Ok, jeszcze jedno prozaiczne pytanie - czy trzeba demontowac plastiki klapy czy kabel tabl. Rej. Jest uchwytny po zdemontowaniu samych zaslepek lamp?
ps. Noize masz pełną skrzynkę i nie mozna wysłać ci wiadomości
Ok, jeszcze jedno prozaiczne pytanie - czy trzeba demontowac plastiki klapy czy kabel tabl. Rej. Jest uchwytny po zdemontowaniu samych zaslepek lamp?
ps. Noize masz pełną skrzynkę i nie mozna wysłać ci wiadomości
trzeba zdjac cala dolna oslone z klapy. ale to proste, dwie sruby odkrecasz znajdujace sie w uzdzie do ciagniecia klapy w dol (przy otwarciu), a potem wyrywasz oslone w dol (przy otwartej klapie), bo trzyma sie na spinkach.
tak jak czaro10 pisze, metti jak bedziesz mial problem z podlaczeniem to pisz smialo, pomoge. Sam niedawno przechodzilem ta operacje z tym ze zmienialem wtyczki i kable :)
btw. mi pomagal Dominik_m :)
obecne tylne wyjmowałem już kilka razy więc z nowymi nie będzie problemu. Napisalem do Dominik_m w sprawie adapterów i czekam na odp. pzdr, będziemy w kontakcie e-mail
metti a nie lepiej jak piszą poprzednicy kupic ori wtyczki, przełożyc piny tak jak mają byc, zakodowac i cieszyc się ori wiązką.
myślę że nie ma potrzeby, adaptery w niczym nie przeszkadzają
- - - Aktualizacja postu - - -
prośba o wyjaśnienie:
w tym temacie jest mowa o takim kodowaniu:
natomiast tutaj: http://www.motor-talk.de/blogs/scott...-t1873670.htmlCytuj:
Zamieszczone przez pago Zobacz posta
Co do kodowania to należy wejść vagiem w moduł 09
Włączyć pomocnik długiego kodowania i ustawić:
- Bajt 9 i zmienić standardowe 16 na 00
- Bajt 10 powinien być 00
- Bajt 12 zmienić standardowe 16 na 32
- Bajt 21, Bit 4 ma być zaznaczony(to już jest niekonieczne - nie każdy moduł to obsługuje, a jest to odpowiedzialne za zaświecanie się stopów w miejscu przeciwmgielnych)
o takim kodowaniu:
jak widać są różnice, mam MY2007 i borda F więc które w końcu kodowanie mam brac pod uwagę: te od pago bo te z tej strony to do wersji bez adapterów? Jak to jest z tym bajtem 19 bit 2? i jak ma być z Bajt 12 zmienić standardowe 16 na 32 czy na 00?Cytuj:
KODOWANIE
STG 09 - okablowanie elektryczne
* Btye 9 do bitu 00 (funkcja dodatkowa w świetle ogon światło hamowania) / / Default: 16 TERAZ 00 grudnia
* Byte 10 Bit 00 (dodatkowa funkcja światła przeciwmgielne się z tyłu) / / Default: 00
* Byte 12 Bit 32 (dodatkowa funkcja ściemniania tylne światła postojowe) / / domyślnie: 16 TERAZ 00 grudnia
- Tak że zewnętrzne pasmo światła przystosowany do wewnętrznej jasności w tym przypadku 100% taki sam jak w świetle wewnętrznym (np. pierwotnego FL)!
* Byte 21 Bit 4 tylne światło przeciwmgielne (NSL) jest aktywne jako światło stopu
NSL aktywny jako światło stopu
I nadal NSL jako aktywnego lewej światła hamowania (lub kodowany) - Fabryka to nie jest zakodowane!
WAŻNE!
STG. Sieć 09 :
Byte 19 Bit 2 Cold Diagnoza tylne światła postojowe aktywne
Musi być wyłączony, aby zapobiec tylną błysk światła LED taśmy, zimnym świetle DIAGNOSTYKA STANU.
To zapobiega włączeniu zapłonu, taśmy LED skierowana jest poprzez diagnozy lampy i błyski!
EDIT: 31 stron tematu a nikt nie wspomniał, że gotowe adaptery nie są zamienne stronami :D montując dzisiaj lampy przez moment dostałem białej gorączki jak mi się choinka zaświeciła :D ostatecznie operacja zakończona pełnym sukcesem. Mam też pytanie - czy ktoś stosuje jakieś żarówki ledowe w stopach w zamian tych zwykłych P21W?
ps. przy okazji podziękowania dla noize za sprzedaż lamp, jakby co to mam na sprzedaż gotowe adaptery do lamp zewnętrznych /nie mam do klapy bo te wykorzystałem/ , ponieważ w tych od noize już były adaptery, mam również cały komplet tylnych lamp do sporbacka :)
metti ja uzylem tego kodowania i wszystko smiga zreszta sam widziales:
Zamieszczone przez pago Zobacz posta
Co do kodowania to należy wejść vagiem w moduł 09
Włączyć pomocnik długiego kodowania i ustawić:
- Bajt 9 i zmienić standardowe 16 na 00
- Bajt 10 powinien być 00
- Bajt 12 zmienić standardowe 16 na 32
- Bajt 21, Bit 4 ma być zaznaczony(to już jest niekonieczne - nie każdy moduł to obsługuje, a jest to odpowiedzialne za zaświecanie się stopów w miejscu przeciwmgielnych)
tak, tak, już ogarnięte noize, dzięki
co do bajt 21 bit 4 - mam bord F który to obsługuje