I wtedy będę miał na klimatroniku temperaturę dokładną cieczy tak?
Co jeszcze mógłbym sprawdzić?
Jak powinny chodzić wentylatory?
Printable View
I wtedy będę miał na klimatroniku temperaturę dokładną cieczy tak?
Co jeszcze mógłbym sprawdzić?
Jak powinny chodzić wentylatory?
sprawdz czy kanał o ile pamiętam 51 pokrywa sie ze wskazaniami na zegarach
oraz jakie masz wskazania na zimnym silniku na 49 i 51
Dobra sprawdziłem.
Na kanale 51 było " 90 "
Natomiast na 49 było, po nagrzaniu silnika na klimatronicu było 103 później 104 105 do 108, a na zegarach 92 jakieś.
Ale sytuacja taka że na zegarze 92 (nigdy nie stoi na równo z 90), temperatura rośnie do 100 nawet przekraczało tak na 102 i dopiero za chwile włączał się wentylator.
Temperatura 90, włączam klime, i za chwile włączył się tylko mały wentylator.
Duży włącza się różnie, czasem przy 92 czasem 102... Włącza się razem z małym.
W z okolic lampy, ogólnie to lewej strony (stojąc przodem do MASKI) wydobywa się para.
- - - Aktualizacja postu - - -
U mnie kanały się zmieniało plusem i minusem,
przycisku AUTO nawet nie wciskałem.
Żeby włączyć te kody, to musiałem się nawciskać kilkarazy Stzrzałke w góre i Obieg wewnętrzny
A panowie co to może być wymieniłem bezpiecznik w tej skrzyneczce na aku. (bezpiecznik płytkowy 30) gdyż byl nadpalony a teraz gdy mam włączone ogrzewanie np 20 stopni na climie i temperatura silnika 80 stopni na fis pokazuje 3.5 stopnia a wentylatory chłodnicy są cały czas włączone ale gdy wyłączę clime lub silnik to one przestają pracować. Czego to możne być wina?? bo raczej to nie jest normalne.
Witam . Mam 1 pytanko. Samochod A3 1.6 po lifcie. CZy podczas jazdy , nagrzania sie temp wskazowka zawsze powinna byc idealnie w pionie? Pytam bo mi caly czas podczas jazdy po nagrzaniu sie nigdy nie jest idealnie na 90* tylko tak wedlug wskazowki mozna oszaczowac , ze wskazuje 92 stopnie bo jest lekko wychylona.
Prosze o odpowiedz czy moze tak byc czy zawsze powinno byc idealnie wskazowka na 90 stopniach?
Ja mam "na oko" 88 ale na kanale 49 jest 90 stopni. U mojej dziewczyny ciut inaczej "układa się" wskazówka - przy wyłączonym zapłonie jest niżej niż "0" i wygląda jak 91 stopni po nagrzaniu.
Wysłane z mojego GT-I9300
dodam , ze mialem uwalony czujnik jak kupilem auto ale jak dzialal to tez pokazywal 92 gdzies. Dzis wymienilem rozrzad oraz uwalony czujnik wraz z termostatem i ponownie pokazuje to 91-92stopnie na wskazowce.
Rozumiem , ze nie ma sie czym przejmowac i moge tak smialo jezdzic?
Sprawdź na klimatroniku kod 49 - jak się mniej więcej pokrywa ze wskazaniem wskazówki to jest ok :)
Nie przejmuj się tym, że jest minimalne wychylenie poza "idealne" 90 st.
Wentylator działa gdy temp wzrośnie do ok 96 st?
Coś jest nie tak z temperatura a ja juz od zmyslow odchodze co zrobic... Otóz pokolei:
uruchomilem dziś silnik i sprawdzalem na kanale klimatornika na 49 i 51 jak pokazuje wskaznik.
Samochod ladnie sie rozgrzewal ale po 15-20min na wolnych obrotach wskazowka pokazywala tak jak mowilem okolo 95 stopni a panel klimatronicka 110 i ciagle roslo. Wentylator wlaczyl sie dopireo gdy na kanale 49 bylo 117 stopni (na wskazowce bylo moze 98-100) popracowal z 30sek i sie wylaczyl
Potem pojechalem samochodem poprobowac podczas jazdy. Na panelu klimy bylo 111 do 120 podczas jazdy a wskazowka na liczniku "fiksowala" i przewaznie pokazywla 92st albo 110. W caigu 5 sekund wskazowka potrafila ze 110 zejsc na 90 i odwrotnie . Na panelu klimy tak samo. Ciagla temp 120 i w momencie spadek na 108-110. I tak wskazowka wachlowala.
