uczeszsie, bodajze taki kompresor kosztuje z 300zl uzywany
Printable View
uczeszsie, bodajze taki kompresor kosztuje z 300zl uzywany
no wlasnie znalazlem typa na allegro , handluje kompresorami , chce 400 zl za kompresor z 2003 roku , tylko kurdele jaka mam pewnosc ze bedzie sprawny i ze bedzie pasowal , odbiór - wysylka , bo osobiscie nie da rady. nie wiem , moze najpierw ten wymontuje i obejrze
uczeszsie, DOKLADNIE !!!!!! bo symbole moga byc te same a inny wyglad, ja juz sie tak nacielem ale mialem mozliwosc oddania !!! temat juz opisywalem z 2 razy :)
niestety nie masz zadnej pewnosci:(Cytuj:
Oryginalnie napisane przez uczeszsie
ja wolalem nie ryzykowac kupno trefnego kompresora i naprawialem klime u sprawdzonego mechanika. sam kompresor kosztowal nieco wiecej niz na allegro ale mam pewnosc ze jest ok. czasami lepiej wydac 2 lub 3 stowki wiecej niz narazac sie na wyzucenie i tak nie malych pieniedzy na kompresor niewiadomego pochodzenia.
a propos, klima znow dziala w mojej A3 :D
Mam pytanie, być moze głupie: czy mozliwe jest włączenie samego nawiewu bez bez uruchamiania klimy( A3 z 2002)? :| Zeby dobrze zrozumieć o co mi chodzi, to czy po prostu jest taka mozliwość jak w klimach ręcznych, gdzie mozna było regulowac siłe i ciepło/zimno lub tez właczyć sobie klime( snieżynka lub AC wówczas sie wyswietlały).
pozdrawiam
pabo, Jasne po prostu nacisnij sniezynke - to wylaczysz.
A nie masz funkcji "Econo" ?? w starszych to sniezynka
wtedy sprezarka jest wylaczona i klimatyzacja nie dziala.
Econo mam ( przycisk po lewej). śniezynki to raczej nigdzie nie mam, jest tylko taki "wiatraczek" na srodku przycisku regulującego siłe nawiewu- ten sam wiatraczek świeci mi na wyslwietlaczu ( poza tym wiatraczkiem i temperaturą nie ma nic). Byłbym wdzieczny za jakiś opis działania klimatronic ( mam belgijska ksiazke i nic z tego nie wiem/ na forum chyba nie było takiego opisu/ nie znalazłem).
dzieki z gory
Panel Climatronic z A3 2002r :
http://images25.fotosik.pl/25/1343d26bc5f42185med.jpg
pzdr
Tutaj masz troszke:)
http://a3-club.net/forum/viewtopic.p...ht=klimatronik
[ Dodano: Pią 13 Lip, 2007 13:55 ]
A tu masz opisane wszystkie przyciski wiedziałem ze gdzies to juz było :)
http://a3-club.net/forum/viewtopic.p...%EAty&start=10
ale to jest chyba o klimatronicu z przedliftowej...a tutaj mowa o poliftowej :roll:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grzechu
Grzechu, moze i widziales ale chyba nie widziales ze on pyta o A3 po lifcie
o fack sorki kurce ja kzwykle cos nabałaganie :(
Macie racje
To mam ostatnie pytanie z serii głupich - czy jak włącze EKONOM ( jednoczesnie wyłączając klime) to moge sobie ustwiać temp i siłe nawiewu, a klima sama mimo to sie nie uruchomi? :oops:
jest dokładnie tak jak napisałeśCytuj:
Oryginalnie napisane przez pabo
oczywiście wtedy regulacja temperatury bedzie w ograniczonym zakresie ;)
pabo, jak jezdzisz na wlaczonym Econ to sprezarka klimatyzacji jest wylaczona i wtedy nawiew dziala jakbys nie mial klimatyzacji. Ustawiajac dana temperature automatycznie zwieksza sie sila nawiewu bo panel dalej korzysta z czujnikow. NIestety w upalne dni nigdy nie ustawi Ci zadanej temperatury bo nawiew nie ma skad wziasc zimnego powietrza. Mozesz tez sam regulowac sile nawiewu. Po wylaczeniu przycisku Econ (wylaczona kontrolka) wlacza sie sprezarka klimatyzacji i tu sam mozesz sobie ustawiac sile nawiewu i temperature. Przy tej opcji zawsze bedzie wialo chlodne powietrze o ustawionej sile bez wzgledu na to jaka jest temperatura na zewnatrz. Jak zalaczysz przycisk AUTO to wtedy klimatyzacja pracuje tak aby ustawic zadana temperature. Klima sama reguluje sobie sile nawiewu i zmniaejsza ja gdy temperatura wewnatrz samochodu zblizy sie do zadanej.
