Jaki olej polecicie do mojej 1.9TDI BLS? 2006 rok (chyba nie ma DPF? ). Przebieg prawie 251kkm...70% miasto a reszta trasa. Poprzednio lałem:
MOTUL Specific 505.01 5W-40 , cos zmienic czy jest OK?
Jaki olej polecicie do mojej 1.9TDI BLS? 2006 rok (chyba nie ma DPF? ). Przebieg prawie 251kkm...70% miasto a reszta trasa. Poprzednio lałem:
MOTUL Specific 505.01 5W-40 , cos zmienic czy jest OK?
BLS ma dpfa na 90%, wrzuć vin jak coś to pomogę :)
Witam, proszę o pomoc w wyborze oleju.
Auto: A3 8L 1.8T AUM
Rok: 2001
Przebieg: 210 000 km
Obecnie zalany: 10W40 mobil
Jazda: spokojna i czasem lubię depnąć,Auto więcej stoi jak jestem w Polsce to wtedy jeżdżę 4 razy w roku po 3 tygodnie
Olej dolewam ale na ile km to nie wiem
Pozdrawiam i Dzięki za odpowiedz i porady.
Witam. Mam problem z dobraniem najlepszego oleju dla mojego auta. Zastanawiam sie nad Valvoline 5w50, Valvoline 5w30 oraz Millers CFS 5w40. Proszę o doradzenie mi ktory olej bedzie najbardziej odpowiedni i dla czego. Z góry dziękuje.
Auto: A3 8P 2.0tfsi AXX
Rok: 2005/06
Przebieg: 131 000 km
Obecnie zalany: Nie wiadomo ( ostatnia wymiana nie wbita w książkę serwisową, wczesniej lany w serwisie caly czas Castrol SLX)
Jazda: 75% to jazda spokojna do pracy 15% to weekendowe upalanie auta po miescie od swiatel do swiatel.
W przypadku tego silnika doskonale sprawdza się specific 5W30 i przy takim poziomie upalania da spokojnie radę :)
A co możesz powiedzieć o tych olejach które wymieniłem wyżej ?
nie mam dużego doświadczenia z valvo- nie stosowałem,
cfs - zastosowanie w mocno dłubanych autkach jako odpowiednik motula 300v.
Zaopatruje w CFSa NT rajdowe subaru ale tam wymiana co rajd głównie.
W Twoim przypadku bez grubych modów i opisanej jeździe nie wiem czy będzie sens.
No właśnie o CFSe tak samo sądzę, że do mojego stylu jazdy i do auta z samym programem nie ma sensu lać. Ale chyba przetestuje tego valvoline bo znajomy zalał go do siebie i mówi że w porównaniu do motula to silnik chodzi dużo ciszej. Tylko teraz pytanie czy 5w50 czy 5w30? Do mnie bardziej przemawia 5w30 gdyż z tego co wiem to on szybciej się rozgrzeje niż 5w50 a ja codziennie robię krótkie odcinki do pracy (5km) Dobrze myślę czy jestem w błędzie?
Witam podpowiedzcie proszę jaki olej zalać do Audi A3 1.8T z 1998r,kupiłem w niedzielę,było sprowadzone z Niemiec i nie wiem jaki olej tam siedzi i jak długo,dlatego chcę wymienić,na różnych stronach internetowych też każdy swoje chwali a ja już mam taki mętlik że sam nie wiem jaki będzie odpowiedni, przebieg auta 209 tys. Proszę o podpowiedź w wyborze.Jeżdżę głównie praca dom 10km w jedna stronę,20km dziennie w miarę spokojnie,czasami jakiś dłuższy wypad w weekend,lubię też czasami przycisnąć.
-Audi A3
-rocznik 1998
-pojemnosc 1.8 Turbo
-moc 150 KM
-przebieg 206 524 km
-nie ma informacji o poprzednim oleju
-bieżące zużycie oleju (nie wiem mam samochód dwa dni)
-DPF?
-budżet, półka cenowa- po prostu chce dobry bez względu na cenę