Jade dalej taka traska 10km i wskazowka caly czas na 110 st a panel pokazuje 120. Przegazowlem go troszke na wiekszych obrotach i wskazowka nagle opadla znow.
Nie wiem co to moze byc. Problem mam od momenty gdy kupilem auto czyli 3 tyg temu. Wtedy tez sie tak dzialo i zrobilem bez problemu 250km jak nim wracalem. Tzn wksazowka swirowala.
Zaprowadzilem auto do mechanika. Wyskoczyl blad czujnika. W samochodzie zostal zrobiony orygnalny rozrzad wraz z pompa wody oraz wymienilem czujnik wraz z termostatem ale to nie pomoglo .
Mechanik twierdzi ze jest chyba wina elektorniki i odsyla do elektyrka.
DOdam , ze jak pokazuje te temp 110-120stopni to nic podejrzanego z samochodem sie nie dzieje. Weze nie sa nawet gorace. Plynu nie gotuje. Mechanik abosulutnie wykluczyl problemy od silnika. Czujniki tez wydaje sie ok bo tak jak mowilem byly wymienione.
Co mam dalej robic :/ DOdam , ze na kanale 51 na klimatronicu pokazuje temp 75 st (nie wiem za co ten kanal odpowiada)
a na 49 tak jak pisalem swiruje ale po rozgrzaniu ponizej 108 stopni raczej nie schodzi. I tak jak pisalem przy 108 stopniach czy nawet 112 stopniach wentylator sie nawet nie wlacza tylko dopiero przy okolo 120 , choc i to nie jest regula. Mozna powiedziec , ze wlacza i chodzi jak chce
Prosze o pomoc
49 - temp płynu
51 - temp oleju
Płynu chłodniczego nie ubywa?
Za mocno/szybko się przegrzewa a i wentylator moim zdaniem trochę późno reaguje :-/
od zakupu samochodu zrobilem okolo 400-500km
nie ubylo ani troche plynu. Plyn sie nie gotuje
nie bedzie to wina elektroniki?
Przeciez to jest niemozliwe zeby wskazowka nawet na zimnym swirowala albo tak jak pisalem ze temp pokazuje na climatronicu 120 a po 3 sek spada na 107 i w druga strone.
Co do enetylatora to tak jak mowilem wlacza sie dziwnie.
Raz wlaczyl sie przy 116 st a wskazowka znow pokazywala 92 , popracowal pare sek i sie wylaczyl.
Drugim razem wskazowka znow pokazala okolo 100 to sie wlaczyl na 5min.
NIe wiem co dalej robic/sprawdzac.
:(
ps: gdyby temp plynu byla 120 stopni to raczej by mi plyn wywalilo albo chociaz "bulkalo" czy sie myle
podejrzewasz uszczelke pod glowica?
Wciaz nie daje mi to spokoju i teraz dokladnie opisze co sie dzieje bo wlasnie wrocilem z traski 30km.
A więc:
Jechalem sobie na wlaczonym kanale 49 i obserowalem co sie bedzie dziać. W jednej sytuacji silniik jeszcze sie na pewno nie rozgrzal bo na panelu klimy roslo do 80 stopni i nagle pojawila sie temp 121 na jakies 5-7 sek na panelu po czy znow wrocila do 80 i zaczela rosnac no bo auto sie rozgrzewalo w czasie jazdy.
Jednak niestety potem samochod caly czas sie nagrzewal wedlug wskazan klimatronicka i roslo 90-95 100 105 .... 115 . I co wazne . Na panelu klimy dochodzi do 115 a wskazowka nadal pokazuje 92stopnie ! . I potem nagrzewa sie do 116 -117 na panelu i dopiero w ten czas wskazowka "rusza" z 92 stopni na jakies 110 po czym zalacza sie wentylator. Dostaje tak jakby popularnego "laga" i wentylator wlacza sie dopiero przy 116 . Dodam , ze jak jest 95-115 temp na panelu to wentylator cisza a wskazowka nadla na 92 stopniach.