http://images23.fotosik.pl/26/d97d4501d426e765.jpg
Opis przycisków:
1 - nawiew na szybe przednia (po wlaczeniu zalacza sie sprężarka klimatyzacji i dmucha zimne powietrze z maxymalna sila. Po wlaczeniu przycisku ECON (nr2) wylacza sie sprezarka i dmucha normalne powietrze)
2 - przycisk wylaczania sprezarki (jego nacisniecie oznacza wylaczenie sprezarki klimatyzacji i wtedy panel dziala jak zwykly nawiew - mozna maualnie ustawiac sile nawewu) Jeżeli ECON i AUTO jest wyłączone to wtedy mamy klime manualna i sami mozemy regulowac sile jak i kierunki nawiewu. Po osiagnieciu zadanej temperatury sila nawiewu pozostaje bez zmian.
3 - ogrzewanie tylnej szyby (dziala rowniez po wyczaczeniu panelu przyciskiem nr 7)
4 - regulacja temperatury
5 - Wlącznik automatycznej klimatyzacji (po wlaczeniu panel steruje sila nawiewow tak aby ustalic wewnatrz zadana temperature. Z chwila zblizania sie do zadanej temperatury sila nawiewu automatycznie sie zmniejsza. Jaka kolwiek ingerencja w sile nawiewu lub ustalenia kierunku nawiewu powoduje wylaczenie przycisku AUTO i przejscie w tryb manualny )
6 - obieg zamkniety (po jego nacisnieciu odcinamy doplyw powietrza z zewnatrz)
7 - wylacznik panelu
8 - regulacja sily nawiewu
9 - kierunek nawiewu na gorne kratki
10 - kierunek nawiewu na srodkowe kratki
11 - kirunek nawiewu na dolne kratki
Mysle, ze opis jest w miare czytelny i zrozumialy!
ZILLION, to teraz ja mam pytanko
czym rożni sie przycisk 1 od 10??? t
chester A3, 1 jest do szybkiego odparowania przedniej szyby ,a 10 to nadmuch z kratek środkowych (2 wyloty nad radiem i dwa identyczne skrajne)
ZILLION, elegancki opis tego mi bylo trzeba 8)
przepraszam wdarła sie pomyłka
miały być przyciski 1 i 9 :oops:
chester A3, czyli jak naciśniesz 1 załącza się sprężarka i siła wentylatora wzrasta na max. kierując powietrze naprzednią szybę , natomiast przyciskiem 9 tylko kierujesz na górną szybę , wentylator działa jak działał i sprężarka też automatycznie sie nie włącza jeśli jest wył. 1 służy do szybkiego odparowywania przedniej szyby.
dzieki MiG25, :)
Nosz kuffa mać! Mnie tez dopadło :evil: . Klient, ktory uchodzi za szpeca od tych spraw podszedł spawdzić cisnienie, (bo mi coraz słabiej chłodziło, az wreszcie w ogole) i orzekł : SPRĘŻARKA do wymiany- damn!!! oby sie mylił - przeczytałem wszytko wczesniej i pozostaje mieć nadzieje, ze to coś z silniczkiem przy nagrzewnicy i chlop sie pomylił. Dziś chyba tam pogrzebie sam przy tej nagrzewnicy, bo sprawdzić sprezarki na VAGu nie mam jak :(
Objawy: jeszcze w weekend chłodziło w miare dobrze ( w miare bo jakieś miałem wrazenie ze nie za zimno jak na 19', wczoraj powrót z pracy i coś jak faktycznie słabiutko chłodzi, pod wieczór uruchomiłem i z nawiewów leci normalne ciepłe powietrze na LO.
objawy miałem takie same po czym okazało się że mam przetarty aluminiowy przewód. Z tego co wiem jak nie ma czynnika w układzie to sprężarka się nie załącza :roll: więc może najpierw sprawdzić szczelność :roll:
jak nie ma czynnika w ukladzie to sprezarka sie nie zalacza - fakt, nie ma smarowania wiec sie nie zalacza.
z tym ze klimatronik przechodzi wtedy w stan "Econo" (uklad pracuje z wylaczeniem sprezarki), w starszych 8L nie swieci wam sniezynka wtedy chyba ?!
mimuszek, tak ,śnieżynka się wtedy nie świeci i sprzęgiełko odłącza sprężarkę mechanicznie.
