Panowie jak na 49 na postoju i trakcie jazdy pokazuje 125 to też czujnik?
Printable View
Panowie jak na 49 na postoju i trakcie jazdy pokazuje 125 to też czujnik?
to akurat dobrze zrozumialem, wg mnie winny jest czujnik, wiecej nie mam nic do dodania
moge sie mylić, nie wykluczam tego ale tak czy tak ja bym walczył z czujnikiem, sam zrobisz jak uwazasz
a moze ktos jeszcze sie wypowie i ci doradzi, przecie nie jestem jedyny na tym forum
- - - Aktualizacja postu - - -
na zimnym i na ciepłym silniku? jeśli tak to pewnie czujnik, jeśli nie to hmmm moze byc grubsza sprawa
kosmo
na zimnym i ciepłym zawsze tyle samo...ale na 51 zgadza mi się z zegarem.Dochodzi do 90 i staje. Zauwazylem ze czasami z 90 skacze do 60 i za kilka minut wraca.
kosmo dzieki! Zobacze co i jak i dam znac. Pozdrawiam
kosmo zrobiłem jeszcze jeden pomiar po 30 min jazdy przy odpalonym nawiewie temp. na zegarach jak i na kanale 49 - 72 st i nic wyżej, gdy wyłączyłem nawiew po 10 min na zegarach prawie 90 na kanale 49 - 77 st. czy za to odpowiada ten g62 ? i czy ten czujnik odpowiada za prawidłowe wskazanie temp czy za grzanie auta ? bo z nawiewu ewidentnie czuje że auto nie może sie za chiny dogrzać ...
ishi, wg mnie to masz do wymiany termostat. Dla potwierdzenia, że czujnik jest ok przydało by się podpiąć vaga.
vaga podpinałem kilka razy po wymianie i 0 błedów gdzie wcześniej mi wywalał że jest uszkodzony, ale skoro wąż na dole jest zimny a u góry ciepły to raczej termostat jest ok, czy się myle ?
no niby racja, aczkolwiek jak sprawdza sie ten od chłodnicy to troche można sie oszukać bo jego cieżej wyczuć jak termostat jest troche uchylony, najlepiej sprawdzać ten ktory jest zaraz za termostatem.
odpowiada za wskazania prawidlowej temp, ale nawiewami można troche zdjąc temp
i tu znowu jak sie nie moze dogrzać to termostat, aczkolwiek na postoju bez nawiewów powinno auto dogrzać sie nawet mimo otwartego termostatu i czujnik na kanale 49 powinien łapać te 90, hmmm
Ok sprawdzę jutro na postoju co się będzie działo i dam znać a póki co <beer> :thumbright:
Króciutka piłka. Coś mi wskazania temp. na desce szaleją. Po dłuższej jeździe, gdzie auto powinno być nagrzane, skacze sobie temperatura od 0 (60 stopni) do 80. Jak zostawię auto na postoju, to nagrzeje się do tych 90. Podczas jazdy z reguły lata jak chce ta temperatura... Co może być na rzeczy?
A jak masz z grzaniem w samochodzie? Jak wskazowka spadala do 60 stopni to i w kabinie bylo to odczuwalne? Jak masz z wezami w komorze silnika? Mysle ze nawala ci czujnik temperatury. Chyba ze grzanie w samochodzie spadalo rowno ze wskazowka na liczniku to padniety masz termostat.
Witam. Pare dni temu pisalem o tym ze na 49 kanale caly czas nam 125, a na zegarze wskazowka skakala od 60 do 90. Po wymianie czujnika wskazowka po dogrzaniu staje na 90 ale na klimatroniku na 49 dalej wskazuje 125, a na kanale 51 pokazuje tak jak zegar.
Kosmo pomocy!
Kosmo diesle tak się nie grzeją na postoju jak benzynka. Wiele ropniaków ma problem z dogrzaniem ponieważ silniki maja lepszą sprawność i wytwarzają mniej ciepła. Dlatego w niektórych silnikach (dokładnie nie wiem w ktorych) ale jest montowane dogrzewanie płynu elektrycznie.