Wracam do domu i jade sobie spookjnie 60-70 na 5 biegu i temp na wskazniku klimy waha sie miedzy 108-117 . Wlaczenie na maks ogrzewania powoduje ze temp na panelu spada do max 104-105 stopni na panelu. Mimo ze jechalem teoretycznie caly czas na b. wysokiej temp to komputer pokladowy nie ostzegl mnie o tym na liczniku ze cos nie tak.
Podzas dodawania gazu temperatura na panelu spada o jakies 4-5 stopnie ale jest to chwilowe bo jak juz potem wracam do jazdy na jednych obrotach to znow systematycznie temp sie podnosi.
CZy ma ktos jakis pomysl jeszcze. Staralem sie to opisac jak najdokladniej.
Raczej interesuje mnie czy cos mozna wogole wykluczyc? w tym uszczelke pod glowica .
Otworzylem korek gdy pokazywalo to 118stopni ale plyn nie "bulkal" Jedynie wydawalo mi sie jakby ciut unioslo sie dymku ze zbiorniczka ale czy mogla by to byc uszczelka ? weze nawet gorace nie sa tylko poprostu cieple bo spokojnie mozna na kilkanascie sekund reke polozyc . Auto tez nie kopci
Bede wdzieczny za kazda wskazowke od czego zaczac i co jeszcze sprawdzic.
Kosmo - tak mam w rozpisce kodów ale nie pamiętam skąd ją pobrałem - to były czasy czarnej A3... podziel się swoją wiedzą
Dymek,a raczej para wodna jest normalną rzeczą jak odkręcisz korek przy rozgrzanym silniku ponieważ płyn jest ciepły(gorący).Podczas odkręcenia poziom płynu na rozgrzanym silniku potrafi nawet zwiększyć objętość w zbiorniczku.
Wiem co czujesz i wiem jakie to denerwujące.U mnie było odwrotnie.Zbyt niska temperatura i musztarda pod korkiem wlewu oleju spowodowany nie dogrzewaniem oleju.
Na swoim przykładzie mogę podać:
Możliwe że masz termostat, który otwiera się dopiero przy 100-102 stopniach.
U mnie było podobnie :)
prosze o usuniecie tego posta
mam dziwna sytuacje
na panelu klimatronika na kanalach 49 i 51 temperatura jest max 75 stopni
na zegarach nie pokazuje poprawnie bo musze poprawic zimne luty =P
natomiast jak oddalem auto do mechanika, podpial do komputera i powiedzial ze autko ladnie sie grzeje do 90 stopni
kto klamie, klimatronik czy mechanik? :D
WItam ponownie. Nadal nie upralem sie z problem wskazowki i swirujaca temperatura na kliamtornica na panelu.
We srode mam wkoncu umowiona wizyte na Vaga wiec mam nadzieje ze sie uda.
Jeden ze "znawcow" powiedział mi ze wina bedzie licznik i procesor motoroli ktory tam siedzi bo jest wadliwy. I ze pomaga tylko wymiana licznika bo nie da sie tego naprawic.
Czy to rzeczywiscie jest jakas "typowa" usterka a3?
problem z zegarami w a3 jest typowa usterka, szczegolnie jezeli chodzi o zegary firmy jaeger
u mnie w tej chwili naprzyklad jest problem ze wskazowkami poziomu paliwa, temperatury i obrotomierzem
jest 2 rozwiazania tego problemu: naprawa(wymiana) procesora albo poprawienie zimnych lutow
na forum specjalista od tego jest mieto3
a czy wymiana procesora spowoduje , ze pamiec zegarow(przebieg) zostanie utracony?
Jak to kosztowo wychodzi jesli chodzi o naprawe. Orientuje sie ktos? No i co w sumie lepiej zrobic. Wymienic licznik czy jednak naprawiac ten co jest
Jest osobny temat o licznikach ale odopowiadam ja akurat wysyłałem do www.naprawalicznikow.pl. Zgrywają pamięć z uszkodzonego procesora wgrywają na nowy nic z przebiegu nie tracisz. Koszt procesora 350 wymiana, jezeli masz problem wskazówki może dojść wymiana silniczka za 150. Pisz do mieto może ma taniej.
czyli licznik zostaje ten sam tylko wgyrwaja nowy procesor?
ano i jak mozna definitywnie stwierdzic ze to wina licznika.