Pojechałem do kolesia i powiedział, ze na ta chwile mi nie sprawdzi czy mam szczelną czy nie bo ma duzo klientów i musiałbym sie z nim dopiero umówić. Moze jedynie powiedzieć czy jest pełna czy nie - jak rozumiem o ten czynnik Tobie chodzi. Wiec podpiął jakiś miernik zeby sprawdzić ciśnienie- stwierdził ze spręzarka - wiec wnioskuje ze "czynnik/ 'freon' " jest.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez w3sol
BTW co to za przewód aluminiowy? - to tez sprawdze po pracy.
Przy włączonej sprężarce na tym prostym urządzeniu widać jakie ciśnienie czynnika jest przed sprężarką a jakie za ,więc może stwierdzić ,że sprężarka daje dużo za małe ciśnienie. Oczywiście jeśli czynnika będzie mało też ciśnienie będzie małe ,ale to już chyba się sprawdza na wyłączonym silniku ,czy wogóle jest ciśnienie.Cytuj:
jest zaraz za chłodnicą ale nie zobaczysz że jest alu bo jest w plastikowym :roll: oplocie i na tym taka gruba opaska gumowa. Mi sie przetarł o o znajdującą się obok śrube. Wkleiłbym bym zdjęcie ale nie mam takiej opcji teraz.Cytuj:
Jeszcze jeden być moze wazny objaw, o ktorym nie wspomniałem, a moze ktoś to zna z autopsji. Przeczytałem w ktorymś z watków, ze jak włączacie klime i uruchamia się sprężarka to czuć obciażenie i nieznacznie podnoszą sie obroty i zaraz wracają do normy. U mnie natomiast jest troche inaczej- po właczniu klimy, obroty na chwilke spadaja i wracają do normy, kilka razy stojąc na jałowym, zauważyłem ze własnie zafalują obroty( w dół) i zatrzęsło delikatnie. Czy to wskazyuje na spężarke? :( chyba zaczne powoli jej szukać :evil: wa mać!!!
pabo, u mnie też obroty idą w dół( nieznacznie) a później wracają do normy, nie sądzę ,żeby silnik reagował inaczej... Najpierw obciążenie ,obroty w dół natychmiastowa reakcja komputera obroty w górę... i tak aż do wyrównania ,chyba ,że się mylę.
Z tymi obrotami to normalna reakcja reakcja silnika na zmianę odciążenia. Tak powinno być. Jeśli to masz to to sprężarka jest OK. Ja miałem tak, że sprężarka się uruchamiała ale za chwilę przestawała chodzić. Było za dużo czynnika chłodniczego R-134a (920g). Wytwarzało sie za duże ciśnienie i zawór ciśnieniowy odłączał klimę. Wystarczyło upuścić troszkę czynnika. W Twoim przypadku może być go za mało. Klima po włączeniu się załączy, ale szybko się zorientuje, że jest za małe ciśnienie i odłącza prąd ( wyłącza się)
Pabo ja tez mialem duuuuzo przejsc z klima, tez podejrzewalem ze cos jest nie tak z kompresorem, poczytaj moj ostatni post jakie mam spostzrezenia
http://a3-club.net/forum/viewtopic.p...r=asc&start=20
a oprocz tego jeszcze dzis zaczalem sie bawic kanalem 52 w moim klimatroniku, gdzie pokazuje sie "warunek wylaczenia kompresora"
i tak:
klima chodzi- mam 0
wylacze klime na sniezynce- mam 13
wylacze nawiey do zera, wiec sniezynka tez zniknie- mam 14
wylacze silnik przy wlaczonej klimie- mam 16
proponuje sprawdzic co tam sie wyswietla, gdy nie leci zimne, jak tez czekam u siebie na momemnt kiedy klima przestanie mi nagle, niespodziewanie chlodzic i wtedy zobacze co jest na tym kanale....
Witam panowie
mam taki problem prawdopodobnie przepuszcza mi chłodnica klimatyzacji i muszę sie do niej dostać i ją wyciągnąć, jak sie do niej dostać może ktoś z was wyciągał ją, z tego co zauważyłem kupa roboty, proszę o jakieś wskazówki
Musisz zdjąć zderzak. Nie ma z nim wiele roboty. Później musisz odkręcić wszystkie przewody od chłodnic a następnie odkręcić cztery śruby mocujące znajdujące się z przodu wzmocnienia czołowego. Cały zestaw chłodnic i wentylatorów powinien wyjść do góry. Później już dasz sobie radę. Od klimy jest ta mniejsza. Powodzenia.
wielkie dzięki e-mako
jeszcze jedno pytanko, czy muszę zdjąć obie chłodnice naraz?
Właściwie to nie, ale będziesz miał lepiej jeśli wyciągniesz obydwie. Musiałbyś odkręcić panel z wiatrakami a następnie chłodnicę klimy. Bardzo ciężki dostęp. Czuję że nie chce Ci się spuszczać płynu z chłodnicy. Nie kombinuj :wink: szybciej zrobisz jak wyjmiesz całość.