Chahul z tego co wiem to niektóre klimatroniki maja na różnych kanałach inne wskazania sprawdz ile masz kanałów na klimatroniku i poszukaj do tej ilości na którym kanale jest temp płynu. Pamiętaj również że na zegarach wskazówka jak będzie stała równiutko na 90 to w rzeczywistości temp będzie w zakresie od 80 do 100 stopni czego na zegarach nie zauważysz a na odpowiednim kanale na klimie bedziesz mógł zaobserwować te wahania.
dlatego nie mówilem ze ma dojść do 90 ale aby rosła :)
niestety nie zgodze sie z tym, 10 stopni spokojnie jest zauważalna różnica na liczniku, ale +/-3-4stopnie to nie zauwazysz,
a co do tych 125stopni nie wypowiadalem sie poniewaz, niektóre silniki 1,6 maja właśnie taka temp pracy coś ok 110 czy nawet 118 stopni ale nie pamietam ktore, wiec po prostu nie chce mieszać komuś swoja niewiedzą,
a co do klimatornika i juz słynnego kanału 49 to prosto mozesz sprawdzić czy on odpowiada ci za temp, po prostu odepnij czujnik i wejdz na 49 kanał jak temp bedzie spadać albo bedzie 30 stopni to znaczy sie ten 49 odpowiada za czujnik i wskazania temp, najprostszy test
dodam tylko ze na komputerze u mechanika wskazania były 91st . Wieczorem wypnę czujnik i dam znac. Dzieki Panowie
Przeprowadzałem test z vagiem i w momencie przekroczenia 80stopni wskazówka na zegarach szybciutko dochodzi do 90 i stoi . Mój termostat otwiera się pare stopni za wczesnie i temperatura przy spokojnej jezdzie waha mi sie od 83 do 88 a na zegarach cały czas równiutko 90 . Na postoju grzałem go do gornej granicy (mam nie sprawny pierwszy bieg wentylatorów a drugi załącza się około 103stopnie) i dopiero jak na vagu wskoczyło 100 stopni to wskazówka na zegarach dopiero sie ruszyła i powendrowała szybko na około 100 stopni na zegarach. Czyli reasumując temp od 81-99 rzeczywista na zegarach równiutko wskazówka stoi 90. Tak są zaprogramowane zegary żeby kierowca mógł spokojnie jezdzić i nie patrzeć że cos sie dzieje.
Witam.Po wypieciu czujnika na kanale 49 dalej mam 125 st. nic sie nie zmienia...ktos cos?
Poszukam i dam znac. Mam 76 kanałów i ciężko odszukać opis do nich...
Kanał 51 najprawdopodobniej
Panowie to znowu ja czy taki czujnik temperatury moge zamawiac czy to badziew ??
http://allegro.pl/czujnik-temperatur...780973901.html
Ja nie wiem po co Wy tak ludzie kombinujecie i próbujecie oszczędzać. Czujnik w ASO nieco ponad 100 i na pewno będzie działał. Z termostatem tak samo.
Nie są to drogie części więc warto kupić oryginalne i mieć problem rozwiązany. A jak kupujecie jakiś czujnik Hans-Pries za 30 zł czy badziewny termostat to potem same problemy bo czujnik nowy, termostat nowy a nadal coś jest nie tak z temperaturą.
Zaznaczam że nawet najlepszy termostat zamiennik Wahlera może okazać się wadliwy !! Więc sytuacja analogiczna do czujników temperatury.
Zamawiać z ASO !
W serwisie 104 zl i chyba go zamówie ale znalazlem cos takiego no i niby orginal prawdziwy taki jak moj stary co wy na to ??
http://motoplatforma.com/index.php?p...da-vw-oryginal
Witam
Dzisiaj jadąc samochodem zauważyłem, że mam temperaturę na zegarze ponad 100 stopni. Lekko zdenerwowany szybko zatrzymałem się i sprawdziłem temp na klimatroniku i była ok. Zgasiłem, zapaliłem i wróciło do 90. Kiedyś miałem też tak, że zapaliłem zimny i od razu pokazało 80.