Vag mi to pokaze? bo jade w srode na niego
Usuwają stary, wgrywają dane na nowy, licznik zostaje ten sam.
Żeby nie było OT
dodaje linki do potrzebnych tematów:
-http://www.a3-club.net/forum/showthr...licznik/page21
-http://www.a3-club.net/forum/showthr...ywakiem/page10
Bylem u elektomechanika.
Okazalo sie , ze termostat wogole sie nie otwiera i rzeczywiscie silnik nagrzewa sie do 110 stopni. Powiedzial , ze powodem moze byc , termostat(ktory zostal juz wymieniony) , sonda albo sama chlodnica .
Wykluczyl problem z licznkiem.
Jestem ogolnie w szoku bo jak robilem rozrzad wymienialem czujniki itp to mechanik powiedzial ze praca uklady chlodzenia jest w 100% ok i ze moge tak jezdzic bez problemu a tyu okazalo sie ze silnik caly czas pracowal na wysokiej temperaturze.
Mam nadzieje ze sie nic nie stalo z silnikiem. DObrze ze nie jezdzilem samochodem prawiewogole bo powiedzialem , ze wole dmuchac na zimne i jeszcze to dokladnie sprawdzic. Jedynie zrobilem 1 trase 140 km bo nie wiedzialem ze taka usterka jeszcze istanieje. Mam nadzieje , ze nie odbilo sie to bardzo na kondycji motoru. Cale szczescie ze jechalem wtedy na max ogrzewaniu.
Czekam na ostateczna diagnoze(bo maja sprawdzac jeszce chlodnice ) i juz naprawe..
No i dupa.. mechanik nie poradzil sobie z problemem. Oczywiscie powiedzial ze naprawa zostala zrobionia i to jednak nie termostat. SAm do konca nie powiedzial co zrobil ale ze wg komputera i miego temp na silniku jest 95-102 czyli calkiem ok bo podobno a3 1.6 na takiej pracuja. Zaplacilem 350zl za naprawe ktora nie wymagala wymiany czesci. No ale nic mowie drogo ale jak naprawione to sie ciesze. Zajechalem do domu 15km i silnik znow sie grzal ! i zaczyanalo gotowac. Odczekalem az silnik ostygl i pojechalem do niego znow na max ogrzewaniu. Wtedy temp byla rzeczywiscie 100-102 wiec spoko. Jednak na wlnych obrotach zaczyna sie grzac . Powiedzial , ze to na pewno pompa wody albo uszczelka . Jak to stwierdzil pompa nie jest wydajna.! Sory ale nie wierzylem w te bajki bo nie wierze w 2 uwalone pompy (wymienialem rozrzad). KAzal sie zglosic w poniedzialek ale raczej nie oddam juz mu samochodu bo spapral robote bo w takim stanie samochod przyyjechal do niego i w takim samym wrocil do mnie. Stal 3 dni a usterka nie usunieta. Bede domagal sie zwrotu pieniedzy za "naprawe" . Zapłace mu za podlaczenie do komputera oraz za olej do sprezarki klimatyzacji. Chyba mam prawo domagania sie zwrotu pieniedzy ? Wiem , ze to forum mechanikow ale dla mnie to kpina. Gdy bylem juz tam dzis 2 raz to komputer zaczal pokazywac mu 110-115 stopni na jego kompie no i sam stwierdzil ze jednak problem jest (1h temu kazal jezdzic ze wszystko ok)
No ale nie wazne., Wkur.. niesamowicie spytalem znajomego mechanika co zrobic by wyeliminowac cokolwiek.
Otoz zauwazylismt ze silnik jest goracy a cieplo wogole nie idzie na chlodnice. Chlodnica jest zimna.
No to spuscilismy plyn i postanowislimy wykrecic termostat i sprawdzic czy wogole sie otwiera. Dodam ze termostat wymieniont na oryginalny Behra za 170zl wiec nie jakis China. No i zagotowalem wode w garnku i wlozylem termostat jak zaczelo gotowac sie. No i zauwazylem , ze ermostat wogole sie nie otwiera! Tylko teraz pytanie czy ten termostat powinien sie otworzyc we wrzatku? Pytam bo to podobno elektryczny termostat ktory jest sterowany chyba czujnikiem bo sam termostat ma wejscie 2 pinowe i wtyczka do niego przychodzi.
