nie mam sprawdziłem wentylatory na krótko działają ale jak zrobię zworę w czujniku temperatury 3 pinowym na dole chłodnicy nie załączają się
Printable View
nie mam sprawdziłem wentylatory na krótko działają ale jak zrobię zworę w czujniku temperatury 3 pinowym na dole chłodnicy nie załączają się
Czesc.
Wiecie ktore piny od czujnika cisnienia kompresora mam zewrzec zeby sprawdzic czy sprezarka ruszy?
Wtyczka 3pinowa
Mam nabita klime, uklad szczelny, ale sprezarka nie chce ruszyc
Dzieki
Witam. Nigdzie nie znalazłem na forum mego problemu więc go opisuję. Wpierw wyczytałem błędy klimatronika który pokazał mi błąd 0064 który wskazuje na klapę dławiącą świeżego powietrza. Jest do niej dostęp więc będę się brał za naprawę. Lecz problem dotyczy w tym, że jak mam ustawione 20 stopni dam "odmrażanie" to klimatronik ustawia mi max ciepłe na środkowe kratki przy czym nawiew na szybę czy nogi nie działa. Gdy dam nawiew na nogi czy środkowe kratki to dopiero puszcza na szybę. Gdy dam na szybę to nigdzie nie wieje w ogóle nie słucha się poleceń. Samo ciepło zimno działa. Odczyty czujników temperatury z tego co widziałem są 3 żaden nie przekracza poza próg przyzwoitości. Adaptację robiłem i pokazał się ten błąd. Pytanie czy klapa świeżego powietrza może powodować takie anomalie czy może Klimatronik jest źle zakodowany czy coś? Ktoś miał podobny problem?
Cześć,
Wczoraj po włączeniu nawiewu wydobył się dźwięk jak na załączonym filmie. Cóż to się dzieje? Wentylator już umiera? Nie muszę dodawać, że im temperatura niższa tym poziom dźwięku większy :)
https://youtu.be/j70Of6YthwE
tak do wymiany bo ma luz i obija o obudowę klimy
polecam TOPRAN
A mógłbyś mi podać numer części? Tutaj jak można żebym już nie spamował drugiego tematu albo na priv :-)
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
1j1819021c
Cześć, wiecie może który przewód odpowiada za podświetlenie klimatyzacji? Albo podeślę schemat pinów: )
szaro niebieski
Dzięki wielkie, z wtyczki 16pinowej pierwszej od prawej? (Patrzac od tyłu) mam wszystkie wtyczki w oplocie a szkoda mi wszystkie zdejmować
tak ten
Witam. Mam problem rowniez chyba z pompka ewentualnie nakierujcie mnie na odpowiedni wpis prosze bo pierwszy raz tutaj jestem z pytaniem. Problem wyglada tak: chcialem naprawic lusterka bo mialem nie podpiete i urane to koleczko ktorym sie je reguluje. Naprawilem podpialem kostke i chcac ustawic lusterka wywalilo mi szyby (przestały działać) przestał działać centralny i swiatelko wewnatrz. Potem chcac jeszcze raz sprobowac ustawic lusterka przestał mi dzialac klimatronik wymienilem pompke z modulem komfortu i dziala centralny normalnie mam swiatelko i dzialaja szyby a klimatronik umarl chyba. podswietla mi przyciski ale nie jestem w stanie go ani wlaczyc ani wylaczyc. ktos moze mial taka przypadlosc i wie co to moze byc? zaznacze ze bezpieczniki sa cale bo sprwdzilem wszystkie po kolei. Pozdrawiam
Hej, mam pytanie, bo już kończą mi się pomysły gdzie szukać problemu. 8L klimatonik, 2001.
Klimatyzacja nabita, załącza się (spadek obrotów, wentylator się włącza), a działa tak:
Po włączeniu temp wewnątrz kanału 16-17 stopni, i upływam czasu temperatura wzrasta, aż nawet do 25stopni (na zewnątrz 30).
Po próbie włączenie/wyłączenia (ECON) temperatura wydaje się, znów spada, może przypadek... lub po jakimś czasie znów coś zaczyna działać, ale już wydajność to już około 20-21 stopni, czyli działa, ale nie udaje się wychodzić auta.
Dodam, że testy przeprowadzone cały czas na ustawieniu LOW - Auto.
Pozdrawiam,
M.
błędów brak?
ustawienia fabryczne klimy zrobiłeś na vcds-ie?
może czujnik za panelem klimy już zawalony kurzem?
Brak, myślałem, że mały wentylator jest od klimy, i on się włączał i wyłączał... przy załączaniu klimy. A nie zauważyłem, że duży nie chodzi, on też powinien? czy on tylko związany tylko z chłodnicą silnika?
M.
