś kabelek lini k czy coś w tym stylu więc pomyślałem że może coś jest na rzeczy. Generalnie można zczytać błędy i wykasować ale nie da się nic zmienić w oprogramowaniu.
zmień tunera.
Koledzy mam takie pytanie.
Z Audi a3 1.9TDI 101km można zrobić 140km programem?
a co to za silnik 1.9tdi 101KM w a3?? swap??
101km to pompowtrysk, nie swap tylko orginalnie były montowane w a3 i można z nich programem wycisnąć właśnie coś koło 14x km
faktycznie ATD I AXR były montowane. Jakoś mi umkneły z głowy te dwa silniczki. kolega w Fabii miał ATD to programem 144KM miał:D
Więc jednak znajomy mnie nie kłamał ;)
AXR ma większy potencjał od ATD (między innymi pompowtryski i kolektor ssący), z AXR-a można wyciągnąć nawet 150 koni przy dobrej kondycji silnika i mocniejszym softem.
W 1.8t a dokłądnie AGU ile wyprzedzić zapłon po przejściu na paliwo 98? myślałem dać jakieś 3 stopnie przy niskich obrotach i stopniowo zwiększać do 5 stopni przy max obrotach, stpniowo zmniejszać wyprzedzenie do 2 wraz z rosnącym obciążeniem. Dobry to pomysł? Czy za mało czy za dużo? Ogólnie będę patrzył i słuchał czy nie ma stuków ale chce mieć jakąś wartość wyjściowa:)
Moze w tym watku znajdzesz troche informacji i czesc odpowiedzi na Twoje pytanie;)
http://www.racingforum.pl/lofiversio...hp?t39426.html
Witam,
szukałem na forum, ale udaje się znaleźć tylko pewne poszlaki tzn. że silniki się praktycznie nie różnią. Czy można wgrać seryjną mapę od AUQ na zasadzie plug&play do ecu ARX'a tak aby ładnie chodziło. czy trzeba by coś zmieniać w niej?
z góry dzięki za pomoc
Witam, chcialbym zasiegnac waszej rady w zwiazku z CHIPEM, czy warto to montowac czy szkoda silnika (audi a3 1998r 110km)
http://olx.pl/oferta/zwieksz-moc-aud...bfd3d;promoted
Pozdrawiam Pawel.
Podana strona się nie wyświetla prawidłowo także nie wiem co tam było... wgraj sobie wirusa a z pewnością na twojej twarzy pojawi się uśmiech____100% satysfakcji
Witam, nie chodzilo mi o zadnego wirusa pewnie zle skopiowalem, chodzilo mi o http://olx.pl/oferta/zwieksz-moc-aud...bfd3d;promoted
jak nie wyswietli sie stronka to chodzilo mi o: POWER CHIP ktory wpina sie gdzies kolo silnika, a pytanie moje jest takie czy warto to zakladac czy nie
Pozdrawiam Pawel.
to za do płaci sie 700-1000 zł za chip w profesjonalnej firmie ?
ten chip box to nic innego jak duzo paliwa malo powietrza
kupa dymu i mocny niuton na dole
za rok silnik bedzie studnia bez dna
aha, pytam z ciekawosci bo kolega kupil sobie auto wlasnie z tym chip boxem i zastanawialem sie troche nad nim, ale z tego co piszesz raczej sobie odpuszcze a jemu powiem zeby go wylaczyl, po wylaczeniu(odpieciu) tego boxa nic sie nie stanie w jego aucie-silniku??
box to zło..
Nie chce zakładać innego tematu więc pisze tutaj .
Mam AHF wymienione sprzęgło na g60 , wycięty kat , wywalony egr , kolektor ssący zmieniony na asz , mam jeszcze usunąć zwężkę przed turbiną i wstawić to od awx .
Chciałbym w najbliższej przyszłości to zawirusować :P Zastanawiam się tylko gdzie mieszkam po środku miedzy Warszawo a Białymstokiem .
Zastanawiam się miedzy rogalem a v-tech z białegostoku może ktoś coś doradzi lub zaproponuje kogoś innego ?
Jak Białystok to Turbodiesel.pl.Polecam
Dzięki za propozycje może ktoś jeszcze,
teraz ja zapytam... co sądzicie i chip'ie do 1,6 AEH z sekwencją?
xPablo zależy co chcesz uzyskać jaki przyrost mocy czy będzie zadowalało ciebie +10km czy np +50 czy +80km
widzisz temat wielokrotnie poruszany i każdy odpuszcza bo kasy wywalisz kupe a i tak lipa będzie
albo sprzedaj auto i szukaj 1.8t i wtedy myśl cos o podniesieniu mocy + 50 czy 80km albo szukaj silnika na swapa
swapa sporo osób juz zrobiło i nie narzeka między innymi ja gdzie w aucie siedział u mnie 1.6 w automacie 101km a teraz jest 1.8t 3++km
a jeżeli brak funduszy i będzie zadowalało ciebie podniesienie mocy o te +-10/15km to skontaktuj się z gregor10 wiem ze takie programy pisał właśnie dla wolnossaków za przyzwoite pieniądze
nic to nie da, pewnie chodzi Ci o wynalazek z alegro - wiecej zaszkodzi niz pomoze
chodziło mi właśnie o ogólne info na ten temat :) w takim razie puki co odpuszczę, o allegro jeżeli chodzi o mechanikę nie patrzę, bo po prostu nie ufam temu :) wole dołożyć i mieć robione w warsztacie albo u ludzi znających temat od podszewki. Swoją drogą, kfasny, nie dość, że wydaje mi się, że Twoje auto wygląda identycznie jak moje to chyba masz nawet te same opony :D Toyo? ;>
Gdzie sens i logika działania ze zwiększaniem mocy w silniku 1.6? ;-)
Najlepszy mod został wykonany, instalacja LPG jest, a więc ciesz się tanim i bezawaryjnym autem.
Co do wątku głównego, to polecam usługi CTR Tuning, Żaba i Dario mechanika, a Mumin strojenie/softy,etc.
Robiłem u nich już kilka aut, w tym firmowych i nie mogę złego słowa powiedzieć. Kolejna rzecz, to realne wyniki, a nie moc na papierze ;)
Witam,
Ktoś może robił i poleca chip tunign w okolicach Łodzi?
Witam posiadam od niedawna audi s3 APY nie dawno wymieniłem pierścienie od razu regeneracja turbiny i reszte pytanie gdzie w okolicy Lublina znajde dobrego tunera żeby zmienic soft i na jaki wzrost mocy moge liczyc oczywiscie nie chce nadwyrężyć silnik i ile taka przyjemnośc może kosztować ?? Słyszałem coś o Kolesiu z Jabłonnej że dobrze robi ponoć może wiecie kto to i jak robi ?
Za wszelkie informacje bede wdzieczny
Pytanko odnośnie programu. Jeśli autko teraz przy pełnym bucie mi nie wywala dymu to po chipie zacznie mi kopcić czy może a nie musi? I jakie są tego objawy czy to jest w porządku czy coś jest zajechane? Jak ktoś może niech da znać bo zastanawiam się czy na zimę nie zrobić programu.
Jak program będzie dobrze zrobiony to auto nie powinno więcej kopcić niż na serii.
Kogo polecacie w Warszawie lub bliskich okolicach w kwestii wirusowania 1.8t 180 km poza MR Motors i Unitroniciem, ktoś robił soft w AJQ i może się podzielić opinią?
Na jakie moce mogę liczyć w AJQ po programie? Z tego co wyczytałem na forum siedzi tam niestety K03 :(