Nastepnie zapiolem weze i nie zakladalem termostatu. No i okazalo sie ze silnik sie nie przegrzewa i nic nie gotuje. Bez termostatu wygladalo ok. Sam silnik nie nagrzal sie szybko do 90stopni bo jak wyciagneslimy termostat to nie dogrzewal go. Musieklismy troszeczke przytrzymac auto na obrotach zeby sie nagrzal.
Tylko tu pojawial sie kolejny problem. Wentylatory chodzily od 60-70stopni jak pokazywalo zarowno w aucie jak i na kompie jak podlaczylismy caly czas. Podejrzewam ze bylo to powodem ze nie ma termostatu ale nie wiem.
Wiadmo tez ze na samym liczniku jest male przeklamanie BO na licznku pokazywal temp okolo 80 a na kompie 65-70 wiec jest tez problem ale nie moge skupic sie na samym liczniku i przeklamaniu skoro z termostatem auto lapie temp 115 i zaczyna sie lekko gotowac.
Dodam , ze jak wyciagnelismy temostatat to wywalilo blad sondy i mimo skasowania go to nadal jest. NIe wiemy czy jest to tez powod , ze wyciagnelismy temostat bo nie podpielismy przed wyciagnieciem termostatyu. No ale wczesniej u 2 mechanikow podobno bledu sondy nie bylo wiec nie wiem. Co mam teraz zrobic?
Ogolnie chcialbym zapytac was o pewne kwestie.
1. Podejrzewam ze moze to byc termostat i czy taki termostat powinien sie otworzyc przy wrzacej wodzie tak jak ja to testowalem gotujac wode w garnku ?
Ma ktos jakis pomysl co jeszcze moge zrobic bo juz mi rece opadaja a mechanicy tak naprawiaja ze auto nadal ma ten sam problem :/
dawno mnie tu nie było i takie cuda sie dzieja :),
kolego jaki masz model silnika? jego oznacznie? bo w profilu nic nie masz
takie termostaty sterowane są czujnikiem temp, więc we wrzątku raczej sie nie otworzy bo sterowany elektrycznie :)
Zrobilem dokladnie zdj z ks serwisowej. Silnik ma chyba oznaczenie Avu i tutaj jest termostat , ktory tam siedzi. Poznizej zdjecia:
http://images61.fotosik.pl/711/7d83b3f75d3d5c98med.jpg
http://images63.fotosik.pl/712/86a756f072736878med.jpg
http://images64.fotosik.pl/714/9f97401756d2bad0med.jpg
http://images61.fotosik.pl/711/26af398faaec9a75med.jpg
NIe wiem co dalej robic. Jutro ogolnie zamierzam jeszcze zareklamowac termostat.
Dziś wyczytalem na forum elektroda , ze wskazniki a AUdi i VW temperatury ustawione są tak ,ze jak jest temp 90-110 stopni to na licznku caly czas jest wskazowka w pionie. Jesli tak rzeczywiscie jest to moglbym u siebie wykluzcyc juz na pewno problem z licznikiem bo tak jak pisalem u mnie wskazowka z 90stopni rusza dopiero jak jest 113-115 na klmiatronicku.
Czy to na pewno prawda , ze licznik sa tak w Audi ustawione? Chcualbym potwierdzic informacje.
No ogolnie u mnie problem jest taki , ze wentylatory sie dopiero zalaczaly przy tym 115 stopniach a jak wywalilem wczoraj termostat to chodzily jak chcialy i pracowaly juz przy temp 60-70 stopni wg wskazan vaga.
Co dalej bo nie wiem za co sie zbarac. Fakt jest taki , ze chlodnica jest zimna i dolny waz tak samo .
No i jeszcze jedno pytanko. W jakiej temp otwiera sie w tym silniku termostat? 105? i czy to prawda , ze ten silnik podczas jazdy ma okolo 105 stopni i jest to normalna temp?
No i najwazniejsza kwestia . Przy jakiej temp powinny sie wlaczac wiatraki ?
Ma ktos jakas wiedze bo mecze sie z tym prawie miesiac a mechanicy tylko pieniadze zbieraja...
Jak walczyłem u siebie w AVU ze skokami temperatury to przy 112 nadal na blatach było 90 stopni. Przy 113 już zaczęło szaleć na prawo.
