a moze by tak szanowny klubowicz z 3 letnim stazem na forum poczytal wczesneijsze posty a nie dopisywal kolejny bezsensowny na koncu...
Printable View
a moze by tak szanowny klubowicz z 3 letnim stazem na forum poczytal wczesneijsze posty a nie dopisywal kolejny bezsensowny na koncu...
czytałem ale chce poznać opinię od osoby która już wymieniła i jest zadowolona :) po za tym o 8P dużo nie ma.
ps. i tak dobrze że nie założyłem nowego wątku :P
Witam
Orientuje się ktoś jaki jest firmowy, oryginalny akumulator montowany w A3 ASZ??
Czytales temat?
Czytałem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym jaka powinna być pojemność akumulatora do silnika ASZ;/ Jakaś tabelka czy zestawienie by się przydało w tym zakresie..
Czy Audi udostępnia gdzieś takie informacje? Jaki akumulator powinien być montowany w danej wersji samochodu....
Masz Diesla, to zalezy czy jezdzisz glownie w miescie czy w trasie. Generalnie ponad 70Ah ale zalezy ile jezdzisz. Dla diesla jest najwazniejszy prad rozruchu, im wiecej tym lepiej.
Jeżdżę głównie w mieście ale nie wiem jakie to ma znaczenie dla akumulatora?;> Co to znaczy ponad 70Ah??? 72Ah? 74Ah? 77Ah? dużo jest tych akumulatorów... Który będzie odpowiedni żeby alternator dobrze go ładował?
Mam też Astrę H i tam po prostu w instrukcji jest napisane jaka powinna być pojemność akumulatora i oprócz tego są tabele, a w Audi nie ma nic takiego;/ W instrukcji Audi pisze tylko żeby włożyć taki sam jak był poprzednio, a jaką ja mam mieć gwarancję, że poprzedni właściciel zainstalował prawidłowy akumulator??
70Ah??? 72Ah? 74Ah? 77Ah? 7 w tą czy tamtą przy alternatorze od diesla - nie ma sie nad czym zastanawiać... Bierz do ktorego masz dostep. Jak robisz krótkie trasy to kazdego zajedziesz prędzej a jak dlugie to kazdy będzie dobry.
Popatrz na wlepe w bagazniku/ksiazce serwisowej i zdekoduj wyposazenie. 1 z kodow oznacza jakie aku mialo auto wyjezdzajac z fabryki. Pamietaj, ze prad rozruchowy podany przez AUDI jest wg "starej" normy oznaczajacej ok 0,6 obecnej (np 300A stara - nowa 500A). Dla lepszego samopoczucia kup 77Ah / 760-780A i jakis prostownik 3-8A. Podepniesz go zima do ladowania raz na tydzien na kilka godzin i wytrzyma Ci dluzej niz slabszy akumulator a niedoladowywany.
Trzeba miec swiadomosc tego, ze jest kilka czynnikow majacych wplyw na zywotnosc akumulatora. My jako uzytkownicy mamy wplyw w zasadzie tylko na te zwiazane z utrzymaniem prawidlowego napiecia/stopnia naladowania dlatego powinnismy co jakis czas sprawdzic napiecie na klemach podczas spoczynku (np 15-30 min po wylaczeniu auta i odbiornikow) i ew doladowanie akumulatora; sprawdzenie napiecia ladowania przy wlaczonych odbiornikach na obrotach jalowych i np przy 3000obr/min oraz jako ostatnie prad pobierany przez auto przy wylaczonych wszystkich odbiornikach. W akumulatorach obslugowych sprawdza sie gestosc elektrolitu dodatkowo (przede wszystkim) ale juz malo kto taki ma ;)
Ze swojej strony powiem ze mam i polecam mikroprocesorowy prostownik, ktory laduje akumulator do napiecia 14,4V ze stalym pradem 3-7A (moj 3,6A). Mamy wtedy pewnosc ze ladowanie zostanie zakonczone w dobrym momencie no i to udogodnienie ze nie musimy odpinac klem(y) i kontrolowac procesu ladowania.
Polecam centre 74Ah zwiększona moc rozruchu 680 w Tarnowie kosztuje 315 zł. Działa już 4 rok... A prąd rozruchu ma 600
Wysłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk