Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wszystkie są ok. A problem z wyłączającą się klimatyzacją na krótkich postojach dalej jest :/
Printable View
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wszystkie są ok. A problem z wyłączającą się klimatyzacją na krótkich postojach dalej jest :/
i tak malo powiedzieli za tyle roboty..
podpinales auto pod kompa ?
sa jakies bledy w sekcji klimy ?
prawdopodbnie masz problem z elektrozaworem, jesli auto jest na wolnych obrotach to staje i juz "nie rusza "
nascie postow wczesniej pokazalem jak pod vcds w blokach silnika mozna zobaczyc prace klimatyzacji w 8p, to jak wlacza sie i wylacza sprezarka
w 8p pracuje ona oczywiscie caly czas, ale tylko na tyle, na ile potrzebuje, malo tego podczas dodawania gazu mozna ja na chwile calkowiecie "odciac" zapobiega to utratom mocy
wystarczy miec podpietego vcdsa , ustawione bloki pomiarowe i naciskac nawet reka pedal gazu, widac jak sie zmienia
http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1156911
Nie znam nikogo kto by się tego podjął za takie pieniądze. Na Twoim miejscu bym się trzy razy upewnił czy na pewno jest to całkowity koszt i czy już to kiedyś robili bo być może sami nie są świadomi ile przy tym roboty im zejdzie ;)
Inne pytanie czy warto to uszczelniać czy nie lepiej wymienić cały kompresor z elektrozaworem. Bo jak mają Ci to uszczelnić i za chwilę znów padnie to bez sensu robota.
Miro dobrze mówi - przyjrzyj się elektrozaworowi.
z tymi błędami od zaworu to jest loteria.
U mnie po zamontowaniu klimy po kilku dniach nie chłodziła wcale oraz na maszynie do AC nie pokazywało że zawór się załącza. A pod vcds pokazywało że działa poprawnie. Nawet napięcie podawał panel na zawór od 6 do 12V ale zawór był po prostu zacięty.
PO wymianie zaworu klima działa już drugi rok.
Chyba w blokach pomiarowych w panelu nawet pokazuje PWM aktualne zaworu,
Nie chcę robić reklamy ale to serwis www.pamis-chlodnice.com jeśli ktoś ze Szczecina to na tą chwilę mogę polecić
Serwis na pewno sprawdzony ma same dobre opinie w necie zresztą zajmują się tylko klimatyzacjami i naprawami chłodnic będąc u nich 2 dni temu byłem na warsztacie gdzie mieli kilkanaście sprężarek na stole do naprawy i regeneracji poza tym na wizytę musiałem umówić się z 2tyg wyprzedzeniem bo tyle aut robią
Cenę mi dobrze wyliczyli i chciałem się tylko orientacyjnie dowiedzieć czy to drogo czy tanio
Na wizycie teraz co byłem wymienili cały czynnik R134A (brakowało 200g) oraz wymiana oleju dodatkowo sprawdzenie szczelności za usługę zapłaciłem 110zł
Orientujecie się może jakie to koszta mniej więcej gdyby to był elektrozawór ?
zawór ok 100zł + wizyta w zakładzie AC ok 100zł
Pod warunkiem ze ma sprezarke Sandena, a nie Denso lub Zexela
w przypadku Sandena ( taka oryginalnie na 99% powienien miec majac TDI ) wymiana zaworu jest tania i malo klopotliwa
nawet nie trzeba "spuszczac" czynnika, nawet nie trzeba wyciagac sprezarki
w przypadku Denso juz nie jest tak rozowo, raz ze zawory sa wlasciwie niedostepne, dwa, lepiej kupic uzywana sprezarke z dobrego zrodla
no i jeszcze jedno, znowu sie klania czytanie postow wczesniejszych, a nie tylko doklepywanie :
Ja mam sanden i nie da się wymienić zaworu bez utraty czynnika. Po odessaniu jak wymieniałem u siebie to jak wyciągłem zawór to jeszcze sykło i obrzygało lekko olejem
http://img11.allegroimg.pl/photos/or...2/4408833207_1