Może Ci się przydać wszystkie schematy, zasady działania tych słynnych AVU, BFQ, APF (termostatów, ukladow chlodzenia) Na podstawie tego udało mi się wygrać wojenkę z temperaturą.
http://sendfile.pl/166736/termostat_a3.pdf
Schemacik(plik) odpowiada na dużą ilość Twoich pytań. Jak kupowałem termostat w ASO to powiedzieli, że normą dla wyzej wymienionych silników jest praca w zakresie 85-110 stopni. Tylko nie wiem czy można wierzyć osobie, która jedynie sprzedaje części.
Wiesz tak jak w dołączonym pliku, najpierw sygnał z czujnika w chlodnicy idzie do ECU a dopiero ten daje sygnał na termostat i sterownik wentylatorów (może któryś z tych elementów będzie walnięty? Czujnik, sterownik wentylatorów?). Przy 115 stopniach chodziły Ci na 2 biegu?Cytuj:
No ogolnie u mnie problem jest taki , ze wentylatory sie dopiero zalaczaly przy tym 115 stopniach a jak wywalilem wczoraj termostat to chodzily jak chcialy i pracowaly juz przy temp 60-70 stopni wg wskazan vaga.
Siks to jak opanowales temp i skoki wskazowki ?
powiedz mi prosze jak wyglada/alo u Ciebie praca wiatrakow. Przy jakiej temp zaczynaja chlodzic?
Przemoo18,
mam dokładnie taki sam termostat jak Ty, według producenta otwiera się przy 97-100 stopniach.
Też mam problem z temperaturą i wiatrakami.
U mnie od razu załączają się obydwa na raz, i kręcą dość szybko więc wydaje mi się że to od razu jest 2 bieg...
I nie kręcą długo, bo zaraz wyłączają się.
Temperatura na zegarach przy włączaniu wiatraków to nieraz 90st a nie raz 100...
Nikt nic nie wie.
Na kompie też był u mnie błąd sondy lambda, ale ktoś mi mówił że dlatego, że na gazie ona nie będzie pracowała.
Więc jej nie wymieniałem.
Póki co to zalałem płyn G12 i nic nie robie w tym temacie :(
Bartek to z tego co piszesz ten termostat przy wrzatku powinien sie otworzyc. A ten sie nie otworzyl. Rano bede mial nowy , wiec zobacze.
Tylko ze u Ciebie sie w miare normalnie wlaczaja a u mnie auto na postoju sie gotuje. Jutro bede walczyl znow bo wkoncu wolne mam ..
PS. CZY ten termostat na zdjeciu to "zwykly" termostat czy elektryczny bo juz sie spotkalem ze sprzecznymi opiniami . Bo moze sie jeszcez okazac , ze mechanik zly zamowil...
- - - Aktualizacja postu - - -
JEstem w diagnostyce krok dalej ale nadal bez rozwiazania i krew mnie zalewa..
Otoz dzis odebralem nowy termostat. I zagotowalem go we wrzatku. Nie otworzyl sie znow ale stwierdzilem , ze skoro moze byc tak ze termostat otworzy sie w 105 stopniach to wlalem plynu do garnka i zagotowalem . No i jak zaczelo bulkac to termostat wkoncy sie otworzyl w plynie bo jak wiadomo plyn ma wieksza temp wrzenia.
No wiec zalozylem termostat do samochodu. Uzupelnilem plyn i uruchomilem silnik. No i czekam co sie bd dziac. Podlaczylem tez komputer i program autocom . Obserwuje co sie dzieje i na kompie i na panelu klimy. Otoz Przy temp okolo 105 na klimatornicku termostat puscil i gorny waz zaczal byc goracy i cieplo szlo na chlodnice. Dobry znak mowie bo taki goracy ten waz byl , ze jeszcze tak nie mialem podczas wczesniejszych prob. NO ale temp dalej rosla na klimatronicku i urosla do 115 i znow wskazowka poszla na 110-115. No i dalej grzeje i zaczyna gotowac plyn. Najdziwniejsze to ze na komputerze caly czas temp wahala sie mi w granichach 100-102 w programie diagnostycznym a na klimatronicku pokazywalo 115-117 i tak jak mowilem zaczynalo bulkac.. Wentylatory dopiero zalaczyly sie jak na klmatornicku bylo 121 stopni czyli max.
