Co możecie powiedzieć o tych oponach
http://allegro.pl/4-x-debica-frigo-h...874543352.html
Printable View
Co możecie powiedzieć o tych oponach
http://allegro.pl/4-x-debica-frigo-h...874543352.html
Powiem tak, na śnieg pewnie super, ale w tej cenie zdecydowanie wolę http://allegro.pl/4x-opony-205-50r17...ant=6900003864
I je wkrótce biorę.
co do daytonów. Zamówiłem w zeszłym tygodniu nowe z oponeo dla rodziny, wczoraj montowałem na felgi. Plus jest taki, że cena jest ok i bieżnika jest więcej niż w większości zimówek, bo około 9mm.
Minus taki, że opona nie posiada kropek mówiących o wyważeniu opony, poza tym opony były dość jajowate i mimo nowych felg stalowych, to koło chodziło góra-dół na wyważarce. Sobie kupowałem Laufenny miesiąc wcześniej i koło na wyważarce szło niemalże idealnie...
Sobie bym daytonów nie kupił.
Co do daytonów to jeździłem 2 zimy na nich i mogę polecić, nie było żadnych problemów z wyważeniem i jajowatością. Może były źle przechowywane albo np. długo leżały ostreczowane i będą jajowate ale tylko przez chwilę. Miałem kiedyś taki przypadek, że po założeniu nowych opon jeździło się jak na jajku ale przyhamowałem gwałtowniej parę razy i wszystko ok. Powodem było to, że 2 tygodnie przed założeniem leżały ostreczowane w garażu i widocznie się trochę odkształciły :P
do 8L nie są Ci potrzebne opony o nośności "95". 91 w zupełności wystarcza, a będą tańsze.
Myślę, że za 1300 znalazłoby się coś lepszego niż dębica.
mam 4szt nówek Dębicy HP2 195/55/15
wziąłem bo były w dobrym prajsie.
Nie jest to opona uniwersalna i raczej słabo będzie sobie radzić na suchym asfalcie i błocie pośniegowym.
Zdecydowanie jedna z najlepszych jak nie najlepsza na kopny glęboki snieg.
Tyle, że w PL prawie nie ma takich warunków :lol:
Napisze o nich coś więcej po zimie.
Dębica Frigo2 była słaba. Tylko w śniegu sobie radziła.
Mam nadzieję, że HP2 choć troszkę poprawili
Wysłane z Galaxy S6 edge przy użyciu Tapatalka
Ja kupowałem ostatnio do dziewczyny samochodu Nexen WINGUARD SPORT. Jak za tą cenę według mnie bardzo dobre. Jestem zaskoczony jakie one są ciche i jak dobrze zachowują się na suchym, więcej jak zachowują się na śniegu itp. to napiszę jak będzie okazja przetestować je w takich warunkach.
Jakas opinia o oponach INFINITY zimowych ?
Na allegro nigdy opon nie kupowałem, więc nie będę tam szukał. Ale polecam oponeo, zawsze wysyłali bezproblemowo, w bardzo dobrym czasie. Ostatnio przysłali jedną oponę złą i bez dociekania czy to ich wina, czy kurier nie taką wyjął z auta, przysłali taką jaka ma być, a złą odebrali.
Sprawa z cenami się trochę skomplikowała, ja kupowałem 1,5 miesiąca temu zimówki i ceny przez ten czas poszły strasznie do góry...
Polecam te opony:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/lau...-mfs#154745333
Sam kupowałem i jestem jak na razie zadowolony (po pół miesiąca używania i około 1kkm).
Na lato jeżdżę na Nankangach i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Zimowe Nankangi widzę, że też są w cenie nieprzekraczającej 1300. Barumy też nie są najgorsze, Nexen też OK (może trochę głośniejsze), Matadory.
Jeśli masz felgę szerokości 7J, to te 205/50 będą idealne, jeśli 7,5J, to lepiej 215.
Witam, ja z takim pytaniem. Mam Michelin Alpin zimowe z 2011 roku bieżnik ok 5mm. Mam dylemat czy kupować nowe DebicaFrigo 2 (na inne mnie nie stać) czy jeszcze zostawić micheliny. Co prawda mają bieżnik ale martwi mnie ich wiek. Jakaś porada w tej sprawie? Pod linkiem zdjęcia.
https://drive.google.com/drive/folde...rr?usp=sharing
Kup nowe.
Witam, mam problem z wybraniem rozmiaru opon zimowych. Letnie mam 225/45 R17. Jaki rozmiar polecacie na zimę?
205/50 jest OK do felg 7J, jeśli masz 7,5J lub 8J to lepiej 225/45
Co wybrać Kleber Krisalp HP3 czy Dębica Frigo 2 195/65/R15 ? Jazda głównie po mieście i trochę poza miastem, drogi głównie odśnieżone, autostrada raz na miesiąc, częściej trafiam na błoto śniegowe niż na śnieg. Klebery to nowy model na ten rok, o dębicy czytałem że na śniegu rewelacja czy ktoś wie jak sprawują się na mokrej nawierzchni ? Ponoć to tragedia.