Przy klimie oba powinny pracować więc jak jeden nie działa to pewnie rozłącza klimę jak wzrośnie ciśnienie w układzie.
UPDATE:
Niestety dalej problem nie rozwiązany:
- układ szczelny, ponownie sprawdzany;
- wentylator naprawiony;
- zawór rozprężny wymieniony;
Chyba pozostaje ostatnia opcja, wymiana sprężarki.
JAk na krótko podłączysz sprężarkę to działa? Może elektromagnes się spalił. Jakieś błedy w bloku dla climy?
Witam
Dzisiaj wracając z pracy czułem co chwilę szarpanie silnikiem na włączonej klimatyzacji. Sprawdziłem na postoju i okazuje się, że klimatyzacja załącza się na dosłownie sekundę i rozłącza.
Wrzucam filmik nagrany jak to widać i słychać.
https://youtu.be/luebBiPunFE
Jakoś 3 miesiące temu byłem na nabiciu klimatyzacji i wymianie oleju w sprężarce. Całe lato klima działała w największe upały.
Po nabiciu klimatyzacji nic się złego nie działo.
Nie znam się na klimie więc napisałem temat. Sprężarka nie była nigdy wykręcana/regenerowana przeze mnie.
Może być za duża szczelina i dlatego rozłącza. Można tam coś zakombinować albo zmienić całe koło ze sprzęgłem.
Pomiędzy sprzęgłem, a kołem. Szczelinomierz i pomierz, powinno być 0,4-0,6mm. WIdać, że magnes nie ma siły spiąć sprzęgła więc albo to albo całe sprzęgło z elektromagnesem do wymiany.
Tam praktycznie nie ma żadnego luzu między sprzęgłem a kołem więc raczej to wykluczam.
Czynnik jakiś jest w układzie bo sprawdziłem na tej rurce z przodu od klimy gdzie podłącza się tym urządzenie,. Nacisnąłem tą kulkę i dosyć mocno gaz ulatywał.
Witam
od 3 dni jestem posiadaczem A3 z 2000r. wziąłem auto z niedziałającą klimatyzacją
Sprężarka na krótko działa, lecz nie wychodzi prąd z tej wtyczki która jest przy sprężarce.
Po lewej stronie w rogu jest czujnik ( czujnik ciśnienia ? ) nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie ;) Czy to on może być winowajcą problemu ?
sprawdź błędy bo przyczyn jest kilka
dla zasady sprawdź bezpieczniki 30A i ich płytki stykowe na puszce akumulatorze
czynnik uzupełnij bo może jest mało
mają być 3 bezpieczniki
https://www.a3-club.net/forum/showth...60#post1626560
błędy do sprawdzenia bo czujnik jak i silniczki je pokażą
Witam szanowne grono posiadaczy A3. Mam taki problem z moją A3 2000 rok, mianowicie po naciśnięciu śnieżynki nie uruchamia mi się sprężarka klimatyzacji, obroty na silniku wzrastają ale nie ma tego cyknięcie na sprężarce. Kompresor po podłączeniu na krótko startuje. W czym szukać przyczyny? Bylem u dwóch mechaników jeden stwierdził że trzeba szukać przyczyny centymetr po centymetrze i że według jego to sie nie opłaca. Faktycznie to taki ciężki temat? Drugi z mechaników troszke ruszył głową, podmienił jakiś czujnik na rurce przy kielichu,sprawdził szczelność ukladu, następnie sprawdził kompresor i wentylatory na krótko i ruszyły. I powiedział że winny może być moduł od wentylatorów pod aku. Czy w naszych A3 coś jeszcze odpowiada za działanie klimy czy faktycznie to może być ten moduł? Bezpieczniki na aku sprawdzone, zmostkowałem piny na wtyczce czujnika na rurce i tez nie ruszyło (tak zostałem poinstruowany żeby zrobić) na climatronicu wyskakuje błąd 153. Klima przestała działać z dnia na dzień. Za każdą pomoc i wskazówki będę ogromnie wdzięczny.
tak sterownik może za to odpowiadać bo sam tak miałem i po jego wymianie ruszyło
sprawdź tylko jaki ma numer i kup taki sam
jak zdemontujesz nadkole przednie lewe to też go widać
A ten sterownik odpowiada za podanie prądu na kompresor? Bo u mnie na wtyczce od kompresora brak napięcia. I teraz pytanie kupować nowy czy używkę? Na allegro znalazłem za ok 150zł, a za używkę gość na szrocie krzyknął 200.
Tak, on załącza sprężarkę. Bezpiecznik dla sprężarki jest we wnętrzu - nr 16. Przy akumulatorze bezpieczniki są dla pierwszego i drugiego biegu wentylatorów.
Żeby załączyła się sprężarka na pinach 3 i 13 tego sterownika nie może być sygnału masy. Na pinie 8 przy żądaniu włączenia sprężarki ma pojawić się napięcie zasilania ze sterownika klimatyzacji. Pin 10 podaję napięcie na sprzęgło sprężarki.