[quote="jarekp23"]Pabo ja tez mialem duuuuzo przejsc z klima, tez podejrzewalem ze cos jest nie tak z kompresorem
Na VAGu wyszedł bład 00604 (G113)( Czujnik pozycji kalpy motory tylengo cisnienia).
Juz własciewie wiele o tym błędzie jest na forum tylko nikt nie napisał jak sobie z nim poradzić. Jutro jestem umówiony na nabicie klimy ale teraz sie zastanawiam czy to nie jest zbędny wydatek skoro jakaś klapa wlotu sie zablokował.
Nikt nie pomoże?? :(
Nie wiem czy juz tego nie bylo ale moze sie komus przyda. Ponizej uklad nawiewow z wersji sterowanej elektronicznie, przynajmniej bedzie wiadomo gdzie szukac jakiego silniczka od regulacji.
http://img530.imageshack.us/img530/150/airconpc1.jpg
8 na rysunku to silniczek V71 od regulacji obiegu zamknietego/swiezego powietrza
10 to silniczek V68 od sterowania klapy odpowiedzialnej za temperature
11 to silniczek V85 od klapy sterujacej przeplywem powietrza na szybe i stopy
12 to silniczek V70 od sterowania klapy centralnej
narazie tyle jak jeszcze cos uda mi sie znalesc moze ze schematu elektrycznego to dorzuce
A ja mam takie pytanie.
Wiem że jak nawiew jest w pozycji AUTO to dzięki czujnikom samo sie ustawia siła i kierunek nawiewu. Ale u mnie pod AUTO jeszcze nigdy nie czułem żeby wiało środkowymi kratkami (ale tymi nad radiem - bo te skrajne dmuchają) natomiast jak wcisne ręcznie na kratki (na screenie nr 10) to działają.
Spotkał sie ktoś z czymś takim ??
Dodam że tydzień temu jechałem inną A3 i środkowe kratki dmuchały tak samo jak te skrajne więc chyba u mnie jest coś nie tak...
u mnie raczej na auto daja jak u ciebie gora i dol a ze srodkowych dmucha najslabiej
i wydaje mi sie ze tak powinno byc na auto oczywiscie
Moja klima też szfankuje! Tyle tylko że u mnie nawet się załaczyć nie chce - wciskam przyciks na klimatronicu zaświeca się ten znaczek snieżki a jak puszcze to gaśnie :evil: co to może być
Teraz mi przychodzi do głowy że może się jakś kostak wypieła jak upychalem kable od radia :?
Zitek, jakbys przeczytal tematy o klimie uwaznie to bys sie doczytal ze jak jest ponizej 5st Celcjusza to ci sie klima nie wlaczy (Klimatronik dzial w trybie Econo, nie zalacza sie sprezarka klimatyzacji)
Zagrzej autko w cieplym garazu i zobacz wtedy, albo poczeja na cieple dni z ew. diagnoza
Upppss przepraszam musialem przeoczyc tą informacje :oops:
witam,
klima jest pełna i świeżo nabita (klimatronik w a3 dizel 1999r.)
po napełnieniu okazało sie ze nadal nie mrozi
okazało sie ze nie włancza sie sprzegło klimy
mam auto pół roku wcześniej działało, nie działa teraz
nie ma kodu błedu. po prostu nie ząłancza sie sprzegło klimy
jednoczesnie przestało działać ogrzewanie tylnej szyby
nie ma wywalonego zadnego bezpiecznika
jestem prawie pewien ze obie sprawy są połączone
pewnie nie ma napięcia na jakims przekażniku albo przekaźnik szlag trafił albo zasilanie po plusie...
czy ma ktos schematy elektryczne do tego auta bo sprawa pewnie prosta a tyle kłopotów
za pomoc bede wdzieczny
pozdrawiam
:)
panowie a macie moze jakiegoś magika od klimy w Warszawie i okolicach??? bo normalnie gorąc idzie jak zły a ja mam jeszcze czarne skóry i boje się że po jeździe nie wstane z fotela.....:P:P
pzdr
Panowie,
naprawde nikt nie ma schematów elektrycznych do tego popularnego autka?
chodzi mi o schemat elektryczny klimatyzacji oraz podgrzewania tylnej szyby (muszą mieć jakiś wspólny przekażnik albo zasilanie) bo oba urządzenia (sprzeęgło klimy i podgrzewane tylnej szyby) nie działają razem
moze jakiś link na takie schematy?
z góry dzięki
a szukales na forum ?
tak szukałem, mozesz pomóc?
dzieki
pozdr