Wazna informacja jest to ze przy dodaniu gazu i przytrzymaniu go na 3000 obrotach przez 3 sek powodowalo ze temp spadala.
DOdam , ze nadal wywala mi blad sondy nr 2.
Faktem jest to ze termostat jest na pewno dobry wiec przynajmniej to moge wykluczyc (chyba)
Co teraz powinienem sprawdzic skoro wiem ze termostat otwiera itp.
Przemoo18,
ten co masz na zdj, to jest elektryczny, przynajmniej mi tak mówiono.
U mnie tak normalnie się te wiatraki nie włączają, bo nieraz działają gdy mam 90 na zegarach (właściwie to wskazówka zawsze po nagrzaniu stoi na 92*) a czasem gdy temperatura dochodzi na te 100*.
Nie wiem jak to będzie wyglądało w lecie, gdy dojdzie 30* na zewnątrz. Chyba nie będzie szans stać na światłach czy w korkach ;)
Czy prawdą jest, lub jakieś znaczenie ma, że jeśli nagrzane auto zgaszę, i po chwili zacznę odkręcać korek od zbiornika wyrównawczego to ma być słyszalne "sycznięcie"??
Bo mechanik (z lokalnego prywatnego serwisu samochodowego) mówił, że jeśli będzie syczenie to jest ok, ale jeśli płyn będzie wywalało do góry to uszczelka... (rozrząd z pompą wody robiony 20.0000) temu.
Niech mi to ktoś ogarnięty potwierdzi.
U mnie na komputerze także był błąd sondy lambda. Ale jej nie wymieniałem. Niektórzy twierdzą, że na gazie zawsze będzie pokazywało błąd bo ponoć sonda lambda wtedy nie działa, czy coś tam.
Ile szpeców tyle teorii.
Bartek a jak wskazuje CI panel klimatonicka na kanale 49? MI tez samo z siebie plynu nie wywala ale jak odkrece korek to ewidentnie sie "kopci" i slychac bulkanie.
No i powiedz mi jak wyglada u CIebie temp na wolnych obrotach ? Utrzymuje sie na jakims poziomie ? bo u mnie caly wzrasta.
Ten termostat jest zwykły na zasadzie bimetalu nie żaden elektryczny z czujnijiem temperatury. Dawno temu w swoim APF zanim trafiłem na dobry wymieniłem w ASO 3 na gwarancji. Kolego któremu sie włączają wentylatory przy 121 stopniach skoro włączają sie oba to nie działa ci pierwszy bieg wentylatora, bo najpierw powinien włączyć sie jeden, a jak nie da sobie rady przy iluś tam stopniach dopiero włącza sie drugi, za to odpowiada sterownik wentylatorow pod akumulatorem. Moze masz założony zły np od diesla. Wszystko na forum było.
Witam mam taki oto problem: licznik czasami wariuje jadę z prędkością ok 60-70km/h a licznik czasami skacze nawet pod 110st to samo klimatronik. Oddałem do mechanika powiedział mi, że zegary są uszkodzone że auto grzeje się dobrzea zegary przekłamują. Stwierdziłem, że sprawdzę to sam jeszcze raz i przegoniłem dziś auto, temperatura na VAGu "coolant temp." od 91st przy jeździe 50-60km/h do 97st przy szybkiej jeździe ponad 140km/h i nie rosło wyżej. Pytanie do Was czy to jest normalna temperatura pracy ? I drugie pytanie przy jakich temperaturach włączają się wiatraki, auto A3, TDI 130km, silnik ASZ
witam
mam pytanie
przyjechane pare km temperatura powoli powoli sie wbija,dopiero jak przejade z 20km jest 90stopni,czy to normalne? i wentylator nie chce sie otworzyc
mam dziwna sytuacje
na panelu klimatronika na kanalach 49 i 51 temperatura jest max 75 stopni
na zegarach nie pokazuje poprawnie bo musze poprawic zimne luty =P
natomiast jak oddalem auto do mechanika, podpial do komputera i powiedzial ze autko ladnie sie grzeje do 90 stopni
kto klamie, klimatronik czy mechanik?
