-
jaką oponę byście polecili w kategorii 225/40/18 ? zależy mi na powolnym ścieraniu :-)
Teraz mam Pirelli PZero Rosso i mają sporą wytrzymałość, ale jak wiadomo modeli ten koncert ma sporo... P7 lepsza? patrzyłem oczywiście też na Michelin Pilot Sport 3 (ale ta cena...) a może jeszcze coś innego, np. Uniroyal Rainsport 2 kusi niezłą ofertą (460zł/szt.), podobają mi się też Vredestein Sessanta (niewiele więcej)
-
Ja Ci tyle mogę powiedzieć, że Rainsporty są średnie niestety. Reszty nie znam.
-
to może Goodyear EFFICIENTGRIP 225/40 R18 92 W XL ? cena podobna...
-
a nie wolałbyś np:
PIRELLI P7 Cinturato 225/40R18 92Y lub PZero
albo Continental ContiSportContact 3 225/40R18 92Y
też koło 500 PLN za oponę, a chyba lepsiejsze odrobinę będą.
ewentualnie, jak chcesz zaryzykować to te: Kumho Ecsta LE KU39 225/40R18 92Y genialna mieszanka ale znikają dosyć szybko. Ja ma u siebie Kumho Ecsta HM i jestem mega zadowolony.
Tu masz ADAC w podobnym rozmiarze.
http://www.felgi-opony.com/images/me...st__w_ADAC.png
Tu jakiś inny test:
http://blog.agromax.pl/wp-content/up...tnich_2011.jpg
Auto Zeitung:
maks 300 pkt
Wyniki:
Pirelli P Zero / Punkty: 257 – zdecydowanie polecane
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 / Punkty: 252 – zdecydowanie polecane
Dunlop SP Sport Maxx TT / Punkty: 248 – zdecydowanie polecane
Hankook Ventus S1 evo / Punkty: 241 – zdecydowanie polecane
Michelin Pilot Sport 3 / Punkty: 237 – zdecydowanie polecane
Continental ContiSportContact 3 / Punkty: 235 – zdecydowanie polecane
Bridgestone Potenza S001 / Punkty: 234 – zdecydowanie polecane
Nokian Z G2 / Punkty: 232- zdecydowanie polecane
SportsControl Fulda / Punkty: 226
Sava intensa UHP / Punkty: 218
Vredestein Cento Ultrac / Punkty: 210
BF Goodrich g-Force Profiler / Punkty: 203
Nexen N8000 / Punkty: 201
Firestone Firehawk SZ 90 / Punkty: 174
tu masz jeszcze linka do innego testu:
http://www.sportauto-online.de/somme...t-3573421.html
Pamiętaj, że oni trochę pewnie się dogadują ale w miarę daje to pojęcie, że zależy kto jak co testuje i co komu bardziej odpowiada. Ja się trzymam Kumho od tej pory w letnich ;)
-
kup sobie YOKOHAMA PARADA Spec-2 nic wiecej nie napisze
-
maykii ja za 300 kupiłem contiSportContakt 2 zrobiłem już około 2 tys km, lubię jeździć szybko i on są stworzone do takiej jazdy, ciche i chyba nie znają granic zakrętów;) hehe na wodzie w koleinach szerokie rowy robią swoje a kierowca nie wie że pada deszcz
dodatkowo kilka razy ostro hamowałem przy dużych prędkościach i oponka czasem zapiszczała (może i dobrze bo mnie zauważyli inni kierowcy) ale abs praktycznie był bezużyteczny;)
wiem że znajdą sie osoby co powiedzą że mają lepsze opony lecz dla mnie continental jest klasa;) miałem wcześniej dunlopy sp01 i słabiej trzymały na koniec się wyząbkowały;(
-
Z dwojga wybranych ostatecznie faworytów czyli Pirelli PZero Rosso vs. Michelin Pilot Sport 3 zdecydowałem się na te drugie... zobaczymy jak będzie :-P
-
Mam pytanie zastanawiam się nad oponami, chciałbym jakoś w tym tyg. kupić ale jak zwykle są dylematy mam do wyboru:
1. Fulda CARAT PROGRESSO 195/65 R15 91 H - 180zł
2. Continental ContiPremiumContact 2 195/65 R15 91 H - 210zł
3. Uniroyal RainExpert 195/65 R15 91 H - 175 zł
4. Continental ContiEcoContact 3 195/65 R15 91 H - 215 zł
5. Goodyear DURAGRIP 195/65 R15 91 H - 200 zł
6. Fulda ECOCONTROL 195/65 R15 91 T -160 zł
co polecacie, ale tak z własnego doświadczenia. Bo opinie słyszałem że tę są dobre, to znam, nie ukrywam że cenna 40zł na oponie może nie jest i wielka, ale zawsze to 160 na wszystkich i można coś innego kupić do autka. Ale jak jakościowo są zdecydowanie lepsze to nie będę żałował.
Fuldy jakościowo dobre czy nie, niby kraj: niemcy i luty 2011
-
pamietaj ze od jakiegos czasu niektore koncerny sie połaczyły i maja te same fabryki ;) materiały rowniez z tego co czytałem :)
-
1. Goodyear, Dunlop, Fulda
2. Continental, Uniroyal