Czy to oznacza że zegar szwankuje?
No na razie to dwa razy się zdarzyło że zegar świrował. Czujnik jest dobry bo jak sprawdziłem na klimatroniku to pokazało 89 st (kanał49) i 90 st (kanał51).
Na razie nie ruszam bo działa, ale coś mi się wydaje że niedługo siądzie całkiem :). Naprawia się to w ogóle czy pozostaje wymiana licznika? (chociaż licznik bez fisa to pewnie taniej niż naprawa wyjdzie)
Ok wiem o tym
ale w takim razie co pokazuje kanał 51 na climatroniku?
z tym się nie zgodzę ;)
to jest wyłącznik termiczny i on nie mierzy temperatury
edit
Możliwe że mam czujnik temp do wymiany, na razie jest dobrze, zobaczymy
Na kanale 51 u mnie dzieją się dziwne rzeczy i dalej nie wiem z czego on pokazuje wartości. Wcześniej myślałem że to jest temp na zegary ale okazało się że jednak nie.
Pacjent to kolegi Golf 4 AXR 1.9tdi, zaślepiony EGR, climatronic. Auto jest świeżo po wymianie termostatu (przed założeniem sprawdzony był i działał jak trzeba, otwierał się przy 92 stopniach) i czujnika płynu. Auto się bardzo wolno dogrzewa, przy temperaturze otoczenia w okolicach 0 stopni potrzebuje nawet 20 kilometrów żeby złapać właściwą temperaturę. Jak w końcu mu się uda to na postoju temperatura spada i zabawa zaczyna się od początku. Błędów na czujnikach nie ma. Temperatura z kompa z modułu silnika zgadza się mniej więcej z tą z zegarów, więc zegary są chyba w porządku. Oczywiście jak się przestaje grzać w środku ( mniej niż 18 stopni na climatronicu) to jako tako trzyma te 90 stopni na zegarach (w rzeczywistości spada poniżej 80) ale po załączeniu z powrotem na 18 stopni temperatura leci w dół. Z ciekawych obserwacji to zauważyliśmy, że nawet jak auto nie jest dogrzane to się włączają wiatraki, popracują chwilę i przestają. Z kratek nawiewów leci powietrze raczej tak jak powinno, nie dogrzewa wnętrza jakoś gwałtownie.
Teraz moje pytanie: czy może to wskazywać na jakiś czujnik temperatury, który jest w chłodnicy i steruje wiatrakami (nie wiem czy ten silnik tak ma)? Czy ten czujnik jest w obwodzie diagnostycznym żeby zobaczyć na kompie co pokazuje? Jeżeli tak to gdzie?
czujnik a raczej termowłacznik jest wkrecony w chłodnice na jakies 1/3 wysokości strona kierowcy,
od dołu to widać w miare ok, od gory na sie wyczuć reką jak lecisz po brzegu chłodnicy,
raczej vagiem tego czujnika nie sprawdzisz
jak sprężarka włączona to wiatraki takze chodza na 1 biegu
szczerze jak by sie u mnie termostat otwierał przy takiej temp to juz dawno bym go wymienił, zreszta jak otwierał sie u mnie juz przy 85 to wymieniłem termosta, poniewaz (nie wiem na 100% jak w dieslu ale w benzynie) termostat uchyla sie od temp ok 87-88 stopni a 95-97 to pełne otwarcie,
Literówka się wkradła, otwierał się przy 92.
Rozumiem, że termowłącznik to pierwsza rzecz do sprawdzenia? Co powinno się stać jak się go odepnie?
Czyli można zrobić taki test i zobaczyć o ile szybciej złapie temperaturę.
Sprawdzimy to dzisiaj, dzięki za rady póki co!
Dobra, test zrobiony, wtyczka termowłącznika wypięta i temperaturę złapał dopiero po 16km. Dalej chodząc na postoju temperatura spada. Wąż od termostatu delikatnie ciepły, ten wchodzący do góry chłodnicy był gorący. Jakieś pomysły?