@up, miałem podobny dylemat- 195/65/15r. Wybrałem już nie najnowsze ale sprawdzone Barumy Polaris 3. 688 z dostawą z oponeo. Opony z drugiej połowy tego roku.
Chinole do mnie nie przemawiają. Oszczędność 100 zł na 5 lat to żadna oszczedność a jeśli choć raz mam się zatrzymać 2 metry bliżej niż u kogoś w bagażniku to jest to warte tej stówy. Nawet dwóch. Jestem zdania, że lepsza nowa niż używka premium. Nigdy nie wiadomo co z tą oponą było.
Wulkanizator był w szoku, że do trójki z 2000r przytargałem nówki opony. Myślał, że mam tylko dwie.
Polarisy sa akurat bardzo srednie, brat ma je w Golfie i w polowie zimy zmienilismy je na nowe ts850.
renovatio ciężko mi powiedzieć co wybrać. Dębica Frigo 2 na śnieg świetna ale ostatnio ktoś pisał, ze na mokrym słabo wypadają. Drugiego modelu gum nie znam wiec nie wypowiem się.
W zeszłym roku szukałem czegos niedrogiego i kupiłem Kormoran SnowPro B2 i jestem zadowolony bo zarówno w górach na śniegu jak i po okolicy w roztopy/błoto pośniegowe dawały radę a nie mam Q.
Mam od tamtego roku Dębicę Frigo 2 i jak na tą cenę są super. Ja jeżdżę głównie po mieście i na mokrym też są ok.
Dzięki za opinie i pomoc. Zamówiłem Dębicę Frigo 2.
Posiada ktoś 225/45R17 91H Kristall Control HP2 FULDA ?
może mi ktoś trochę doradzić jakie opony zimowe wybrać do a3 sportback 1.6 102km 225/45 R17
zastanawiam się nad Nokian WR D4 225/45 R17 91 H lub SottoZero Serie 3225/45 R17H 94 XL, FR i tutaj pytanie oba komplety kosztują na oponeo ~1900zł czy warto brać wzmacniane opony do takiego samochodu ? i jeszcze pytanie aktualne opony na kolejny sezon letni raczej nie dadzą rady planuje zakup nowych alu felg plus opony więc obecne alu felgi przełożyłbym na zimówki czy warto ? czy kupić stalowe ? orientuje się ktoś ile te opony kosztowały wcześniej ? chciałbym dowiedzieć się jak duża różnica cen jest kupując w sezonie albo dużo wcześniej.
Jeśli masz środki na oponę pokroju Nokiana to smialo kupuj, nie pożałujesz. Zimowe opony najtańsze sa końcem lata/wczesna jesienią wg moich obserwacji.
Jaka felge dasz na zimę to już indywidualna kwestia, najwygodniej mieć dwa komplety ponieważ zmiana kol trwa wtedy moment.
Chyba, ze chcesz zarobić to alu możesz sprzedać a po taniości stalówki kupić - w zależności od potrzeb.
Duża jest rożnica w cenie opon.
Ja swoje nowe kupowałem na oponeo w połowie września, więc był to ostatni dzwonek na zakup zimówek. Płaciłem 270zł/szt. Teraz te same są za 319zł/szt.
Gdybym kupił je w sierpniu, cena byłaby pewnie jeszcze niższa.
A co do felg.
Na Twoim miejscu zostawiłbym te alusy 17" na zimę, a na lato kupił inne, może jakieś 18".
Jeśli słyszałeś że alusy na zimę się nie nadają, bo cośtam cośtam to tylko gadanie... Bez problemu alus sprawdza się zima.
Cześć. Musze kupić zimówki i juz zdecydowałem ze będą to Hankooki. Zastanawiam sie tylko czy warto dopłacać do indeksu prędkości H?
H to 210. Myślałem że w normalnej sprzedaży niższej już nie ma :)
Wydaje mi się, że prędkość maksymalna, która jest podana na oponie jest i tak liczona przy maksymalnym dopuszczalnym ciśnieniu dla danej opony, więc nawet jak na H pojedziesz ponad 210 to sie nic nie stanie, bo nikt nie pompuje w opony maksymalnego 4,2, tylko około 2,5...
Więc niższy indeks prędkości na zimę myślę że będzie OK.
Właśnie zastanawiam sie czy wziąć T czy H
Producent dopuszcza chyba od Q, więc bez obaw.
W zimę i tak szybciej nie pojeździsz.
Ja mogę polecić Nokiany WRD4, posiadam już 3 sezon i wszystko super, do drugiego autka również takie zakupiłem. Lepsze niż Continental czy Michelin które miałem wcześniej.
Jak chcesz budżetowo to polecam Zeetex WH100 (firma z Emiratów, produkcja Chiny). Daje radę i cena spoko, a parametry jak opona klasy premium.
Mam możliwość kupienia poniższych opon. Jakie wybrać do Audi A3 8P 3D 1.9TDI którym głównie będzie jeździła żona po Warszawie, więc najczyściejszej błoto pośniegowe.
