ja mam strongflexa i nic nie trzęsie
Printable View
ja mam strongflexa i nic nie trzęsie
Jakoś na pewno można zniwelować te wibracje. Ma ktoś na to jakiś patent działający? Jak to rozwiązać?
Koledzy, mam gorącą prośbę do tych, którzy zamierzają lub już kupili tuleje poliuretanowe do przednich wahaczy oraz do tylnej belki. Jestem w posiadaniu sporego wałka o twardości 85 ShA i kusi mnie, żeby tuleje po prostu sobie wytoczyć. Auto w niedługim czasie będzie szło na handel ale kiedy dokładnie nie wiem, a i tak szykuje się remont zawieszenia. Potrzebuję tylko wymiarów takowych tulei. Na niektórych aukcjach znalazłem wymiary, ale nie wiem czy to są odpowiednie wymiary, pod które mógłbym toczyć. Wiadomo, że taka tuleja będzie ciut większa niż otwór tylko tylko nie mam pojęcia ile... Jeżeli chodzi o wytoczenie to z tym nie będę miał większych problemów bo mam dostęp do odpowiedniej tokarki i stosowne umiejętności.
moze napisz do np. strong flexa :D powinni ci podać dokłdnie wymiary techniczne ;). Ja ci nie zmierzę na aucie. Moge ci tylko powiedziec że w tylnej belce wcisnąłem gumy ręką, także dużo większe nie były od tulei w belce.
z przodu trzeba by znać dokładne wymiary kołnierza utrzymującego poli w dziurze, żeby nie wyskoczył.
Mateusz1900tdi
no i jeszcze musiał by sobie zmierzyć średnice tulei w tylnej belce :P bo są 2 średnice :)
Ot i tu cały diabeł pogrzebany :P Ja właśnie nie chce kupować tylko zrobić je sobie sam za półdarmo skoro nadarza się taka okazja. Jedyne co będę musiał kupić to metalową tulejkę do środka, ale to już banał.
Mogę napisać ale nie spodziewałbym się za wiele. Co to byłaby za tajemnica handlowa :P Dotoczyć pod wahacz to nie problem. Problem tylko wiedzieć ile mm, lub części mm wymiar tulei musi być większy od otworu wahacza. Z tym wciskaniem ręką to mnie zaskoczyłeś bo już chciałem sprawdzać czy mi belka podejdzie pod prasę hydrauliczną 100kN :P Belkę tylną mam akurat od octavii bo stara była zgięta i muszę zainwestować w suwmiarkę bo bij-zabij nie wiem co tam siedzi za wymiar...
10T to nie wcale dużo ale wystarczy ;)
pamiętaj że wymiar zewnętrzny jaki mogą Ci koledzy podać nie jest wymiarem pod który musisz toczyć tuleje. powinineś obliczyć potrzebny wcisk i zrobić odpowiedni nadwymiar ;)
Generalnie całe zawieszenie przednie ogoniłem imadłem, więc nie stresuj się z ta prasą ;) a z tylnymi tulejami to też byłem zdziwiony bo już myślałem ze mam te rozmiar mniejsze, a okazało się że mam większe, więc pomyłki ani innych możliwości tulei nie ma ;)
zmieniałem też z kolega z forum z Dęblina i sytuacja z tylną belką się powtórzyła :D więc cos w tym musi być . Samochód jeździ, nie stuka, nie puka. Nic sie nie wyrobiło, ani nie obruszyło.
A z tymi wymiarami spróbuj ;) co ci szkodzi napisać mejla? Mi się kiedyś udało tak załatwić wejście mojej ekipy filmowej na dach jednego z Warszawskich wieżowców za free :D Jako zwykły człowiek z ulicy, a nie zadna znana firma ;) Niby nie możliwe, a wystarczyło napisać 3 mejle i już :D
Możesz udawać idiote i nie dowierzać, że te ich tuleje ci nie wejda i prosisz o wymiary :) jak ci w końcu podadzą /dla świętego spokoju/ to powiesz że jak one mogą wiejść bo są za duże. To w tedy opiszą ci całość sprężystości materiału :D i już bedziesz miał całą wiedze na temat strongflexa :D