Ok, sprawdzę jeszcze ten bezpiecznik. Te piny to sprawdzać na podpiętym sterowniku nakłuwajac delikatnie przewody czy na odpiętym?
Najlepiej jakbyś nic nie nakłuwał, bo potem musiałbyś zabezpieczać każde nakłucie. Jak masz możliwość wsunąć coś w rodzaju igły do konektora, między uszczelnieniem a przewodem, to byłoby bezinwazyjne.
Sprawdź przy wpiętym, bo ten sterownik służy też do odczytywania wartości ciśnienia z czujnika klimatyzacji. Przy odpiętym sterowniku nie byłoby sygnału z niego do klimatyzacji o prawidłowym ciśnieniu.
Ok zrobię tak jak mowisz. Jeszcze jak byś mógł podpowiedzieć jak liczyć te piny w tej 14 pinowej wtyczce od góry czy od dołu. Który to jest pierwszy WP czy P
https://images.app.goo.gl/A1ReDvBQ3qNzTz1u7
WP to pierwszy, P drugi, Bi trzeci...
Więc tak z tego co popatrzyłem to tak bezpiecznik nr16 w środku cały nie przepalony, na pinie 3 nic nie mam bo tam nie mam kabelka mam tak jakby zalany ten otwór klejem, na pinie 13 mam 13.45 na pinie nr8 13.40 i było niestabilne czasami 6 czasami 8.40 na pinie 10 mam 0.
Dziwne, że na 8 pinie jako polecenie z panelu klimatyzacji są niestabilne stany napięć. Jaki masz status wyłączenia sprężarki w pierwszej grupie sterownika klimatyzacji?
A jak to sprawdzić? VAGiem czy w jakiś inny sposób
Tak. W pierwszej grupie masz warunki wyłączenia klimatyzacji.
witam po krótce postaram sie opisać moj nietypowy problem. Otóż idąc za namowa "znajomego mechanika" ktory miał całe a3 8l 1.6 akl na czesci wcisnał mi klime no i mam ... przełożył mi klime z ww akl do mojego apf oba samochody rocznik 00 co zostało zrobione: wciagnieta wiazka klimy z akl podpiete kable pod bezpieczniki oraz wszystkie kable co komunikowały sie z licznikiem po włączeniu klimy samochod podbija obroty, mozna tez diagnozować klime przez obd pproblem jest z tym ze są błędy wentylatorów (zwarcie do masy). gosciu twierdzi ze jest problem ze sterownikiem wentylatorów ale dokonczyć nie chce ! w moim 1.6 apf jest sterownik wentylatorów o numerze 1J0919506M sa 2 kostki jedna duza druga mała w tej mniejszej jest 6 pin z czego 4 sa uzywane (86a, 86b, mot.1, mot.2) z AKL pobrany został sterownik o numerze 1J0919506K, 14 pinowa wtyczka w tej wtyczce jest tak:
dodam ze dzwoniłem do różych sklepów moto i pytałem o sterownik wentylatorów do 1.6 apf z klima to mi wszyscy mowili ze maja w bazie ze powinien sterownik wentylatorów nr 1J0919506L
pin1(czerwono czarny): do kostki 14 pinowej koło akumulatora w pin 13 aklu dalej ten pin był "ślepy"
pin2 (biały): do czujnika tego na rurce klimy i do pomaranczowej kostki w podszybiu
pin3 :pusty
pin4 (czerwono siwy): do bezpiecznika w kabinie
pin5: mostek z pinem 14
pin6 (brazowo czarny): do punktu masowego
pin 7 (czerwono zółty): do czujnika w chłodnicy 3 pinowego pobranego z akl(u mnie jest 2 pinowy)
pin8 (brazowo niebiueski): do climatronika
pin9 (czarno niebbieski): do bezpiecznika po zapłonie w akl połączone to było z tym czujnikiem na rurce
pin10(zieono czarny): do kompresora
pin11(brązowo biały): do białej kostki podszybia
pin12(czarno biały): do climatronica
pin13 (fioletowo żłółty): do climatrona
pin14 (zielono zółty): mostek do pinu 5 w tej samej kostce
oba auta maja liczniki po can (jagera).
przy całej procedurze byłem. Miało być ładnie pieknie miało wszystko działać i byc p&p bo to precież ten sam samochód. dzwoniłem po okolicznych warsztatach.. jak wiadomo każdy mowi zeby dokonczył ten kto zaczął...
Cześć. Mam problem z klimatyzacją, mianowicie.
- mam nabity czynnik ok 750g.
- wentylatory obydwa po włączeniu śnieżynki się uruchamiają.
- elektromagnes na sprężarce, po włączeniu śnieżynki się rusza.
