A co nie mozna sterowac lopatkami turbiny przez kompa??
Printable View
A co nie mozna sterowac lopatkami turbiny przez kompa??
Witam koledzy dawno nie mialem problemu z moja a3 :D ale to kwestia czasu :P koledzy czyscilem ostanio turbo i wszystko jest ok :) silnik mi sie ladnie zbieral ale teraz odczywam od paru dni ze dopiero moja a3 ma kopa tak po 2500 obr ;/ jkaby sie wtedy dopiero turbo wlaczalo....co to moze byc??
Jeżeli się nie mylę to właśnie przy +2500 obrotów turbo działa..
a nie przy 2000 :)
mały update jakiś czas temu pisałem że "powierzchowne" czyszczenie zaworu N75 dla silnika AGR (iny typ zaworu) dało pozytywne rezultaty i owszem dało ale na krótko po 3 tygodniach problem z brakiem mocy powrócił aż do dziś kiedy ostatecznie zakupiłem nowy zaworek, w mojej sytuacji problem znikł jak ręką odjął. Samochód zbiera się świetnie nie łapie Notfauf'u. Przy okazji całem operacji zakupiłem nowe wężyki 5pln/m - żeby wszystko wymienić wystarczyło 4m. Wszystkim którzy mają podobne objawy polecam zacząć o czyszczenia elektro zaworu oraz ewentualnie jego wymiany
Dodano:
dodatkowo wyczyściłem kolektor dolotowy + wymian uszczelki był zabrudzony, prześwit jakieś 25% oraz czyszczenie EGR + wymian uszczelki tu było gorzej prześwit tylko 50%! Wszystko razem dało świetne rezultaty
witam,
mialem problem z mocą silnika, odpalaniem, osiągnięciem wiecej niz 5tys. obrotów i predkosci wiekszej niz 170km/h. check wykazal walnięty czujnik poziomu wałka rozrządu. wymienilem go oraz rozrząd i problem zniknął.
jest jeszcze jeden mały problem: podczas ruszania przez chwile traci obroty ale potem gdy mu sie lekko wdepnie to je łapie (tylko przy ruszaniu). w czym moze leżeć problem?
pozdrawiam
Notlauf - wstępnie zdiagnozowany - czyszczenie turbiny -zobaczymy czy pomogło jak wyjadę na autostradę:)
Panowie mam pytanie. Jako, że jeszcze nie mam kabelka i nie podłącze nic do auta to spróbuje tu zapytać. Wcześniej auto wpadało w typowy notlauf przy 130km/h. Któregoś dnia podczas wyprzedzania, zauważyłem, że auto jedzie więcej niż podaną wcześniej prędkość, jednak moja radość skończyła się przy 170km/h. Czasami odłączy przy 160 ale nigdy poniżej tego. Czy to też będzie notlauf? Rzadko rozwijam prędkości przy których odłączało turbinę ale dbam o stan techniczny auta i nie chcę aby to doprowadziło to czegoś złego. Pozdrawiam
to jest klasyczny przyklad trybu awaryjnego
samochod pod komputer bo tak to mozna tylko gdybac
CZesc koledzy po dluzej przerwie bez problemow w mojej a3 nadszedl znow czas problamow ;/;/ nie wiem czy w dobrym temacie pisze jak nie to sorki. Moja sytyacja wyglada tak: jade na dwojce dam gaz w podloge i a3 sie tak pomalu zbiera i czuje dopiero taki dobry zryw przy 3000 obrotw a wczesniej mialem przy 2000 obrotwo. Koledzy co to moze byc ?? prosze o pomoc