Możesz sprawdzić rezystancję na wszystkich przewodach czy jest jednakowa i czy nie za duża na którymś
Printable View
Witam,
Przeszukałem forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Chodzi o to, że kontrolka świec żarowych świeci mi się dosłownie sekundę niezależnie czy temperatura jest wysoka czy niska. Sprawdzałem bezpiecznik i przekaźnik świec, zero błędów na VAGu, czujnik sprawny, kąt wtrysku dobry. Jedna świeca jest na pewno do wymiany ale to raczej przy takich temperaturach ok 0*C nie powinno robić jakiejś różnicy. Ewidentnie jakby nie załączały się świece, słychać przekaźnik ale ta kontrolka świeci się tylko chwilkę nawet jak jest zimno. Nie mam problemu z odpalaniem na ciepłym, tylko jak kilka godzin postoi.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...wiec-na-zimnym
tu masz temat o grzaniu swiec
domel79 juz zapomnialem ze byly takie problemy:thumbright:
nsmarcin pisz PW jak bedziesz chciał dowiedziec się wszelkich informacji.
Witam, mam następujący problem. Moje auto nie odpala, przy czym przy przekręceniu kluczyka nie pokazuję się kontrolka świec. Temat znany na forum i zdiagnozowany jako uszkodzenie przekaźnika 109. Byłem z tym w warsztacie i mechanik stwierdził, że jest to jednak problem przekaźnika 387, który był spalony, natomiast 109 jest ok. Magik niby wymienił mi ten przekaźnik, jednak stwierdził, że się grzeje i należałoby kupić nowy (koszt 250 zł). Odebrałem samochód i po pewnym czasie problem się pojawił ponownie. Rozebrałem osłonę, żeby dostać się do przekaźników i oto co ujrzałem.
http://imageshack.us/a/img801/7120/przekazniki.th.jpg
Przekaźnika 387 ani śladu. Jedyne miejsce, gdzie mógłby siedzieć to tam, gdzie znajduje się 377. Oczywiście przeglądałem temat z rozpiską przekaźników i widzę, że u mnie wygląda to trochę inaczej.
Czy możliwe jest, że problem braku kontrolki i niemożności odpalenia samochodu jest związany z przekaźnikiem 387? Czy przekaźnik 377 może być zamiennikiem tego o numerze 387? Na komputerze nie ma błędów (co by potwierdzało problem z zasilaniem komputera).
Już Ci odpisałem w poprzednim temacie który założyłeś. 377 to przekaźnik wycieraczek i nie ma możliwości żeby on albo jego gniazdo odpowiadały za odpalenie auta. możesz go wyciągnąć całkowicie i auto ma palić bez problemu tylko wycieraczki będą działać w trybie awaryjnym (ostatni stopień) bądź wcale nie będą działać. Podmień 109 albo go rozbierz i zobaczysz co jest nie tak. Pozdro
Miałeś rację. Rozebrałem przekaźnik 109 i rzeczywiście był w kiepskim stanie. Naprawiłem go prowizorycznie i kontorolka świec zaświeciła się a auto odpaliło. Niepotrzebnie sugerowałem się diagnozą mechanika-partacza. Jutro kupuję nowy i mam nadzieję, że długo posłuży. Dzięki kolego za pomoc.
http://img7.imageshack.us/img7/9260/przekaznik109.jpg
No to fajnie że śmiga. Takich mechaników jest niestety na pęczki. Jeśli dużo mu zapłaciłeś to pojedz do niego po zwrot kasy. A przekaźnik 109 kupisz w dobrym stanie nawet na alledrogo, czasami trzeba mu tylko luty poprawić i jest jak fabryka ;) Pozdrawiam
Witam, borykam sie z problemem odpalania samochodu juz od okolo roku....TDi ALH. Auto odpala dobrze tylko w przypadku, gdy świece żarowe zaczynaja grzać....Bez świec jest to dlugie krecenie rozrusznikiem. Nie ma znaczenia czy to lato czy wiosna, bez świec pali źle. Teraz lepiej pali na dworzu niz w garazu bo świece sie zalaczaja. Mechanicy mowili ze to cofajace sie paliwo ale skoro by sie cofalo to czy świece by sie zalaczaly czy nie to palilby tak samo bo nie dostawałby paliwa. VAG nic nie pokazal. Filtry wymieniane regularnie. Jakieś pomysły?:)
rozrusznik?