A klimatyzacja nie chłodzi. Węże nie są zimne.
Vag ogólnie nie pokazuje błędów, ale jak włącze tryb testowania, to później wynajduje
- błąd 600 - potencjometr v68-g92
- błąd 1273 Silnik dmuchawy v2
- błąd 1206 - sygnał zapłonu(obrotów) brak
- błąd 0604 - Pocencjometr g113 - 30-10 open or short to b+
- błąd 0603 - Footwel/defroster flap positioning motor v85
- błąd 0792 - A/C Pressure Switch - f129
- bład 602 - Potencjoometr or positioning motor
- błąd 0797 - sunlight photo sensor g107
Wymieniałem czujnik ciśnienia klimatyzacji z innego samochodu, ale tam tez błąd z czujnikiem wyskakuje, wiec nie wiem czy jest on sprawny.
Kolejna sprawa, zrobilem zworkę na wtyczce od czujnika ciśnienia - 2,3 pin, wtedy wentylatory ruszyly. A klima nie chłodzi.
- Bezpiecznik na aku jest nie przepalony, tak samo obok kierowcy.
Nie wiem już co robić. Dodam, że mam licznik jaggera, który jak każdy wie, lubi się ****c, obroty,wskazówka paliwa, temperatury mi nie działa. tzn działają, ale przekłamują, wartości. Na vagu wszystko jest w porządku. Temperatura itp jest git.
Dzień dobry
Dzisiaj podczas jazdy wystrzeliła mi ta wtyczka (link na dole). Na zewnątrz były 32 stopnie, więc klima miała ciężką robotę do wykonania. Zakładam, że to czujnik ciśnienia klimatyzacji? Po "eksplozji" cały panel od klimatyzacji zgasł i nawiewy przestały działać. Wentylatory w komorze silnika również stanęły. Proszę o informację czy ta część jest w istocie tą, za którą ją biorę. Ew. może ktoś zna jej oznaczenia, żebym mógł zamówić nową? Zakładam, że jej wymiana powinna załatwić temat, biorąc pod uwagę, że klimatyzacja wcześniej działała normalnie?
https://i.imgur.com/Nts2VtA.jpeg
Dzięki za odpowiedź.
wymień czujnik i nabij klimę
Dzień dobry
Mam problem ze swoją A3. Otóż podczas postoju np. w korku przestaje działać klimatyzacja - wieje ciepłe powietrze. Kiedy samochód się porusza, klimatyzacja chłodzi normalnie. Zauważyłem, że na kanale 53 w klimatroniku mam temp 111 stopni. Czy to może być ze sobą powiązane? Być może uszkodzeniu uległ jakiś czujnik przez co na postoju wyłącza mi klimatyzację. Po podłączeniu do komputera błędów brak.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
A to na pewno jest ten czujnik? W tej chwili nie mam jak wymontować starego, a chciałbym już ew. zamówić nowy.
E: wyjąłem tę część. Oznaczenie to 1J0959126. Tam powinna być uszczelka? Widziałem oferty zarówno z uszczelką, jak i bez. U siebie takiej nie widziałem, ale szlag wie czy nie spadła gdzieś przy demontażu.
https://a.allegroimg.com/s512/1150df...sci-357820795J
ma być oring nr.8E0260749
Witam.
Jestem posiadaczem Audi A3 8l.
Mam problem z Klimatronikiem, mianowicie nie chłodzi.Po kliknięciu przycisku włączenia klimatyzacji wentylatory chodzą, obroty na chwilę wzrastają ale sprężarka się nie załącza.
Z diagnostyki wyszło że na kanale 61c pokazuje mi temperaturę -53st C.
Z kodowania ustaliłem że jest to Temperatura w °C, z czujnika wylotu powietrza na desce rozdzielczej.
Czy ten czujnik to G191? Jeśli tak, to jak się do niego dostać i jaki on ma nr producenta, żebym mógł go sobie zamówić?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
-sprawdź błędy na vcds i podaj je tu
-uzupełnij czynnik
-g191 niema w a3 8l
-g192 masz tu
https://workshop-manuals.com/audi/a3...pand_article=1
Siemanko. Mam pytanie dotyczące klimatyzacji, czy licznik ( wskazówka temperatury cieczy) jest jakkolwiek powiązana z klimatyzacją? Mam zepsuty wskaźnik temp. cieczy. W momencie w którym auto osiągnie temperature około 90 stopni na liczniku pokazuje 120 i w tym momencie klimatyzacja przestaje działać i stąd moje pytanie, czy ma to jakieś powiązanie?
Pozdrawiam.
Ma. Licznik wysyła na 13 styk sterownika wentylatorów sygnał przegrzania i wyłącza sprężarkę klimatyzacji oraz załącza drugi bieg wentylatorów.