Ale co to za kluczyk? Chyba nie ten od auto, bo jest on za duzy.
Printable View
Witam czeka mnie wymiana akumulatora i czy brac 72Ah czy 77Ah mysle o centra futura ale chetnie wyslucham waszych propozycji.Pytam dlatego ze mam troche dodatkowych odbiornikow energi np
podgrzewane siedzenia , podgrzewany plyn sprysk. te 3 swiece zarowe dogrzewajace plyn chołlodzacy lusterka w ktorych grzanie wlacza sie automatycznie ,silnik ASZ i chcialbym sie dowiedziec czy owe futury wejdza na oryginalna podstawke oraz jaki w ASZ jest prad alternatora by nie bylo problemu ze nie doladuje Aku .Wczesniej byla ori Varta 70Ah 570 A ale po prawie 11 latach odmowila juz posluszenstwa jeszcze pali a ledwo co wiec chce wymienic bo juz nie odpalilem ostatnio podladowalem ale nie trzyma niestety juz
batman500 według wyszukiwarki boscha powinieneś mieć aku 74Ah 680A lub przy większej ilości odbiorników 77Ah 780A.
72Ah to zdecydowanie za mało według mnie
pozdr
no ok to bym bral 77 mowisz ze spokojnie doladuje go tak podczas jazdy ogolnie pewne trasy co robie to do pracy 8km i 8 wracajac 4 razy w tyg i raz na miesiac razem 600 km a uwazasz ze centra furtura to dobry wybor czy bys osobiscie cos innego wybral
jaki aku to już sam zdecyduj, poszukaj opinii;)
no ogolnie o centrze sa dobre opinie choc czasem narzekaja no ale tak na kazdy bedzie ktos narzekac a ktos chwalic no ale swoja opinie przeciez wyrazic mozesz a napewno bedzie mi pomocna
Oczywiście Centra jest dobra, dobry jest też Bosch. Akumulatory Kagera produkowane przez Boscha ponoć też nie są złe a cena w miarę dobra
Sam nie wiem co dzisiaj bym kupił he he
Powiem Ci tak, mam osobiscie future i nie jestem zadowolony. W grudniu minely trzy lata i przy mrozach -20 auto stojac dobe nie odpala. Ta sama sprawa byla u ojca, tez mial future bo kupowalismy razem. Z dnia na dzien aku przestal dzialac, nie odpalal nawet na cieplym silniku. Do tego wszystkiego znajomy ktoremu kiedys polecilem future (bo bylem zadowolony pierwszej zimy po zakupie) tez ma ten aku i oddal kilka dni temu do reklamacji.
Generalnie mowiac juz bym tego aku nie kupil. Zeszlej zimy przy wiekszym mrozie auto odpalilo po 4-5 dniach stania a tego roku po jednaj dobie jest mega problem.
ja jeżdżę na centrze futura CA770 już 2 lata i zero problemów, auto stoi na zewnątrz i w ostatnie mrozy nie było problemu z akumulatorem
Ostatnio z ciekawosci poczytalem troszke o akumulatorach i wyczytalem ze futura sie w ostatnim czasie bardzo pogorszyla (po wykupieniu Centry przez kogos). Seria Centra PLUS ponoc ma lepsza trwalosc niz futura. Bosch ponoc dobry jest tylko ten kupiony na zachodzie bo wiekszosc allegrowych jest slabej jakosci. Polecane sa akusy EXIDE, choc to tez Centra. Banner tez ponoc jest dobry. Gdyby mi przyszlo kupowac cos to sam nie wiem co bym wybral... chyba jakis zelowy OPTIMA RED / YELLOW. Wazne przy zakupie jest tez to by otrzymac swiezy akumulator a nie taki co stal nie wiadomo ile w sklepie, bo wtedy na dzien dobry moze okazac sie ze jest czesciowo "zniszczony". Pozniej padnie i mimo dobrego traktowania nie uznaja gwarancji podajac powod "akumulator dlugi czas byl w stanie glebokiego rozladowania".