A któryś z tych mechaników zmierzył Ci kompresje? Może tam jest coś nie tak. Poza tym co znaczy że lepiej pali? Ile dokładnie sekund musisz kręcić w lecie, ile w zimie i czy jest różnica na ciepłym i zimnym silniku? Pozdro
Printable View
Rozrusznik raczej nie, kreci dobrze. Kompresja nie byla mierzona ale gdyby to byla kompresja to i teraz tez by zle palil, a różnica w kreceniu jest znaczna. Bez świec trzeba krecić od około 4-6sek. Czasami trzeba zakrecic 2 razy. Jak sie świece włączą to na dotyk. Nie mam pojecia...
Zapomniałem dodać, że cieżko odpala tylko raz(po nocy lub przestoju wiekszym niz 7h). Jak rano juz odpali to później odpala od strzala nawet gdy świece nie grzeją..
sprawdź kat wtrysku jesli będzie ok to przeczytaj moj post 323
Tak jak koledzy juz wspomnieli,kompresja jak i kat wtrysku do sprawdznia okazyjnie sprawdzic dawke startowa VAGiem.
Filtr paliwa nowy to nie zaszkodzi dac zaworek zwrotny by uniknac cofajacego sie paliwa.
Co do rozrusznika - ja też miałem problem na ciepłym odpalić - i okazało się że rozrusznik był zużyty, a dokładniej szczotkotrzymacz i tuleja - też wydawało się że jest OK ale po wymianie pali na dotyk. Pierwsza diagnoza mechanika był, że pompa paliwa już zużyta - okazało się jednak, że nie :) inny to uszkodzony czujnik temperatury silnika - też trzeba sprawdzić jakie podaje wartości nie tylko czy wywala błąd.
Tylko ze on na cieplym dobrze pali. Po prostu chodzi o pierwsze odpalenie po przestoju. Jak go juz odpale to kolejne odpalenie juz jest na dotyk:) Sprawdze ten kat wtrysku bo mysle ze w tym siedzi problem
Miałem podobny problem. Ciepły ok ale po nocy ciężko kręcił i czasami podczas rozruchu zapalały się kontrolki abs i esp, co wskazywałoby na słaby akumulator ale aku ma rok. Oddałem rozrusznik do mechanika, wymienił tulejki, szczotki były jeszcze dobre i nie wymieniał ale problem nie zniknął. Na forum golfa przeczytałem, że winny jest szczotkotrzymacz mimo, ze szczotki są jeszcze dobre- u mnie miały ok 1cm. Wykręciłem rozrusznik, nasmarowałem, wymieniłem jeszcze raz wszystkie tulejki - 20zł, szczotkotrzymacz - 45zł i za 65 zeta mam rozrusznik jak nowy. Kręci teraz lepiej i bez różnicy czy zimny, czy ciepły, pali na pół obrotu.
Ja mam dokładnie ten sam problem co ivor po nocy bądz postoju okolo 7h cięzko odpala ,tzn np pierwsze odpalanie po nocy to musi minimum 2razy obrucić wałem dopiero odpala ,badz wiecej ,ale przewaznie 2-3 razy .co było robione :
-Kąt wtrysku ustawiany 52-55 wiec jest ok ,
-Rozrusznik regenerowany ,wyczyszczony ,smarowany ,szczotki mialy ponad 1cm ,wymieniona jedna tulejka ,reszta wszystko przesmaorwane i poskladane ,troszke szybciej kreci ale nie ma az takiej roznicy.
-akumulator ,ok trzyma napiecie 12,6 ,i też ładowany był nie tak dawno.
-czujnik temp sprawdzany jest ok pokazuje dobra temp.
-swiece wszystkie nowe beru
-przekaźnik od swiec jest ok ,swiece grzeja ponizej 5stopni
-dawka startowa u tunera była podnoszona i dalej to samo.
-w przewodzie paliwowym jest jedna mała bańka powietrza i tyle.
Ciepły zapala ok.
-filtry i wszystko wymieniane ,2 zaworki zwrotne zalozone przed filtrem i za filtrem i tez nic.
Pompa wydaje sie ok ,silnik chodzi rowno,cicho,nie szarpie,nie ma zadnych oznak,nie kopci itp.
Mam wrazenie że jak sobie postoi to cos z tym paliwem jest ,ze cofa sie w pompie? nieszczelna pompa? bo jak juz zapali i jak zgasze i odrazu jak zapale znów to juz bez problemu.
Montowa? kto? takie co? u siebie?
http://allegro.pl/zle-odpala-audi-1-...tml#tabsAnchor
Johnyy to urządzonko oszukuje silnik jak masz problem z rozruchem ciepłego silnika jeśli takowy problem masz to ja bardziej bym c proponował skorygować dawkę startową paliwa lub też możesz zamontować sobie dodatkowy przełącznik który w momencie rozruchu ciepłego silnika będziesz rozłączał sygnał z czujnika G62 do ECU(to drugie rozwiązanie nie do końca popieram ale jest to jakieś rozwiązanie)