7.8/100 km nie uważacie ze to i tak duzo? jak na ten silnik?
Printable View
7.8/100 km nie uważacie ze to i tak duzo? jak na ten silnik?
Przed wycieciem robiłem na baku koło 850 km przy jezdzie na miejscu, a teraz pod 1000km. Na trasie robiłem max 1000, teraz najdalej to jechałem do Zakopanego i 750 km i troszke mniej niż z polową baku wrociłem do domu wiec tez raczej poprawa powinna być. Ja mam same pozytywy jesli chodzi o spalanie. I dodatkowo autko odzyło.
co wspawałeś zamiast kata? jakieś średnicy był dany element? wsuwałeś rure w rure czy na styk było spawane?
Mechanik wczora wcyiał mi kata w APG. Dwie lambdy mam, wiec domyslilem sie co może sie stać... Auto troche jest głośniejsze, ale nie aż tak dużo. Po przejechaniu 20 km wywaliło błęda od lamby. No to trzeba bedzie kupić nowy katalizator (5 stów uniwersalny) bo używany orginał nigdzie nie moge dostać. No chyba, że ktoś zna jakaś niedrogą i sprawdzona alternatywe rozwiazania problemu, to chętnie posłucham.
Poza tym myslałem, że katalizator wybebeszy tak ,że nie bedzie widać że coś było majstrowane, a ten naciał go od spodu i przyspawał blache i na stówe beda teraz problemy przy przegladzie
poruszane było setki razy co zrobić z drugą sondą..
wspawujesz ją w tulejke odsadzającą i wiercisz w niej małą dziurkę tak aby dostawało się tam powietrze..
Za katem urwała mi się rura. Chce to zaspawać nakładając kawałek większej rurki i przyspawać do kata tak jak na zdjeciu nr 2 prowizorycznie zrobiłem to w Paincie :D
Myślicie, że będzie ok?
Jak mogę sprawdzić czy katalizator jest jeszcze dobry?
Katalizator może być uszkodzony skoro urwała mi się ta rura?
http://oi47.tinypic.com/bhnask.jpg
http://oi45.tinypic.com/n68dfk.jpg
uszkodzony raczej nie , poprostu zardzewiało tam gdzie widac na fotce i tyle ja bym kata wywalił ;) i wstawił rure ;)
Też bym polecał wyciąć kata i wstawić rurę
Wszystko ładnie, pięknie, ale po przeczytaniu całego postu chciałbym zadać parę pytań w celu podsumowania sprawy wycięcia kata w 1.9tdi.
Posiadam A3 1.9TDI AGR i zamierzam wyciąć kata, ale po przeczytaniu postu nie mam kompletnych odpowiedzi na pytania:
1. Podobno po wycięciu dość kopci aż sie syf nie wypali a później wraca do normy, tzn do powiedzmy momentu z przed wycięcia?
2. Zamierzam w środek puszki kata wspawać rurę, czyli muszę wykruszyć kata i czy po wykruszeniu mogę to jeszcze sprzedać czy już nie?
3. Jak jest z dźwiękiem przy wyciętym kacie z założeniem że w puszce po kacie jest rura wspawana? Głośniej chodzi czy normalnie?
4. Co ze spalaniem, maleje, rośnie?
5. No i jak z mocą?
6. I jeszcze jedno, u mnie przy mocnym przyspieszaniu trójeczka puści chmurkę (jak to diesel :-) chyba wszystkie tak mają) no i czy teraz ta "chmurka" będzie takla sama czy większa?
Dla niektórych mogą się wydać śmieszne te pytania, ale ja jestem "cienki" z mechaniki itp spraw dlatego wolę się dowiedzieć od osób znających temat.
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.
Pozdro
Opowiem Ci jak było u mnie ,
1. wiadomo ze jak depniesz zaraz po wywaleniu kata to za tobą czarne chmury ;) a potem wracasz do normy +-
2. sprzedaj go lepiej całego od razu .
3. silnik chodzi normalnie tylko lepiej słychać turbinke ;)
4. myśle że spalanie pozostaje bez zmian .
5.moc? hmmm moze silnik bedzie lepiej reagowac na pedał gazu no ale bez przesady z mocą ;)
6.a co sie przejmujesz tą chmurką? ;)
u mnie nie mam kata , zaślepiony zawór EGR i dalej sobie kopci jak sie depnie ;)