Używane
1. 195/55/R15 91T DOT4013 Dunlop Winter Sport 4D wysokość bieżnika , przebieg 25000km ( nie chce mi się wierzyć w taką wysokość bieżnika po takim przebiegu) za 550zł
2. 195/65 R15 91T Pirelli Formula Winter, rocznik 2016, przejechane 1000-1500km, Faktura mi przekazuje sprzedający ( jak jest w przypadku reklamacji, jeśli na fakturze jest inna osoba?) cena 550zl
3. 195/65 R15 91T Nokiar WR D3 DOT1616, jeździły w aucie 3.5 miesiąc. Brak paragonu/faktury - 500zł
Nowe
195/65/R15 91T Kleber Krisalp Hp3 - 708zł
Bierz nowe opony, z używkami będzie loteria
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jakaś musi być przyczyna sprzedaży rocznych opon. Widziałem już sporo opon po jednym sezonie z uszkodzeniami mechanicznymi i defektami nie nadającymi się na reklamację.
Stąd ta loteria.
Poniżej 800 zł można mieć już komplet nowych Hankook, Firestone czy Nokianów więc oszczędność na używkach żadna.
Ja kupiłem PIRELLI SNOWCONTROL SERIE 3 91T bardzo polecam. Na oponeo 214 zł za sztukę.
Ja na przyklad zmienilem hamulce i musialem sie pozbyc polrocznych opon, ktore mialy przejechane 72km(slownie siedemdziesiat dwa kilometry), wiec nowe continentale ts850 195/65 na stalowkach i z kolpakami opchnalem za 600zl, zeby nie lezaly :P.
W kazdym razie jak opony to tylko nowe, a jak ktos sie uprze to ewentualnie po sprawdzeniu :)
Kwestia tego własnie od kogo ;) Jak od handlarza to na 99% bedą to "dobierańce", czyli kazda opona jezdziła na innym samochodzie :D
Jednak wybiorę nówki Kleber Hp3 195/65/R15 za 708zł z przesyłką, koleś sprzedaje nówki Continental TS860 195/65/15 91t rok produkcji 2017 za 750zł z naklejkami https://www.olx.pl/oferta/4-x-contin...5-IDqmGzZ.html ale beż żadnej gwarancji, bo podobno kupił od wulkanizatora który kończy działalność w UK. Przekonują mnie do Kleberów dobre wyniki w testach, 10 lat gwarancji oraz dosyć niska cena 177zł za szt w oponeo.
Te klebery kupujesz w sklepie online ? czy u siebie gdzieś na miejscu ewentualnie od jakiego dilera.
Pytałem u siebie w miejscowości w pewnym sklepie to gość cenił się na ponad 950zł za komplet 4x 195.65.15
te klebery chodzą gdzieś w granicy 800-950 zł
W sklepach internetowych znajdziesz tanej, ale musisz doliczyć koszt zmiany gum :)
Panowie, jakie oponki polecacie do eSki ( 8l ) na zime? Felgi avusy oryginalne kupiłem teraz czas na ogumienie, 225/45/17, nie znam sie kompletnie ma tych oponach jakieś H, G czy jeszcze inne, szukam dobrych opon w dobrej cenie. Proszę o propozycje.
PS. Co sądzicie o tych?
Dębica Frigo HP2
Ta Dębica Frigo HP2 jest produkowana w niemcownii prawdopodobnie w fabryce Fuldy koncernu Goodyear i jest podobna do Savy Eskimo HP2, tak naprawdę z Dębicy ma tylko nazwę. Z kolei Kleber Krisalp HP3 oraz identyczna BFGoodrich g-Force Winter 2 są produkowane w Polsce w byłych zakładach Stomila w Olsztynie obecnie koncern Michelin i te bym polecał. A sam pomykam na wcześniejszej wersji Kleberach Krisalp HP2.
Odnośnie Kleber Krisalp HP3, dwóch kolegów z biura właśnie je zakupiło i bardzo chwalą, także opcja godna przemyślenia, warto trochę dołożyć, droższe od Dębicy dużo nie są.
OK jeżdżę paręset kilometrów już na Hankook Winter i*cept evo2 205/50/17 i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony przede wszystkim ciszą w samochodzie, niemal żadnej różnicy względem letnich Continentali. Na razie jednak ze względu na aurę nie testowane w żaden sposób na śniegu/lodzie, tylko asfalt przy <+8;-5>. Minimalnie bardziej "gumiaste" niż Conti przy szybkich zmianach kierunku jazdy, komfort, prowadzenie itd - wszystko elegancko.
Witam.Panowie planuje kupic nowe opony zimowe o rozmiarze 205/55/16 -koszt 800-1000 zl. Jaki model mozecie polecic w tej cenie? Ja znalazlem cos takiego :
http://allegro.pl/4-opony-zimowe-205...960066805.html
Ktos moze testowal takie?Polecacie je czy omijac z daleka?
Znalazlem jeszcze taki model:
http://allegro.pl/4x-kleber-krisalp-...7.html#thumb/1
I taki:
http://allegro.pl/4x-opony-zimowe-20...126598805.html