-
Prosto wchodzisz VAG-em w licznik w adaptacje potem bloki pomiarowe i wpisujesz kanał 50. Masz tam 4 pola 2 ostatnie są odpowiedzialne za temp. cieczy chłodzącej i temp. oleju Jeśli masz tam np wartość 155 *C na zimnymsilniku tzn,że jest coś nie tak z czujnikiem albo z licznikiem.
Jeśli obydwie temp. są zbliżone to czujnik jest dobry.
-
W bloku 50 pisze tylko temp cieczy chłodzacej i temp powietrza doładowanego.
-
Nie możliwe w liczniku sprawdzałeś? Tam musi być temp oleju.
-
Teraz sprawdzilem i faktycznie to moze byc tem oleju. 3 pole mialem 80stopni a 4 pole 91stopni . Zaraz zaraz. Czyli w misie olejowej jest czujnik temp oleju czy poziomu oleju??
-
Ten czujnik pełni 2 funkcje temp. i poziomu oleju.
-
To jak sprawdzic czy pelni funkcje wskaznika poziomu oleju? Jaka macie zwykle temp oleju przy normalnej jezdzie? U mnie zwykle jest okolo 85-90. Tak ma byc?
-
Spuść olej z miski to się dowiesz. Czujnik ten informuje tylko o niskim poziomie oleju.
-
A jakoss w vagu nie da sie tego sprawdzic? Jak Bede wymienial olej za nie dlugo to spuszcze olej i jak przekrece zaplon to powino swiecic na fisie zolta kontrolka? Tak jest u was?
-
Nie da się przynajmniej ja o tym nie wiem z resztą po co byłby wtedy bagnet do sprawdzania poziomu. Ten czujnik ma za zadanie ostrzegać tylko jak poziom oleju spadnie poniżej minimum w trakcie jazdy jak by był jakiś nieduży wyciek np. bo zanim zapaliłaby się kontrolka od niskiego ciśnienia oleju ta czerwona to silnik mógłby się już zatrzeć.
Co do sprawdzania VaG-em poziomu w tym modelu czujnika byłoby to bez sensu bo przecież jak jest ok to nic nie pokazuje na liczniku a jak jest za mało oleju to powinna się świecić taka pomarańczowa konewka na górze FIS. VAG do tego nie potrzebny jedynie do sprawdzenia temperatury.
Jeszcze coś jest w tym nie jasne?
-
Tak. Nie jasne jest to dla mnie jak sprawdzic ten czujnik w misie. Jesli jest jest nie sprawny i nie pokazuje poziomu minimalnego oleju to ok. Podjade do sklepu i kupie nowy. Ale caly czas chce dociec czy ten czujnik ma te dwie wyzej wymienione funkcje(u mnie) czy tylko temp oleju. Jak pisalem wczesniej w animacjach w fisie nie ma zoltej konewki(sensor) u mnie. Dlatego chce sie dowiedziec czy w moim np ecu nie ma takiej funkcji min. poziomu oleju czy cos nie dziala lub ktos cos wyciol ze softu. Niby blachy problem ale lubie miec wszysko dzialajace. Poza tym wiem do czego sluzy bagnet
- - - Aktualizacja postu - - -
I jak sie sprawdza poziom oleju. Pozdrawiam.
- - - Aktualizacja postu - - -
Jak bede wymienial olej to sprawdze czy sie zaswieci konewka. Jesli nie to dalej bede drazyl to co wyzej.