Jesteś z wrocławia więc podjedz na jakiegoś spota pogadaj z chłopakami to podepną Cię pod kompa i syt. się wyjaśni ;)
Ja mam ciągle ten sam problem co kolega Przemoo18, z tym że to nie pierwszy bieg wentylatora, sprawdzone. Temperatura rośnie do 121 stopni jak głupia. Na pewno jest problem z licznikami, bo w trakcie jazdy wariują i skaczą na 60 lub 120 w pół sekundy, a na kanale 49 mam temperaturę 105-112 stopni, a niekiedy gdy rośnie do 114 to z tej liczby też skacze do 121 od razu, w momencie, z pominięciem wartości 115-120. Jeździłem na włączonej klimie, wyłączonej, wymieniłem dopiero co rozrząd z pompą wody, nowy termostat, czujnik, nic nie pomogło.
Ktoś wie, co należy sprawdzić? Na pewno mam problem z licznikiem bo wariuje, ale jak sprawdzić czy faktycznie się tak grzeje?
Wejdź sobie w kompa w silnik i na kanale bodajże 7 masz pozycję coolant temp. w czasie jazdy obserwuj sobie temperaturę Ty masz benzyne więc na pewną masz inną temp. pracy silnika niż ja. Coolant temp. masz też na innych kanałach dość często ona się pojawia. (Ja tak sprawdzałem czy aby na pewno silnik się nie przegrzewa).
Panowie kiedy była wymieniana pompa wody? Może ona już nie robi takiego przelotu jak powinna. U mnie w BAMie dochodzi do ~108 i spada;)
WItam ponownie. CHyba doszedlem do ladu z samochodem ! Oddalem do mechanika znajomego , ktory sprawdzil wszystko szczegolowo. Najprawdopodobniej mam uszkodzony licznik , ktory przeklamuje dosc mocno.
W samochodzie zostal jeszcze wymieniony czujnik na silniku i auto zaczelo lepiej chodzic. Przed wymiana temp na klimatroniku rosla do 120stopni a po wymianie jest okolo 110 ale nie jest to rzeczywista temp tylko przeklamanie.
Na Vagu temp silnika wynosi 96 stopni gdzie w tym samym czasie na panelu klimy pokazuje 112-115.
Vag rowniez pokazuje ze na zegarach jest 112-115 wiec mozna wywnioskowac ze licznik "steruje" tym co sie dzieje na panelu klimy wiec tu i tu jest przeklamanie.
Mechanik powiedzial , ze gdyby byla rzeczywiscie taka temp to wywalalo by plyn i nie mogl bym dotnac weza nawet z goraca.
Wentylatory chodza juz wporzadku. Mianowicie dziala zarowno 1 bieg jak i 2 bieg.
Mam jednak kilka pytan jeszcze:)
1. Czy temperatura na programie diagnostycznym VAG jest wiarygodna?
2. Czy to normalne ze podczas odkrecania korka plynu na goracym sielniku badz wlaczonym moze wywalac plyn pod wplywem cisnienia i jest wrazenie jakbny plyn sie gotowal ?
Na 99% jest to licznik bo zauwazylem tez ze wskazowka poziomu paliwa zaczuna swirowac ale wole dopytac o te rzeczy co powzyej by miec pewnosc.
Mechanik jednak zapewnia ze na 100% wszystko jest ok tylko licznik swiruje..
Mam tak samo tzn. walnięty mam wskaźnik paliwa i temperatury. Ty masz diesla Przemoo18 ? Nie wiesz kiedy powiiny włączać się wiatraki, przy jakich temperaturach? Miałeś może taką sytuację że w czasie jazdy w momencie zaczyna Ci parować w środku auto? Zastanawiam się czasem czy to właśnie przez te dziwne wskazania komputer czasem świruje, że parują szyby, filtr przeciwpyłkowy odpada bo to się rzadko zdarza a filtr był wymieniany.
Panowie powiedzcie mi taką rzecz.
Na liczniku wskazówka pokazuje 90 stopni a klima na kanałach 49 i 51 całkowicie co innego. KANAŁ 49 to różne od 102-108, KANAŁ 51 cały czas 75. Czy dla tego silnika to normalna temperatura a może coś jest uszkodzone?? Jak odkręcę korek od zbiorniczka momentalnie płyn wybija do góry ale nie dziwi mnie to w sumie bo 108 stopni to już dawno temp. wrzenia.
Przy okazji jak sprawdzić temperaturę w Vagu?
Druga sprawa to taka że wskaźnik paliwa pokazuje głupoty. Raz paliwo jest raz świeci rezerwa co może być przyczyną??